Bananele, noul „medicament” contra hipertensiunii arteriale, sugerează un nou studiu

Bananele, un remediu pentru hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială afectează aproape o treime dintre adulții din întreaga lume, crescând riscul de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni renale cronice și chiar demență. Până acum, recomandarea principală a medicilor era reducerea consumului de sare pentru a controla nivelul de sodiu din organism. Un nou studiu demonstrează însă că bananele sunt un bun remediu pentru hipertensiunea arterială.
Bananele, un remediu pentru hipertensiunea arterială
Un studiu publicat recent în American Journal of Physiology – Renal Physiology propune, pe lângă reducerea de sare, consumul crescut de alimente bogate în potasiu, precum bananele, pentru reducerea hipertensiunii arteriale.
„De obicei, când avem tensiune mare, ni se spune să mâncăm mai puțină sare”, explică Anita Layton, coautoare a studiului și cercetătoare la Universitatea din Waterloo.
„Însă cercetarea noastră sugerează că adăugarea alimentelor bogate în potasiu, precum bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”
Echilibrul dintre sodiu și potasiu: cheia sănătății cardiovasculare
Sodiul și potasiul sunt electroliți esențiali care contribuie la transmiterea semnalelor electrice pentru contracția musculară și alte funcții vitale, cum ar fi retenția apei.
Studiul arată că nu doar scăderea aportului de sodiu contează, ci și creșterea aportului de potasiu, raportul dintre cele două fiind crucial pentru reglarea tensiunii.
Cercetătorii subliniază că, deși efectele nocive ale sodiului sunt bine cunoscute, beneficiile potasiului au fost ignorate prea mult timp.
„Relația dintre un consum excesiv de sodiu și hipertensiune este larg acceptată, însă efectele pozitive ale unui consum ridicat de potasiu au fost adesea neglijate.”
Alimente bogate în potasiu
Cu alte cuvinte nu este vorba doar despre reducerea cantității de sare, ci și despre obținerea unui aport crescut de potasiu.
Aceasta înseamnă că alimentația noastră ar trebui să cuprindă mai multe alimente precum banane, broccoli, spanac, cartofi dulci, avocado, fasole și linte
Aceste alimente nu numai că ajută la contrabalansarea sodiului, ci și susțin sănătatea generală a inimii.
Modele matematice diferențiate pe sexe
Folosind un model matematic diferențiat în funcție de sex, cercetătorii au analizat modul în care raportul potasiu/sodiu influențează tensiunea arterială.
Rezultatele arată că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune decât femeile aflate înainte de menopauză.
Cu toate acestea, bărbații răspund mai bine la creșterea raportului dintre potasiu și sodiu.
Dieta modernă: prea mult sodiu, prea puțin potasiu
„Strămoșii noștri consumau multe fructe și legume, iar sistemele noastre fiziologice s-au adaptat unei diete bogate în potasiu și sărace în sodiu”, afirmă Melissa Stadt, coautoare a studiului și doctorandă la Universitatea din Waterloo.
Astăzi, dieta occidentală este exact invers: bogată în sodiu și săracă în potasiu.
Acest dezechilibru ar putea explica de ce hipertensiunea este mai frecventă în societățile industrializate și mai rară în cele izolate.