duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 18 septembrie 2022

Insula Șerpilor, unul din locurile unde Putin s-ar putea juca cu o bombă nucleară tactică - analiză The Times. Opțiunile lui Putin după înfrângerile din Ucraina, puține și proaste

Insula Șerpilor, unde Putin s-ar putea juca cu o bombă nucleară Foto: Kremlin.ru
Insula Șerpilor, unde Putin s-ar putea juca cu o bombă nucleară Foto: Kremlin.ru

Insula Șerpilor este unul din locurile unde Putin s-ar putea juca cu o bombă nucleară tactică, arată o analiză din The Times, semnată de Mark Galeotti, un expert în chestiunile rusești de securitate.

Rusia a ocupat această insulă imediat după invadarea Ucrainei, dar, ulterior, după puternice bombardamente ucrainene, trupele ei au abandonat-o.

Insula Șerpilor, unde Putin s-ar putea juca cu o bombă nucleară

„În ceea ce privește atât de temuta amenințare de a trage cu o armă nucleară tactică, el ar putea ordona o lovitură demonstrativă în apele arctice sau să lovească o țintă izolată precum Insula Șerpilor, în largul Odesei, cu amenințarea că va viza apoi orașele ucrainene. Acest lucru ar fi eficient doar dacă el este cu adevărat dispus să meargă până la capăt.

El trebuie să știe că acest lucru ar forța Occidentul să adopte o strategie de a încerca să-l elimine sau să-l detroneze. China și India ar fi supărate (Putin a recunoscut îngrijorările ambelor țări cu privire la război pentru prima dată la un summit din Uzbekistan, săptămâna trecută) și ar putea alarma atât de mult propria elită încât ar simți că trebuie să acționeze. Dacă generalii ar refuza să urmeze ordinele în acest sens, cum s-ar termina?”, scrie Galeotti.

Insula Șerpilor este la doar 45 de kilometri de România și a fost anexată de URSS în 1948.

Analiza din The Times arată că liderul de la Kremlin are puține opțiuni și, în trecut, astfel de situații l-au paralizat.

Varianta cea mai realistă: să aștepte ca Occidentul să cedeze

Ce variante are Putin, potrivit acestei analize:

  • să continue să bombardeze infrastructura Ucrainei, dar rachetele sale de precizie Iskander sunt pe cale să se epuizeze, au mai rămas 20% din stocul inițial
  • să declanșeze mobilizarea generală. Dacă mâine ar declara o mobilizare, probabil că ar dura trei luni până când rezerviștii, nepregătiți și lipsiți de dorința de a lupta, ar ajunge pe fornt - adică iarna, când este greu să declanșezi operațiuni militare. O astfel de mișcare ar alarma și o populație căreia i s-a spus că totul merge conform planului.
  • să folosească o armă nucleară tactică

Citește și: VIDEO Panică la propaganda Kremlinului, după victoriile Kievului: comentatori triști, nervoși și șocați. Noi amenințări cu arma nucleară

„Putin are puține alte opțiuni în afară de arămâne pe poziții, sperând că voința Ucrainei se va prăbuși sau, mai probabil, că Occidentul o face. Deocamdată, aceasta poate părea cea mai rațională opțiune, cu siguranță cea mai sigură”, mai arată Galeotti.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră