sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: teleorman

13 articole
Eveniment

Înșelătorie OLX cu tractoare, la Teleorman

Înșelătorie OLX cu tractoare, la Teleorman. Un bărbat din Teleorman a înșelat un fermier din Crivești-Vânători, Iași, luând un avans pentru un tractor care nu a mai fost livrat. Înșelătorie OLX cu tractoare, la Teleorman După cinci ani de anchetă, procurorii au trimis dosarul în instanță chiar înaintea prescrierii răspunderii penale. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe LasconiJudecătorii au închis cazul din cauza prescripției, însă escrocul rămâne închis pentru alte fraude similare. Fermierul ieșean nu a fost singura victimă a înșelăciunilor sale. Continuarea, în Ziarul de Iași

Înșelătorie OLX cu tractoare, la Teleorman (sursa: ziaruldeiasi.ro)
În fiefurile PSD, jumătate din oamenii care pot munci nu au slujbă Foto: Inquam/Octav Ganea
Economie

În fiefurile PSD jumătate din oamenii care pot munci nu au slujbă

În fiefurile PSD Teleorman, Vaslui și Dâmbovița circa jumătate din oamenii care pot munci nu au o slujbă, arată o analiză a Ziarului Financiar. În schimb, în București, Ilfov, Timiș și Bihor ponderea angajaților în populația activă depășește 70%. Citește și: Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion: „Toate acțiunile personajului au mers în interesele Federației Ruse” În fiefurile PSD, jumătate din oamenii care pot munci nu au slujbă Calculele Ziarului Financiar se bazează pe informațiile Institutului Național de Statistică. În Teleorman, fostul fief al ex-liderului PSD Liviu Dragnea, doar 49,3% dintre cei care ar putea munci au un loc de muncă. În Vaslui - 51,5%, Dâmbovița - 52,8%, iar în Botoșani - 53,8%. La polul opus, în București lucrează 81,5% din forța activă de muncă, în Ilfov - 80,3%, Timiș - 76%, iar Brașov, Sibiu, Bihor și Cluj sunt în zona 71-72%. Grafica: Ziarul Financiar Potrivit Ziarului Financiar, 14 judeţe au sub 60% din populaţia activă angajată. „Judeţele din sud şi est suferă, în timp ce vestul şi centrul ţării se dezvoltă”, arată Ziarul Financiar. Pe de altă parte, statisticile INS arată că cele mai mari salarii sunt în Bucureşti, Cluj, Timiş, Sibiu şi Ilfov, iar cele mai mici sunt în Teleorman, Hunedoara şi Harghita.

Șeful Inspectoratului Școlar București va candida pentru PSD Foto: Facebook
Politică

Șeful Inspectoratului Școlar București va candida pentru PSD

Caracatița Băluță: șeful Inspectoratului Școlar București, Vlad Florentin Drinceanu, bugetar cu avere consistentă, va candida pentru PSD în Teleorman. În prezent, Drinceanu este consilier PSD/PUSL la Sectorul 4, fieful lui Daniel Băluță. Acum, el este plasat pe locul II pe listele pentru camera Deputaților, poziție eligibilă în acest fief PSD. Citește și: Piesa-cheie în puciul lui Băluță de la Unirii: o obscură directoare de la cadastru, cu Mercedes și vilă, susținută de rețeaua PSD Sector 4 Actualul inspector școlar șef a fost consilierul lui Băluță. Șeful Inspectoratului Școlar București va candida pentru PSD Bugetarul Drinceanu are un apartament mare în București, de 113 mp, și unul în Otopeni, de 79 mp. El deține un Volvo, din 2012, dar în 2023 a vândut un BMW pe care-l deținea din 2018 cu suma de 25.700 de euro. Drinceanu are bijuterii și ceasuri de 8.000 de euro. În anul fiscal 2023 el a avut venituri salariale de circa 190.000 de lei, net. Cea mai mare sumă, 132.681 de lei, a venit de la Inspectoratul Școlar, dar el a încasat 37.800 de lei de la „Procas Expert SRL, Bucuresti”. În mod straniu, există date doar despre o firmă de construcții cu acest nume și nu este clar de ce Drînceanu ar lua bani de aici. Drinceanu are 47 de ani și este profesor de matematică. În februarie 2023, Ziarul Financiar scria: „Ziarul Financiar a încercat să afle cum a evoluat numărul elevilor care s-au înscris în clasa zero în ultimii zece ani şi cum se împart ei în funcţie de sectoarele din Bucureşti iniţial de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB). Răspunsul semnat de inspectorul şcolar general Vlad Florentin Drînceanu spune că nu deţine astfel de date.”

Afgani și sirieni, migranți în Teleorman (sursa: Facebook/Poliţia de Frontieră Română)
Eveniment

Afgani și sirieni, migranți în Teleorman

Afgani și sirieni, migranți în Teleorman. Un grup de 12 cetăţeni din Siria şi Afganistan a fost reţinut de poliţiştii de frontieră în zona Zimnicea, pentru trecere frauduloasă a frontierei, după ce migranţii trecuseră Dunărea cu două bărci cu motor şi erau îmbarcaţi într-o autoutilitară, a informat, luni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). Afgani și sirieni, migranți în Teleorman Grupul de migranţi ilegali era format din 11 cetăţeni sirieni şi un cetăţean afgan şi a fost predat autorităţilor de frontieră din Bulgaria conform acordului de readmisie încheiat între România şi Bulgaria. Citește și: „Ferma Dacilor”, unde au murit arși opt adulți și copii pe 26 decembrie 2023, funcționează la capacitate maximă. Patronul e liber, face grătar cu Adi Minune, dosarul penal stagnează Migranţii au fost observaţi că treceau Dunărea cu bărcile cu motor, în seara zilei de 17 septembrie, în timpul unor acţiuni comune desfăşurate în zona sectorului de frontieră Zimnicea de poliţiştii Serviciilor Teritoriale de Poliţie de Frontieră Teleorman şi Giurgiu. "Astfel, în jurul orei 23.00, poliţiştii de frontieră au observat traversând fluviul Dunărea, două ambarcaţiuni cu motor care transportau mai multe persoane. Ulterior ajungerii la mal, persoanele au fost îmbarcate într-o autoutilitară. În jurul orei 00.25, colegii noştri au interceptat şi reţinut grupul de persoane şi şoferul autoutilitarei, care era un cetăţean român, şi i-au condus pe aceştia la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Teleorman, în vederea continuării cercetărilor", a precizat sursa citată. Şoferul autoutilitarei este cercetat pentru infracţiunile de "trafic de migranţi", iar cetăţenii străini sunt cercetaţi pentru "trecere frauduloasă a frontierei de stat"

În fiefurile pesediste, numărul pensionarilor, peste al salariaților  Foto: Captură video
Economie

În fiefurile pesediste, numărul pensionarilor, peste al salariaților

În fiefurile pesediste Teleorman, Vaslui, Giurgiu și Botoșani, numărul pensionarilor este mult peste cel al salariaților, arată Ziarul Financiar. Pe de altă parte, în Ilfov, București, Timiș și Arad, numărul salariaților este mult peste cel al pensionarilor. Citește și: Olguța Vasilescu și-a tras salariu peste Bolojan: majorare de 9.000 lei/lună în 2 ani, deși are avere uriașă și bijuterii de 100.000 euro În Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, sunt peste 106.000 de pensionari, cu 15% peste numărul salariaților. În fiefurile pesediste, numărul pensionarilor, peste al salariaților „Un număr de 20 dintre judeţele din România au mai mulţi pensionari decât angajaţi, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşadar, în aproape jumătate dintre judeţele ţării forţa de muncă din companii este depăşită de numărul de pensionari. Pe primul loc în clasamentul judeţelor cu cel mai mare număr de pensionari raportat la numărul de salariaţi este Teleorman. În acest judeţ erau 83.640 de pensionari la un număr de 56.654 de salariaţi în primul trimestru al acestui an, ceea ce arată că numărul pensionarilor este cu circa 47,6% mai mare decât cel al angajaţilor, un raport ce implică o povară economică considerabilă asupra populaţiei active”, arată Ziarul Financiar. Grafic: Ziarul Financiar La nivelul României, datele INS arată un raport de opt pensionari la zece salariați. Datele publice de la Ministerul Finanţelor arată că cheltuielile totale cu pensiile au crescut în ultimii şapte ani de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024. Aceasta reprezintă mai mult decât o dublare a cheltuielilor în perioada analizată. Subvenţiile de la bugetul de stat pentru pensii au crescut, de asemenea, puternic, în special începând cu 2020. În 2018, subvenţiile au fost de 4,7 mld. lei, dar în 2024 se estimează că acestea vor ajunge la 21,5 mld. lei, ceea ce indică o creştere semnificativă a dependenţei fondului de pensii de bugetul de stat.

Profesor, candidat PSD, bate un elev Foto: captură video
Politică

Profesor, candidat PSD, bate un elev

Scene incredibile în Teleorman: un profesor, fost inspector școlar adjunct, candidat PSD pentru Consiliul Județean, bate un elev. Profesorul Vasile Răzvan Delcea este pe locul șapte pe listele de candidați PSD pentru Consiliul Județean Teleorman. În mai 2024, EduPedu scria că el este unul din cei peste 30 de inspectori școlari adjuncți din 27 de județe care candidează la alegerile din iunie 2024. Citește și: Rafila a mințit când a susținut că „nu sunt elemente care să justifice” acuzațiile că la Sf. Pantelimon au fost uciși pacienții: asistentă, reținută Delcea este în prezent consilier local PSD la Turnu Măgurele. Vasile Delcea, profesor, inspector școlar adjunct și pesedist Profesor, candidat PSD, bate un elev Delcea apare într-o filmare în care atacă și fugărește un tânăr. Filmarea se oprește în care mai mulți elevi intervin. Candidatul PSD a recunoscut incidentul, pentru o publicație locală. Ciocnirea a avut loc la banchetul de absolvire a claselor a XII-a de la Colegiul National “Unirea” Turnu Măgurele. „Au venit, pe la 1-2, niște «externi», nu erau nici elevi cred, unii dintre ei. Le-am cerut să plece, unul dintre ei a devenit foarte obraznic, m-a jignit, m-a înjurat, m-a scuipat. Ne-am împins pe-acolo puțin… Cred că era elev la «Marin Preda» . N-aș vrea să comentez prea mult. Elev la «Marin Preda» cred că era. Am înțeles că suntem vecini, pe-aici prin cartier, eu pe taică-său îl mai știu…”, a spus profesorul pentru Ziarul Teleormanul.

Nuntă romă de lux, oraș blocat (sursa: Facebook/Alexandru Ivascu)
Eveniment

Nuntă romă de lux, oraș blocat

Nuntă romă de lux, oraș blocat. Două amenzi în valoare totală de 12.000 de lei au fost date de poliţişti, după ce nuntaşi din Buzescu au blocat circulaţia în localitate, a anunţat IPJ Teleorman. Nuntă romă de lux, oraș blocat "Cei doi organizatori, bărbaţi, au fost sancţionaţi contravenţional conform OG nr 43/1997 R privind regimul juridic al drumurilor cu câte 6.000 de lei fiecare", a precizat duminică IPJ Teleorman. Citește și: Nomenklatura PSD continuă circul în jurul salvării lui Florin Piersic: premierul Ciolacu și Rafila, ministrul Sănătății, în vizită la spitalul unde actorul a fost operat Tot în cursul zilei de duminică, atunci când în mass-media au apărut imagini şi informaţii despre ce s-a întâmplat la Buzeşti, IPJ Teleorman a precizat că a deschis un dosar penal şi face cercetări pentru blocarea sau îngreunarea circulaţiei. "În ziua de 10 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Teleorman s-au sesizat din oficiu şi au întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări pentru blocarea sau îngreunarea circulaţiei", a susţinut IPJ Teleorman. Poliţia a informat că a fost prezentă în zona unde a avut loc evenimentul, dar "nu pentru a a facilita deplasarea cortegiului", ci pentru a asigura ordinea şi liniştea publică, precum şi fluidizarea circulaţiei.

Un judecător din Alexandria a amânat de peste 100 de ori pronunțarea unei sentințe Foto; Facebook CSM
Eveniment

Un judecător a amânat de peste 100 de ori pronunțarea

Un judecător din Alexandria, Samir Bosoc, a amânat de peste 100 de ori pronunțarea unei sentințe, iar acuzatul așteaptă din 2021 luarea unei decizii, arată datele de pe portalul instanțelor. CSM l-a sancționat în ianuarie 2023 pe acest judecător pentru exact această situație, dar nu s-a schimbat nimic. Conform art. 391 din Codul de procedură penală, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii se fac într-un termen de 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. Ulterior, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fără ca fiecare amânare să depășească 30 de zile. Iar amânările de pronunțare nu pot depăși 120 de zile de la închiderea dezbaterilor. Citește și: Autonomia mașinilor electrice scade cu o treime în condiții reale. Un Lexus de 57.000 de lire străbate cu 37% mai puțin decât în prezentarea sa oficială Samir Bosoc era plătit de contribuabili cu peste 12.000 de lei pe lună în anul fiscal 2022. El deține două mașini Peugeot și două apartamente, unul în Iași, de 80 mp, și unul în Alexandria, de 50 mp, potrivit declarației de avere din iunie 2023. Un judecător a amânat de peste 100 de ori pronunțarea Bosoc trebuie să ia o decizie într-o cerere de contestare la executare care ar fi fost cerută chiar de parchet, întrucât ar fi intervenit prescrierea faptei. Condamantul Adrian Delcea ar fi fost prins conducând beat, cu alcoolemie de și a primit o condamnare cu executare pentru că era recidivist. O nouă ședință de judecată în dosarul 4395/740/2021 este prevăzută pentru 20 martie. Dar doar în 2024 au fost nu mai puțin de nouă amânări, prima la 3 ianuarie și ultima la 13 martie. Bosoc a fost sancționat în 2016 de CSM cu avertisment pentru întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor. În iunie 2023 a urmat o nouă sancțiune, respectiv tăierea cu 10% a salariului, dar doar timp de trei luni. Tot Samir Bosoc a dispus condamnarea unui băiat, elev în clasa a XI-a la data săvârșirii faptelor, la pedeapsa de 4 ani de închisoare în regim de detenție pentru că a postat pe Facebook mai multe fotografii de promovare publică a unor însemne/simboluri fasciste/naziste, instigând, totodată, la ură rasială împotriva minorității de etnie rromă. Ulterior, Curtea de Apel București a criticat hotărârea lui Samir Bosoc și a desființat-o, dispunând amânarea aplicării pedepsei de 1 an și 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Ciucă va rade conducerile din trei filiale PNL măcinate de scandaluri Foto: Facebook
Politică

Ciucă rade conducerile filiale PNL măcinate scandaluri

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, va rade conducerile din trei filiale PNL măcinate de scandaluri interne și unde PSD fura primarii liberali, afirmă surse politice. Potrivit acestor surse, schimbările vor arăta și dorința lui Ciucă de a arăta că se implică în conducerea partidului și ia decizii ferme. Citește și: Prietenul lui Ciolacu, Omar Hayssam, cere să fie eliberat. El a executat zece ani de închisoare, din cei 24 de ani la care a fost condamnat Ciucă va rade conducerile din trei filiale PNL măcinate de scandaluri Filialele cele mai problematice sunt în sudul României, conduse de lideri slabi, controversați, iar unii chiar cu probleme penale: La Olt - județ controlat de PSD, prin familia secretarului general al partidului, Paul Stănescu - senatorul Liviu Voiculescu și-a dat demisia de la șefia liberale pe fondul conflictului cu prefectul di Mezzo (PNL) și deputatul Gigel Știrbu, care este chiar vicepreședinte al PNL. Știrbu a fost desemnat președinte interimar al organizației. Presa locală arată că Liviu Voiculescu era apropiat de PSD și, după plecarea acestuia de la șefia organizației, cinci primari din PNL Olt vor părăși partidul, probabil pentru PSD. Teleorman: Eugen Pârvulescu, șeful filialei județene, și-a dat și el demisia la începutul săptămânii. Acum trei săptămâni, dosarul său de corupție a ajuns pe masa judecătorilor. El a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că şi-ar fi folosit influenţa pentru a falsifica un concurs pentru ocuparea unor posturi la Serviciul de Ambulanță Teleorman. Filiala PNL din Teleorman era marcată de conflictul între Pîrvulescu și Adrian Florescu, căruia organizația liberală locală i-a retras sprijinul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Consiliului Județean. Gorj: filiala este controlată de senatorul Ion Iordache, fost primar de Turceni, după plecarea lui Dan Vâlceanu. Iordache - „fost buldozerist de mină”, potrivit Antenei 3 - deține o avere impresionantă și, de câteva săptămâni, este ținta dezvăluirilor de la postul controlat de Dan Voiculescu. Iordache este acuzat că nu poate controla filiala, primarii din județ dezertând tot mai des la PSD. Citește și: Dezastrul aparatelor de testare antidrog: în Olt, jumătate din rezultatele testărilor pozitive cu Drugtest, infirmate de analizele de la INML PNL ar urma să se reunească într-o ședința a conducerii la finalul săptămânii, la Sinaia, iar Ciucă va dori să se impună, intervenind în aceste județe, în care partidul pierde teren.

Județele unde nici o școală nu mai are toaleta în curte Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Județele unde nici o școală nu mai are toaleta în curte

Bihor, Timiș și Cluj sunt județele unde nici o școală nu mai are toaleta în curte. Județul Bihor a anunțat miercuri această realizare. În septembrie 2022, subprefectul de Timiș și președintele Consiliului Județean Cluj susțineau că au îndeplinit deja acest obiectiv. Potrivit B1 TV, nici în Satu-Mare nu ar mai fi școli cu toaleta în curte. Citește și: Pensionar special din SRI, la bază „mecanic agricol”, pus de Grindeanu la conducerea inutilei societăți care administrează Palatul CFR. Societatea, zeci de angajați, sporuri peste sporuri În țara ar mai fi peste 200 de școli în această situație spune ministrul Educației, dar datele sunt neclare. „Din câteva mii au rămas 200, 200 şi un pic şi urmează ca printr-o linie dedicată de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să finalizăm şi această chestiune. Ea ţine de autorităţile publice locale”, a afirmat, în iunie, ministrul Educației, Ligia Deca. Însă, în iulie 2023, B1 TV prezenta date mult mai dramatice: „În prezent, în România sunt 702 de unități de învățământ cu structuri arondate (grădinițe, școli primare și gimnaziale) care nu au toalete în incinta instituției de învățământ, potrivit datelor adunate din toate județele țării, exceptând Bucureștiul și județele Ilfov și Suceava, care nu au răspuns solicitărilor făcute în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile publice. Județele unde nici o școală nu mai are toaleta în curte „O veste foarte bună este că, începând cu anul școlar 2023-2024 nu mai există în Bihor unități de învățământ care dețin grupuri sanitare neconforme, situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare”, a declarat, miercuri, inspectorul școlar general din Bihor, Horea Abrudan. „S-au achiziționat containere cu grupuri sanitare, pentru băieți și fete, cu coridor (n.r. de legătură cu școala) acoperit, astfel încât copiii să nu meargă prin ploaie. Sunt dotate cu apă curentă și au fosă septică”, a explicat inspectorul școlar general, citat de Bihoreanul. Clujul a reușit această performanță din 2022. „Deși nu este o laudă și ar trebui să constituie peste tot o normalitate a zilelor noastre, mă bucur să constat că atingerea obiectivului asumat la nivelul administrației județene a fost confirmată și de Inspectoratul Școlar în acest început de an educațional. Clujul este singurul județ din țară cu școli și grădinițe racordate integral la apă curentă și cu toalete în interiorul clădirilor, iar această stare datează deja de doi ani”, declara, în septembrie 2022, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. „ZERO latrine în curțile școlilor din Timiș. Este important faptul că în 2022 toți elevii din județul Timiș au acces la unități de învățământ cu grupuri sanitare racordate la apă curentă și canalizare”, scria, tot în septembrie 2022, subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu. Teleorman, Vrancea și Vaslui, cu zeci de unități școlare cu toaleta în curte În schimb, în restul țării ar mai fi peste 200 de școli cu toaleta în curte, apreciază Euronews România. Doar în Dolj ar fi 22 de astfel de unități școlare. „Vaslui este județul din România care domină la capitolul toaletelor în curtea instituției. Acolo, nu mai puțin de 111 unități școlare mai au încă wc-uri în curte”, arăta, în iulie 2023, postul B1 TV. În Teleorman sunt 52 de instituții de învățământ fără toalete, iar în județul Olt sunt 42, afirma acest post. În Buzău, 12 unităţi de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară, iar 64 (13,25% din total) au grupuri sanitare în exteriorul clădirilor, racordate la fose septice, arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din acest județ, cu o săptămână înainte de începerea noului an şcolar. În Botoșani, din 470 de unități școlare, 20 mai sunt în această situație. În Sibiu, Școala Gimnazială Bruiu, Școala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului și Școala Gimnazială Râu Sadului mai au toalete în curte.

În Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

În Teleorman, magistrat pensie specială de 30.000 de lei

În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă din acest județ, arată datele pe luna iunie a casei de pensii din acest județ. În Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei Potrivit acestor date, în județ sunt 75 de magistrați cu pensii speciale. Pensia medie a acestora este de 20.908 lei, iar pensia cea mai mare este de 29.250 lei. În cazul pensiilor obișnuite, pentru limită de vârstă, pensia medie este de 1.937 de lei, dar există și o pensie maximă ușor peste 16.000 de lei. La casa de pensii din acest județ se află în plată și opt foști angajați ai Curții de Conturi, pensia lor medie fiind de 7.963 de lei, cea maximă fiind de 8.634 lei. Anul trecut, într-un alt județ relativ sărac, Vaslui, cea mai mare pensie a unui fost magistrat special era de 27.825 lei. În aprilie, magistrații cu pensii speciale s-au revoltat împotriva PNRR: aproape un sfert dintre ei semnează o scrisoare de 53 de pagini în care resping orice modificare adusă privilegiilor lor. Pensia medie încasată în decembrie de cei aproape 5.000 de magistrați a fost de 21.333 lei, aportul statului fiind de 19.997 lei, în timp ce pensia medie a românilor de rând a fost de 1.739 de lei. Citește și: Magistrații se bat pentru pensiile lor speciale și dreptul la pensionare anticipată: greve ilegale în mai multe instanțe, iar procurorii protestează în masă Avem 0,85% din PIB pensii speciale; iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%, a afirmat, în ianuarie, Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României.

Teleorman, județul cu cea mai vârstnică populație Foto: Facebook
Politică

Teleorman, județul cu cea mai vârstnică populație

Ultimele date ale recensământului din 2021, publicate în această dimineață, arată starea jalnică a fiefului lui Liviu Dragnea: Teleorman este județul cu cea mai vârstnică populație, cu o reducere-record a locuitorilor și cu cele mai multe văduve/ văduvi. Liviu Dragnea (PSD) a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman din 2000 în 2012, iar succesorul său, Adrian Gâdea (PSD), care conduce instituția din 2013, era apropiatul său. Teleorman, județul cu cea mai vârstnică populație Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că județul Teleorman are cea mai vârstnică populație, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au și populațiile din județele Hunedoara (45,5 ani) și Brăila (45,3 ani). În județul Ilfov trăiește populație tânără, cu cea mai mică vârstă medie din țară, de 38,6 ani. Sub 40 ani, au și populațiile județelor Iași (39,2 ani) și Suceava (39,9 ani). În valori relative, cele mai mari reduceri de populație le-au înregistrat județele Caraș-Severin (-16,6%, respectiv cu 49,0 mii persoane mai puțin) și Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56,6 mii persoane mai puțin), mai arată INS. Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de văduv/ă se regăsește în județul Teleorman (7,3%), iar cea mai mică în județul Ilfov (2,9%). Teleorman este pe locul patru de la coada clasamentului în ceea ce privește ponderea persoanelor cu studii superioare - circa 8-9%, potrivit graficului INS. În județele Vaslui, Călărași și Botoșani ponderea populației cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% și, respectiv, 7,9%). În Teleorman, circa 40% din populație are un nivel de educație scăzut. La acest capitol, județele Giurgiu și Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educație, 51,6%, respectiv 50,3%, se află la coada clasamentului. Citește și: Fără milă: cecenii lui Kadîrov au violat o propagandistă rusă și i-au bătut cameramanul. Oficialii ruși încearcă să îngroape scandalul, ca să nu afecteze imaginea armatei

Un magistrat are pensie de 29.250 de lei Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Un magistrat are pensie de 29.250 de lei

În Teleorman, un magistrat are pensie de 29.250 de lei, arată datele statistice publicate de casa județeană de pensii pentru decembrie 2022. În acest județ, sunt în plată 75 de pensii speciale pentru magistrați. cea mai mică este 4.100 de lei, iar media a ajuns la 20.864 de lei. În județ, pensia medie pentru limită de vârstă este de 1.720 de lei. Există însă o pensie maximă bazată pe contributivitate, de 13.954 de lei. Un magistrat are pensie de 29.250 de lei Tot în Teleorman, mai sunt 29 de grefieri cu pensie specială, cu o pensie medie puțin peste 4.000 de lei, și un fost parlamentar, care primește 4.476 lei pe lună. Circa 81% dintre cetățenii români se pronunță în favoarea eliminării pensiilor speciale, arată ultimul sondaj de tip omnibus dat publicității de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS. Doar 12% susțin că acesta ar trebui menținute. Conform cercetării, doar piloții și personalul aeronautic ar trebui să primească pensii speciale. Un procent de 75% dintre români susțin acest lucru, conform sondajului. Cercetarea arată că 51% dintre cei chestionați nu sunt de acord ca foștii militari să beneficieze de pensii speciale. Conform sondajului, 44% ar fi de acord cu acest fel de pensii acordate pentru cadrele militare. Conform sondajului, 58% dintre cei chestionați susțin că procurorii și judecătorii nu ar trebui să beneficieze decât de pensii bazate pe contributivitate. Un procent de 34% dintre respondenți se declară de acord cu pensiile de serviciu ale magistraților. Un procent de 82% dintre români nu sunt de acord ca primarii să beneficieze de pensii speciale, iar 92% se opun acordarea unor privilegii de acest fel parlamentarilor. Citește și: Republica Moldova se pregătește de un nou blackout. Deficitul de energie pentru marți, 29 noiembrie: 74%

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră