Academia Română și președintele acesteia, Ioan-Aurel Pop, resping asocierea cu ideile lui Călin Georgescu și își declară "în mod categoric opţiunile democratice, prooccidentale"

Academia Română respinge ideile candidatului Georgescu. Academia Română a emis marți un comunicat în care respinge ferm acuzațiile privind o presupusă susținere a ideilor „nociv naționaliste”, antieuropene și anti-NATO, asociate instituției și președintelui său, Ioan-Aurel Pop. Academia califică aceste acuzații drept „răuvoitoare, nedrepte și periculoase”.
Academia Română respinge ideile candidatului Georgescu
În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, marcat de ascensiunea unor forțe politice antioccidentale, Academia Română reafirmă clar opțiunea sa democratică și prooccidentală.
„Integrarea euroatlantică a României este singura garanție a păstrării independenței statului român și a libertăților democratice cucerite cu jertfă în decembrie 1989”, se arată în comunicat.
Academia respinge asocierea cu idei suveraniste sau filoruse, subliniind că această poziție este nu doar nedreaptă, ci și „periculoasă”.
Ioan-Aurel Pop amintește amenințarea "colosului rusesc”
Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a fost constant în susținerea pozițiilor pro-NATO și pro-UE.
Academia subliniază că Pop a evidențiat, în multiple ocazii, că Rusia a reprezentat o amenințare majoră pentru România, din cauza „aspirațiilor sale imperialiste”.
„Poziția noastră geopolitică, într-o zonă sensibilă, la granița de est a democrației europene, impune României o atitudine fermă pro-NATO și excluderea ideii de neutralitate”, afirmă Academia.
Condamnare a naționalismului extremist și a ideilor filoruse
Academia Română se „dezice complet și cu hotărâre” de orice persoană care, în numele instituției, susține idei suveraniste, naționalism extremist sau poziții filoruse și filoputiniste.
„Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraționistă, care pune în pericol libertățile democratice și siguranța statului român”, se precizează în comunicat.
Apel la maturitate și responsabilitate
Într-un moment sensibil pentru România, marcat de războiul din Ucraina și de tensiuni politice interne, Academia Română face un apel către întreaga societate.
„Academia Română adresează societății românești, instituțiilor statului, presei și tuturor forțelor democratice din țara noastră îndemnul la maturitate, luciditate și discernământ, pentru apărarea responsabilă și solidară a valorilor democratice”, se arată în încheierea comunicatului.
Prin această declarație, Academia Română reafirmă sprijinul său pentru valorile democratice, orientarea pro-occidentală a României și respinge orice asociere cu idei contrare acestor principii.
Poziția fermă a instituției este un mesaj de unitate și claritate într-un moment de provocări majore pentru țară.