FOTO EXCLUSIV Bandă adezivă și cârpe la uși pentru a stopa invazia ploșnițelor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta"

Bandă adezivă, cârpe anti-ploșnițe la Pneumo. Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" este invadat de ploșnițe de aproape o lună de zile.
Gheorghe Popescu, managerul interimar, a fost informat despre prezența insectelor la sfârșitul lunii februarie, dar nu a luat nici o măsură prin care să stopeze temporar internările, pentru a nu pierde banii de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Citește și: Fitch Ratings vede trei candidați care conduc în cursa pentru funcția de președinte al României
În tot acest timp, pacienții au fost înțepați de ploșnițe iar medicii au "sigilat" ușile laboratoarelor de endoscopie bronșică cu bandă adezivă de hârtie și cârpe.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, l-a numit în funcția de manager interimar pe Gheorghe Popescu. Dar, pentru a-l proteja de scandalul ploșnițelor, a dat vina pe Beatrice Mahler, șefa secției de Pneumologie 1 și fosta șefă a spitalului.
Ploșnițele, neatinse de dezinsecții
La începutul lunii februarie a.c. s-a făcut dezinsecție în două saloane ale Secției de Pneumologie 1 din cadrul spitalului "Marius Nasta". Dar nu a fost suficient pentru a combate infestarea cu ploșnițe.
A urmat o nouă dezinsecție, pe 20 februarie, dar nici aceasta nu a fost eficientă pentru că ploșnițele au migrat și în celelalte saloane.
Surse din spitalul "Marius Nasta" au declarat pentru DeFapt.ro că pacienții se plâng în continuare că sunt înțepați de ploșnițe, așa că a fost sesizat managerul interimar al Institutul de Pneumoftiziologie, Gheorghe Popescu, pentru a lua măsurile necesare.
Interimarul Popescu a refuzat închiderea unei secții
Lui Popescu i s-a sugerat închiderea secției pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se facă dezinsecția simultan în toată secția de pneumologie.
"Nu a vrut să ia nici o măsură pentru că pierdea indicatorii de la Casa de Asigurări de Sănătate dacă nu interna pacienți", a spus una dintre surse.
Pe scurt, spitalul pierdea banii de la Casa de Asigurări de Sănătate dacă închidea temporar secția.
Articolele de specialitate atrag atenția că ploșnițele nu transmit boli direct la om, dar înțepăturile acestui parazit pot genera dermatite, insomnie și tulburări anxioase.
Problema lui Rafila: fostul manager, Beatrice Mahler
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a ținut o conferință de presă la spitalul "Marius Nasta" în urmă cu două zile.
Nu a suflat o vorbă despre invazia de ploșnițe, dar a ținut să o acuze pe jurnalista Carla Tănăsie (Digi24) că are "interese personale" atunci când aceasta a cerut informații publice despre un control al Corpului de Control al ministrului Sănătății referitor la activitatea de management a fostei directoare, Beatrice Mahler.
În acest context, vizibil enervat (cel mai probabil întrucât raportul Corpului de Control nu a găsit deficiențe), ministrul Alexandru Rafila a insinuat că Mahler este responsabilă pentru invazia de ploșnițe.
"Sunt câteva saloane din secţia condusă de doamna conferenţiar Mahler. Acolo s-au cantonat ploşniţele. S-au început, încă de mai bine de o lună, proceduri de dezinsecţie.
Direcţia de Sănătate Publică a fost notificată încă de la început. Va fi extinsă această activitate la întreg corpul de clădire… Şi mă bucur că managementul actual al Institutului a luat măsurile necesare în acest sens", a declarat ministrul Alexandru Rafila la un post de televiziune.
Bandă adezivă, cârpe anti-ploșnițe la Pneumo
Fotografii obținute de către DeFapt.ro arată că ministrul Alexandru Rafila a încercat să minimalizeze dezastrul din spitalul condus de managerul Gheorghe Popescu.
În cursul dimineții de miercuri, 26 martie a.c., medicii au luat decizia de a "sigila" ușile laboratoarelor de endoscopie bronșică cu bandă adezivă de hârtie și cârpe.

O decizie radicală pentru a stopa accesul ploșnițelor în lipsa unei dezinsecții eficiente.
Ministrul Alexandru Rafila și protejatul său, managerul interimar Gheorghe Popescu, nu au răspuns întrebărilor transmise de către DeFapt.ro.