sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 10 decembrie 2024

Sezon închis la vânare de vânt în Europa: potrivit unor analize, producția de energie eoliană și-a atins limita, mai ales în țările nordice

Europa, încetinirea progresului energiei eoliene offshore (sursa: Facebook/Ørsted)
Europa, încetinirea progresului energiei eoliene offshore (sursa: Facebook/Ørsted)

Europa, încetinirea progresului energiei eoliene offshore. După decenii de creștere rapidă, energia eoliană offshore din Europa începe să întâmpine obstacole, în special în țări precum Danemarca și Suedia. Acestea se confruntă cu scăderea prețurilor la electricitate și reducerea stimulentelor, ceea ce face ca noile proiecte să nu mai fie viabile economic. Un exemplu concret este licitația organizată recent de guvernul danez, care nu a atras nicio ofertă.

Europa, încetinirea progresului energiei eoliene offshore

Diminuarea investițiilor în energia eoliană riscă să prelungească dependența Europei de combustibili fosili.

Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler

Deși costurile energiei eoliene au scăzut semnificativ de-a lungul anilor, creșterea prețurilor pentru inputuri precum oțelul și forța de muncă pune presiune asupra noilor proiecte.

"Nu putem avea un sistem de electricitate care să se bazeze în întregime pe vânt și soare," avertizează Brian Vad Mathiesen, profesor la Universitatea Aalborg.

Dilema Danemarcei

Danemarca, lider mondial în utilizarea energiei eoliene, a generat anul trecut 58% din electricitatea sa din parcuri eoliene.

Cu toate acestea, ultima licitație pentru dezvoltarea unor noi parcuri offshore a eșuat, deoarece companii precum Orsted A/S consideră investițiile neatractive din cauza randamentelor scăzute.

Prețurile scăzute ale electricității descurajează investițiile

Prețul scăzut al electricității, rezultat din oferta abundentă generată de parcurile eoliene existente, face dificilă justificarea investițiilor în noi proiecte.

Această situație este agravată de amânarea sau abandonarea unor mega-proiecte industriale mari consumatoare de energie verde în nordul Europei.

Problemele tehnice și economice

Energia regenerabilă, inclusiv cea eoliană și solară, întâmpină limite tehnice și economice în integrarea în rețea.

Parcurile eoliene produc energie doar atunci când bate vântul, iar în anumite cazuri, excesul de ofertă poate duce la prețuri negative, consumatorii fiind chiar plătiți pentru a utiliza energia.

Posibile soluții

Un răspuns ar putea fi ajustarea cererii de electricitate pentru a se potrivi mai bine cu fluctuațiile ofertei.

Electrificarea transportului, încălzirii locuințelor și industriei ar putea contribui la creșterea cererii și la stabilizarea prețurilor medii, susținând astfel noi investiții.

Lipsa progresului în tehnologiile de decarbonizare

Cu toate acestea, aceste soluții întâmpină dificultăți.

Rata de adopție a vehiculelor electrice încetinește, iar proiectele legate de hidrogenul verde pentru decarbonizarea industriei încă nu s-au concretizat.

Viitorul energiei eoliene offshore

În timp ce Europa rămâne un lider global în tranziția energetică, provocările actuale subliniază necesitatea unor politici mai bine coordonate și a unor soluții tehnologice inovatoare pentru a depăși stagnarea din sectorul energiei eoliene.

Fără aceste schimbări, expansiunea regenerabilelor riscă să încetinească, lăsând spațiu pentru o continuare a utilizării combustibililor fosili.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră