sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: parchetul european

4 articole
Eveniment

Parchetul European anchetează Curtea de Conturi

Parchetul European, EPPO, condus de Laura Codruța Kovesi, anchetează Curtea de Conturi, după ce această instituție a tocat milioane de euro pentru „transparență”, arată site-ul Context.ro. Curtea de Conturi este condusă de un fost subofițer de poliție, Mihai Busuioc, client PSD, numit în funcție în 2017, cu susținerea politică a lui Liviu Dragnea și voturile parlamentarilor social-democrați. Citește și: La Curtea de Conturi, șoferii și muncitorii primesc spor de gestionarea informațiilor clasificate. Instituția, condusă de un ex-subofițer de poliție, popular denumiți „tablagii” Curtea de Conturi ar trebui să verifice corectitudinea cheltuirii resurselor publice. Parchetul European anchetează Curtea de Conturi „Parchetul European (EPPO) anchetează un proiect al Curții de Conturi a României realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, a confirmat pentru Context.ro instituția condusă de Laura Codruța Kovesi. Reprezentanții Curții de Conturi condusă de Mihai Busuioc susțin că nu știu nimic despre această investigație. Context.ro a consultat documente care arată că șeful Curții de Conturi a fost implicat direct în derularea proiectului investigat acum de EPPO. Proiectul CCR – SAI pentru cetăţean, implementat în perioada 2019-2023, a înghițit aproape 6 milioane de euro, din care peste 5 milioane bani europeni, pentru «modernizarea, standardizarea şi transparentizarea» instituției (...) Din valoarea totală a proiectului, echivalentul a 6 milioane de euro, Curtea de Conturi a cheltuit 29 de mii de euro pe materiale promoționale și peste 52 de mii de euro pentru organizarea conferinței de închidere a proiectului”, scrie Context.ro. Citește și: Curtea de Conturi, cuibușorul PSD: penali și suspecți conduși de un subofițer de miliție din echipa Dragnea. PSD a schimbat legea pentru ca Bădălău să ajungă în această instituție Poitrivit publicației, ancheta este „in rem”, dar șeful Curții, Mihai Busuioc, ar fi avut „un rol important”. Mihai Busuioc era un apropiat al lui Liviu Dragnea și absolvent al școlii de subofițeri de poliție de la Câmpina - situație pe care acesta o camuflează în CV-ul său scriind că a studiat la “Școala Militară Vasile Lascăr - Câmpina“. Busuioc a fost, între 2009 și 2012, președinte al Consiliului Infrastructurii Naționale de Informații Spațiale. Din poziția de șef al Curții de Conturi unde fusese numit de câteva luni, Busuioc a tras sforile ca, în 2019, să nu mai aibă loc un control chiar al Curții de Conturi la PSD pe terma cheltuirii de către acest partid a subvenției de la stat.

Parchetul European anchetează Curtea de Conturi condusă de Mihai Busuioc, fost subofițer de poliție Foto: Inquam/Octav Ganea
Parchetul European investighează subvențiile pentru firmele baronului Paul Stănescu Foto: Inquam/George Calin
Politică

Parchetul European investighează subvențiile Paul Stănescu

Parchetul European investighează subvențiile pentru stuf, dirijate către firmele baronului PSD Paul Stănescu, a arătat Laura Codruța Kovesi într-un interviu pentru Spotmedia. Recent, șeful APIA, Ionuț Lupu, a fost demis de ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, pentru că tăiase aceste subvenții. Barbu este considerat un client politic al lui Paul Stănescu. Citește și: Într-un an la Biblioteca Națională, Cioroianu a avut venituri mai mari cu 170.000 de lei decât în anul anterior. Salariul de director, 8.000 de lei lunar. I se cere demisia după scandalul cu Emilia Șercan Parchetul European investighează subvențiile pentru firmele baronului Paul Stănescu „Da, avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA, din ce îmi amintesc au solicitat diverse documente referitoare la aceste proiecte. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații. Dar vă pot confirma că este oficial deschisă o investigație în cadrul EPPO, în care deja se administrează probe, s-au ridicat documente, se fac diverse analize (...) Da, este o investigație cu privire la fapte, în rem. Pană în acest moment, din câte știu, nu este nicio persoană pusă sub acuzare”, a spus Kovesi, pentru Spotmedia, întrebată fiind dacă „la EPPO există o anchetă în care chiar ar fi fost audiat șeful demis al APIA”. Ministrul PSD Florin Barbu a fost cel care a promovat o modificare legislativă ce transformă terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții. În ianuarie, APIA a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro în afacerea legată de stuful din Delta Dunării, subvenție cerută de firme care erau controlate de fiul liderului PSD Paul Stănescu și un fost consilier al senatorului social-democrat. Kovesi, nemulțumită că DNA a închis rapid dosarul BMW-urilor cumpărate de Interne În interviul pentru Spotmedia, Kovesi a părut a fi nemulțumită de faptul că DNA a închis rapid ancheta privind BMW-urile achiziționate de ministerul de Interne, pe vremea când eracondus de secretarul general al PNL, Lucian Bode. „Este un dosar la EPPO în curs de investigare, nu a fost finalizat cu niciun fel de soluție. Colegii încă administrează probe. Noi am văzut că DNA a dat o soluție de clasare. Va trebui să analizăm cum afectează această soluție de clasare dosarul pe care noi îl instrumentăm”, a spus Kovesi care a mai arătat că „cu siguranță” decizia parchetului anticorupție din România va afecta ancheta EPPO. Puteți citi aici întregul interviu luat de Spotmedia: Kovesi despre dosarele vaccinurilor, subvenției pentru stuf și BMW-urilor pentru poliție. Plus: Ce va face la prezidențiale? „Putem adresa o plângere contra soluției. Cu siguranță, vom epuiza toate posibilitățile legale care există”, a explicat ea.

George Simion, oficial de partea corupților Foto: Inquam/ George Călin
Eveniment

George Simion, oficial de partea corupților

Președintele AUR, George Simion, oficial de partea corupților: „Doamna Kovesi, ce facem? Și așa ați blocat și v-ați bătut joc de mulți români”. Declarația sa, mediatizată de site-uri care au atacat-o constant pe fosta șefă a DNA, a fost făcută în contextul ueni investigații a Parchetului European (EPPO) împotriva Sanimed. Compania a fost trimisă în judecată în octombrie 2022, alături de patronul Cătălin Hideg, într-o cauza în care EPPO reclamă un prejudiciu de trei milioane de euro. Atacul lui George Simion este similar cu cele ale lui Liviu Dragnea sau Sebastian Ghiță, care susțineau că DNA atacă antreprenorii români și tolerează sau ajută, indirect, companiile străine. Citește și: GALERIE FOTO Un episod pe care Simion l-ar vrea uitat: cum l-a ajutat Sebastian Ghiță Simion susține, în declarația sa, că apără companiile „românești”. George Simion, oficial de partea corupților „S-au primit 3 milioane de euro fonduri europene și acum doamna Kovesi îi vrea înapoi pe toți și, din câte se pare, blochează tot ce se întâmplă aici. (…) Uitați, doamna Kovesi – pot confirma: asta e temelia, asta-i bazinul. S-a executat lucrarea. Numai noi, românii, putem să facem așa ceva: jumătate din firmele care au accesat fonduri europene au fost băgate în insolvență, au fost falimentate, proprietarii duși pe la procuratura și opriți din producție. Pe noi din cauza unora ca voi, cum sunteți dumneavoastră, doamna Kovesi, mai rău ne-au încurcat fondurile europene decât să ridice o țară. Că pentru asta erau fondurile europene: să ne ajute să ne ridicăm – de exemplu: să facem și noi produse sanitare aici, în România. (…) Nu e treaba mea să mă implic în dosare ale justiției, însă e treaba mea să mă asigur că în perioada desfășurării proceselor, continuă producția aici, în România, și antreprenorii români (indiferent ce bube au în spate) sunt lăsăți să producă, sunt lăsăți să asigure locuri de muncă aici. Doamna Kovesi, ce facem? Și așa ați blocat și v-ați bătut joc de mulți români. Acum vreți să continuați din postura de Procuror European?”, a spus Simion, într-o filmare video de la finalul lunii octombrie. Citește și: Prima de pensionare a magistraților, echivalentă cu șapte salarii, criticată chiar de un judecător: Legal, trebuie respinse cererile de acordare a acestei prime „Cred că dorința este de a se închide și această companie românească, cu o experiență de aproape 20 de ani”, afirmă Hideg pe filmarea făcută de George Simion la Sanimed la 27 octombrie 2023.

În timp de război, corupția este trădare, afirmă Kovesi Foto: Twitter EPPO
Eveniment

În timp de război, corupția este trădare

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a declarat, după o vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit și cu președintele Zelenski: „În timp de război, corupția este trădare”. Kovesi a participat la o conferință la Liov, unde a arătat cum poate ajuta parchetul european la investigarea infracțiunilor de corupție cu fonduri europene din Ucraina. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În timp de război, corupția este trădare „Așa cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupția este trădare. Noi doi avem aceeași înțelegere a ceea ce este în joc. Mențineți încrederea cu consecvență în lupta împotriva corupției. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniați. Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta. Ea a arătat care ar fi beneficiile extinderii cooperării Ucrainei cu parchetul european. The European Chief Prosecutor attended yesterday the #United4Justice Conference in Lviv ?? to show how #EPPO can help the Ukrainian authorities with investigations into fraud affecting the financial interests of the EU. @ZelenskyyUa @AndriyKostinUa pic.twitter.com/HzhQVHLAY2— European Public Prosecutor’s Office (EPPO) (@EUProsecutor) March 4, 2023 „Suntem cel mai puternic instrument de investigare” „Acționăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informații decât noi și, în comparație cu metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi”, a apreciat șefa EPPO. Suntem cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în prezent în UE în ceea ce privește criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forță a puterii sale economice colective și a sistemelor sale de justiție penală asupra celor care contribuie la evaziunea de sancțiuni. Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să îl inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie. EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar ajuta la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririi penale, ar contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război. Sper că veți înțelege de ce astăzi, la Liov, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar. Iată de ce, în calitate de prim procuror-șef european, am încredere în instituțiile Uniunii Europene pentru a lua poziție față de inițiativa franco-germană de a extinde sfera de competență a EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit și ar trebui să facem acest lucru”, a afirmat Kovesi, potrivit discursului publicat pe site-ul EPPO. „Viețile ucrainenilor sunt sacrificate pentru ca noi să trăim în pace” Procurorul-șef european a apreciat că adevăratul obiectiv al agresorilor nu este câștigarea teritorială, ci împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene. „Nu doar pentru că viețile ucrainenilor sunt sacrificate pentru ca noi, ceilalți, să trăim în pace. Nu doar pentru că, dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că adevăratul obiectiv al agresorilor nu este. Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”, a afirmat Codruța Kovesi. Ea a arătat că este un privilegiu să se afle în Ucraina. „Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre, bărbații și femeile libere din Ucraina, pentru că ne apără pe toți cu puterea voinței lor. Întâlnirile ca aceasta contribuie la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună”. a declarat fostul șef al DNA. Citește și: Date șocante despre pensiile ne-speciale: după 35 de ani de muncă, un pensionar obișnuit are o pensie de circa 45% din salariu. Unii pensionari speciali au pensie peste ultimul salariu

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră