De ce cancerul agresiv de prostată al lui Joe Biden este greu de detectat și care sunt șansele de tratament

Cancerul de prostată, greu de detectat. Fostul președinte american Joe Biden a fost diagnosticat cu o formă avansată și agresivă de cancer de prostată, anunțul fiind făcut public duminică, 18 mai. Conform echipei sale, boala a atins un scor de 9 pe scara Gleason, care evaluează agresivitatea cancerelor de prostată pe o scară de la 1 la 10.
Cancerul de prostată, greu de detectat
Potrivit comunicatului transmis de biroul său, cancerul lui Joe Biden este hormonodependent, ceea ce înseamnă că dezvoltarea tumorii este influențată de hormonii sexuali, în special testosteronul.
„Această formă permite o gestionare eficientă a bolii”, se precizează în declarație, adăugând că familia Biden analizează opțiunile de tratament împreună cu echipa medicală.
Oncologul radioterapeut Ilan Darmon explică faptul că, în majoritatea cazurilor, cancerul de prostată se dezvoltă în tăcere, fără simptome evidente, pe o perioadă de ani.
Deși unele persoane pot experimenta simptome urinare precum dificultăți de urinare, jet urinar slab sau nevoia frecventă de a merge la toaletă, acestea sunt mai des cauzate de afecțiuni benigne, precum hiperplazia prostatică sau infecțiile urinare.
Hormonoterapia poate încetini evoluția bolii
Pentru cazurile de cancer hormonodependent, tratamentul de bază este hormonoterapia.
Aceasta blochează producerea de testosteron – „combustibilul” care alimentează dezvoltarea celulelor canceroase.
Astfel, boala poate fi încetinită și menținută sub control.
Totuși, tratamentul hormonal poate avea efecte secundare, precum bufeuri, disfuncții sexuale sau creștere în greutate. În unele cazuri, se poate adăuga și chimioterapia.
Cancerul, descoperit într-un stadiu avansat, cu metastaze osoase
În cazul lui Joe Biden, boala a fost descoperită într-un stadiu avansat, cu metastaze osoase.
Acest diagnostic tardiv a ridicat semne de întrebare privind posibilitatea unei erori medicale sau a unei disimulări în perioada campaniei electorale.
Totuși, echipa fostului președinte a precizat că ultimul test PSA cunoscut datează din 2014 și că nu fusese diagnosticat anterior cu cancer de prostată.
PSA – test util, dar nu infailibil
Diagnosticul cancerului de prostată se bazează adesea pe testul PSA (antigen specific prostatic).
De obicei, un nivel de peste 4 ng/ml ridică suspiciuni și impune investigații suplimentare.
Cu toate acestea, există forme de cancer care nu determină creșterea nivelului PSA, iar testul nu este 100% fiabil.
Totuși, în aproximativ 90% dintre cazuri, creșterea PSA este asociată cu prezența cancerului.
Ce șanse de supraviețuire există în funcție de stadiu
Conform Institutului de Radioterapie și Radiochirurgie H. Hartmann, în formele localizate ale bolii, fără metastaze, rata de supraviețuire la 5 ani este de peste 95%.
În cazul metastazelor osoase, prognosticul este mai rezervat, dar nu automat fatal. Chiar și în stadiul IV, cancerul de prostată poate evolua lent, iar speranța de viață la 5 ani se situează în jur de 50%.