Membrii Rammstein, acuzați de agresiune sexuală. În ultimele două săptămâni, în social media și mass media au apărut acuzații grave împotriva formației germane Rammstein: racolarea femeilor din rândul publicului, droguri, abuzuri sexuale.
Trupa neagă toate acuzațiile. Chiar dacă până în prezent nu a fost demarată nici o anchetă oficială, consecințele au apărut.
Concertul de la Vilnius
Pe 22 mai, Rammstein a început „Turneul European” cu un concert în orașul lituanian Vilnius. Shelby Lynn, o tânără irlandeză de 23 de ani, a fost prezentă. La două zile după spectacol, pe 25 mai, Lynn lansa pe rețelele sociale acuzații dure împotriva lui Till Lindemann și echipei sale.
„Sunt fata care a fost drogată de Rammstein”, a scris aceasta, susținând că a fost recrutată împreună cu alte tinere pentru a participa la o petrecere în culise, unde i-ar fi fost adminstrate droguri și ar fi fost hărțuită sexual de vocalul trupei, Till Lindemann.
„Am fost invitată la Row Zero (primul rând de spectatori) de Aleena Makeeva (directorul de casting al trupei). I-am trimis un mesaj săptămâna trecută pe Instagram, întrebând cum naiba intri la petrecere și că mi-ar plăcea să fiu luată în considerare. M-a întrebat ce vârstă am și de unde sunt, după care mi-a trimis un link către un grup WhatsApp.”, a scris Lynn pe contul ei de Twitter.
Ajunsă la spectacol, Lynn e invitată, alături de alte fete, în culise, unde li se servesc băuturi. Mărturisind că e prima oară la un concert Rammstein, i se spune că Lindemann ar vrea s-o întâlnească în pauză. Când s-au întâlnit, Lynn l-ar fi pus în gardă: „Till, dacă vrei sex, să știi că eu nu sunt așa, sexul e ceva special pentru mine, nu mă culc cu necunoscuți!”. Asta l-ar fi înfuriat pe Lindemann care, potrivit spuselor lui Lynn, ar fi devenit „agresiv”.
Nu a fost detectat nici un drog
Totuși, Lynn rămâne până la sfârșitul spectacolului, după care se întoarce în culise pentru after party. Însă susține că, deși băuse doar două pahare înainte de concert, s-a simțit foarte rău, așa că s-a întors în camera de hotel. Aici a descoperit că avea multe hematoame pe șolduri, antebrațe și încheieturi. Continuând să se simtă rău și a doua zi, s-a gândit că fusese drogată.
„Echipajul de ambulanță a sosit primul și m-a consultat, spunându-mi că doar poliția poate face testul antidrog. Aștept aproximativ o oră să vină poliția, când au făcut-o, aceștia au spus că nu au teste cu ei, dar că putem cumpăra de la farmacie. Prietena mea s-a dus și mi-a cumpărat unul (…), l-am făcut, însă a ieșit negativ, probabil pentru că era prea tîrziu/nedetectabil.”, a mai scris Lynn pe Twitter.
Rohypnolul (roofies) este utilizat în mod obișnuit în atacurile sexuale facilitate de droguri. Testele de urină sunt cea mai comună metodă de depistare a urmelor de droguri. În general, Rohypnolul poate fi detectat în urină timp de până la cinci zile. Dozele mari pot rămâne detectabile până la zece zile. Testele de sânge pot detecta Rohypnol timp de până la 24 de ore.
Poliția lituaniană: Lynn a refuzat să depună plângere
Poliția lituaniană a confirmat că a primit o sesizare, pe 23 mai, potrivit căreia „un rezident al hotelului a susținut că, în timpul concertului Rammstein, cineva i-ar fi amestecat droguri în băutură și ar fi încercat să o violeze”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției, Ramūnas Matonis, la sosirea polițiștilor, la hotel ajunseseră deja medicii care acordau asistență medicală. Lynn le-a precizat polițiștilor împrejurările incidentului, însă nu a vrut să depună plângeri împotriva nimănui. „Nu avea pretenții împotriva nimănui, nu am primit nici o declarație oficială”, a declarat Matonis.
Pentru că nu a depus plângere, poliția nu putea demara ancheta. Potrivit lui Matonis, dacă victima ar fi depus o declarație și ar fi existat o suspiciune clară de infracțiune, persoana ar fi fost dusă la Centrul pentru Dependențe sau la un spital pentru a fi testată. Însă, a subliniat Matonis, în acest caz concret, deși polițiștii au insistat, femeia a refuzat să înainteze orice plângere sau să semneze vreo declarație.
A contactat poliția irlandeză
Lynn s-a întors a doua zi în Irlanda și a contactat forțele de ordine din țara sa. I s-a spus, însă, că trebuia să depună plângere în țara în care s-a comis infracțiunea, adică să contacteze din nou poliția din Lituania.
Lynn a ripostat, într-o nouă postare pe Twiter, afirmând că, de fapt, i-ar fi implorat pe reprezentanții poliției lituaniene să-i ia o declarație, să-i dea un număr de referință, însă aceștia i-au spus că nu pot face nimic.
„A zburat a doua zi după concert și când s-a întors în țara ei, a apelat la oamenii legii, dar ancheta trebuia să demareze loc în țara în care s-a întâmplat totul. În prezent, autoritățile cooperează, informațiile sunt clarificate”, a declarat Julija Samorokovskaja, reprezentant al Comisarului șef de poliție al orașului Vilnius.
Lynn: „Till NU m-a atins. N-am spus niciodată că m-ar fi violat”
În cele din urmă, Lynn a depus o plângere penală, iar poliția din Vilnius a deschis dosarul cu numărul M-1-01-32256-23. În curând, se va decide dacă procuratura va demara o anchetă.
Pe 25 mai, Shelby Lynn spusese pe Twitter că Till Lindemann i-ar fi cerut să întrețină relații sexuale cu ea și, când l-a refuzat, acesta ar fi devenit furios și agresiv.
Însă după cinci zile, pe 30 mai, Lynn revine asupra declarației, tot pe Twitter: „Aș dori să clarific. Till NU m-a atins. A acceptat că nu vreau să fac sex cu el. N-am spus niciodată că m-ar fi violat.”.
Membrii Rammstein, acuzați de agresiune sexuală
După acuzele lansate de Lynn pe rețelele sociale, alte femei au reacționat susținând că au fost drogate la concertele Rammstein și că au fost victimele agresiunii sexuale.
Süddeutsche Zeitung a consemnat declarațiile a peste o duzină de femei potrivit cărora tinerele sunt recrutate sistematic din public, astfel încât Lindemann să poată face sex cu ele. O femeie a raportat chiar sex „violent și fără consimțământ”.
Într-un videoclip recent pe YouTube, influencer-ița Kayla Shyx întărește acuzațiile de abuz de putere și violență sexuală împotriva lui Till Lindemann.
Shyx povestește că, la un concert Rammstein din 4 iunie 2022, ar fi fost abordată la pauză de Aleena Makeeva și invitată la after party: „Ne-au condus în culise și ni s-a spus să așteptăm. (…) Pur și simplu am fost chemate acolo, astfel încât Rammstein să aibă de unde alege”. În timp ce așteptau, Makeeva le-ar fi îndemnat să bea alcool: „Câteva păreau amețite și speriate, în timp ce altele se comportau ca și cum totul ar fi normal”.
Mergând la toaletă, Shyx ar fi aflat de la o altă persoană că se aflau într-o „preselecție de femei care ar trebui să facă sex cu Lindemann”: „Deodată mi-am dat seama: sunt aici ca obiect sexual. Panică, panică!”. În ciuda insistențelor lui Makeeva, Shyx a reușit să plece, potrivit declarațiilor ei.
Editura KiWi i-a reziliat contractul lui Lindemann
Acuzațiile la adresa solistului au dus la rezilierea contractului pe care Lindemann îl avea cu editura Kiepenheuer & Witsch. Pe 2 iunie, editura anunța încetarea colaborării, printr-un comunicat de presă.
„Din punctul nostru de vedere, Till Lindemann depășește granițe de netrecut în relațiile cu femeile. Prin urmare, am decis să încheiem colaborarea cu Till Lindemann cu efect imediat, deoarece relația noastră de încredere cu autorul a fost ruptă iremediabil.”, se arată în comunicat.
Ministrul Familiei din Germania s-a implicat
Acuzațiile grave eclipsează turneul Rammstein, având consecințe asupra concertelor pe care trupa le va susține săptămâna aceasta în München.
Potrivit departamentului administrativ districtual din München, controversatul „Rând Zero” și petrecerile de după spectacol din München vor fi închise publicului – lângă scenă fiind permis accesul doar agenților de pază, pompierilor sau angajaților trupei.
Nici politicienii nu au rămas indiferenți. Ministrul Familiei, Lisa Paus, a declarat recent: „Tinerii, în special, trebuie să fie mai bine protejați de asemenea atacuri.”.
Paus a sugerat să se înființeze pe stadioane zone sigure pentru femei și „echipe de conștientizare”, care să fie disponibile pe durata concertelor, dacă există suspiciuni de agresiune sexuală.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.