sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 22 noiembrie 2022

ANALIZĂ POLITICO: Polonia, viitoarea superputere militară a Europei. Țara cumpără masiv din Coreea de Sud, spre iritarea europenilor

Polonia, viitoarea superputere militară a Europei Foto: Facebook Andrzej Duda
Polonia, viitoarea superputere militară a Europei Foto: Facebook Andrzej Duda

Polonia ar putea fi viitoarea superputere militară a Europei, scrie Politico, arătând că cheltuielile cu apărarea ale acestui stat au crescut substanțial. Politico atrage atenția și asupra faptului că Polonia preferă să cumpere acum armament din Coreea de Sud, pe fondul fricțiunilor politice cu Uniunea Europeană.

Polonia, viitoarea superputere militară a Europei

„«Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală», a spus un înalt oficial al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea apărării NATO în țările baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne un pivot ca centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului asupra modului în care își poate reînvia armata și lipsa unei culturi strategice i-au redus eficiența ca partener, a spus oficialul”, scrie Politico.

Citește și: Rusia va fabrica drone iraniene pe propriul teritoriu, în urma unui acord cu Teheranul

Lista de cumpărături a Varșoviei

Publicația arată că:

  • În timp ce Germania dezbate dacă va putea aloca 2% pentru Apărare, Polonia a decis să ridice cheltuielile de la 2,4% la 5%.
  • Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 pe care îi are acum Germania.
  • Acum, Polonia are 150.000 de militari, din care 30.000 fac parte din forțele teritoriale de apărare - „soldați de week-end” care uirmează un curs de antrenament de 16 zile. „Inițial au fost văzuți ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea miliției mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face acum ca ideea să pară mult mai sensibilă”, scrie Politico.
  • Polonia a semnat în această primăvară un acord de 4,9 miliarde de euro pentru 250 de tancuri Abrams din SUA care vor înlocui cele 240 de tancuri sovietice trimise în Ucraina.
  • Polonia dispune de avioane americane F-16 și în 2020 Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35.
  • Polonia a făcut comenzi de 10-12 miliarde de euro din Coreea de Sud, de unde va cumpăra 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo.
  • Coreea de Sud ar urma să furnizeze 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până în 2025, respectiv 2029.
  • Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde de zloți (1,7 miliarde euro), dar acordul prevedea ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

„Atracția Coreei este că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât alternativele americane și europene și le pot produce într-un calendar strâns. Achizițiile sunt, desigur, o lovitură în față la visele președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică”, în care își imaginează o Europă care este capabilă să se apere cu armele proprii (cel mai probabil, franceze)”, comentează Politico.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră