duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 12 august 2022

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați - studiu Current Biology

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit Foto: Hopkins Medicine
Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit Foto: Hopkins Medicine

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați, arată un studiu publicat joi de revista Current Biology. La fel ca în cazul activităților fizice solicitante, creierul acumuleză substanțe chimice care trebuie eliminate.

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit

Cercetătorii spun că a gândi prea mult chiar îți obosește creierul. Raportul lor, publicat în Current Biology, sugerează că acest lucru se datorează unei acumulări de substanțe chimice care trebuie îndepărtate.

Micul studiu merge pe urmele altor cercetări care au descoperit că oameni care au lucrat multă vreme în slujbe care-i solicitau cognitiv au avut rezultate slabe în sarcini care necesitau autocontrol. O interpretare este că unele dintre funcțiile lor cognitive superioare ar putea fi afectate. Unii oameni de știință se întrebau dacă este vorba despre un fenomen fiziologic real.

„Teoriile influente au sugerat că oboseala este un fel de iluzie „gătită” (Nota redacției: „cooked”) de creier pentru a ne face să oprim orice facem și să ne întoarcem către o activitate mai îmbucurătoare”, a spus Mathias Pessiglione, de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, citat de The Times.

Oamenii de știință cred că ar putea să explice de ce te simți atât de obosit: creierul tău a încetinit pentru a gestiona tensiunea.

Creierul ar putea suferi de ceva similar cu acumularea dureroasă de lactați în mușchi în timpul exercițiilor fizice. Acesta ar putea fi motivul pentru care activitățile mentale dificile - și rezistența la tentația de a renunța pe tot parcursul zilei - se simt la fel de solicitante.

Citiți și: BNR, uzina de sinecuri a lui Isărescu: neveste, politicieni eșuați, ex-primari și o astroloagă. Salarii uriașe, număr imens de angajați

Activitatea mentală prelungită duce la acumularea unui neurotransmițător potențial toxic în cortexul prefrontal, potrivit studiului publicat în Current Biology. Cercetătorii sugerează că creierul își încetinește activitatea pentru a gestiona acumularea, oferind o explicație pentru ce ne simțim obosiți.

„Munca cognitivă grea duce la acumularea de glutamat în cortexul prefrontal lateral”, arată studiul.

Studiul este mic și, chiar dacă va fi validat, nu este stabilit definitiv faptul că glutamatul provoacă o senzație de oboseală. Cu toate acestea, a spus Pessiglione, părea a fi un semn că într-adevăr poți gândi prea mult.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră