sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Mediu 24 martie 2023

Încă o mini-pădure în Timișoara: are numai 500 de metri pătrați, un concept al botanistului japonez Akira Miyawaki

Încă o mini-pădure în Timișoara (sursa: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara)
Încă o mini-pădure în Timișoara (sursa: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara)

Încă o mini-pădure în Timișoara. O a doua pădure miniaturală urbană (tiny forest) va completa peisajul urban verde al Timişoarei, în zona Gării de Est, pe o suprafaţă de 500 metri pătraţi, astfel de amenajări fiind o alternativă la parcurile obişnuite din peisajul urban, informează municipalitatea.

Încă o mini-pădure în Timișoara

Ideea amenajării unor păduri miniaturale în Timişoara este unul dintre cele opt proiecte desemnate câştigătoare în cadrul programului de bugetare participativă de anul trecut şi are ca scop reducerea poluării şi a nivelului de zgomot şi praf din oraş, prin crearea unor mici oaze verzi în diverse locuri intens circulate. Municipalitatea îşi doreşte ca în următorii doi ani să fie realizate în Timişoara şapte astfel de mini-păduri urbane.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Puieţii plantaţi sunt arbori autohtoni, stejar, cireş păsăresc, carpen, arbuşti, respectiv cununiţă, alun, sânger, salbă moale, hibiscus, dar şi specii originare din alte zone geografice, cum ar fi Koelreuteria paniculata (arbore exotic originar din Japonia), Acer saccharinum (un soi de arţar denumit şi paltin argintiu), Albizia julibrissin (arborele de mătase persan), a anunţat, vineri, Biroul de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.

Primăria a asigurat compostul necesar plantării, iar Propark Fundaţia pentru Arii Protejate, care realizează şi amenajările, a adus materialul săditor.

Prima pădure de acest tip din Timişoara a fost amenajată anul trecut.

Zonele propuse pentru amenajarea micuţelor păduri sunt Piaţa Consiliul Europei, Pasajul Jiul, intersecţiile de la Punctele Cardinale precum şi de pe artere aglomerate.

Dezvoltare autonomă

Pădurea urbană miniaturală este realizată după un concept dezvoltat de botanistul japonez Akira Miyawaki şi se referă la crearea unor zone verzi de non-intervenţie în care flora şi fauna să se dezvolte natural, prin plantarea unor specii lemnoase autohtone, cu creştere rapidă şi densitate mare, care să contribuie semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor climatice locale, cu efect direct asupra omului.

Citește și: Soarta peninsulei Crimeea, marea necunoscută a războiului din Ucraina: secretarul de stat american Blinken, evaziv pe subiect, spune că „e o decizie pe care trebuia să o ia Ucraina”

Datorită tehnicilor specifice folosite la plantarea ei, suprafaţa de pădure se dezvoltă autonom şi nu necesită lucrări complexe de întreţinere. Pădurile miniaturale amenajate atrag biodiversitate, inclusiv insecte şi noi specii de plante, contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului prin aportul de oxigen, retenţia prafului şi a noxelor, au valoare educativă prin observarea proceselor natural şi, nu în ultimul rând, au valoare estetică.

De când prima mini-pădure a fost plantată în Ţările de Jos, în anul 2015, conceptul a câştigat adepţi în marile aglomerări urbane din Europa, în încercarea de a combate efectele negative ale poluării asupra locuitorilor. În România mai există astfel de păduri urbane miniaturale în Bucureşti şi Braşov.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Mediu

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră