sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 11 februarie 2025

Promisiunile de vânzare-cumpărare vor fi notate în cartea funciară pentru a nu mai fi posibil un nou caz Nordis, se angajează parlamentarii să adopte legislație în acest sens

Lege pentru protejarea cumpărătorilor de locuințe (sursa: Facebook/Nordis Group)
Lege pentru protejarea cumpărătorilor de locuințe (sursa: Facebook/Nordis Group)

Lege pentru protejarea cumpărătorilor de locuințe. O propunere legislativă care vizează protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari va fi pusă în dezbatere publică săptămâna viitoare, a anunțat liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir. Aceasta prevede garantarea avansului plătit pentru un apartament printr-o înscriere provizorie în Cartea Funciară, oferind astfel cumpărătorilor o siguranță mai mare în tranzacțiile imobiliare.

Lege pentru protejarea cumpărătorilor de locuințe

Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri la Senat, la care au participat reprezentanți ai dezvoltatorilor imobiliari, Uniunea Națională a Notarilor Publici, Consiliul Legislativ și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Citește și: Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună

"Am stabilit niște principii pentru a schimba legislația ca să evităm situațiile ivite în cazul Nordis.

Am convenit să introducem o nouă formulă de garantare a avansului plătit de client, printr-o înscriere provizorie în Cartea Funciară, lucru care va asigura o plasă de siguranță pentru cei care plătesc acest avans", a explicat Zamfir.

Cum va funcționa noua lege?

Noua reglementare impune ca notarii să înscrie în Cartea Funciară promisiunile de vânzare-cumpărare în termen de 24 de ore.

Astfel, cumpărătorii vor avea garanția legală că imobilul nu poate fi promis mai multor persoane simultan, eliminând situațiile în care un apartament este vândut fictiv de mai multe ori.

"Va fi obligatoriu ca notarul, în maximum 24 de ore, să noteze în această Carte provizorie promisiunea. Nu vom mai avea, în niciun caz, cazul Nordis", a declarat Antoanela Comșa, reprezentanta unui dezvoltator imobiliar.

De asemenea, legea prevede ca banii plătiți ca avans să fie folosiți exclusiv pentru dezvoltări imobiliare, interzicând utilizarea acestor fonduri pentru alte activități financiare ale dezvoltatorilor.

"Cu privire la limitarea avansului, părerile au fost diferite.

Suntem într-o economie de piață: este un raport între vânzător și cumpărător, iar dezvoltatorii pot oferi discounturi, evident, în funcție de avansul plătit", a explicat Zamfir.

Cazul Nordis: o înșelătorie care a dus la schimbarea legii

Propunerea legislativă vine ca răspuns la scandalul imobiliar Nordis, unde mai mulți cumpărători au pierdut sume importante după ce și-au plătit avansurile fără a avea siguranța legală asupra apartamentelor promise.

"Cazul Nordis a fost o încălcare a legii. A fost infracțiune. Există dosar la DIICOT, există o anchetă și probabil vor plăti pentru infracțiunile respective.

Dar asta nu înseamnă că exista această lacună legislativă care permitea astfel de practici", a subliniat Zamfir.

El a avertizat că nu trebuie ca acest scandal să afecteze percepția publicului asupra dezvoltatorilor imobiliari, întrucât majoritatea operatorilor economici din domeniu sunt serioși și respectă legea.

"Nu aș vrea ca din acest caz nefericit să trăim iarăși o emoție puternică încât să își piardă oamenii încrederea în dezvoltatorii imobiliari. Nu ar fi deloc benefic pentru nimeni."

Legea va echilibra protecția cumpărătorilor și dezvoltarea imobiliară

Pentru a evita blocajele în sectorul construcțiilor, în circuitul legislativ vor fi contopite trei proiecte existente, astfel încât să fie găsită cea mai bună soluție de protejare a cumpărătorilor, fără a afecta negativ activitatea dezvoltatorilor.

"Ceea ce va ieși din această lege va fi ceva care să atingă cele două obiective propuse: protejarea cumpărătorilor și să nu împiedicăm dezvoltarea imobiliară, pentru că nimeni nu dorește acest lucru", a explicat Zamfir.

În plus, senatorul a avertizat că fiecare cumpărător trebuie să fie responsabil și să analizeze proiectele în care investește.

"Cineva, dacă dorește de bunăvoie să plătească zeci de mii de euro pe niște desene, este opțiunea proprie. Nicio lege nu protejează pe cineva care nu se protejează la un moment dat singur."

Asigurarea obligatorie a avansurilor – o soluție exclusă

Întrebat de ce nu s-a optat pentru o asigurare obligatorie a avansurilor plătite, Zamfir a explicat că această soluție ar fi crescut costurile de construcție, ceea ce s-ar fi reflectat în prețurile finale ale apartamentelor.

"O asigurare ar crește clar costul construcției", a precizat senatorul PSD.

Prin această modificare legislativă, autoritățile speră să prevină alte cazuri de fraudă imobiliară și să ofere cumpărătorilor o mai mare siguranță în tranzacțiile imobiliare, fără a împiedica dezvoltarea pieței de locuințe.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră