sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: visa waiver

4 articole
Eveniment

Programul Visa Waiver, România, admisă oficial

Programul Visa Waiver, România, admisă oficial. Un eveniment istoric marchează intrarea oficială a României în programul Visa Waiver al Statelor Unite, care va permite cetățenilor români să călătorească fără viză în SUA. Evenimentul se va desfășura vineri, la sediul Departamentului pentru Securitate Internă din Washington, în prezența oficialilor americani și români. Programul Visa Waiver Programul Visa Waiver este un parteneriat de securitate care permite cetățenilor țărilor participante să călătorească în SUA pentru turism sau afaceri, fără viză, timp de până la 90 de zile. Citește și: Avocatul Poporului, din ce în ce mai servil cu puterea: Renate Weber admite că a primit multe sesizări în legătură cu ordonanța „trenuleț”, dar nu a făcut nimic în legătură cu asta România devine astfel al 43-lea stat acceptat în acest program, consolidându-și statutul de partener strategic al Statelor Unite. Îndeplinirea criteriilor de aderare Aderarea României la program a implicat o rată de refuz a vizelor sub pragul de 3% (2,61% în 2024). De asemena au fost luate în calcul implementarea unor măsuri stricte de securitate a documentelor și combaterea terorismului și crearea unui comitet inter-instituțional și adoptarea unor modificări legislative esențiale. Eforturile au demonstrat angajamentul României pentru respectarea standardelor internaționale de securitate și colaborare. Programul Visa Waiver, România, admisă oficial La ceremonia de la Washington, secretarul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României, Andrei Muraru, vor oficializa includerea României în program. Oficialii vor discuta și data de activare a noului regim de călătorie. Avantajele pentru cetățenii români Prin includerea în Visa Waiver, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de interviuri pentru viză. Vor putea călători mai rapid și cu costuri reduse; Vor beneficia de autorizații de călătorie valabile 2 ani, cu intrări nelimitate în SUA. Costul unei autorizații în cadrul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) va fi de doar 21 de dolari. Impactul asupra relațiilor româno-americane Admiterea României în programul Visa Waiver consolidează relațiile economice și de securitate dintre cele două țări. Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat importanța acestui pas pentru promovarea comerțului, turismului și cooperării strategice. România, lider regional în securitate România devine prima țară din regiunea Mării Negre care aderă la program, subliniind rolul său de lider regional în securitate și parteneriat transatlantic. Acest statut este un semnal clar al încrederii reciproce dintre România și Statele Unite.

Programul Visa Waiver, România, admisă oficial (sursa: Facebook/Department of Homeland Security)
Ce nu spun autoritățile când se laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA Foto: Facebook
Eveniment

Ce nu spun autoritățile când laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA

Ce nu spun autoritățile când se laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA: românii vor trebui să ceară o viză electronică, on-line. Cetățenii din toate țările care fac parte din programul Visa Waiver - adică nu mai sunt obligați să ceară vize turistice - trebuie să obțină o aprobare ESTA, adică „Electronic System for Travel Authorization”. Citește și: Șef de campanie a lui Geoană, asociat cu un afacerist rus, care făcea propagandă pentru Putin Ce nu spun autoritățile când se laudă cu ridicarea vizelor pentru SUA „Programul Visa Waiver (VWP) permite majorității cetățenilor sau resortisanților țărilor participante* să călătorească în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri pentru sejururi de cel mult 90 de zile fără a obține viză. Călătorii trebuie să aibă o aprobare ESTA (Electronic System for Travel Authorization) valabilă înainte de călătorie și să îndeplinească toate cerințele explicate mai jos. Dacă preferați să aveți o viză în pașaport, puteți solicita în continuare o viză de vizitator (B) (...) În majoritatea cazurilor, ESTA va fi valabilă doi ani. De asemenea, trebuie să obțineți un nou ESTA dacă: (1) primiți un pașaport nou, inclusiv un pașaport de urgență sau temporar; (2) vă schimbați numele; (3) vă schimbați sexul; (4) vă schimbați țara de cetățenie; sau (5) trebuie să vă schimbați răspunsurile la oricare dintre întrebările «da» sau «nu» de pe cererea ESTA”, explică Departamentul de Stat al SUA. Această viză costă 21 de dolari, potrivit informațiilor de pe site-ul Departamentului de Securitate Internă a SUA. Autorizația ESTA trebuie solicitată online și obținută cu cel puțin 72 de ore înainte de călătorie. Dacă cel care solicită această viză a avut pașaportul furat/dispărut și apoi i-a fost restituit, solicitarea de intrare în SUA va firespinsă. Formularul pentru viza electronică ESTA nu este foarte diferit de cel pentru vizele obișnuite. Aplicanții trebuie să spună unde vor locui în SUA, cu ce linie aeriană vor sosi sau să ofere datele angajatorului. În plus, aceștia trebuie să răspundă la mai multe întrebări despre posbile condamnări penale, trafic de substanțe interizise sau dacă au călătorit în țări precum Iran, Somalia sau Cuba.

Ciolacu, promsiune mincinoasă: „Vom călători în SUA fără vize”
Eveniment

Ciolacu, promsiune mincinoasă: „Vom călători în SUA fără vize”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut o promsiune mincinoasă, în cadrul vizitei în SUA: „Din anul 2025 vom putea călători în SUA fără vize”, a spus el la Prima TV, dar și la alte posturi. Dar ridicarea vizelor nu este o decizie strict politică, ci mai degrabă una tehnică, condițiile fiind clar înscrise în legea americană: cea mai importantă condiție este că rata de refuz a solicitărilor de viză trebuie să fie sub 3%. Citește și: EXCLUSIV Judecătorii se ceartă între ei de la bani: Corbu, șefa ÎCCJ, acuzată că plătește toate drepturile celor de la Înalta Curte, în timp ce la instanțele inferioare salariile vin tăiate Ultimele date publicate de Departamentul de Stat, pentru anul fiscal 2022, arată că rata de refuz este de patru ori mai mare și este puțin probabil ca în doar doi ani să scadă spectaculos. Ciolacu, promsiune mincinoasă: „Vom călători în SUA fără vize” „E o consolidare a Parteneriatului strategic, am vorbit foarte mult de eliminarea vizelor şi lucrul acesta mai mult ca sigur anul viitor va fi anunţat, şi din anul 2025 vom putea călători în Statele Unite fără vize. Va fi un efort comun, am făcut apel şi la diaspora şi o să se implice foarte mult şi românii şi statul român şi statul american astfel încât să îndeplinim această condiţie”, a susținut Ciolacu la Prima TV. La Antena 3 el a pomenit, în treacăt, de îndeplinirea criteriului privind rata de refuz de 3%, dar știrea de pe site-ul postului nici măcar nu menționează acest fapt. Liderul PSD a mai afirmat că „am vorbit cu fiecare congresman în parte, absolut toată lumea ne susține”, dar nu este clar cu câți membri ai Legislativului de la Washington s-a întâlnit el, de fapt. Codul SUA prevede clar, la Titlul 8, Capitolul 12, Subcapitolul II, Partea II, 1187, care reglementează condițiile pentru programul Visa Waiver: „O astfel de rată de refuz pentru resortisanții țării respective în cursul întregului an fiscal precedent a fost mai mică de 3,0 %”. Legea prevede și alte condiții, precum deținerea unui pașaport biometric și să nu fi călătorit, după 2011, în țări precum Siria, Iran sau Coreea de Nord. Citește și: Dezastrul din spionajul german: o „cârtiță” a vândut Moscovei zeci de pagini de documente secrete. Gruparea Wagner, avertizată că germanii i-au interceptat comunicațiile Rata de refuz în cazul României a fost extrem de mare, în ultimii ani: peste 17% în anul fiscal 2021(13% - Serbia, doar 9,30% Muntenegru) și 12,61% în anul fiscal 2022 (Serbia - 19,45%, Muntenegru - 34,03%, dar Bulgaria a ajuns la 10%).

Iohannis despre vizele SUA Ne străduim (sursa: Facebook/Administrația Prezidențială a României)
Eveniment

Iohannis despre vizele SUA: Ne străduim

Iohannis despre vizele SUA: Ne străduim. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver şi a subliniat că trebuie să existe o campanie de conştientizare şi o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize pentru Statele Unite ale Americii. Iohannis despre vizele SUA: Ne străduim "Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi", a spus şeful statului, care s-a aflat în aceste zile în SUA. Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat, joi, că românii stabiliţi în Statele Unite au sprijinit integrarea României în NATO prin trimiterea de scrisori către Congresul american, arătând că acest lucru ar putea să funcţioneze şi în cazul programului Visa Waiver. Muraru se face că lucrează "Credem că Visa Waiver este un moment în care (românii din SUA - n.r.) s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor '90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru. Citește și: Bărbați tineri din Rusia au luat cu asalt vămile către Kazahstan și Finlanda pentru a scăpa de mobilizare Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii - sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau ai altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru", a spus Muraru, după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră