sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: pensie

72 articole
Politică

Pensionarul special Daea are o slujbă la PSD

Pensionarul special Petre Daea și-a luat tractor și are o slujbă excelent plătită la PSD, probabil din subvenția contriabuabililor, arată datele din ultima declarație de avere depusă de soția sa, Carmen Luchian. Ea este a doua sa soție, iar presa a scris recent că Luchian a cerut tribunalului un ordin de restricție împotriva lui Petre Daea, dar ulterior a retras cererea. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Pensionarul special Daea are o slujbă la PSD Potrivit acestei declarații de avere, fostul ministru al Agriculturii a încasat în anul fiscal 2023 salarii nete, anuale, în valoare de 64.055 de la PSD. Cum Daea și-a pierdut postul de ministru la mijlocul lunii iunie, deci a lucrat pentru PSD cel mult șase luni și jumătate, înseamnă că el este răsplătit cu cel puțin 12.000 de lei pe lună, net. Daea, care are 75 de ani, are două pensii: cea specială, de 70.798 de lei pe an, și cea bazată pe contributivitate, de 81.496 de lei. Soția sa a avut, în 2023, un salariu de 165.000 de lei, net, ea fiind director la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Carmen Luchian este și în consiliul de administrație al Fondului de Garantare a Creditului Rural, de unde a încasat 18.872 de lei. Familia deține o avere uriașă: patru apartamente și două case de vacanță, un BMW din 2020 și un tractor din 2023, Tag 60C, care se vinde cu circa 30.000 de euro.

Pensionarul special Daea are o slujbă la PSD Foto: Digi 24
Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni Inquam Photos / George Călin
Politică

Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni

Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni: și-a depus dosarul de pensionare, întrucât a împlinit 65 de ani. El a spus, la Europa FM, se mai gândește dacă ia și pensia specială. Citește și: Nordis a cheltuit 864.000 lei la cluburile unde Vicol petrecea alături de Grindeanu Crin Antonescu mai face un pas decisiv spre Cotroceni Potrivit unei relatări news.ro, un ascultător Europa FM l-a întrebat dacă românii care plătesc astăzi CAS şi CASS ar trebui să-i achite şi lui pensia specială. „Nu am inventat eu pensia specială, eu mi-am făcut dosarul de pensionare, nu specială, de vârstă. Am împlinit vârsta de pensionare, 65 de ani, am acest dosar, nu am depus cererea pentru pensia specială, dar nu este exclus să o fac, sunt nişte prevederi în vigoare”, a fost răspunsul candidatului PSD-PNL-UDMR la președinția României. Crin Antonescu a fost parlamentar din 1992 în 2016. După 2016 el nu a mai avut nici o ocupație plătită. „Am trăit din punct de vedere financiar din puţinele mele economii şi în principal din veniturile soţiei. Ca familie, am trăit din veniturile soţiei”, a explicat el. „Bună parte din aceşti ani, dacă vreţi să dăm pe ore, cam pe la 06:00 mă trezesc, îmi însoţeam fiica, pentru că era minoră, era în şcoală încă, o conduceam până la şcoală sau până la tramvai. După aceea, în timpul zilei, principalele ocupaţii ale mele – cu citit, cu scris, cu lucruri la care m-am gândit, cu lucruri pe care le-am osbervat, contacte, întâlniri cu oamenii – eu vorbesc de perioada în care am stat mai mult în Belgia. După aceea, sigur, programul normal al cuiva când familia se reuneşte seara”, a mai relatat el.

Influența concediului de maternitate asupra pensiei (sursa: Pexels/Taryn Elliott)
Eveniment

Influența concediului de maternitate asupra pensiei

Influența concediului de maternitate asupra pensiei. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) explică modul în care concediul pentru creșterea copilului influențează calculul pensiei, în funcție de perioada în care a fost acordat. Influența concediului de maternitate asupra pensiei Potrivit CNPP, concediul acordat înainte de 1 aprilie 2001 este considerat vechime în muncă și stagiu de cotizare contributiv. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect Aceasta înseamnă că perioada respectivă este inclusă atât în calculul dreptului la pensie, cât și în stabilirea valorii acesteia. Clarificările oferite ajută beneficiarii să înțeleagă impactul acestor perioade asupra pensiei lor viitoare. Continuarea, în Ziarul de Iași

Demersuri legale în privința stopării pensiei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Demersuri legale în privința stopării pensiei

Demersuri legale în privința stopării pensiei. Noua lege a pensiilor stabilește procedura în cazul pensiilor care nu ajung la beneficiar timp de 3 luni consecutive. Demersuri legale în privința stopării pensiei Conform art. 96 din Legea nr. 360/2023, sumele neîncasate sunt returnate casei teritoriale de pensii, fiind considerate drepturi bănești neachitate. Citește și: BREAKING Ciolacu II s-a predat în fața magistraților și lasă neatinse diurnele nesimțite, de zeci de mii de lei, de care aceștia se bucură Beneficiarul poate solicita plata acestora în termen de o lună, iar pensia va fi achitată integral, fără penalități sau alte complicații. Aceste reglementări asigură păstrarea drepturilor bănești și oferă claritate în gestionarea situațiilor de neîncasare. Continuarea, în Ziarul de Iași

Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie

Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie. Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială pentru completarea vechimii necesare pensiei mai au timp doar până pe 21 decembrie 2024 să achite contribuțiile restante. Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie Termenul este esențial pentru cei care doresc să-și asigure perioada de cotizare necesară conform noii legislații. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind pensiile, în septembrie 2024, a generat un interes crescut pentru opțiunea de "cumpărare a vechimii". În județul Iași, de exemplu, Casa Județeană de Pensii (CJP) a înregistrat 193 de contracte de asigurare socială active, cu termen de plată a contribuțiilor până la data de 21 decembrie 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Certificatul de viață, obligatoriu pentru pensie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Certificatul de viață, obligatoriu pentru pensie

Certificatul de viață, obligatoriu pentru pensie. Pensionarii români care locuiesc în străinătate riscă suspendarea pensiei dacă nu transmit certificatul de viață către casa teritorială de pensii până la 31 martie și 30 septembrie, conform noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024. Certificatul de viață, obligatoriu pentru pensie Documentul trebuie completat corect și să includă semnătura și ștampila unei autorități din statul de reședință al beneficiarului. Citește și: EXCLUSIV Cristela Georgescu, legături de afaceri cu „profesorul milionar” Marcel Vulpoi, care ține un curs la ASE girat de SRI. Vulpoi, fost coleg în PNUD cu Călin Georgescu și asociat cu soția șefului Resurselor Umane din BNR Dacă certificatul de viață nu este transmis sau nu respectă cerințele impuse, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare termenului limită. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), reluarea plății pensiei se va face doar după primirea unui certificat de viață completat corespunzător. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensionarii primesc banii înainte de Crăciun (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensionarii primesc banii înainte de Crăciun

Pensionarii primesc banii înainte de Crăciun. Persoanele care au depus cereri de pensionare după 1 septembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, se confruntă cu incertitudinea legată de primirea pensiilor și restanțelor înainte de sărbători. Pensionarii primesc banii înainte de Crăciun Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat recent că procesul de distribuire a deciziilor de pensii a început pe 2 decembrie prin casele teritoriale de pensii. Citește și: DOCUMENT Motivarea deciziei CCR prin care s-au anulat alegerile prezidențiale Cu toate acestea, procesul este departe de a fi finalizat, iar numeroase persoane așteaptă cu nerăbdare confirmarea că își vor primi drepturile bănești în timp util. Situația generează tensiune în rândul celor afectați, mai ales în pragul sărbătorilor, când stabilitatea financiară este esențială. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensie specială de 8.200 euro net (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensie specială de 8.200 euro net

Pensie specială de 8.200 euro net. În județul Iași, cea mai mare pensie bazată pe contributivitate este de 33.953 de lei brut, echivalentul a aproximativ 30.000 de lei net (6.000 de euro), obținută după 49 de ani și nouă luni de muncă. Pensie specială de 8.200 euro net În contrast, cea mai mare pensie specială din județ ajunge la 40.502 de lei net (aproximativ 8.200 de euro), fiind încasată de un fost magistrat, conform datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Iași. Citește și: Avertisment grav de la Washington: Informațiile CSAT despre implicarea malignă a Rusiei în procesul electoral trebuie investigate pe deplin Această pensie de serviciu este de 15 ori mai mare decât pensia medie de asigurări sociale de stat din județ, care a fost de 2.681 de lei luna trecută, și de aproape 32 de ori mai mare decât pensia minimă garantată, stabilită la 1.281 de lei în 2024. Diferențele uriașe dintre pensiile speciale și cele bazate pe contributivitate evidențiază o problemă majoră de echitate în sistemul de pensii din România, punând sub semnul întrebării principiile care ar trebui să ghideze alocarea acestor beneficii. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Medicii de familie, aproape de pensie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Medicii de familie, aproape de pensie

Medicii de familie, aproape de pensie. Schimbările recente din conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) nu au soluționat instantaneu problemele sistemului medical și mulți medici de familie se apropie de pensie. Medicii de familie, aproape de pensie Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a atras atenția asupra unei situații critice: peste 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga Lipsa cadrelor medicale afectează grav comunitățile rurale, unde multe localități nu beneficiază de asistență medicală. Această criză evidențiază necesitatea unor reforme urgente în sistemul de sănătate din România. Continuarea, în Ziarul de Iași

Cum primim pensia din Pilonul II (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cum primim pensia din Pilonul II

Cum primim pensia din Pilonul II. Fondurile acumulate în Pilonul II pot fi accesate la pensionarea pentru limită de vârstă sau în cazul unei pensii de invaliditate, iar în caz de deces, sumele rămân moștenitorilor, conform legislației. Cum primim pensia din Pilonul II Participanții au dreptul de a schimba administratorul fondului de pensii, însă trebuie să ia în considerare posibilele penalități de transfer dacă schimbarea are loc înainte de doi ani de la aderare. Citește și: Nepotul căruia Ciolacu îi plângea de milă cumpără apartamente de lux în București, cu un discount uriaș, de la un proprietar dubios Cei interesați de valoarea pensiei private după o perioadă de contribuție trebuie să știe că suma finală depinde de randamentele fondului de pensii, fără o valoare estimativă garantată. La momentul pensionării, pentru a accesa fondurile, este necesară o cerere adresată administratorului, iar fondurile rămân investite dacă această cerere nu este efectuată. Plata poate fi solicitată integral sau eșalonat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Recalcularea pensiilor (a doua etapă), moartă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Recalcularea pensiilor (a doua etapă), moartă

Recalcularea pensiilor (a doua etapă), moartă. Acest demers a început la 1 septembrie 2024, avansează lent. Recalcularea pensiilor (a doua etapă), moartă Maria Andronache, șefa Casei Județene de Pensii Iași, a explicat că întârzierea este cauzată de lucrările restante la dosarele mai vechi, care încă sunt în proces de actualizare. Citește și: Gigi Becali acuză cancelaria lui Ciolacu că aștepta șpagă pentru a elibera un ajutor de stat de 13 milioane de euro În prezent, se finalizează operațiunile aferente lunii august. Urmând ca, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să fie emise deciziile de recalculare pentru pensiile de urmaș și pensiile comunitare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensie mărită cu venituri nepermanente (adeverințe) (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensie mărită cu venituri nepermanente (adeverințe)

Pensie mărită cu venituri nepermanente (adeverințe). Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a detaliat recent ce adeverințe sunt necesare pentru recalcularea pensiilor în baza Legii nr. 360/2023, care este aplicabilă începând cu 1 septembrie 2024. Pensie mărită cu venituri nepermanente (adeverințe) Noutatea majoră introdusă de această lege este că permite includerea în calculul pensiei a veniturilor și sporurilor nepermanente, pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale, dar care nu au fost luate în considerare la calculul inițial al pensiei. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Conform CNPP, pentru adeverințele emise înainte de 1 septembrie 2024, se aplică modelul de adeverință din Ordinul ministrului muncii nr. 487/2021. Pentru adeverințele emise după această dată, trebuie utilizat modelul din anexa nr. 6 a Legii nr. 360/2023. De asemenea, adeverințele eliberate înainte de 18 iunie 2021 pot fi utilizate pentru recalcularea pensiei, chiar dacă nu respectă exact formatul prevăzut de lege, cu condiția să conțină informațiile necesare conform modelelor menționate. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensia anticipată și de invaliditate, interschimbabile (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensia anticipată și de invaliditate, interschimbabile

Pensia anticipată și de invaliditate, interschimbabile. Noua lege a pensiilor nr. 360/2023, în vigoare de la începutul lunii trecute, aduce schimbări importante în ceea ce privește posibilitatea pensionarilor de a alege între pensia anticipată și pensia de invaliditate. Pensia anticipată și de invaliditate, interschimbabile Această modificare legislativă le oferă pensionarilor mai multe opțiuni, în funcție de starea lor de sănătate. Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE Dacă se solicită trecerea de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, pensionarul trebuie să obțină o decizie medicală de încadrare în grad de invaliditate, iar schimbarea devine efectivă începând cu luna următoare cererii. În același timp, plata pensiei anticipate încetează. Aceeași lege permite și trecerea inversă, de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, cu respectarea condițiilor legale privind vârsta și stagiul contributiv. În cazul acestei opțiuni, pensia de invaliditate încetează. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Recalcularea pensiei, restricții în noua lege (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Recalcularea pensiei, restricții în noua lege

Recalcularea pensiei, restricții în noua lege. Pensionarii care vor să li se recalculeze pensia trebuie să acorde o mare atenție documentelor pe care le depun la casa de pensii. Recalcularea pensiei, restricții în noua lege Noua lege privind sistemul public de pensii, nr. 360/2023, prelungește unele termene de analiză a documentelor depuse. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit Astfel, dacă documente precum cererea de recalculare a pensiei sau adeverința de venit nu sunt corecte, termenul de soluționare a cererii, care în mod normal este de 45 de zile, se poate extinde până la 75 de zile. Acest lucru înseamnă că, în loc să primească banii mai devreme, pensionarii ar putea aștepta cel puțin două luni pentru a beneficia de eventualele majorări la pensie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensii "înghețate" din cauza noii legi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pensii "înghețate" din cauza noii legi

Pensii "înghețate" din cauza noii legi. Pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori trebuie să aștepte modificarea Legii nr. 8/2006, republicată, pentru a beneficia de indemnizații mai mari. Pensii "înghețate" din cauza noii legi Potrivit acestei legi, pensionarii primesc o indemnizație egală cu jumătate din pensia lor în plată, fără a depăși însă două salarii minime brute pe țară (în valoare de 3.700 lei de la 1 iulie 2024). Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Totodată, cuantumul acestei indemnizații ar trebui să se modifice automat ori de câte ori se modifică pensia beneficiarului, ca urmare a schimbării valorii punctului de pensie. Problema este că noua lege a pensiilor, nr. 360/2023, în vigoare de la 1 septembrie 2024, nu mai folosește această noțiune de "valoare a punctului de pensie", ci introduce un alt concept, anume "valoarea de referință", ceea ce a generat un blocaj în aplicarea Legii nr. 8/2006, care continuă să trimită la valoarea punctului de pensie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră