sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: sprijin

18 articole
Eveniment

Șoșoacă, sprijin necondiționat pentru Călin Georgescu

Șoșoacă, sprijin necondiționat pentru Călin Georgescu. Lidera Partidului S.O.S. România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a făcut luni un apel către partidele suveraniste pentru a colabora în susținerea lui Călin Georgescu ca președinte al României. Șoșoacă, sprijin necondiționat pentru Călin Georgescu Lidera S.O.S, a susținut o conferință de presă. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga „Invit toate partidele suveraniste să conlucreze pentru alegerea ca președinte a domnului Călin Georgescu, pe data de 8 decembrie (...), și pentru coagularea unei oferte de guvernare care să scoată România din criză, oferind soluții reale, stabilitate și creștere economică, de care să beneficieze toți românii (...)", a declarat aceasta Șoșoacă a sugerat posibilitatea formării unui guvern suveranist, chiar minoritar, pentru a redresa situația economică și politică a țării. Întâlnirea propusă de George Simion Referindu-se la o întâlnire propusă de liderul AUR, George Simion, Șoșoacă a precizat: „Nu am înțeles bine invitația domnului George Simion, am înțeles că nu vrea să se întâlnească cu liderii partidelor, ci cu parlamentarii care au ieșit la aceste alegeri. Or, este imposibil, pentru că nu s-a făcut redistribuirea, nu știm încă parlamentarii exact în fiecare județ, nu sunt încă validați (...). Da, putem să ne întâlnim noi, președinții de partid, dar nu poți să te întâlnești cu niște oameni care, în acest moment, sunt doar cetățeni.” Mesaj pentru comunitatea internațională Lidera S.O.S. România a transmis un mesaj de stabilitate către români, clasa politică și cancelariile străine: „Reafirm suveranitatea și independența României în raport cu toate cancelariile străine și dreptul suveran al poporului român de a-și alege atât organele reprezentative, cât și președintele României (...). Este esențial să păstrăm pacea în România, în regiune și în Europa.” Critici la adresa Curții Constituționale Șoșoacă a lansat acuzații dure la adresa Curții Constituționale, considerând că aceasta a contribuit la „dezechilibrarea totală a instituțiilor statului”. Ea a declarat: „Curtea Constituțională a intrat într-o degringoladă care a dus la o lipsă totală de echilibru (...). Rezultatul primului tur de scrutin a fost evident un spirit de frondă al poporului român care de 35 de ani suportă jugul unei pseudo-democrații.” De asemenea, Șoșoacă a criticat acceptarea unei contestații venite din partea candidatului Cristian Terheș, pe care l-a considerat „fără legitimitate”. Unirea forțelor suveraniste Diana Șoșoacă își continuă demersurile pentru unirea forțelor suveraniste în susținerea lui Călin Georgescu, insistând asupra unei agende politice centrate pe suveranitate, stabilitate economică și redresare națională. Mesajele ei rămân polarizante, atrăgând atenția asupra diviziunilor din cadrul spectrului politic românesc.

Șoșoacă, sprijin necondiționat pentru Călin Georgescu (sursa: Facebook/Diana Iovanovici Șoșoacă- Oficial)
SUA vor continua să sprijine Moldova (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

SUA vor continua să sprijine Moldova

SUA vor continua să sprijine Moldova. Statele Unite sunt hotărâte să contracareze ingerințele Rusiei în alegerile din Moldova SUA vor continua să sprijine Moldova Statele Unite sunt hotărâte să contracareze încercările Rusiei de a influența alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, programate pentru duminică. Citește și: Piesa-cheie în puciul lui Băluță de la Unirii: o obscură directoare de la cadastru, cu Mercedes și vilă, susținută de rețeaua PSD Sector 4 Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, care a subliniat angajamentul SUA în sprijinul democrației în Moldova. Rusia, acuzată de sabotaj electoral John Kirby a acuzat Rusia de încercări active de a sabota atât alegerile din Moldova, cât și integrarea europeană a țării. Potrivit acestuia, Moscova a cheltuit milioane de dolari în ultimele luni pentru a influența rezultatele alegerilor, utilizând inclusiv ONG-uri pro-Kremlin finanțate de oligarhul rus Ilan Șor. Ilan Șor și legăturile cu Rusia Ilan Șor, un oligarh exilat și vizat de sancțiuni din partea SUA și UE, este acuzat că a investit zeci de milioane de dolari lunar pentru a susține organizații care promovează discursuri pro-Kremlin în Moldova. Șor, care a fugit în Israel după ce a fost implicat într-o anchetă de corupție, este solicitat pentru extrădare de autoritățile moldovene. Sprijinul SUA pentru Moldova John Kirby a subliniat că Statele Unite vor continua să sprijine Republica Moldova și să contracareze încercările Rusiei de a sabota democrația. Sprijinul SUA vine într-un context în care președinta Maia Sandu, favorită la alegerile prezidențiale, a orientat ferm țara spre Occident. Republica Moldova, o fostă republică sovietică, este afectată de invazia Rusiei în Ucraina, având de asemenea de-a face cu prezența trupelor rusești în regiunea separatistă Transnistria, o problemă nerezolvată de decenii.

Medici la stat, sprijin pentru PSD (sursa: Gazeta de Nord-Vest)
Politică

Medici la stat, sprijin pentru PSD

Medici la stat, sprijin pentru PSD: candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, și o parte dintre medicii de la Spitalul Județean Satu Mare, în frunte cu directorul medical, Paula Mare, au susținut o conferință comună de presă. Medici la stat, sprijin pentru PSD Potrivit publicației locale Gazeta de Nord-Vest, pretextul a fost un conflict cu candidatul PNL la șefia CJ, Adrian Cozma. Citește și: EXCLUSIV Din MAE au dispărut sute de lucrări de artă luate cu împrumut de la Muzeul Național de Artă Contemporană. Ministerul, dat în judecată pentru milioane de euro Astfel, potrivit sursei citate, pesedistul Govor și medicii "fac front comun și resping cu fermitate acuzațiile aduse de președintele PNL Satu Mare. Acesta i-a făcut pe medicii sătmăreni sau . Mircea Govor și medicii sătmăreni au participat împreună la o conferință de presă care a avut loc la sediul PSD Satu Mare, ocazie cu care și-au declarat susținerea reciprocă: medicii pentru Mircea Govor, iar candidatul PSD la președinția Consiliului Județean pentru tot sistemul medical din Satu Mare.". Medicii amenință să nu-l primească pe penelist la spital Publicația menționată mai arată că dr. Cristian Dăscălescu, medic în cadrul Spitalului Județean Satu Mare și prezent pe lista PSD Satu Mare pentru Consiliul Județean, a declarat că, în urma declarațiilor pe care le-a făcut, penelistul "Adrian Cozma a întrerupt orice legătură cu Spitalul Județean". "Nu cred că există în istoria Sătmarului om politic, șef de partid și candidat la președinția Consiliului Județean care să blameze așa mult corpul medical. Cu apelativele pe care domnul Cozma le folosește: , , , , cred că a întrerupt orice legătură cu Spitalul Județean. (…) Nu va mai avea nicio legătură cu Spitalul Județean, a încheiat orice legătură cu noi și nu există cale de întoarcere. Dacă domnul Cozma nu este mulțumit de sistemul medical îl poftim să se trateze și să candideze în ce județ dorește dumnealui", a spus dr. Cristian Dăscălescu. Acuzații de politizare De partea sa, penelistul Adrian Cozma a spus, potrivit unui comunicat, că "județul Satu Mare este județul cu cea mai scăzută speranță de viață din România (...), e județul în care dacă te îmbolnăvești, ai cele mai mari șanse să mori. Îmi mențin afirmația că SJU Satu Mare este unul dintre cele mai politizate spitale din țară, dovada constă în prezența medicilor la sediul feudalului PSD Satu Mare. Vii să te dai echidistant politic dar te afli pe listele PSD?".

Paul Stănescu apără primarul GPL caracalean (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Paul Stănescu apără primarul GPL caracalean

Paul Stănescu apără primarul GPL caracalean. Secretarul general al PSD îl protejează pe primarul milionar Ion Doldurea, al cărui fiu deține stația GPL care a explodat în Crevedia. În urma deflagrației, și-au pierdut viața trei persoane și alte 55 de persoane au fost rănite, în special pompieri care au intervenit la stingerea incendiului. Citește și: EXCLUSIV La stația GPL ilegală din Crevedia parcau des cisternele firmei ADE Gas. Printre asociați, un mason care stă des la șpriț cu șeful SRI Oltenia în restaurantul lui din Craiova Pentru a diminua presiunea publică asupra PSD, Paul Stănescu a recunoscut că el i-a cerut primarului din Caracal, pesedistul Ion Doldurea, să se autosuspende din partid până când "organele de anchetă își fac datoria". "Toți avem copii" Paul Stănescu, actualul secretar general al PSD, a făcut o serie de declarații halucinante în clădirea Parlamentului, acolo unde are loc Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat. În primă fază, a spus că nu a vorbit vreodată cu Ionuț Doldurea sau cu fratele lui, cei care, la vedere, controlează afacerile cu gaz lichefiat în sud-vestul României. Citește și: EXCLUSIV Clanul Doldurea se protejează cu arme: unul din fiii primarului de Caracal, deținător de permis de armă încă din 2017 "Cu primarul de la Caracal am discutat la telefon, i-am spus că e bine să se autosuspende din partid până la... până organele de anchetă îşi fac datoria şi mai mult. Și eu spun acelaşi lucru, organele statului să-şi facă datoria", a spus inițial Paul Stănescu. Chiar dacă fiul milionar Ionuț Doldurea va fi găsit vinovat pentru explozia de stația GPL ilegală, Paul Stănescu ar putea să îl susțină politic în continuare pe primarul Ion Doldurea: "Toţi avem copii, dacă mă întrebaţi pe mine, nici eu nu ştiu ce face fiul meu, că are 36 de ani.". Paul Stănescu apără primarul GPL caracalean La scut timp după exploziile din Crevedia, primarul Ion Doldurea a fost întrebat dacă știe că au murit oameni în tragicul eveniment. Acesta a dat un răspuns cinic: "Da, știu. Este vorba despre o persoană. Ceilalți, pompierii, este problema lor.". Pentru Paul Stănescu, această atitudine a protejatului său reprezintă doar o "reacție nefericite": "Primarul din Caracal am înțeles că era în afara țării. Nu știa ce se întâmplă la Crevedia, nu știa nimic de la fiul lui și a avut o reacție nefericită.". Citește și: La stația GPL ilegală, din Crevedia, se amesteca gaz de butelie cu propan, pentru a-l vinde cu profit uriaș. Manevra, sâmbăta și duminica, fiindcă statul era în week-end Întrebat dacă social – democrații iau în calcul demiterea primarului Ion Doldurea, Paul Stănescu a răspuns sec: "Vedem". Apoi a ținut să precizeze că nu are legături de afaceri cu primarul din Caracal. „N-am legătură cu familia Doldurea în ce privește afacerile. Eu, din ce știu, fiind din zonă, nu știu dacă primarul din Caracal se vedea cu fiul lui de două, trei ori pe an. Asta știu. M-am întâlnit frecvent cu primarul de la Caracal. Sunt de partea dânsului. Mă întâlnesc foarte des cu toți primarii, nu doar cu el. E o legătură de partid între mine și primar. L-am rugat să candideze pentru că e unul dintre cei mai buni primari", a mai declarat Paul Stănescu. Primarul GPL și-a cerut scuze Milionarul Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, s-a suspendat din funcția de președinte al filialei PSD Caracal. În urma primelor declarații în care a spus că e treaba pompierilor pentru că au fost răniți în urma exploziilor, primarul Ion Doldurea și-a pus cenușă în cap. "Sunt puternic afectat și îndurerat de tragedia care a zguduit comunitatea locală din Crevedia și transmit întreaga mea compasiune familiilor greu încercate, celor care au rude sau prieteni pe patul de spital și cetățenilor care au avut de suferit de pe urma deflagrației. De asemenea, transmit sănătate și putere celor care sunt în acest moment pe paturile spitalelor și luptă pentru recuperare. Am constatat că una dintre declarațiile pe care le-am acordat ieri unui reporter, sub imperiul emoțiilor și devastat de vestea primită, a fost interpretată și exploatată altfel decât cum am vrut să transmit. Nu am nici o scuză, dar vreau să le spun tuturor că regret profund că în spațiul public a fost indusă ideea că aș fi nepăsător față de efortul și sacrificiul pompierilor și forțelor de ordine implicate într-o astfel de situație.", potrivit unui comunicat de presă emis de edilul din Caracal.

Cetățenii occidentali, nesiguri în privința Ucrainei (sursa: Twitter/Rt. Hon Ben Wallace MP)
Internațional

Cetățenii occidentali, nesiguri în privința Ucrainei

Cetățenii occidentali, nesiguri în privința Ucrainei. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a clarificat pentru Sunday Times comentariile recente pe care le-a făcut despre Ucraina şi care au stârnit unele controverse. Cetățenii occidentali, nesiguri în privința Ucrainei În marja summit-ului NATO de la Vilnius, miercuri, ministrul britanic sugerase că Ucraina ar trebui să îşi arate "recunoştinţa" pentru sprijinul militar pe care l-a primit din partea Marii Britanii, în răspuns la o întrebare a unui reporter referitoare la faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns că ţării sale nu i s-a oferit un calendar al aderării la alianţa militară. Într-un mesaj postat pe Twitter în limba ucraineană, ministrul a explicat că remarcile sale au fost făcute după ce Zelenski a spus că este "absurd" ca NATO să insiste că încă există condiţii pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pentru a se alătura alianţei după ce actualul război cu Rusia se va încheia. "Comentariile mele cu privire la modul cel mai bun de a sprijini Ucraina au stârnit mult interes şi au fost interpretate greşit", a spus Wallace. Politicianul britanic a reamintit că, "în calitate de persoană care s-a aflat în prima linie a mobilizării pentru Ucraina", a vorbit despre "provocările care ar putea apărea pe măsură ce ne îndreptăm spre un obiectiv comun de a ajuta Ucraina să obţină ceea ce are nevoie pentru a învinge această invazie ilegală". Marea Britanie, sprijin foarte puternic "Am spus că Ucraina trebuie să realizeze uneori că în multe ţări şi în unele parlamente nu există un sprijin la fel de puternic ca în Marea Britanie", a explicat Wallace. În acest sens, ministrul a precizat că vorbele sale nu se refereau la guverne, ci "mai mult la cetăţeni şi parlamentari". "Suntem norocoşi că cetăţenii Marii Britanii şi toate partidele din parlamentul nostru susţin eforturile de a oferi Ucrainei mijloacele necesare", a adăugat el. Potrivit lui Wallace, comentariile sale controversate "au avut ca scop să reflecte faptul că este important să ne amintim că nu trebuie să vorbim pentru noi înşine, ci să facem efortul de a ajunge la alţi cetăţeni care trebuie, de asemenea, să fie convinşi". Citește și: Ucraina recunoaște, în premieră, că a atacat teritoriul Rusiei: Este posibil şi necesar să ucidem inamicul pe teritoriul său într-un război Premierul Rishi Sunak s-a distanţat de aceste comentarii, afirmând că Zelenski "şi-a exprimat recunoştinţa în numeroase ocazii". Secretarul britanic al apărării a anunţat că va demisiona la următoarea remaniere guvernamentală, care va avea loc posibil în septembrie. Wallace, care a lucrat în portofoliul apărării timp de patru ani sub conducerea a trei prim-miniştri diferiţi - Boris Johnson, Liz Truss şi Sunak - a explicat că va părăsi prima linie a politicii din cauza impactului pe care aceasta l-a avut asupra vieţii sale de familie.

Ajutorul românesc militar pentru Ucraina, secret (sursa: BBC)
Internațional

Ajutorul românesc militar pentru Ucraina, secret

Ajutorul românesc militar pentru Ucraina, secret. Ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, a spus la BBC că este politica guvernului de la București să nu comenteze amploarea sprijinului militar pe care România îl acordă Ucrainei. Ajutorul românesc militar pentru Ucraina, secret Aurescu a declarat pentru BBC că este "mai eficient" și "mai bine pentru Ucraina" să nu divulge amploarea sprijinului său militar. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Diplomat de carieră aflat la al doilea mandat de ministru de Externe al României, Aurescu i-a declarat lui Stephen Sackur că la sfârșitul războiului din Ucraina ". notează BBC. Chestionat cu privire la sprijinul public din România pentru asistența oferită Ucrainei, ministrul de Externe Aurescu a declarat că nivelul de susținere în România este "destul de mare". Citește și: Rușii se folosesc propagandistic de vizita șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Zaporojie, dar nu fac nimic să evite pericolul nuclear "Ucraina este victima agresiunii, iar acest lucru este foarte clar pentru marea majoritate a românilor, nu există niciun dubiu în această privință", a adăugat el.

Reactoarele 3 și 4, linie dreaptă (sursa: Facebook/Virgil Popescu)
Mediu

Reactoarele 3 și 4, linie dreaptă

Reactoarele 3 și 4, linie dreaptă. Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă a fost adoptată, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu. Reactoarele 3 și 4, linie dreaptă "A fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă! Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Le mulţumesc colegilor parlamentari pentru cele 273 de voturi date pentru adoptarea acestei legi foarte importante prin care vom asigura independenţa şi securitatea energetică a României", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook. Scopul acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale Statului român, privind asigurarea măsurilor necesare finanţării proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de acord. Energie și schimbări climatice Conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica, proiectul Unităţilor CANDU 3 şi 4 CNE Cernavodă este prevăzut în Proiectul de Strategie Energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al îndeplinirii ţintelor de decarbonizare asumate de România în calitate de Stat Membru UE. Intenţia statului roman şi a SNN, în conformitate cu noua strategie, este de a realiza acest proiect de aproximativ 2x700 MWe într-un consorţiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Acord România - SUA Acesta a fost parafat în octombrie 2020 la Washington DC de guvernele SUA şi al României, aprobat de CE ulterior şi ratificat de Parlamentul României în iulie 2021. De asemenea, există interesul SUA, prin US Exim, de a finanţa proiectele energetice româneşti, inclusiv nucleare, cu 7 miliarde dolari. Citește și: Rusia și China strâng rândurile: Xi îl va vizita pe Putin la 13 luni de la invadarea Ucrainei, Beijing a numit un ministru al Apărării sancționat de SUA pentru colaborare militară cu Moscova Prin implementarea proiectului, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie, la nivel naţional, va fi de 36%, iar contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie fără emisii de CO2, de 66%, simultan cu dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare şi a altor industrii colaterale. Proiectul prevede construcţia a încă două unităţi CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, cu o capacitate de 700 MW/Unitate. Costul estimat este de 7 miliarde de euro.

România, lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei  Foto: Facebook
Eveniment

România, lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei

România a fost lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei de congresmani republicani și democrați, în cadrul ueni dezbateri organizate în Congresul SUA. Evenimentul, intitulat „Romania’s support to Ukraine in counteracting the Russian aggression”, a fost organizat de Ambasada României la Washington. România, lăudată pentru sprijinul acordat Ucrainei „Reprezentanții Congresului american au subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, a cărui soliditate a fost reconfirmată de cooperarea celor două state în contextul invaziei ruse în Ucraina. Au prezentat sprijinul bipartizan pe care Congresul american îl oferă Ucrainei, continuarea eforturilor în acest sens fiind esențială pentru prezervarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Oficialii americani au recunoscut rolul proeminent asumat de România în gestionarea unei crize umanitare și de securitate cu reverberații puternice în regiune și la nivel global. Au fost prezenți membri democrați și republicani ai Congresului, parte din Comisiile de Informații, Forțe Armate, Securitate internă, Juridică și Comisia Helsinki: Bill Huizenga, Jason Crow, Sylvia Garcia, Eric Swalwell, Victoria Spartz, Linda Sanchez, Joe Wilson, Steve Cohen, Jim Costa, Robert Aderholt”, a arătat ambasada României în SUA. Partea română a prezentat o sinteză a contribuției României în gestionarea crizei refugiaților, asistența umanitară oferită încă de la debutul invaziei, rolul României în facilitarea exportului de cereale ucrainene, în consolidarea rezilienței energetice a Ucrainei și Republicii Moldova și în condamnarea acțiunilor Rusiei în forurile europene și internaționale. De asemenea, delegația Parlamentului României a argumentat importanța constituirii unui tribunal internațional pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Citește și: Mercenar Wagner recrutat din pușcărie, luat prizonier de ucraineni după doar două zile pe front: Viața noastră nu are nici un preț, putem fi uciși fără probleme

Occidentul trebuie să sprijine militar Ucraina (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Occidentul trebuie să sprijine militar Ucraina

Occidentul trebuie să sprijine militar Ucraina. Ţările occidentale trebuie să fie pregătite să-i furnizeze Ucrainei sprijin în contextul în care Rusia nu dă semne că renunţă la intenţiile sale, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit BBC. Occidentul trebuie să sprijine militar Ucraina Stoltenberg a declarat într-un interviu pentru BBC că sprijinul militar va asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi va forţa Rusia să negocieze o încheiere a războiului. Potrivit înaltului oficial aliat, programul de mobilizare parţială adoptat de Rusia în septembrie a arătat că Moscova nu are nicio dorinţă de a pune capăt războiului. "Forţele ucrainene au avansat de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, dintre care numeroase se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi pot încerca să lanseze o nouă ofensivă", a continuat Jens Stoltenberg. În opinia sa, NATO trebuie să se asigure că Ucraina este într-o poziţie solidă în cazul unor negocieri între cele două părţi beligerante. "Puterea de pe câmpul de luptă" "Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă din Europa. Ceea ce ştim este că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde total de puterea de pe câmpul de luptă", a explicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Citește și: Semnal foarte clar al NATO pentru 2023, prin vocea lui Jens Stoltenberg: Ucraina trebuie să primească mai multe arme, are toată legitimitatea să atace ținte militare din Rusia Anterior, Franţa şi-a reiterat sprijinul pentru Ucraina. "Vom fi alături de voi în mod sigur. Vă vom ajuta până când este obţinută victoria", a afirmat preşedintele francez Emmanuel Macron în mesajul său de Anul Noul, adresându-se ucrainenilor.

Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina

Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina. Liderii ruşi sunt divizaţi în ce priveşte declanşarea unei mari ofensive de iarnă în Ucraina, a afirmat marţi un înalt responsabil american, sub acoperirea anonimatului, transmite AFP. Putin continuă invazia, SUA sprijină Ucraina "Cred că suntem în prezenţa unor puncte de vedere divergente", a spus responsabilul american, vorbind despre deliberările în curs în interiorul guvernului rus. "În mod clar, sunt unii care, cred, îndeamnă la continuarea ofensivei în Ucraina. Sunt alţii care au întrebări reale în ce priveşte capacitatea Rusiei de a o face", a adăugat el. Declaraţiile sale intervin în contextul în care, potrivit Kremlinului, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să fixeze obiectivele armatei pentru 2023, într-o reuniune cu înalţi responsabili militari miercuri. Statele Unite "îşi vor ajusta şi adapta rapid" obiectivele dacă va fi decisă o astfel de ofensivă, a afirmat responsabilul american. "Ceea ce facem noi, ceea ce vom continua să facem este să ne asigurăm că ucrainenii au mijloacele de a se apăra eficace în faţa agresiunii ruse", a adăugat el. Ucrainenii nu se predau În ce-i priveşte pe ucraineni, aceştia nu arată niciun semn că vor "să încetinească şi cred că ruşii trebuie să ţină cont de aceasta în calculele lor", a mai spus responsabilul citat. Rusia a înregistrat în ultimele luni importante eşecuri militare care au obligat-o să se retragă din regiunea Harkov şi din oraşul Herson. Citește și: Putin începe să accepte și să admită că are o mare problemă în Ucraina: Situația în regiunile anexate este „extrem de dificilă” Vladimir Putin a admis marţi că situaţia este "extrem de dificilă" în cele patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei a căror anexare o revendică Moscova, fără însă a le fi cucerit total. În paralel, Rusia a optat din octombrie pentru bombardamente masive contra infrastructurilor ucrainene, ce cauzează cu regularitate întreruperi în alimentarea cu energie şi apă.

SUA sprijină Ucraina, indiferent de alegeri (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

SUA sprijină Ucraina, indiferent de alegeri

SUA sprijină Ucraina, indiferent de alegeri. Kievul beneficiază de "sprijinul puternic" al SUA indiferent ce partid va câştiga alegerile de la mijloc de mandat din această ţară, unde estimările îi dau învingători pe republicani în faţa democraţilor, cel puţin în scrutinul pentru Camera Reprezentanţilor, a afirmat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. SUA sprijină Ucraina, indiferent de alegeri "Este absolut clar că există un sprijin bipartizan puternic în SUA pentru a continua ajutorul pentru Ucraina, iar asta nu s-a schimbat", a declarat Stoltenberg presei la finalul unei întrevederi cu premierul britanic Rishi Sunak la Londra. Şeful republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a stârnit îngrijorări printre aliaţii SUA atunci când a atras atenţia că partidul său nu va semna un "cec în alb" pentru Ucraina dacă va câştiga alegerile. Deşi baza aleşilor republicani sprijină Ucraina după invazia rusă declanşată în februarie, unii republicani pro-Trump au criticat asistenţa militară americană pentru Ucraina. "Front comun în NATO" Aceasta cuprinde o primă sumă de 40 de miliarde de dolari aprobată în mai cu o largă majoritate de cele două partide, precum şi 11,2 miliarde de dolari suplimentare ce rămân a fi aprobate. În timpul vizitei sale în Marea Britanie, prima a unei personalităţi străine după instalarea lui Rishi Sunak la Downing Street, şeful NATO a vizitat un centru de antrenament în sudul Angliei, unde ofiţeri britanici şi canadieni oferă instruire unor soldaţi ucraineni. Citește și: ALEGERI SUA Republicanii se îndreaptă spre o majoritate în Camera Reprezentanților. Curse strânse pentru Senat "Într-o lume periculoasă, este cu atât mai important ca America de Nord şi Europa să facă front comun în cadrul NATO", a declarat el, mulţumind Marii Britanii pentru rolul său în Alianţă în favoarea Ucrainei, în contextul în care, în timpul mandatului său la Casa Albă, Donald Trump s-a apropiat de Vladimir Putin. "Sprijinul NATO, esențial" La începutul întrevederii lor, Rishi Sunak a spus că NATO este "pilonul securităţii Marii Britanii". De asemenea, Jens Stoltenberg a mai declarat că este "încurajator" să vadă că forţele ucrainene reuşesc să elibereze tot mai mult teritoriu, după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat ca trupele sale să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, din partea de nord a provinciei Herson, potrivit Reuters. "Victoriile şi reuşitele forţelor armate ucrainene aparţin soldaţilor ucraineni curajoşi, dar bineînţeles că şi sprijinul pe care ei îl primesc de la Marea Britanie şi de la aliaţii şi partenerii NATO este esenţial", a spus el.

Percheziții DNA la baza Mihail Kogălniceanu (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Percheziții DNA la baza Mihail Kogălniceanu

Percheziții DNA la baza Mihail Kogălniceanu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în colaborare cu autorităţile din Statele Unite ale Americii, au efectuat, joi, percheziţii în mai multe locuri din ţară într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie, a informat, vineri, DNA. Percheziții DNA la baza Mihail Kogălniceanu Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că printre locurile vizate de percheziţii s-ar fi aflat şi Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie. Citește și: Posibilitatea ca un accident nuclear să se producă chiar pe teritoriul Rusiei este foarte mare, din cauza tehnicii militare învechite. „Telefonul roșu” Washington – Moscova, încins "În cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat 26 de percheziţii domiciliare în câteva zeci de locaţii reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale", se precizează în comunicat. Citește și: Oligarhul rus Oleg Deripaska, asociat prin Strabag cu Ministerul Transporturilor. Deripaska a câștigat un contract și la baza SUA de la Kogălniceanu În cauză, spune DNA, procurorii beneficiază de sprijin din partea autorităţilor judiciare SUA. Citește și: EXCLUSIV Două MiG 21 LanceR puse pe butuci din cauza kerosenului vândut MApN de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță. Afacere de 500 de milioane de lei

Copii dotați de la țară, sprijiniți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Copii dotați de la țară, sprijiniți

Copii dotați de la țară, sprijiniți. „Pionii Regelui”, un incredibil proiect cu şi despre copii pasionaţi de şah din mediul rural. Copii dotați de la țară, sprijiniți 16 comune din judeţul Iaşi s-au alăturat proiectului iniţiat de doi tineri din Româneşti, care folosesc pentru ajutor numeroşi voluntari. Este vorba despre tineri ieşeni IT-işti sau realizaţi în alte domenii, dar provenind tot din medii defavorizate, de la ţară. Citește și: Pensiile Apărării și Internelor: costuri de 800 de milioane de lei/lună. Cea mai mare pensie MApN: 40.176 lei. Cea mai mare pensie plătită de Interne: 19.955 de lei Lunar, aceştia organizează turnee de şah alături de copii dornici să facă perfomanţă în şah, dar dezbat împreună şi cele mai problematice chestiuni de viaţă, de stăpânire a emoţiilor etc. Continuarea, în Ziarul de Iași.

UE va continua să sprijine militar Ucraina (sursa: noi.md)
Internațional

UE va continua să sprijine militar Ucraina

UE va continua să sprijine militar Ucraina. Uniunea Europeană spune că va lucra "rapid" la creșterea sprijinului militar pentru Ucraina și va lucra la o asistență financiară suplimentară. Într-un comunicat de presă după prima zi a summitului UE de două zile, Consiliul European a declarat: "Uniunea Europeană rămâne ferm angajată să ofere un sprijin militar suplimentar pentru a ajuta Ucraina să își exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii rusești și să își apere integritatea teritorială și suveranitatea. În acest scop, Consiliul European solicită Consiliului să lucreze rapid la o nouă creștere a sprijinului militar." UE va continua să sprijine militar Ucraina De asemenea, Consiliul European a îndemnat Rusia "să înceteze imediat să mai atace instalațiile agricole și să scoată cereale și să deblocheze Marea Neagră, în special portul Odesa, pentru a permite exportul de cereale și operațiunile comerciale de transport maritim", acuzând Rusia pentru criza globală a securității alimentare. Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă” "Rusia, prin faptul că a transformat alimentele în arme în războiul său împotriva Ucrainei, este singura responsabilă pentru criza globală de securitate alimentară pe care a provocat-o", a declarat acesta. Consiliul European a condamnat, de asemenea, "atacurile nediscriminatorii ale Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile", adăugând că "dreptul umanitar internațional, inclusiv în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război, trebuie respectat", potrivit CNN. "Rusia, Belarus și toți cei responsabili de crime de război și de celelalte crime cele mai grave vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional", a declarat acesta.

Bani europeni pentru pădurile României (sursa: Pixabay)
Internațional

Bani europeni pentru pădurile României

Bani europeni pentru pădurile României. Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României în valoare de 500 de milioane de euro pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) pentru a sprijini dezvoltarea de noi suprafeţe împădurite, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Măsura face parte din strategia României de asigurare a protecţiei pădurilor şi a biodiversităţii. Schema va contribui, de asemenea, la obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde. Bani europeni pentru pădurile României "Schema în valoare de 500 de milioane de euro aprobată luni va permite României să creeze noi suprafeţe împădurite. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii şi a inundaţiilor, la curăţarea aerului şi la combaterea schimbărilor climatice. Măsura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodată, dezvoltarea economică a zonelor rurale din România", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată Măsura notificată de România, care va avea un buget de 500 de milioane de euro, va fi finanţată integral prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu. Schema se va desfășura până în 2026 Schema, care se va desfăşura până la 30 iunie 2026, urmăreşte să sprijine proprietarii de terenuri agricole adecvate pentru împădurire în vederea creării de noi suprafeţe împădurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung. În cadrul schemei, se va oferi sprijin sub forma unor granturi directe proprietarilor publici şi privaţi de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, inclusiv municipalităţilor, precum şi asociaţiilor acestora. Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puţin 0,5 ha sau cordoane forestiere (adică rânduri de arbori şi arbuşti pentru a proteja terenurile agricole împotriva eroziunii eoliene şi a secetei) cu o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha. În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că terenul pe care sunt plantate trupurile de pădure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru împădurire. În sfârşit, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România, în care sunt detaliate speciile de arbori şi arbuşti care urmează să fie plantaţi, precum şi densitatea plantaţiilor. Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al Orientărilor din 2014 privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale şi al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii. Comisia a constatat că schema facilitează dezvoltarea anumitor activităţi economice, în special împădurirea terenurilor agricole. În plus, aceasta are un "efect stimulativ", deoarece beneficiarii nu ar desfăşura activităţile de împădurire în aceeaşi măsură în absenţa ajutorului, are un impact limitat asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în cadrul UE. În special: măsura este necesară şi adecvată pentru a încuraja dezvoltarea pădurilor şi pentru a corecta o disfuncţionalitate a pieţei, deoarece piaţa nu asigură îndeplinirea obiectivelor preconizate în ceea ce priveşte împădurirea; iar măsura este, de asemenea, proporţională. Deşi valoarea maximă a ajutorului este de până la 100% din costurile eligibile, valoarea finală va fi calculată în mod nediscriminatoriu. Costurile eligibile vor fi susţinute de documente justificative clare şi contemporane şi se vor baza pe costuri standard. De asemenea, măsura promovează asigurarea unei creşteri inteligente şi durabile a suprafeţelor împădurite. În plus, măsura este în concordanţă cu obiectivele de dezvoltare rurală şi cu obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde. Pe acest temei, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră