sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 22 octombrie 2024

România interzice din 2027 fermele de nurcă și șinșila crescute pentru blănuri

Fermele de nurcă și șinșila, interzise (sursa: Facebook/HSI in Romania)
Fermele de nurcă și șinșila, interzise (sursa: Facebook/HSI in Romania)

Fermele de nurcă și șinșila, interzise. Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege care interzice, începând cu 1 ianuarie 2027, creșterea și uciderea speciilor de șinșila și nurcă în scopul obținerii blănurilor. Proiectul a trecut cu 217 voturi "pentru", șase "împotrivă" și șapte abțineri, marcând o schimbare semnificativă în protecția animalelor din România.

Fermele de nurcă și șinșila, interzise

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină, inițiatorul proiectului, a subliniat că aceasta este o victorie importantă pentru iubitorii de animale.

Citește și: Becali recunoaște că a fost infiltrat de Viorel Hrebenciuc în AUR ca să-l ajute pe Simion să intre în turul II

"România se alătură țărilor europene care pun capăt abuzurilor și cruzimii față de animale", a declarat el.

Pecingină a explicat că proiectul de lege include un amendament ce prevede compensații pentru fermele afectate, astfel încât acestea să aibă timp să-și închidă activitatea sau să se mute în alte țări unde astfel de practici sunt permise.

Fermele de blănuri, criticate

Andreea Roseti, reprezentanta Humane Society International (HSI), a evidențiat că România devine a 22-a țară din Europa care interzice aceste ferme.

"Ne pasă de sănătatea publică, de calitatea apei și a aerului", a afirmat ea, subliniind că fermele de blănuri sunt mult mai dăunătoare decât se crede inițial.

Condițiile de viață ale animalelor în ferme

Roseti a atras atenția asupra condițiilor dificile în care sunt ținute animalele în aceste ferme:

"Sunt animale care trăiesc în cuști de plasă, fără a avea șansa să își exprime comportamentele naturale."

Ea a explicat că animalele sunt ținute în captivitate toată viața, iar durata lor de viață este de aproximativ opt luni, fiind sacrificate pentru blănuri.

Tendința europeană: renunțarea la blănuri

La nivel european, industria de blănuri este în scădere, iar tot mai multe case de modă renunță la blănuri în colecțiile lor, ca răspuns la cererea publicului.

"Tendința mondială este de a renunța la purtarea blănurilor naturale", a adăugat Andreea Roseti, subliniind că publicul susține această schimbare.

Impactul economic al deciziei

Potrivit deputatului Pecingină, industria de blănuri din România avea o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, iar acum, în țară, mai există doar o singură fermă de nurcă la Brașov, care a fost relocată din Olanda.

Pe lângă aceasta, potrivit HSI, mai funcționează nouă ferme de șinșila.

Această decizie marchează un pas important în alinierea României la standardele europene privind protecția animalelor și reflectă dorința de a elimina practicile considerate inumane și dăunătoare pentru mediu.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră