sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ferme

4 articole
Eveniment

Fermierii din Iași deplâng lipsa zilierilor

Fermierii din Iași deplâng lipsa zilierilor. La Iași, sezonul de întreținere și tăiere a pomilor fructiferi a debutat lent, deși vremea favorabilă i-a încurajat pe fermieri să înceapă lucrările. Fermierii din Iași deplâng lipsa zilierilor Lipsa forței de muncă rămâne o problemă majoră, încetinind ritmul în livezi, în timp ce în podgoria Cotnari, lucrările la vița-de-vie sunt aproape finalizate, beneficiind de suficienți muncitori. Citește și: Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Producția de vin a atins niveluri record anul trecut, datorită unei recolte excelente, dar în alte zone, precum satul Plugari, tăierea pomilor fructiferi se desfășoară cu dificultate din cauza crizei zilierilor. Această problemă cronică în agricultură continuă să afecteze fermierii, fără soluții clare pentru remediere. Continuarea, în Ziarul de Iași

Fermierii din Iași deplâng lipsa zilierilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Fermele de nurcă și șinșila, interzise (sursa: Facebook/HSI in Romania)
Eveniment

Fermele de nurcă și șinșila, interzise

Fermele de nurcă și șinșila, interzise. Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege care interzice, începând cu 1 ianuarie 2027, creșterea și uciderea speciilor de șinșila și nurcă în scopul obținerii blănurilor. Proiectul a trecut cu 217 voturi "pentru", șase "împotrivă" și șapte abțineri, marcând o schimbare semnificativă în protecția animalelor din România. Fermele de nurcă și șinșila, interzise Deputatul PNL Gheorghe Pecingină, inițiatorul proiectului, a subliniat că aceasta este o victorie importantă pentru iubitorii de animale. Citește și: Becali recunoaște că a fost infiltrat de Viorel Hrebenciuc în AUR ca să-l ajute pe Simion să intre în turul II "România se alătură țărilor europene care pun capăt abuzurilor și cruzimii față de animale", a declarat el. Pecingină a explicat că proiectul de lege include un amendament ce prevede compensații pentru fermele afectate, astfel încât acestea să aibă timp să-și închidă activitatea sau să se mute în alte țări unde astfel de practici sunt permise. Fermele de blănuri, criticate Andreea Roseti, reprezentanta Humane Society International (HSI), a evidențiat că România devine a 22-a țară din Europa care interzice aceste ferme. "Ne pasă de sănătatea publică, de calitatea apei și a aerului", a afirmat ea, subliniind că fermele de blănuri sunt mult mai dăunătoare decât se crede inițial. Condițiile de viață ale animalelor în ferme Roseti a atras atenția asupra condițiilor dificile în care sunt ținute animalele în aceste ferme: "Sunt animale care trăiesc în cuști de plasă, fără a avea șansa să își exprime comportamentele naturale." Ea a explicat că animalele sunt ținute în captivitate toată viața, iar durata lor de viață este de aproximativ opt luni, fiind sacrificate pentru blănuri. Tendința europeană: renunțarea la blănuri La nivel european, industria de blănuri este în scădere, iar tot mai multe case de modă renunță la blănuri în colecțiile lor, ca răspuns la cererea publicului. "Tendința mondială este de a renunța la purtarea blănurilor naturale", a adăugat Andreea Roseti, subliniind că publicul susține această schimbare. Impactul economic al deciziei Potrivit deputatului Pecingină, industria de blănuri din România avea o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, iar acum, în țară, mai există doar o singură fermă de nurcă la Brașov, care a fost relocată din Olanda. Pe lângă aceasta, potrivit HSI, mai funcționează nouă ferme de șinșila. Această decizie marchează un pas important în alinierea României la standardele europene privind protecția animalelor și reflectă dorința de a elimina practicile considerate inumane și dăunătoare pentru mediu.

Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA

Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA. Valul de căldură din iulie, care a sufocat România zile întregi, sub o cupolă de peste 40 de grade Celsius, a fost o reală provocare și pentru marii fermieri. Vacile, condiții anti-caniculă ca la SPA Pentru mulți, culturile agricole sunt deja compromise, o problemă care se răsfrânge inevitabil și asupra sectorului zootehnic. Citește și: Fabuloasa listă a profesorilor de la SNSPA: un fost securist, un căpitan de 76 de ani din propaganda ceaușistă, politruci PSD-PNL În plus, animalele sunt afectate și de stresul termic, dar marii crescători, care dețin exploatații comerciale știu deja asta și au investit din timp, în măsuri pentru bunăstarea efectivelor. Din fermele lor nu lipsesc ventilatoarele, sistemele de pulverizare cu apă sau hrană bogată în proteină, deosebit de importante pe timp de caniculă, mai ales pentru bovine, care se adaptează greu temperaturilor ridicate. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ţările de Jos, ajutoare pentru închiderea de ferme  Foto: Veepro Holland
Mediu

Ţările de Jos, ajutoare pentru închiderea de ferme

Ţările de Jos au aprobarea UE să acorde ajutoare pentru închiderea de ferme şi reducerea emisiilor de azot. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Comisia Europeană a aprobat marţi două programe cu o valoare combinată de 1,47 miliarde de euro demarate de Ţările de Jos pentru a-i despăgubi pe crescătorii de animale care îşi închid voluntar fermele, transmite Reuters. Ţările de Jos, ajutoare pentru închiderea de ferme Autorităţile de la Haga trebuie să reducă nivelul foarte mare de azot, provocat, în parte, de mai multe decenii de agricultură intensivă. Preluarea şi închiderea unor ferme sunt o parte importantă în planul mai amplu de măsuri destinat rezolvării acestei probleme. În cadrul a două scheme, care au fost aprobate marţi de executivul comunitar, Ţările de Jos au alocat 1,47 miliarde de euro pentru a-i despăgubi pe crescătorii de animale care îşi închid în mod voluntar fermele amplasate în apropiere de rezervaţiile naturale. Aceste planuri "au efecte pozitive care depăşesc orice potenţiale perturbări ale competiţiei şi schimburilor comerciale în UE", a precizat executivul comunitar în comunicatul în care a aprobat ajutoarele. Citește și: Teodosie Tomitanul are credite bancare de 500.000 de lei pe care le ascunde de ANI. Nu se știe în cât timp trebuie să le returneze Ţările de Jos sunt unul din cei mai mari exportatori mondiali de produse agricole, cu exporturi estimate la peste 122 de miliarde de euro în 2022. Vitele şi îngrăşămintele sunt o sursă importantă de emisii de azot.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră