Expoziția muzeului Drents, un succes internațional. Expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda, a atras 84.336 de vizitatori între 7 iulie 2024 și 26 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat MNIR.
Expoziția muzeului Drents, un succes internațional
Evenimentul a marcat 30 de ani de la prima expoziție de arheologie românească găzduită de un muzeu olandez, aducând în prim-plan tezaurele din metale prețioase ale civilizației dacice.
Deși expoziția a fost un succes major, întoarcerea pieselor în România a fost umbrită de un incident grav: patru artefacte valoroase au fost furate.
Bunurile culturale, aparținând colecțiilor a 18 muzee din România, s-au întors în țară vineri seară, însă lipsa celor patru obiecte ridică întrebări legate de securitatea și protecția patrimoniului.
Un parteneriat muzeal de anvergură
Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu alte 17 muzee din întreaga țară, printre care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Această inițiativă a fost parte dintr-un efort mai larg de promovare a istoriei și culturii românești pe plan internațional.
Diplomația culturală românească, în marile muzee
MNIR a organizat numeroase expoziții internaționale în ultimul deceniu, în țări precum Franța, Belgia, Spania, Italia, SUA și China.
Printre cele mai importante proiecte se numără „Aurul și argintul antic al României” (2014-2019), „Comorile României” (China, 2016), participarea la Sezonul Cultural România-Franța (2018-2019) și Festivalul EUROPALIA (2019-2020).
„MNIR este o parte importantă a strategiei de diplomație culturală a României, prezentând în marile muzee europene bunuri culturale românești de o valoare inestimabilă.
Participarea la expoziții internaționale a îmbunătățit imaginea României și a plasat istoria și civilizația noastră pe harta culturală mondială”, transmite instituția muzeală.
Românii din diaspora, ambasadori ai patrimoniului național
Expozițiile organizate în Madrid și Roma au atras un număr mare de vizitatori români, care au promovat cultura dacică în comunitățile lor.
Cataloagele expoziționale tipărite în spaniolă, italiană, franceză, engleză și alte limbi au ajuns în biblioteci și colecții particulare din întreaga lume, consolidând interesul pentru istoria României.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.