vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 27 ianuarie 2025

Anularea alegerilor de către CCR ar trebui reglementată mai clar, cere Comisia de la Veneția

Anularea alegerilor, doar în circumstanțe excepționale (sursa: venice.coe.int)
Anularea alegerilor, doar în circumstanțe excepționale (sursa: venice.coe.int)

Anularea alegerilor, doar în circumstanțe excepționale. Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, a publicat un raport cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România. Potrivit acestuia, anularea alegerilor poate fi permisă doar în circumstanțe excepționale, atunci când sunt îndeplinite mai multe condiții și garanții stricte.

Solicitarea din partea PACE

Raportul răspunde unei solicitări din partea lui Theodoros Rousopoulos, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE).

Citește și: Hidroelectrica a plătit 16 milioane de lei pentru sponsorizări, arată Burduja. Pe ce a cheltuit banii compania de stat: „Proiectul Sfântul Paisie”

Acesta se concentrează pe standardele și condițiile juridice prin care o curte constituțională poate invalida un scrutin, dar nu analizează cazul specific din România sau decizia Curții Constituționale.

Standardele europene și internaționale

Conform raportului, anularea alegerilor de către curțile constituționale din oficiu trebuie să fie o măsură excepțională, reglementată clar pentru a menține încrederea alegătorilor.

Standardele internaționale nu impun, dar nici nu interzic astfel de decizii.

Anularea alegerilor, doar în circumstanțe excepționale

Codul de bune practici în materie electorală prevede că anularea alegerilor este justificată doar în cazuri de nereguli grave care ar fi putut influența rezultatul scrutinului.

Potrivit raportului, deciziile de anulare trebuie să fie bazate pe fapte clar stabilite, suficient motivate și însoțite de garanții procedurale care să asigure o analiză echitabilă și obiectivă.

Importanța transparenței

Raportul subliniază că propaganda de campanie, inclusiv pe rețelele sociale, este protejată de libertatea de exprimare, cu excepția cazurilor de discurs instigator la ură.

Totuși, dovedirea încălcărilor în campaniile online reprezintă o provocare, iar deciziile trebuie să fie transparente, bazate pe dovezi clare și verificabile.

Reguli pentru campaniile online

Campaniile electorale desfășurate pe platformele de social media trebuie să respecte regulile generale privind finanțarea și transparența campaniilor.

De asemenea trebuie să existe marcarea publicității electorale și transparența privind sponsorii publicității politice.

Recomandările Comisiei de la Veneția

Raportul formulează mai multe recomandări.

Printre acestea, deciziile de anulare a alegerilor să fie luate de cel mai înalt organ electoral și revizuite de o instanță specializată sau curtea constituțională.

Puterea curților constituționale de a invalida alegerile din oficiu să fie limitată la circumstanțe foarte excepționale.

Procedurile legale să includă termene rezonabile, garanții procedurale și posibilitatea ca părțile implicate să-și prezinte punctele de vedere.

Procesul electoral în era digitală

Statele sunt îndemnate să reglementeze consecințele atacurilor cibernetice, perturbărilor informaționale și altor amenințări digitale.

De asemenea, candidații și partidele trebuie să beneficieze de un acces corect la mass-media online, iar platformele de social media să dezvăluie date despre publicitatea politică.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră