duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: mici

5 articole
Eveniment

Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici

Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici de 1 Mai faţă de o zi obişnuită, arată o analiză a unei platforme locale de livrări. Citește și: Primăria București, condusă de Nicușor Dan, grad de absorbție a fondurilor europene dublu față de primăria lui Robert Negoiță, triplu față de Băluță și de peste patru ori mai mult ca Piedone Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici „Am observat în ultimii 3 ani o creştere semnificativă pentru comenzile de mici şi anticipăm că tendinţa se va menţine şi în acest an, aşa că ne pregătim de o nouă zi de 1 Mai în care vom livra un număr record de pofte. La nivel de trenduri ascendente, vedem o deschidere spre testarea reţetelor reinventate disponibile în platforma noastră: de la sandvişuri cu mici şi sos de trufe şi până la mici pe pâine", a declarat Cristina Sauciuc, Head of Brand Tazz. Preţul mediu pentru o porţie de 3 mici este de 25 de lei, în timp ce bonul mediu înregistrat de 1 Mai pe Tazz pentru o comandă de mici are o valoare de 86 de lei. La polul opus, cea mai scumpă comandă de mici plasată de 1 Mai a avut o valoare de 188 de lei pentru un platou de 20 de mici. Potrivit sursei citate, românii încep în forţă ziua de 1 Mai, în intervalul 9:00 - 11:00 înregistrându-se 24% din totalul comenzilor de peste zi. Topul momentelor de consum este însă condus de intervalul 12:00 - 15:00, când se înregistrează 49% din comenzile de mici. Micii sunt alegerea preferată şi pentru cină, în intervalul 16:00 - 19:00 înregistrându-se 20% din totalul comenzilor. Deşi 1 Mai este ziua de aur pentru comenzile de mici, românii aleg acest preparat pentru prânz sau cină şi pe parcursul anului: într-o zi obişnuită sunt comandaţi în medie 350 de mici. Trendul este susţinut şi de studiul "Poftele românilor" dezvoltat de Tazz şi Cult Research care a identificat micii ca fiind cea mai mare poftă a românilor de 1 Mai. 47% dintre respondenţi asociază Ziua Internaţională a Muncii cu pofta de mici, iar datele din aplicaţie susţin acest lucru.

Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici
Un fost bucătar îl atacă pe Nicușor Dan cu rețeta micilor Foto: Captură video
Politică

Un fost bucătar îl atacă pe Nicușor Dan cu rețeta micilor

Un fost bucătar îl atacă pe Nicușor Dan cu rețeta micilor: „Nu există mici fără usturoi în compoziția pastei”, îi explică primarul Sectorului 5 edilului-șef al Capitalei. Cristian Popescu Piedone a fost bucătar la Mărul de Aur, în perioada regimului ceaușist, unde vindea carne la bișnițari, potrivit mărturisirilor lui Marian Vanghelie. Citește și: Judecătoarea care a amânat 44 de procese într-o zi pe motiv de „standard de transparență” a trecut la anulări pe un alt motiv halucinant Atacurile lui Piedone împotriva lui Nicușor Dan au devenit tot mai agresive după ce, prin intrarea în cursa electorală a Gabrielei Firea, s-a prăbușit în sondaje. Un fost bucătar îl atacă pe Nicușor Dan cu rețeta micilor „NOI suntem fanii micilor la grătar, leneșule! Nu știi, așa că îți explic: NU EXISTĂ MICI FĂRĂ USTUROI ÎN COMPOZIȚIA PASTEI, leneșule habarnist! La noi, USTUROIUL BUCURĂ MASA ȘI DISPERĂ NEAMURILE VOASTRE DE STRIGOI! Leneșule, strigoiule, ȘTIM CĂ TE USTURĂ TARE! ȘTIM CĂ TI-AM UMPLUT CU ALLICIN TOATE VISELE ȘI TOATE VISURILE TALE DE STRIGOI PRIPĂȘIT ACCIDENTAL PRINTRE OAMENI! Străbunii TĂI, leneșule, strigoiule, s-au mai furișat, cândva, printre oameni! Au ajuns la puterea cetății și au crezut că pot batjocori un popor! Au venerat minciuna, au lovit cu piatra și au bătut cuie în EL! DEGEABA! EL V-A ÎNVINS! OAMENII AU ÎNVINS STRIGOII! USTUROIUL A RĂMAS CU OAMENII, BUCUROS SĂ LE BUCURE MESELE ȘI INIMILE, DEOPOTRIVĂ ! Poate și de aceea, strigoiule, NU EXISTĂ BUCĂTAR CARE SĂ NU IUBEASCĂ USTUROIUL!”, a scris Piedone pe Facebook. Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD, consultat de G4Media, îl anunță pe Nicușor Dan pe primul loc în opțiunile electoratului, cu 31%, dacă alegerile pentru Primăria București ar avea loc duminica viitoare. Pe locul doi este situat fostul primar general Gabriela Firea (candidatul PSD), cu 24%, iar Cristian Popescu Piedone a căzut de pe primul loc pe locul trei, cu 20%. Acesta este urmat de Sebastian Burduja, cu 15%, și de candidatul partidului extremist AUR, Mihai Enache, care încheie clasamentul cu 7%.

Piedone, atac neobișnuit de dur la Ciolacu Foto: Facebook
Politică

Piedone, atac neobișnuit de dur la Ciolacu

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, atac neobișnuit de dur la Ciolacu, care i-a făcut fiul deputat PSD: „Din cauza fumului de grătare din 9 iunie, nu o să mai vezi drumul către Cotroceni”. El i-a răspuns liderului PSD, după ce acesta a afirmat despre primarul Sectorului 5: „Îmi pun întrebarea: dupa ce trece fumul de la grătare, ce program rămâne în urmă? Niciunul. Cu alte cuvinte, e o iluzie fondată pe un fond distractiv”. Citește și: Piedone, prins cu minciuna, după ce a scris că sindicatul Sanitas îl susține: „Nu am promis nimic, nu putem noi să controlăm nimic”, spune liderul Sanitas București Piedone, atac neobișnuit de dur la Ciolacu „Marcele, să te citez pe tine, un înțelept în viață… După ce trece fumul de grătare, ce va rămâne în urmă?? Nimic, ai zis tu. Din cauza fumului de grătare din 9 iunie, nu o să mai vezi drumul către Cotroceni. Și stai liniștit. Mie nu îmi trebuie politica voastră. Exclus ca în viața mea să candidez vreodată la Cotroceni. V-am rugat doar să mutați gardul politic de la Primăria Capitalei, acolo unde vă pricepeți voi mai bine să faceți politică: în Parlament, la Guvern și președinție și să lăsați administrația la noi, cei care în 30 de ani am cărat o roabă, am dat o matură, am făcut lucrurile unui gospodar și nu am cerșit niciodată voturi, ci mi le-au oferit datorită muncii văzute. Marcele, tot în fumul de grătare sunt și cei mai mulți cetățeni, nu doar ai Bucureștiului, ci și ai României, care nu mai pot mânca mușchiuleț ca voi, politicienilor… și mănâncă tradiționalul mic (cel mai ieftin produs găsit în măcelăriile românești) și acela doar în zilele de sărbătoare. P.S. Indiferent de confruntarea politică din 9 iunie, nu îmi subestima inteligența. Te rog să mă jignești în continuare pe mine, că mai marii tăi consultanți nu ți-au spus că nu jignești fumul de grătare, ci jignești mulțimea oamenilor care de abia își permit 2 mici… Și stai liniștit, nu-i micul tău, Cîrstoiu, făcut dintr-o carne artificială și nici micul de Nicușor, care nu știe că micul românesc s-ar putea mânca și în terasele din parcurile abandonate de el! Ura, ura și la gară! Marcele, sunt un tip de cuvânt și asumat. Am spus că te voi susține pentru visul tău. Dar nu pot să iau ciocane în cap pentru visul meu!”, a scris Piedone pe Facebook. Citește și: Bolojan, atac surprinzător la Guvern: „Când se alocă bugetul de stat, alocarea este pe criteriul socialist”. Șeful CJ Bihor vorbește despre blocuri ANL goale și școli modernizate degeaba

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, discurs cu mesaje de tip Șoșoacă Foto: Facebook
Politică

Președintele Academiei Române, discurs Șoșoacă

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a ținut, la Brașov, un discurs cu mesaje de tip Șoșoacă: „Apoi, dacă asta-i globalizare, atunci mai bine mai punem bicarbonat în mititei”, a spus el, citat de R3News, o publicație care preia mesajele AUR și ale Danielei Șoșoacă. Președintele Academiei Române, discurs cu mesaje de tip Șoșoacă „Am auzit că la Bruxelles, într-un s-au ocupat că punem bicarbonat în mititei și au început să ne spună că nu-i sănătos. Apoi, dacă asta-i globalizare, atunci mai bine mai punem bicarbonat în mititei, că-i sănătos la stomac”, ar fi spus Pop, citat de r3media. În realitate, Pop crează o falsă temă. Regulamentul Uniunii Europene interzicea tuturor țărilor folosirea bicarbonatului de sodiu pentru că era folosit pentru a ascunde mirosul. Însă, aproape imediat după apariția acestui regulament a apărut o derogare și România poate exporta carne de mici, cu bicarbonat de sodiu. Pe lângă România, sunt și alte țări care au produse asemănătoare și pentru care se va face o excepție de la regulă, cum ar fi Grecia, Slovacia, Croația, Bulgaria și Turcia. În plus, Pop s-a referit la romi ca fiind „țigani” și a respins ideea ca statul român să-și ceară scuze pentru perioada în care au fost ținuți în robie. „A venit cineva din Statele Unite să ne spună că dacă țiganii au fost robi 500 de ani, de-acum noi încolo noi ar trebui să fim robi 500 de ani, ca să compensăm și să echilibrăm. Cum să porți dialog în această formă? Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte? Legea talionului? Ne întoarcem iar la ce-a fost în antichitate? Cum adică, să mă pedepsești pe mine 500 de ani? Eu nu înțeleg ideea de a-ți cere scuze pentru ce-au făcut înaintașii tăi acum 200 sau 40 de ani. Am început, ca pe vremea comunismului, să ne turnăm noi cenușă-n cap pentru faptele bunicilor și părinților? Ne întoarcem iar în comunism, unde copiii nu erau primiți în facultăți pentru că bunicul era burghez?”, a afirmat președintele Academiei. Citește și: Salarii uriașe la agenția pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, dar care n-a pus piatra de temelie la nici un spital nou. Activitatea agenției, potrivit datelor de pe site: zero

Micii de 1 mai, 18 milioane (sursa: Facebook/La Cocosatu)
Eveniment

Micii de 1 mai, 18 milioane

Micii de 1 mai, 18 milioane. Cererea de mici pentru minivacanţa de 1 Mai din acest an s-a majorat cu circa 30% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, producţia estimată de procesatori fiind de aproximativ 18 milioane de mititei, ceea ce înseamnă că jumătate dintre români vor consuma acest emblematic produs, susţine Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Micii de 1 mai, 18 milioane "Din informaţiile furnizate de membrii ARC, există o creştere a cererii de mici pe piaţă, care variază însă foarte mult de la companie la companie. Estimăm această creştere ca fiind de 30%, comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2022, şi cu aproximativ 8% mai mare faţă de perioada 1 ianuarie - 25 aprilie 2023. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Producţia totală de mici este estimată la aproximativ 1.500 tone pentru această minivacanţă de 1 Mai, ceea ce ar însemna 18 milioane de mici, luând în calcul faptul că în general un mic are cam 80 grame înainte de a-l pune pe grătar. Dacă ne gândim că românul consumă în genere doi mici, ar însemna că jumătate din populaţia actuală s-ar desfăta cu acest emblematic produs", a declarat, pentru Agerpres, Dana Tănase. Aceasta a precizat că micii preferaţi ai românilor sunt în continuare cei făcuţi dintr-un amestec de carne de porc şi vită. 4-5 milioane de mici săptămânal Deşi nu există o statistică oficială privind consumul de mici în România, estimările ARC arată un consum anual de aproximativ 200-250 milioane mici, respectiv în jur de 20.000 tone. "Nu există o statistică oficială privind consumul de mici în România. Micii se încadrează în categoria cărnii preparate, categorie care cuprinde şi alte sortimente cum ar fi cârnaţii proaspeţi sau uşor afumaţi care mai păstrează caracteristicile cărnii proaspete. Din estimările noastre, consumul anual s-ar ridică la aproximativ 200-250 milioane mici, în jur de 20.000 tone", a menţionat Dana Tănase. În ceea ce priveşte preţul micului autohton, reprezentantul procesatorilor afirmă că, în contextul inflaţiei ridicate înregistrate în ultimul an, efectele se văd şi asupra acestui produs. "Traversăm o perioadă caracterizată printr-o mare volatilitate a preţurilor, iar creşterile de costuri de producţie pe care le înregistrăm începând cu preţul cărnii de porc şi vită, principala materie primă pentru mici, produc efecte şi asupra preţului micului autohton. Cu siguranţă şi consumul pentru acest produs atât de iubit de români a înregistrat o scădere", a concluzionat Dana Tănase. Cum ar fi apărut micii Potrivit sursei citate, istoria micilor a început la sfârşit de secol XIX - început de secol XX, în restaurantul Iordache, supranumit "La o idee", din strada Covaci nr. 3, aflat în centrul istoric al Capitalei, clădire care există şi în prezent. La acea vreme i-au trecut pragul scriitori, politicieni, diplomaţi, militari, ziarişti şi artişti ai Bucureştilor. Citește și: Crimeea, una din țintele contraofensivei ucrainene, spune Zelenski, care crede că peninsula poate fi eliberată. Kievul susține că va contraataca și fără promisele avioane F-16 Povestea spune că localul şi-ar fi căpătat o faimă mai mare din ziua în care poetul şi gazetarul Nicolae T. Orăşanu, într-un moment de inspiraţie umoristo-gastronomică i-a alcătuit un meniu original, botezând în stilul său mucalit preparate şi băuturi pe care memorialistul Constantin Bacalbaşa le-a consemnat în lista de bucate "à la Oraşănu". Astfel, într-una din seri, când consumul "înfometaţilor" a făcut ravagii, iar rezerva de maţe pentru cârnaţi se terminase, patronului Iordache, în faţa acestei situaţii neprevăzute, i-a venit inspiraţia să frigă pe grătar "patricienii" (după cum au fost denumiţi cârnaţii mari de către Orăşanu) fără înveliş, dar într-o formă mai mică. Însă, la tocătură, Iordache a mai adăugat câteva condimente: chimen, cimbru, piper, bicarbonat şi puţin salpetru. Din acea seară, ei au devenit specialitatea casei, primind denumirea de "mici", tot de la ziaristul Orăşanu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră