sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: reacție

9 articole
Eveniment

Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale

Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale. Ernest Oberlander-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), a refuzat să-și dea demisia de onoare, subliniind într-un comunicat, că acest gest ar afecta grav procesul de recuperare a artefactelor dacice furate în Olanda. Declarația sa vine în contextul solicitării ministrului Culturii, Natalia Intotero, de a demisiona în urma incidentului. Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale Managerul MNIR a subliniat că nu există dovezi de încălcare a legii în activitatea sa. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu „Nu mi s-a indicat nicio încălcare a legii sau a normelor aplicabile, găsindu-se false pretexte pentru a demisiona. Am refuzat să-mi depun demisia de onoare considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate ca lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale.” Recunoștința față de colegi În comunicatul său, Oberlander-Târnoveanu a exprimat recunoștință față de colegii săi din MNIR și de profesioniștii din domeniul cultural: „Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor și profesioniștilor din domeniul culturii care și-au arătat solidaritatea față de instituție în aceste momente extrem de dificile. De asemenea, le mulțumesc în mod deosebit colegilor mei din MNIR pentru profesionalismul și devotamentul dovedite de-a lungul timpului și, în special, în această perioadă de criză.” Ministrul Culturii a denunțat contractul de management Ministrul Natalia Intotero a anunțat, marți, că a procedat la denunțarea contractului de management al directorului MNIR, având în vedere refuzul acestuia de a demisiona. Decizia a fost luată pe fondul furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, Olanda.

Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale (sursa: Facebook/Muzeul Național de Istorie a României)
Reacția MAE la mesajul lui Dughin (sursa: Facebook/MAE)
Eveniment

Reacția MAE la mesajul lui Dughin

Reacția MAE la mesajul lui Dughin. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Țărnea, a declarat marți că Rusia utilizează spațiul de comunicare drept „un instrument de război hibrid”, prin propagandă și dezinformare. Afirmația vine în urma unui mesaj publicat pe platforma X de un cont atribuit ideologului rus Aleksandr Dughin, care a devenit viral. Reacția MAE la mesajul lui Dughin „Am folosit această ocazie pentru a reaminti că Rusia a încercat sistematic să limiteze suveranitatea României, inclusiv în contextul Marii Uniri. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga A trebuit să vină pacea din 1919 și presiunea occidentală pentru ca Rusia să recunoască actul istoric al poporului român”, a explicat purtătorul de cuvânt MAE, Andrei Țărnea. Mesajul apărut pe contul @Agdchan afirma că „România va fi parte a Rusiei” și făcea referire la integrarea Moldovei în România. Deși contul afișează numele și fotografia lui Aleksandr Dughin, Andrei Țărnea a subliniat că autenticitatea acestuia este irelevantă, deoarece „Dughin nu are nicio calitate oficială, iar mesajele sale sunt doar o formă de trolling”. Strategiile de dezinformare ale Rusiei Țărnea a atras atenția asupra intensificării propagandei rusești după invazia Ucrainei din 2014 și, mai ales, după februarie 2022. „Vedem o fuzionare între comunicarea publică oficială, media din Federația Rusă și canalele neoficiale de propagandă. Este o epidemie de intoxicare și dezinformare care va continua”, a avertizat purtătorul de cuvânt al MAE. Importanța unei reacții publice Decizia MAE de a reacționa la mesajul viral a fost justificată de amploarea mediatizării acestuia. „În mod normal, ignorăm astfel de postări, dar în acest caz, viralizarea lor a necesitat un răspuns de fond, pentru a clarifica poziția istorică și actuală a României față de încercările Rusiei de a influența percepția publică”, a explicat Țărnea. Mesajele MAE către comunitatea internațională În reacția sa, MAE a reafirmat poziția suverană a României și a criticat încercările Rusiei de a destabiliza regiunea prin propagandă. „Rusia nu a recunoscut niciodată cu adevărat actele suverane ale României, iar aceste încercări de dezinformare reflectă o continuare a aceleiași strategii de subminare a suveranității”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE. Propaganda rusă: o amenințare constantă Activitățile de propagandă rusească continuă să fie o amenințare majoră, cu mesaje menite să influențeze opinia publică și să creeze incertitudini. România și partenerii săi euro-atlantici sunt chemați să combată aceste încercări prin comunicare transparentă și consolidarea securității informaționale.

TikTok respinge acuzațiile privind influențarea alegerilor (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

TikTok respinge acuzațiile privind influențarea alegerilor

TikTok respinge acuzațiile privind influențarea alegerilor. Platforma TikTok a respins, printr-un purtător de cuvânt, acuzațiile formulate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), care susține că algoritmii rețelei sociale ar fi favorizat un anumit candidat în alegerile prezidențiale din România, transmite Reuters. CNA a cerut Comisiei Europene să investigheze TikTok Marți, CNA a solicitat Comisiei Europene să investigheze rolul TikTok în procesul electoral, invocând suspiciuni de manipulare a opiniei publice. Citește și: Două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale au ajuns la CCR-ul controlat de PSD: ar fi șansa lui Ciolacu să intre în turul II „Algoritmii TikTok au amplificat conținut favorabil unui anumit candidat, generând dezechilibru electoral și periclitând pluralismul politic,” a declarat Valentin-Alexandru Jucan, vicepreședintele CNA. TikTok respinge acuzațiile privind influențarea alegerilor Un purtător de cuvânt al TikTok a respins aceste afirmații, subliniind că: „Majoritatea candidaților au avut prezență activă pe TikTok, iar câștigătorii au desfășurat campanii și pe alte platforme digitale.” TikTok afirmă că acuzațiile CNA nu reflectă realitatea, subliniind diversitatea prezenței candidaților pe rețelele sociale. Comisia Europeană, solicitată să răspundă Reuters menționează că Comisia Europeană nu a oferit încă un răspuns oficial cu privire la cererea CNA, trimisă prin e-mail. Cazul scoate în evidență controversele legate de influența platformelor digitale asupra proceselor electorale și necesitatea reglementării pentru a asigura transparența și echitatea competițiilor politice.

Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur( sursa: Facebook/TV Moldova1)
Eveniment

Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur

Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un interviu. Reacția Maiei Sandu, surprinsă de cutremur "Următoarele săptămâni vor fi foarte, foarte aglomerate", a spus Sandu la finalul interviului, când studioul a fost clar zguduit de seismul de la ora locală 17.40 cu magnitudinea 5,2 (revizuită la 5,4). Citește și: EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei Ea a făcut ochii mari şi a zâmbit forţat, dar şi-a păstrat calmul (VIDEO). "Dumnezeule, se întâmplă ceva interesant aici", a spus prezentatoarea televiziunii publice Moldova 1. "O premieră live, un cutremur". "Da, aşa se pare", a replicat şefa statului, convenind cu prezentatoarea că interviul a avut un "final neobişnuit". Cutremurul, cu epicentrul în zona seismică Vrancea din România, a fost resimţit şi în Republica Moldova şi sudul Ucrainei, fără a provoca pagube.

Un oficial ucrainean mârâie la Moldova Foto: Facebook Alexei Arestovici
Eveniment

Un oficial ucrainean mârâie la Moldova

Un influent oficial ucrainean, Alexei Arestovici, consilier în cadrul administrației președinției ucrainene, mârâie la Republica Moldova, după ce o nouă rachetă rusească a căzut pe teritoriul ei: „Se așteaptă o altfel de reacție, pe care cel puțin eu nu am auzit-o”. Alexei Arestovici este un ofițer de informații ucrainean născut în Georgia, cu grad de locotenent-colonel, blogger, actor, cronicar politic și militar. Presa a speculat că ar putea fi succesorul lui Zelenski la președinția Ucrainei. Un oficial ucrainean mârâie la Moldova „Este rău să fii vecina unei țări în care se desfășoară un război. Însă, dacă totuși s-a întâmplat așa să fie, ar trebui să iei o poziție mai decisivă. Eu am așteptat o declarație mai serioasă din partea Republicii Moldova. Totuși, până la urmă ei știu mai bine ce să facă cu teritoriul lor. Căderea unei rachete este un semn al agresiunii militare. Iar în general, faptul că ei au penetrat spațiul lor aerian este evident că este o agresiune militară. Moldova este deja a treia oară supusă unei agresiuni militare. Se așteaptă o altfel de reacție, pe care cel puțin eu nu am auzit-o”, a declarat Arestovici, în cadrul unei intervenții live, citat de newsmaker.md. Poliția din Republica Moldova a descoperit, luni, o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni, foarte aproape de granița cu Ucraina și România. Premierul Natalia Gavrilița a spus că noul val de rachete asupra Ucrainei „generează consecințe directe și asupra țării noastre”. Oficialul a declarat că autoritățile depun toate eforturile ca să țină situația sub control și să nu admită riscuri pentru cetățenii Moldovei. Citește și: Cancelarul Austriei, atac direct la primirea României în Schengen: 75.000 de imigranți ilegali au traversat România, Bulgaria și Ungaria fără ca autoritățile de acolo să-i înregistreze

Putin este paria nuclear al planetei (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin este paria nuclear al planetei

Putin este paria nuclear al planetei. Statele Unite "iau în serios" ameninţarea lansată de preşedintele rus Vladimir Putin că ar putea recurge la arma nucleară în războiul din Ucraina, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a vorbit despre "consecinţe severe" dacă liderul de la Kremlin şi-ar pune în practică o asemenea ameninţare, relatează AFP. Putin este paria nuclear al planetei "Este o retorică iresponsabilă din partea unei puteri nucleare, dar nu este diferită de modul în care el se exprimă de şapte luni şi noi o luăm în serios", a declarat la postul ABC purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională a SUA, John Kirby. "Noi monitorizăm cât putem de bine postura lor strategică astfel încât, la nevoie, să o putem schimba pe a noastră. Dar la ora actuală nimic nu spune că aceasta ar fi necesar", a adăugat reprezentantul Casei Albe. Întrebat despre mobilizarea a 300.000 de rezervişti anunţată mai devreme de preşedintele rus, John Kirby a răspuns: "Ne aşteptam la asta". "Ea arată incontestabil că el este în suferinţă" pe plan militar, remarcă purtătorul de cuvânt american, menţionând că Vladimir Putin "are probleme cu dezertările, forţează răniţii să se întoarcă la luptă, deci clar că el are o problemă cu recrutările" pentru a-şi duce mai departe invazia în Ucraina. Mobilizarea și mijloacele de a proteja Rusia Într-un discurs preînregistrat, Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă mobilizarea a 300.000 de rezervişti. În faţa ameninţării reprezentate, potrivit lui, de "regimul nazist de la Kiev", susţinut militar şi financiar de Occident, "vom folosi cu siguranţă toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a proteja Rusia şi poporul nostru", a declarat preşedintele rus, făcând aluzie la armele nucleare. Citește și: NATO: Nu suntem surprinși, suntem pregătiți. Moscova va înțelege exact cum vom reacționa Acesta "nu este un bluf", a insistat Putin, care a acuzat Occidentul, respectiv SUA, UE şi Marea Britanie, că după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova încearcă acum să încurajeze Ucraina să desfăşoare operaţiuni militare inclusiv pe teritoriul rus, întrucât "scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia". "În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depăşit orice limită. Cei care încearcă să ne şantajeze cu armele nucleare trebuie să ştie că vântul se poate schimba în direcţia lor", a indicat preşedintele rus.

Putin, prima reacție în cazul Dughina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, prima reacție în cazul Dughina

Putin, prima reacție în cazul Dughina. Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni o "crimă josnică" după moartea Dariei Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin ce susţine ofensiva asupra Ucrainei, în explozia maşinii pe care o conducea, lângă Moscova, moarte pe care autorităţile ruse o impută Kievului, informează AFP. Putin, prima reacție în cazul Dughina "O crimă josnică, plină de cruzime, a curmat prematur viaţa Dariei Dughina, o persoană strălucitoare şi talentată, dotată cu o inimă cu adevărat rusă", a declarat Putin într-un mesaj de condoleanţe publicat de Kremlin şi adresat apropiaţilor tinerei ucise sâmbătă. "Ca jurnalistă, om de ştiinţă, filosof şi corespondent de război, ea a servit poporul şi patria cu sinceritate, ilustrând prin faptele sale ce vrea să însemne o patrioată rusă", a adăugat Putin. Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină. Un asasinat care aduc aminte de anii '90 Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei "lumii ruse" şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic. De ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială. Citește și: FSB (ex-KGB) susține că spionajul ucrainean a asasinat-o pe Daria Dughina. Ar fi vorba de o asasină, Natalia Vovk Din 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a UE, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel şi fiica sa, care îi împărtăşea opiniile, era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale. Moartea Dariei Dughina a produs un şoc în Rusia, trezind amintiri dureroase despre numeroasele asasinate care au însângerat perioada instabilă ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991. Ea a zădărnicit de asemenea eforturile autorităţilor şi mass-media ruse pro-Kremlin care încearcă să convingă că ofensiva din Ucraina nu are niciun fel de consecinţe negative asupra populaţiei ruse.

Pelosi în Taiwan, China amenință militar (sursa: japantimes.co.jp)
Internațional

Pelosi în Taiwan, China amenință militar

Pelosi în Taiwan, China amenință militar. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, ar urma să efectueze marţi o vizită în Taiwan, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu chestiunea, în timp ce China a avertizat că armata sa "nu va sta fără să facă nimic" dacă politiciana americană se va deplasa în insula revendicată de Beijing, relatează Reuters. Posibilă întâlnire cu activiști Pelosi, care şi-a început călătoria în Asia luni, la Singapore, ar urma să-şi petreacă noaptea de marţi în Taiwan, au declarat persoanele citate. Ministerul de Externe din Taiwan a precizat că nu comentează asupra planurilor de călătorie ale lui Pelosi. În contextul speculaţiilor privind o eventuală escală în Taiwan, biroul lui Pelosi a precizat duminică că aceasta conduce o delegaţie a Congresului care va efectua vizite în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud şi Japonia. Sursa citată nu a făcut nicio referire la Taiwan. O sursă a declarat pentru Reuters că SUA au informat unii aliaţi privind vizita lui Pelosi în Taiwan. O altă sursă a spus că Pelosi urmează să se întâlnească cu unii activişti vocali în privinţa problemelor Chinei legate de respectarea drepturilor omului pe durata şederii ei în Taiwan. Pelosi în Taiwan, China amenință militar Purtătorul de cuvânt al MAE chinez Zhao Lijian a declarat luni că o vizită a lui Pelosi în Taiwan ar fi "un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei". "Am dori să transmitem Statelor Unite din nou că China este pregătită, că Armata Populară de Eliberare chineză nu va sta fără să facă nimic, şi China va da răspunsuri hotărâte şi va lua contramăsuri puternice pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat Zhao la un briefing de presă cotidian. Întrebat ce măsuri ar putea lua armata chineză, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Dacă îndrăzneşte să meargă, atunci să aşteptăm şi să vedem". Precedenta vizită, acum 25 de ani O vizită a lui Pelosi, care este a doua în linia de succesiune la preşedinţia SUA şi un vechi critic al Chinei, vine în contextul unor relaţii tot mai proaste între Washington şi Beijing. Citește și: China, în alertă militară maximă, pregătită să atace dacă Pelosi vizitează Taiwan. Portavionul american USS Ronald Reagan, în Marea Chinei de Sud Republicanul Newt Gingrich a fost ultimul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a efectuat o vizită în Taiwan, în 1997. Tot luni, postul CNN, citând un oficial taiwanez şi unul american, ambii sub protecţia anonimatului, a relatat că Pelosi este aşteptată să ajungă în Taiwan în zilele următoare şi să rămână peste noapte.

Rusia atacă NATO: spălare pe creier (sursa: Agerpres)
Internațional

Rusia atacă NATO: spălare pe creier

Rusia atacă NATO: spălare pe creier. Rusia a denunţat joi seară decizia NATO de a crea patru noi grupuri de luptă în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, Moscova susţinând că organizaţia îşi confirmă astfel poziţia antirusă, transmite dpa. Opt grupuri de luptă NATO de la Baltică la Marea Neagră "Militarizarea Europei se accelerează ca urmare a eforturilor alianţei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. Prin promisiunea că va furniza arme suplimentare Ucrainei, "alianţa confirmă interesul său de continuare a ostilităţilor", a adăugat ea. Citește și: Preşedintele SUA vorbește despre deficitul alimentar: Va fi ceva real Liderii statelor membre NATO, reuniţi joi la Bruxelles într-un summit extraordinar, au aprobat patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria. "Acestea se adaugă celor patru grupuri existente deja în ţările baltice şi Polonia. Aşadar, avem opt grupuri multinaţionale ale NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă după încheierea reuniunii. NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Rusia atacă NATO: spălare pe creier Reprezentanta diplomaţiei ruse a acuzat NATO că urmează orbeşte interesul Statelor Unite de a ţine sub control Rusia. "Isteria antirusă a fost promovată pentru a spori costurile achiziţiilor de arme, de pe urma cărora SUA au profitat financiar, mai presus de toate", a continuat Maria Zaharova. Ea a descris summitul extraordinar al NATO, desfăşurat joi la Bruxelles, drept nimic altceva decât o "şedinţă pentru propria sa spălare pe creier". SUA sunt incapabile să tolereze faptul că Rusia este o ţară care ia propriile decizii suverane şi care îşi poate urma o politică independentă, a mai spus reprezentanta MAE rus.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră