sâmbătă 21 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: școli

30 articole
Eveniment

Grevă japoneză în școlile din Sibiu, profesorii cer salarii mai mari înaintea instalării guvernului

Școlile din Sibiu, în grevă japoneză. Peste 95% dintre unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sibiu participă miercuri la o grevă japoneză inițiată de Sindicatul Învățământului Preuniversitar (SIP). Școlile din Sibiu, în grevă japoneză Acțiunea are ca scop atragerea atenției asupra nevoii de salarii decente în educație, un domeniu în care doar un număr restrâns de angajați beneficiază de sporuri și indemnizații. Citește și: Suma uriașă cu care a fost premiat bufetierul de la Transelectrica și nimeni nu știe de ce. Inginerii energeticieni au luat mult mai puțin Sindicaliștii denunță public ignorarea drepturilor legitime ale cadrelor didactice și „încălcarea flagrantă a legislației în vigoare”. Aceștia avertizează că recentele propuneri apărute în spațiul public subminează acordurile asumate politic și semnate de autorități. Cadrele didactice cer respectarea acordurilor În comunicatul transmis presei, sindicaliștii subliniază că nu cer sporuri suplimentare, ci doar respectarea legilor și a acordurilor deja în vigoare. „Răbdarea e virtutea noastră, dar nu infinită”, transmite SIP, insistând că acordarea sporurilor nu trebuie confundată cu necesitatea unor salarii decente pentru toți angajații din învățământ. Solicitare de măsuri urgente din partea autorităților Iulia Dănilă, director de comunicare al SIP Sibiu, afirmă că protestul urmărește recunoașterea și menținerea drepturilor câștigate legal. Sindicatul cere autorităților „o atitudine adecvată” și „măsuri urgente” pentru a evita escaladarea conflictului.

Școlile din Sibiu, în grevă japoneză (sursa: Facebook/Inspectoratul Școlar Județean Sibiu)
Atacuri armate în școli, epidemie globală (sursa: Pexels/Mikhail Nilov)
Eveniment

Epidemie de atacuri armate în școli și universități pe tot globul în ultimii ani

Atacuri armate în școli, epidemie globală. Zece persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite într-un atac armat produs pe 10 iunie 2025, într-o școală din orașul Graz, situat în sudul Austriei. Anunțul a fost făcut de primarul Elke Kahr. Tragedia din Graz Potrivit televiziunii publice ORF, printre victime se numără atât elevi, cât și profesori. Citește și: Uriașa indemnizație primită de universitarii de la medicină și farmaceutică doar pentru că există, cu condiția să lucreze în clinici de stat Atacatorul ar fi fost un fost elev în vârstă de 21 de ani, care, conform primelor informații, s-a sinucis după comiterea atacului. Cancelarul austriac Christian Stocker a catalogat evenimentul drept o „tragedie națională” și și-a exprimat public compasiunea față de familiile victimelor, într-un mesaj transmis de AFP și dpa. Atacuri armate în școli, epidemie globală Tragedia de la Graz se adaugă unei serii tot mai frecvente de atacuri armate în instituții de învățământ din întreaga lume, în special din Statele Unite și Europa. Cronica neagră a ultimilor ani: 2025 18 aprilie – Florida, SUA Două persoane ucise și șase rănite într-un campus universitar, atac comis de un student. 4 februarie – Örebro, Suedia Zece persoane ucise într-un centru de formare pentru adulți; atacatorul s-a sinucis. 2024 17 decembrie – Madison, Wisconsin, SUA Cinci morți și cel puțin cinci răniți la o școală creștină. 4 septembrie – Winder, Georgia, SUA Patru morți și nouă răniți într-un liceu american. 21 august – Sanski Most, Bosnia Trei morți într-un atac comis de un elev cu armă automată. 4 ianuarie – Perry, Iowa, SUA Un mort și mai mulți răniți într-un atac la liceu. 2023 23 decembrie – Praga, Cehia 14 persoane ucise și 25 rănite la Universitatea Carolină. 6 decembrie – Las Vegas, Nevada, SUA Atac armat la universitate, soldat cu mai mulți răniți; atacatorul a murit. 4 octombrie – Baltimore, Maryland, SUA Cinci persoane rănite în campusul Universității Morgan State. 20 iunie – Brazilia O elevă ucisă și alta rănită într-un atac comis de un fost elev. 7 iunie – Virginia, SUA Două persoane ucise și cinci rănite la o ceremonie de absolvire. 4 mai – Mladenovac, Serbia Opt morți și zece răniți într-un atac armat în apropiere de Belgrad. 3 mai – Belgrad, Serbia Un băiat de 13 ani a ucis nouă persoane, inclusiv colegi și profesori, într-o școală primară. 27 martie – Nashville, SUA Trei copii și trei adulți au fost împușcați într-o școală privată.

Minimum 60% din primării trebuie desființate, spune decanul FABIZ, Tănase Stamule Foto: PSD
Politică

Decanul FABIZ, Stamule: „Minimum 60% din primării trebuie desființate. Primarii nu mai aduc voturi”

„Minimum 60% din primării trebuie desființate. Sustinerea unor structuri administrative ineficiente care nu își acopera din colectarea de taxe propriile cheltuieli este ineficientă economic și social. Ultimele alegeri ne-au arătat ca argumentul suprem al partidelor clasice nu mai are valoare. Primarii nu mai aduc voturi!”, scrie Tănase Stamule, decanul facultăţii de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ), care face parte din Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti. Citește și: Suma astronomică plătită celor șase membri ai CA-ului CNAIR, numiți politic de Grindeanu: 2,27 milioane lei. Președintele CA, un polițist din Timiș Minimum 60% din primării trebuie desființate Într-o postare pe Facebook, acesta scrie că „trebuie să începem să vorbim de toți elefanții din societate”: „Nicio clasā sub 15 elevi. Asta va duce la fuziuni masive de școli în mediul rural astfel încât să se ajungă la cohorte sustenabile. Nebunia asta prin care fiecare primar își apără școala din localitate pentru a păstra câteva sinecuri pentru apropiați deși nu are copii suficienți în localitate trebuie să înceteze” „Învățamântul universitar trebuie să se alinieze cu piața. Nu se poate să avem facultățile din anii 90 în anul 2025. E clar că statul nu va mai avea bani pentru a crește finanțarea. Cu excepția câtorva specializări ce țin de identitate și siguranță națională restul trebuie decis de piață” „Trebuie să ne uităm la sistemele care se bazează pe credite de studii. Parinții îți plătesc primul an, din anul 2 iți iei credit și toată lumea muncește dupa studii 2-3 ani ca să își platească datoriile. În felul asta nimeni nu va mai merge la studii pe care piața nu le cere” „Gratuități pentru reabilitarea de blocuri, gunoi, sanatate, învățământ superior, preț plafonat la electricitate, taxe mici pe proprietate, subvenții pentru orice: toate duc la falimentul sigur al statului” „Actualul sistem de pensii speciale este monstruos. Cei ce au avut diferite privațiuni la job merită să primească ceva în plus la pensie însă la 65 de ani nu la 45 (...) Toți trebuie să ieșim la aceeași vârstă la pensie. Povestea că unii sunt mai stresați ca alții și de aia trebuie pensionați mai repede este o ipocrizie fără margini” „Trebuie să vorbim despre problemele noastre mari dar și să căutăm soluții. Altfel, oamenii vor căuta să voteze orice nebun populist doar ca să scape de actuala clasă politică”, își încheie Stamule postarea. 

Bănci prea mici pentru mulți elevi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Băncile școlare ale lui Procust: în mai multe județe, mobilierul pentru elevi este prea mic

Bănci prea mici pentru mulți elevi, deși municipalitatea ieșeană susține că s-au respectat criteriile minime impuse prin ordinul Ministerului Educației și că, dacă băncile ar fi fost mai mari, acestea nu s-ar fi încadrat corespunzător în sălile de clasă. Bănci prea mici pentru mulți elevi Nu este clar dacă mobilierul a fost proiectat individual pentru școlile din Iași, însă profesorii contrazic explicațiile autorităților, afirmând că băncile sunt pur și simplu prea mici. Citește și: EXCLUSIV Rusul care a investit banii lui Abramovici în UE, cetățean român cu acte ucrainene considerate false de Chișinău, care a refuzat să-i acorde cetățenia moldovenească La finalul zilei de ieri, Primăria a emis un comunicat de presă în care a reiterat că a urmat aceeași procedură de achiziție ca și alte municipalități. Totodată, a transmis că, în cazul unor nemulțumiri din partea elevilor, școlile vor trebui să găsească soluții la nivel individual. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Elevii nu încap în băncile noi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Școli, dotate cu bănci și scaune prea mici pentru elevi. Banii au venit prin PNRR

Elevii nu încap în băncile noi. Printr-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 1.150 de săli de clasă din 63 de unități de învățământ din municipiul Iași au fost echipate cu mobilier nou. Elevii nu încap în băncile noi Deși investiția era necesară, unii directori atrag atenția asupra problemelor de adaptabilitate, în special pentru elevii de liceu, pentru care băncile și scaunele sunt prea mici, chiar dacă sunt reglabile pe înălțime. Citește și: Generalul AUR Mircia Chelaru, senator, nu vrea să dea înapoi banii furați de la statul român, deși are o pensie specială uriașă Mobilierul modern reprezintă un avantaj pentru școlile din Iași, însă părinții și elevii semnalează disconfortul scaunelor și lipsa de adecvare pentru adolescenții mai înalți. Pentru a remedia această situație, directorii unităților de învățământ propun ca, în viitor, mobilierul să fie proiectat diferențiat pentru gimnaziu și liceu, astfel încât să răspundă mai bine nevoilor elevilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Școlile românești din Ucraina, burse suspendate (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Școlile românești din Ucraina, burse suspendate

Școlile românești din Ucraina, burse suspendate. Liderii comunității românești din regiunea Cernăuți, Ucraina, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperea plății burselor acordate anual de statul român elevilor și profesorilor din școlile românești. Bursele, în valoare de 400 de euro, erau finanțate de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, având scopul de a sprijini și încuraja învățământul în limba română. Școlile românești din Ucraina, burse suspendate În 2023, peste 5.500 de elevi și 1.200 de cadre didactice au beneficiat de aceste burse. Citește și: EXCLUSIV Făcut general la 36 de ani de fostul ministru Bode, șeful CS Dinamo a folosit un sistem paralel ilegal de plăți pentru sportivii străini. Printre victime, celebrul antrenor Fuertes (handbal) În 2024, însă, plata acestora a fost suspendată, ceea ce pune în dificultate menținerea și dezvoltarea învățământului în limba română. „Unica șansă pentru a păstra învățământul în limba maternă sunt bursele”, a declarat profesorul Aurica Bojescu, secretarul Uniunii Inter-regionale „Comunitatea românească din Ucraina”. Rolul burselor în păstrarea identității lingvistice Profesorul Bojescu subliniază importanța acestor fonduri în sprijinirea elevilor și profesorilor pentru achiziționarea materialelor didactice și organizarea suplimentară de ore în limba română. „Ajutorul financiar este crucial pentru o mai bună școlarizare în limba română, fie că vorbim de o carte în limba română sau de o oră suplimentară pentru elevii din clasele mari”, a explicat aceasta. Apel către autoritățile române Reprezentanții comunității românești speră ca Guvernul României să reia plata burselor și să asigure continuitatea acestui program în 2025. „E greu, având în vedere războiul din Ucraina și situația politică din România. Sperăm ca anul viitor să nu pierdem din nou acest proiect și să fie alocate la timp sumele pentru bursă”, a adăugat Bojescu. Comunitatea românească din Cernăuți Regiunea Cernăuți este locuită de aproximativ 500.000 de români, pentru care păstrarea limbii și culturii române este esențială. Lipsa sprijinului financiar din partea României ar putea afecta negativ acest obiectiv pe termen lung. Soluții pentru viitor Suspendarea burselor reprezintă un semnal de alarmă pentru menținerea identității culturale și lingvistice a românilor din Ucraina. Este crucial ca autoritățile române să își reafirme angajamentul față de sprijinirea acestor comunități, mai ales în contextul dificultăților generate de război. Această situație evidențiază necesitatea unei planificări financiare mai riguroase pentru a asigura continuitatea programelor de sprijin dedicate comunităților românești din afara granițelor.

Orășele de provincie, infestate de "etnobotanice"(sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Orășele de provincie, infestate de "etnobotanice"

Orășele de provincie, infestate de "etnobotanice". În Târgu Frumos, un război comercial neobișnuit a avut loc pe străzi, implicând rețele familiale de traficanți de etnobotanice. Orășele de provincie, infestate de "etnobotanice" Părinți, frați și chiar copii minori au fost implicați în distribuirea substanțelor interzise, organizându-se cu metode ingenioase pentru a atrage clienți. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Conflictul a escaladat atunci când drogurile au ajuns în ghiozdanele elevilor, moment în care autoritățile au intervenit ferm. Situația evidențiază gravitatea problemei etnobotanicelor și impactul lor asupra comunităților mici. Continuarea, în Ziarul de Iași

Multe școli cu toaleta în curte în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Multe școli cu toaleta în curte

Multe școli cu toaleta în curte. La 50 de kilometri de municipiul Iași, în comuna Brăești, pregătirile pentru începerea noului an școlar sunt în toi. Multe școli cu toaleta în curte Sălile de clasă au fost văruite, mobilierul a fost curățat și urmează să fie așezat pe poziții, iar panourile și picturile copiilor vor fi puse la locul lor zilele acestea. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva Rămâne, însă, valabilă vechea problemă din mediul rural: toaleta din curte. Din trei unități de învățământ ale comunei Brăești la care s-au prezentat reporterii, doar una va avea toaletă în interior. Și aici, începând cu octombrie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Sala de detenție" pentru elevi, criticată (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

"Sala de detenție" pentru elevi, criticată

"Sala de detenție" pentru elevi, criticată. Noul Statut al elevului a fost publicat luni, 12 august 2024, în Monitorul Oficial. Documentul introduce o serie de măsuri noi, care vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025. "Sala de detenție" pentru elevi, criticată Printre noutățile aduse de noul Statut sunt reintroducerea scăderii notei la purtare la 20 de absențe nemotivate, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor și suspendarea pe o durată limitată de timp. Citește și: I se spune „Mistrețul”: fără nici un venit declarat, dar milionar în euro, posesor de mașini de lux, latifundiar, primar PSD timp de 16 ani, arestat pentru că sechestra oameni la una din fermele lui Elevii care perturbă desfășurarea cursurilor riscă să fie mutați temporar într-un spațiu special amenajat, denumit de unii "sală de detenție". În timp ce majoritatea profesorilor susțin ideea, preferând să o denumească „sală de reflecție”, reprezentanții elevilor avertizează asupra riscului de discriminare și subliniază importanța consilierii și suportului educațional. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Elevii români, "zombificați" cu droguri sintetice (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Elevii români, "zombificați" cu droguri sintetice

Elevii români, "zombificați" cu droguri sintetice. Drogurile au ajuns să fie o problemă de siguranţă naţională iar minorii sunt cei mai expuși riscului. Elevii români, "zombificați" cu droguri sintetice La Iaşi, s-a ajuns ca şi copiii să se drogheze cu substanţe psihoactive sintetice, denumite generic "cristale". Citește și: Autonomia mașinilor electrice scade cu o treime în condiții reale. Un Lexus de 57.000 de lire străbate cu 37% mai puțin decât în prezentarea sa oficială De asemenea, drogurile au pătruns uşor, uşor în mediul rural, aduse de către elevii care fac naveta. Părinţii unei clase de la un liceu din cartierul ieşean Cantemir s-au plâns că elevii consumă un drog foarte ciudat, denumit "zombi". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Școli de țară, tinere profesoare dedicate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Școli de țară, tinere profesoare dedicate

Școli de țară, tinere profesoare dedicate. Două profesoare din judeţul Iaşi au fost remarcate pentru că îşi dedică timpul, energia şi pasiunea pentru a transforma viețile copiilor de la țară. Școli de țară, tinere profesoare dedicate Acestea au fost nominalizate la Gala "Profesorul Anului din mediul rural" 2024. Citește și: EXCLUSIV Șeful CNAIR admite că podul de la Brăila, deschis circulației, are infiltrații grave de apă pluvială care pot afecta structura de rezistență, dar se ascunde după lipsa recepției Este vorba despre Andreea Ursache, de la Liceul "Lascăr Rosetti" din Răducăneni, nominalizată la categoria "Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale". Și despre Cosmina Teodora Chiouru, de la Liceul Teoretic "Comandor Alexandru Cătuneanu" din Lunca Cetăţuii, nominalizată la categoria "Profesori debutanţi". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Școli fără elevi, elevi fără școală (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Școli fără elevi, elevi fără școală

Școli fără elevi, elevi fără școală. Mai bine de un sfert din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au un număr efectiv de şcolari/preşcolari mai mic de 50. Școli fără elevi, elevi fără școală Sunt 600 de şcoli şi grădiniţe în judeţ, cu tot cu structurile arondate, iar în 184 dintre acestea merg zilnic mai puţin de 50 de copii. Citește și: Viaţa de student pakistanez venit în România cu 50 de euro în buzunar: „Tot ce e normal pentru voi, aici, pentru noi e doar vis acolo” Se poate face performanţă într-o şcoală unde sunt, de exemplu, doar opt elevi? Pot beneficia de educaţie de calitate dacă studiază în clase în regim simultan? Continuarea, în Ziarul de Iași.

De la șomer la beneficiar al unui uriaș cadou de nuntă: viceprimarul USR Alexandru Gâdiuță Foto: Facebook
Politică

De la șomer la beneficiar al unui uriaș cadou de nuntă

Cum a evoluat averea viceprimarului (ex-)USR al Sectorului VI, Alexandru Gâdiuță: de la șomer plin de datorii la beneficiarul unui uriaș cadou de nuntă, de peste 85.000 de euro. Gâdiuță a fost dat afară, azi, din USR, întrucât asupra sa planau suspiciuni de corupție. Citește și: Prima de pensionare a magistraților, echivalentă cu șapte salarii, criticată chiar de un judecător: Legal, trebuie respinse cererile de acordare a acestei prime O biografie oficială a lui Gâdiuță nu poate fi găsită. Acesta spune că, din 2009, a fost „activist civic” și este absolvent de ASE și specializat în „geografia mediului”. Însă declarațiile sale de avere au fost mereu un subiect controversat și, în 2022, o un ONG a depus sesizare la ANI împotriva sa. Gâdiuță a fost exclus, luni seara, din USR, dar a anunțat că va contesta decizia. De la șomer la beneficiar al unui uriaș cadou de nuntă Oficial, Gâdiuță n-a deținut niciodată vreo casă, mașină sau teren. Cum a evoluat situația sa financiară: În anul fiscal 2015, nu a avut nici un salariu, ci doar 208 lei ajutor de șomaj și 140 de lei dobândă la un depozit care nu figurează în declarația de avere. El avea o datorie de 130.000 de lei la familia lui Florin Talpeș, fondatorul BIT Defender. În 2016, brusc, în declarația sa de avere apare un depozit la ING, de 130.000 de lei. Veniturile sale, sub 6.500 de lei pe an, din indemnizația de consilier și ajutor de șomaj. În 2017, este angajat la USR, care-l plătește cu aproape 10.000 de lei pe lună (117.000 lei pe an, scris aproape ilizibil), venit suplimentat cu circa 1.200 de lei - indemnizație de consilier - pe lună. Contul bancar dispare, datoria la Talpeș, dispare. În 2018 și 2019 a câștigat circa 3.000 de lei pe lună, de la USR și din indemnizația de consilier. În anul fiscal 2021, este viceprimar al Sectorului VI, câștigă 12.500 de lei pe lună, și apar primele conturi bancare și investiții, totalizând 50.000. Era căsătorit, dar soția sa nu avea venituri. Gâdiuță dă lovitura la nuntă: în 2023, în declarația de avere apar daruri de nuntă de peste 85.000 de euro. Soția sa a candidat, în 2016 și 2020, pentru USR și, din declarațiile de avere se vede că nu avea nici un fel de venituri. În declarația de avere depusă în 2020, care acoperă anul fiscal 2019, apare ca fiind căsătorită. În schimbul, soțul ei n-a menționat-o în declarația de avere. Coroborând aceste date, familia Gâdiuță a făcut nunta cu dar la trei ani de la căsătoria oficială. Contracte cu dedicație la Administrația Școlilor din Sectorul VI Buletin de București a sugerat că Gâdiuță a fost exclus din USR datorită matrapazlâcurilor la Administrația Școlilor din Sectorul VI. „Amintim și faptul că Administrația Școlilor Sector 6, instituția din cauza căreia s-a iscat noul conflict din interiorul USR București, cheltuie an de an milioane de lei netransparent. Banii se scurg prin contracte directe și note de comandă, făcute offline și fără licitație publică. Buletin de București a arătat că anul trecut 4,1 milioane de lei au ajuns la o singură firmă, fără ca alți competitori să aibă acces la contracte. Acești bani au fost cheltuiți pentru montarea de centrale termice în grădinițele din sector, care iarnă de iarnă sunt afectate de avariile din sistemul centralizat. Deși valoarea cumulată a acestor contracte a depășit patru milioane de lei, Administrația Școlilor Sector 6 a ales să nu facă licitație publică. Contractele au fost făcute individual pe fiecare unitate de învățământ, și acordate unei singure firme, Megarom Instal SRL”, a scris buletin.de.

Mai bine plătit profesor decât director (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Mai bine plătit profesor decât director

Mai bine plătit profesor decât director. Peste zece directori din judeţul Iaşi şi-au depus demisia de la începutul acestui an şcolar. Mai bine plătit profesor decât director Cauzele acestor demisii variază, de la nemulţumiri legate de salarizare, în principal, întrucât au considerat că pot câştiga mai bine la catedră decât în poziţia de director, la motive personale sau decizii profesionale. Citește și: Judecătoarea Pivniceru, primă de pensionare de 30.000 de euro. Pensia anuală, aproape 400.000 de lei. Alți judecători cer aceeași primă în instanță Discrepanţa dintre salariile directorilor şi a simplilor profesori, care îşi pot rotunji veniturile cu dirigenţii şi alte activităţi interzise de curând directorilor, este o problemă care preocupă inclusiv ministerul Educaţiei, care a tot anunţat că va pregăti o “reparaţie”, dar care nu a mai apărut. Iar urmarea este una care nu convine factorilor de decizie de la vârf: oameni cu reale calităţi manageriale, multe dovedite prin ultimul concurs-test, evită astfel să se mai implice în conducerea şcolilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dezastrul lăsat în urmă de baronul PSD Buzatu Foto: Facebook
Politică

Dezastrul lăsat în urmă de baronul PSD Buzatu

Dezastrul lăsat în urmă de baronul PSD Buzatu: Vaslui a fost și este cel mai sărac județ din țară, deși se află într-o competiție strânsă cu alte fiefuri PSD, Teleorman, Gorj sau Botoșani. În acest județ se află și cel mai sărac oraș din România, Negrești. În plus, Vasluiul are una din cele mai mari rate ale omuciderilor. Citește și: Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani Șeful PSD Vaslui dorea să investească în drumuri - de unde lua șpagă - nu în parcuri industriale Investitorii au fost alungați cu intenție, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, refuzând să deschidă parcuri industriale. În februarie el spunea că judeţul are nevoie de investiţii "realiste" în infrastructură, sănătate sau asistenţă socială şi nu de parcuri industriale. „Trebuie să extindem reţeaua de drumuri judeţene, până când prindem avioane şi o să facem parcuri industriale cu ele (...) Asta este linia de conduită atâta timp cât sunt eu aici. Când nu voi mai fi, poate lumea va face numai parcuri industriale în tot judeţul. N-are niciun metru de teren judeţul Vaslui, dar probabil că le va face în cosmos”, declara Buzatu, potrivit Agerpres. De altfel, Buzatu a fost prins șpagă de la proprietarul unei firma de construcții care dezvolta drumurile județene - atât de dorite de președintele CJ Vaslui. Averea președintelui CJ Vaslui este impresionantă, mai ales dacă o raportăm la veniturile sale de etern bugetar și dublu pensionar, inclusiv pensia specială de ex-parlamentar. Dezastrul lăsat în urmă de baronul PSD Buzatu Iată câteva date care arată subdezvoltarea în care a rămas Vasluiul, după 11 în care Dumitru Buzatu a fost președinte al Consiliului Județean: „Vaslui este județul din România care domină la capitolul toaletelor în curtea școlilor. Acolo, nu mai puțin de 111 unități școlare mai au încă wc-uri în curte”, arăta, în iulie 2023, postul B1 TV. Valoarea totală a investițiilor străine din Vaslui, din 1991 în 2021, a fost de 44.224.000 euro, adică un procent de 0,09% din totalul sumei investite la nivel național - date statistica Vaslui, citate de EstNews. În primele șase luni din 2023, valoarea investițiilor străine în Vaslui a fost de 10.441 euro, capital subscris de exact trei firme. PIB-ul pe locuitor, estimat pentru finalul lui 2023 este de 7.522 euro/locuitor, cel mai mic din România. Pe următoarele locuri de la coada listei se află Botoșani, cu 8.534 euro/locuitor, și Călărași - 8.832 euro/locuitor. Județul Vaslui are cea mai mare pondere de bugetari în totalul angajaților, de 34%, urmat de Botoșani – 29% și Caraș Severin – 26% - date „Romanian Economic Monitor”, un proiect al Universității Babeș Bolyai, citat de Vaslui Azi. Acest studiu susținea că Vaslui este pe locul III de la coada clasamentului privind investițiile străine, după Gorj și Mehedinți. Negrești, Vaslui, este cel mai sărac oraș din România. Potrivit unor statistici din 2019, aici ar fi locuit 9.800 de persoane, oficial, dar aproape un sfet au plecat. Dintre cei rămași doar 900 de oameni mai muncesc, restul fiind pensionari, asistați sociali trecuți de 40 de ani și copii. Județul are cea mai mare rată a omuciderilor, patru la suta de mii de locuitori, fiind urmat de Tulcea și Galați, arăta Digi 24 în august 2023, citând un studiu al Universității Cuza din Iași. Relatările din presă arată că, din 2012 - an în care Dumitru Buzatu a ajuns președintele CJ Vaslui - până azi, acest județ a fost constant cel mai sărac din țară, iar diferența față de ale regiuni a crescut. Citește și: Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu” Datele de la ultimul recensământ arată că, din 2011 în 2021, populația județului s-a redus cu 20.799 de persoane.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră