duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: creier

4 articole
Eveniment

Operație revoluționară în semiîntuneric, tumoră eliminată

Operație revoluționară în semiîntuneric, tumoră eliminată. Medicii Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași au realizat cu succes a doua operație revoluționară în semiîntuneric. Operație revoluționară în semiîntuneric, tumoră eliminată Aceștia au oferit o nouă șansă la viață unui băiat de 12 ani, diagnosticat cu o tumoră cerebrală de 7 cm. Citește și: Guvernul înființează 50 de sinecuri excelent plătite în subordinea penalului UDMR Laszlo Borbely, pensionar special. Guvernul e falit, se pregătește să taxeze dur mediul de afaceri Echipa medicală, condusă de Conf. Univ. Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași, a realizat cu succes a doua operație revoluționară în semiîntuneric, folosind substanța inovatoare – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA). Această procedură de ultimă generație, efectuată pentru a doua oară în România, la Iași – la un copil, a permis identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos, oferindu-i lui Anton șansa de a trăi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Operație revoluționară în semiîntuneric, tumoră eliminată (sursa: ziaruldeiai.ro)
Copii operați pe creier, multe cazuri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Copii operați pe creier, multe cazuri

Copii operați pe creier, multe cazuri. La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au fost operaţi, în ultimele săptămâni, trei copii cu cazuri grave de afectare a creierului. Copii operați pe creier, multe cazuri Este vorba de tumori benigne, maligne, care au nevoie ulterior de tratament oncologie, sau cazuri de traumă în urma unui accident. Citește și: Rectorul Universității Babeș-Bolyai desființează ministerul Muncii, după ce a recunoscut astrologia și numerologia drept ocupații legale: „Halucinant” Managerul unităţii medicale, dr. Lucian Eva, spune că au fost nevoiţi, la nivel de spital, să se adapteze în ultimii ani ca să realizeze şi astfel de proceduri asupra copiilor, nu doar a adulţilor. Mai ales în contextul în care la nivel naţional sunt foarte puţin spitale care operează micuţii cu probleme neurochirurgicale. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit Foto: Hopkins Medicine
Eveniment

Dacă gândiți prea mult, creierul transmite sunteți obosit

Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit și vă trimite să vă relaxați, arată un studiu publicat joi de revista Current Biology. La fel ca în cazul activităților fizice solicitante, creierul acumuleză substanțe chimice care trebuie eliminate. Dacă gândiți prea mult, creierul va transmite că sunteți obosit Cercetătorii spun că a gândi prea mult chiar îți obosește creierul. Raportul lor, publicat în Current Biology, sugerează că acest lucru se datorează unei acumulări de substanțe chimice care trebuie îndepărtate. Micul studiu merge pe urmele altor cercetări care au descoperit că oameni care au lucrat multă vreme în slujbe care-i solicitau cognitiv au avut rezultate slabe în sarcini care necesitau autocontrol. O interpretare este că unele dintre funcțiile lor cognitive superioare ar putea fi afectate. Unii oameni de știință se întrebau dacă este vorba despre un fenomen fiziologic real. „Teoriile influente au sugerat că oboseala este un fel de iluzie „gătită” (Nota redacției: „cooked”) de creier pentru a ne face să oprim orice facem și să ne întoarcem către o activitate mai îmbucurătoare”, a spus Mathias Pessiglione, de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, citat de The Times. Oamenii de știință cred că ar putea să explice de ce te simți atât de obosit: creierul tău a încetinit pentru a gestiona tensiunea. Creierul ar putea suferi de ceva similar cu acumularea dureroasă de lactați în mușchi în timpul exercițiilor fizice. Acesta ar putea fi motivul pentru care activitățile mentale dificile - și rezistența la tentația de a renunța pe tot parcursul zilei - se simt la fel de solicitante. Citiți și: BNR, uzina de sinecuri a lui Isărescu: neveste, politicieni eșuați, ex-primari și o astroloagă. Salarii uriașe, număr imens de angajați Activitatea mentală prelungită duce la acumularea unui neurotransmițător potențial toxic în cortexul prefrontal, potrivit studiului publicat în Current Biology. Cercetătorii sugerează că creierul își încetinește activitatea pentru a gestiona acumularea, oferind o explicație pentru ce ne simțim obosiți. „Munca cognitivă grea duce la acumularea de glutamat în cortexul prefrontal lateral”, arată studiul. Studiul este mic și, chiar dacă va fi validat, nu este stabilit definitiv faptul că glutamatul provoacă o senzație de oboseală. Cu toate acestea, a spus Pessiglione, părea a fi un semn că într-adevăr poți gândi prea mult.

Iași: operaţii pe creier fără bisturiu (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Iași: operaţii pe creier fără bisturiu

Iași: operaţii pe creier fără bisturiu. După o perioadă de trei ani de pregătiri, în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași vor începe primele proceduri. Iași: operaţii pe creier fără bisturiu Pacienţii vor putea astfel să beneficieze de operaţii pe creier fără bisturiu şi fără dureri. "Radiochirurgia Stereotactică reprezintă astăzi prezentul şi viitorul în ceea ce priveşte tratamentul majorităţii patologiilor neurochirurgicale, mai exact a leziunilor creierului. Citește și: Fost subofițer de poliție, pensionat la 42 de ani cu 9.000 de lei pe lună, promovat secretar de stat la Interne Am ajuns la maturitatea de a utiliza tehnologii de ultimă generaţie care oferă pacienţilor siguranţă, încredere, operaţii complete, simple şi nedureorase", a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră