sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 18 mai 2023

Greva profesorilor pe rețelele sociale: de la „Țara te vrea prost” și „Tăiați pensiile speciale!” la „Sistem învechit” și „Creșteri salariale doar pe baza performanțelor”

Greva profesorilor pe rețelele sociale Foto: Facebook
Greva profesorilor pe rețelele sociale Foto: Facebook

Cum se comentează greva profesorilor pe rețelele sociale: de la mesaje de tip „Țara te vrea prost” și „Tăiați pensiile speciale!” la „Sistem învechit” și „Creșteri salariale doar pe baza performanțelor”.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Pe Reddit, pe grupul de discuții Prima grevă generală din învățământ din 2005”, s-au strâns aproape 300 de comentarii, în mai puțin de 24 de ore.

Greva profesorilor pe rețelele sociale

Iată câteva comentarii, dintre cele mai apreciate:

  • „Îi doare în c*r, un popor prost educat este un popor ușor de influențat, e în interesul lor :). Caz concret, 3 ani facultate, 2 master,profesor titular pe post, 2700 lei…wtf, cum au ei pretenția să vină oameni buni în învățământ pe salariul ăsta?”.
  • „Țara a votat și probabil încă votează PSD+PNL+AUR+UDMR aproape 80 %, deci nu vrea Educație. Un popor de hoți și analfabeți poate fi condus doar de hoți și analfabeți”.
  • „Analfabeții sunt o categorie vulnerabilă manipulată de politicieni! (...) Cât de mult discernământ are un alegător care nu ştie nici măcar cine candidează, asta e un răspuns pe care şi-l dă fiecare cum vrea, doar e democraţie”
  • „Soluție simplă: tăiem pensiile speciale și avem cu ce plăti salariile profesorilor. Seems fair. Could someone do the math?”
  • Elev: „Sunt clasa a 12-a și am considerat să mă fac profesor întrucât știu că aș fi capabil să fiu un pedagog și dascăl bun însă, situația actuală din învățământ mă descurajează enorm de mult”
  • „Cu greva sau fără grevă sistemul de învățământ rămâne același, învechit cu informații ce nu se mai aplica pe piață munci din ziua de astăzi, pe scurt nu înveți nimic din școală”
  • Un profesor de la o școală privată: „Am fost profesor și la universitate (asistent) și la școală (învățător și profesor). În universitate, asistenții, chiar și lectorii erau un fel de "muritori de foame". Salarii mici dar satisfacție mare. Am plecat să predau într-un sat cu gândul că voi face o schimbare. Salariul de bază era undeva la 2200 net la care se adăugau tot felul de sporuri și indemnizații + plată cu ora. Ce am găsit acolo a fost un dezastru. Analfabeți în clasa a 8-a și copii în clasa a 3-a care nu știau să își scrie nici numele. Zona defavorizată, tot tacâmul. Colegii erau de 2 feluri: unii intrau în burnout de la cât încercau să facă, să schimbe, alții în unele zile stăteau cam 2 ore la școală și plecau acasă. Nici în alte zile nu stăteau mai mult de 4 ore, eventual dacă se ținea ședința de consiliu sau ceva de genul. Zic asta pentru că nu știu unde mai găsești un job atât de flexibil ca într-o școală. Aveam colege cu grad didactic 1 care luau 4300-4500 net dar nu știau singure să intre pe net sau să își șteargă pozele din telefon. Altele predau chimie și nu știau formula chimică a zăpezii (da..asta au întrebat-o copiii și nu a știut să răspundă). Nu mă înțelegeți greșit, creșterea salariilor este un lucru necesar pentru ca sistemul să atragă oameni profesioniști doar că ar trebui făcută pe baza performanțelor
  • „Cum (…) să pretinzi mărire într-un sistem bolnav? E ca și cum toți am ști că într-un spital toți medicii sunt corupți, iar ei încep să facă greva pentru mărire de salarii, cu toate că sunt corupți. Exact așa și cu sistemul educațional românesc”

Pe acest grup de discuții, deși au existat apeluri la susținerea grevei profesorilor, finalul a aparținut celor care susțineau că majorările de salarii nu au sens fără o feromă a sistemului: „Sunt prea multe școli unde copiii nu reușesc să ia examenul de capacitate sau bacalaureat. Cum poți cere mărirea salariului când copilul pe care îl înveți iese analfabet din școală?”.

Citește și: Greva profesorilor: Iohannis ține cu cadrele didactice, dar PSD este prudent, de teama deficitului bugetar pe care l-ar deconta premierul Marcel Ciolacu

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră