sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: lupte

15 articole
Internațional

"Lupte crâncene" în Harkov, anunță Zelenski

"Lupte crâncene" în Harkov, anunță Zelenski: preşedintele ucrainean a afimat duminică seară că "lupte crâncene" sunt în desfăşurare pe anumite porţiuni de frontieră în provincia nord-estică Harkov, de unde mii de persoane au fost evacuate în urma unor acţiuni ofensive pe care armata rusă le-a lansat începând de vineri în această provincie ucraineană. "Lupte crâncene" în Harkov, anunță Zelenski "Bătălii defensive şi lupte crâncene continuă pe o mare parte din frontiera noastră", a spus Zelenski în mesajul său, pe care-l difuzează în fiecare seară. Citește și: Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova "Ideea din spatele atacurilor în regiunea Harkov este de a dispersa forţele noastre şi de a diminua moralul armatei ucrainene", a completat preşedintele ucrainean. El a vorbit de asemenea despre lupte grele pe mai multe sectoare ale frontului în provincia estică Doneţk. Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică mai devreme ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie. O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii în regiunea Harkov, de unde aproximativ 4.000 de civili au fost evacuaţi. ISW: Rusia, "operaţiuni ofensive limitate" Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este "dificilă" şi că trupele ruse au obţinut "succese parţiale" în anumite zone, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul a descris drept o mare ofensivă rusească. Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) estimează în acest timp că trupele ruse desfăşoară doar "operaţiuni ofensive limitate" de-a lungul graniţei Rusiei cu provincia Harkov, dar "continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate" de armata ucraineană, confruntată cu un deficit de efective şi muniţii. Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor "acţiuni ofensive" în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

"Lupte crâncene" în Harkov, anunță Zelenski (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Crește numărul luptătorilor români în Ucraina (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Crește numărul luptătorilor români în Ucraina

Crește numărul luptătorilor români în Ucraina. Primul ieşean care a ajuns în Ucraina are indicativul "Grandpa", aproape 50 de ani şi domiciliul în municipiul Iaşi. Crește numărul luptătorilor români în Ucraina Acesta a ajuns în Ucraina cu două săptămâni înainte de Crăciun. Al doilea a ajuns la o săptămână după primul şi are vârsta de 30 de ani. Şi acesta are domiciliul în municipiul Iaşi. Citește și: Cum îți poți calcula singur pensia pe care o vei avea de la 1 septembrie, când intră în vigoare noile reguli de recalculare. Avantajați, pensionarii care au muncit peste 25 de ani Ei s-au înrolat în armata ucraineană, însă luptă într-un batalion denumit Grupul de Luptă Român "Getica". Aceştia au filmat un clip , fără să precizeze locul de pe frontu ucrainean în care se află. Ieşenii au feţele acoperite pentru a preîntâmpina identificarea de către serviciile de spionaj ruseşti. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Bahmut nu a fost cucerit de Wagner (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Bahmut nu a fost cucerit de Wagner

Bahmut nu a fost cucerit de Wagner. Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat sâmbătă că forţele ruse controlează în întregime oraşul Bahmut din estul Ucrainei, teatrul uneia din cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a invadat Ucraina. Bahmut nu a fost cucerit de Wagner Agenţia nu a reuşit să confirme din surse independente afirmaţia lui Prigojin, care a fost contrazis de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cervatîi, care a fost categoric: "Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Prigojin a apărut într-o înregistrare video, purtând uniformă de luptă, în faţa unei formaţii de luptători cu steaguri ruseşti şi ale Wagner, şi a declarat, pe fundalul sonor al unor explozii îndepărtate, că "astăzi la orele 12, Bahmutul a fost cucerit în întregime" şi că "am cucerit întreg oraşul, casă cu casă". Citește și: Au apărut și așteptatele amenințări ale Rusiei în privința avioanelor F-16: „Riscuri colosale” pentru Occident El a adăugat că mercenarii din subordinea sa urmează să se retragă de pe poziţiile de la Bahmut joia viitoare, pentru refacere şi odihnă.

Unii soldați ruși, "înarmați" cu lopeți
Ukraina (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
2023 01 26
Internațional

Unii soldați ruși, "înarmați" cu lopeți

Unii soldați ruși, "înarmați" cu lopeți. Rezerviştii ruşi ar fi înarmaţi cu lopeţi din cauza lipsei de muniţie, a scris pe Twitter Ministerul britanic al Apărării în cele mai recente actualizări de informaţii. Unii soldați ruși, "înarmați" cu lopeți Luna trecută, rezerviştii ruşi mobilizaţi au afirmat că au primit ordin să atace un avanpost ucrainean din beton înarmaţi doar cu "arme de foc şi lopeţi", potrivit Ministerului Apărării. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Letalitatea instrumentului MPL-50 este mitologizată în special în Rusia", notează sursa citată. "Puţin modificată de când a fost proiectată în 1869, continuarea folosirii sale ca armă evidenţiază luptele brutale şi low-tech care caracterizează o mare parte a războiului", menţionează ministerul, potrivit căruia dovezi recente sugerează că a existat o creştere a luptei corp la corp în Ucraina şi că probabil a existat "mai puţin sprijin din partea focului de artilerie pentru că Rusia nu are muniţie". Citește și: EXCLUSIV Ucraina nu ne-a furat apa din Dunăre, prin canalul Bâstroe: măsurătorile făcute de Apele Române, la 22 februarie, indicau debite normale pe Chilia Ministerul britanic a publicat zilnic actualizări cu privire la evoluţia războiului împotriva Ucrainei de când a început, în februarie anul trecut, în încercarea de a contracara versiunea rusă. Actualizările britanice sunt respinse de Kremlin şi considerate drept propagandă

USR vrea funcții, nu opoziție grea (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

USR vrea funcții, nu opoziție grea

USR vrea funcții, nu opoziție grea. Conducerea centrală a USR va tranşa conflictul din filiala ieşeană cu privire la desemnarea candidatului la Primărie. USR vrea funcții, nu opoziție grea Potrivit unor surse politic, o decizie a biroului naţional este aşteptată în cursul acestei săptămâni. Aceleaşi surse au precizat că, cel mai probabil, hotărârea biroului local de acum mai bine de o săptămână va fi anulată. Citește și: Cutremurul din Turcia a ucis zeci de mii într-o clipă, supraviețuitorii se sting încet în frig și lipsuri, abandonați de autoritățile de la Ankara. Seismul zguduie tronul lui Erdoğan La începutul săptămânii trecute, conducerea organizaţiei municipale anunţa că desemnarea candidatului va fi făcută la mijlocul lunii martie prin votul tuturor membrilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rușii nu părăsesc Herson fără luptă (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Rușii nu părăsesc Herson fără luptă

Rușii nu părăsesc Herson fără luptă. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii. Retragere la televizor Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului. "Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!", a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin. Aceasta din urmă a recunoscut că nu este "deloc" o decizie uşor de luat. "Vom salva vieţile soldaţilor noştri şi capacitatea de luptă a unităţilor noastre. Menţinerea lor pe malul de vest este inutilă. Unii pot fi folosiţi pe alte fronturi", a motivat Surovikin. Rușii nu părăsesc Herson fără luptă Într-o primă reacţie după acest anunţ, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că forţe ruseşti încă sunt în Herson şi că este prea devreme pentru a confirma o retragere a acestora. "Până când drapelul ucrainean nu va flutura deasupra Hersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusească", a mai spus oficialul ucrainean. Citește și: VIDEO Șoc la televiziunea rusă în momentul în care corespondentul de război este întrebat cu cât avansează, zilnic, forțele Kremlinului Trupele ucrainene, a adăugat Podoliak, acţionează în continuare conform planului lor, adică realizarea operaţiunilor de recunoaştere, urmate de evaluarea riscurilor şi contraatacul eficient. Actions speak louder than words. We see no signs that Russia is leaving Kherson without a fight. A part of the ru-group is preserved in the city, and additional reserves are charged to the region. ?? is liberating territories based on intelligence data, not staged TV statements.— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) November 9, 2022 Capitala provinciei Herson a fost singurul mare oraş ucrainean pe care trupele ruse au reuşit să-l ocupe după lansarea invaziei asupra Ucrainei în februarie. Armata ucraineană a lansat în septembrie o contraofensivă în Herson prin care încearcă mai întâi să taie comunicaţiile trupelor ruse care au trecut Niprul. Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forţându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane şi alte improvizaţii pentru a-şi aproviziona soldaţii.

Lupte daco-romane, reconstituite la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Lupte daco-romane, reconstituite la Iași

Lupte daco-romane, reconstituite la Iași. Festivalul Istoric "Getodava" are loc în perioada 26-28 august 2022 la Iaşi. Lupte daco-romane, reconstituite la Iași Evenimentele au loc pe pârtia de schi de pe Sărărie din Iaşi iar intrarea este gratuită. Asociaţile de reconstituire istorică participante la festival sunt: Geto-dacii din Moldova (Iaşi), Terra Taurina (Italia), Tracia Antica (Bulgaria), Enciclopedia Dacică (Alba Iulia). Citește și: EXCLUSIV Dronele pentru Armata Română, a căror achiziție a fost aprobată în 2020, apoi anulată și reluată, s-au scumpit cu 77 de milioane euro, până la 354 de milioane euro Dar și Geto-Dacii Ansamensi (Jibou), Milite Marisensis (Târgu Mureş), Tomis (Constanţa), Ignis Vultus (Iaşi), Artipic – fir show (Iaşi). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Războiul din Ucraina, și după 2022 (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Războiul din Ucraina, și după 2022

Războiul din Ucraina, și după 2022. Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc "lupte feroce", în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia EFE. Ucraina nu recunoaște că satul ar fi fost capturat În replică la anunţul Moscovei că ar fi obţinut o victorie la Pesky, Kievul a transmis că "agresorul încearcă să rupă" linia defensivă a armatei ucrainene pe direcţia acestui sat, iar lupte grele au loc în zona acestuia şi în localităţile învecinate. Situat la câţiva kilometri de oraşul Doneţk aflat sub controlul separatiştilor proruşi, satul Pesky este de mai mult de o săptămână unul dintre principalele fronturi ale războiului declanşat în februarie prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. O cucerire a acestui sat le-ar permite trupelor ruse să-şi continue ofensiva către oraşul Avdiivka. Cele două poduri peste Nipru, inutilizabile În timp ce continuă luptele în regiunea estică Donbas, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc din nou pentru noi atacuri de artilerie efectuate sâmbătă asupra centralei nucleare din Zaporojie. În provincia sudică Herson învecinată cu provincia Zaporojie şi care se află parţial sub control rusesc, trupele ucrainene îşi continuă atacurile asupra podurilor de peste râul Nipru, în încercarea de a îngreuna aprovizionarea trupelor ruse staţionate acolo şi de a le izola în perspectiva unei ofensive a Kievului de recucerire a acestei provincii. Potrivit serviciilor de informaţii britanice, în urma atacurilor ucrainene din ultimele zile - efectuate mai ales cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din SUA - cele două poduri principale de peste Nipru au devenit practic inutilizabile pentru transportul echipamentelor militare. Războiul din Ucraina, și după 2022 Prin urmare, Rusia recurge la două pontoane provizorii pentru a-şi aproviziona trupele care au trecut de cealaltă parte a râului spre nord-vest, dar imposibilitatea de a folosi podurile îngreunează mult aprovizionarea lor şi le slăbeşte semnificativ potenţialul de luptă. Citește și: Putin, disperat să ocupe cât mai mult din Donbas după ce un aerodrom militar rusesc din Crimeea a fost făcut terci de un atac-surpriză. Forțele Moscovei, atacuri aeriene furibunde În acest timp, unii analişti militari îşi manifestă temerea că acest război s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022. "Este probabil ca nici Rusia şi nici Ucraina să nu poată obţine rezultate militare decisive anul acesta", a declarat la postul BBC şeful serviciului britanic de informaţii militare, generalul Jim Hawkenhull.

Dacă-i prinde iarna-n Ucraina, rușii câștigă (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Dacă-i prinde iarna-n Ucraina, rușii câștigă

Dacă-i prinde iarna-n Ucraina, rușii câștigă. Este important pentru Ucraina să pună capăt războiului înainte de venirea iernii pentru a nu-i lăsa pe ruşi să se instaleze durabil, a declarat şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, într-un interviu publicat marţi, citat de AFP. Dacă-i prinde iarna-n Ucraina, rușii câștigă "Este foarte important pentru noi să nu intrăm în iarnă. După iarnă, când ruşii vor fi avut mai mult timp să se implanteze, cu siguranţă va fi mai dificil. Spre asta ne duc. Este foarte important pentru noi să nu le oferim această posibilitate", a declarat Andrii Iermak pentru revista Novoie Vremia. Reafirmând că armele furnizate de aliaţii occidentali sunt insuficiente, el a spus că mizează pe ajutorul militar american facilitat de "land lease", "legea de împrumut şi închiriere" din cel de-Al Doilea Razboi Mondial reactivată în mai de preşedintele Joe Biden pentru a sprijini Ucraina şi care urmează să intre în regim complet în august. "Obiectivul nostru este victoria, nu ne gândim la altceva", a declarat Andrii Iermak. Negocieri, doar pentru exportul cerealelor Pe de altă parte, responsabilul a subliniat că negocierile în desfăşurare cu Rusia au vizat doar deblocarea porturilor pentru exportul cerealelor ucrainene care sunt imobilizate acolo de conflict, şi nu modul de a pune capăt conflictului de exemplu. Citește și: Rușii au mers la negocierile cu ucrainenii de la Istanbul cu generali GRU responsabili de atacuri inclusiv în SUA "Aceste negocieri au loc la nivel de militari şi al Ministerului de Externe şi numai cu medierea ONU", a spus el. "Comunic cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu comunic cu ruşii", a subliniat şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene.

Armata britanică se pregătește de război (sursa: Facebook/Ministry of Defence)
Internațional

Armata britanică se pregătește de război

Armata britanică se pregătește de război. Noul şef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a avertizat că trupele britanice trebuie să se pregătească "să lupte în Europa încă o dată" în această generaţie, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE. Armata britanică se pregătește de război "Sunt primul şef de Stat Major după 1941 care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. Invazia rusă în Ucraina evidenţiază obiectivul nostru esenţial de a proteja Regatul Unit prin capacitatea noastră de a lupta şi câştiga războaie terestre", menţionează generalul britanic într-un mesaj scris adresat personalului militar. "Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată", a indicat generalul Patrick Sanders, care săptămâna aceasta a preluat comanda armatei britanice. Boris Johnson, "marele prieten" al Ucrainei Premierul britanic Boris Johnson, un susţinător vocal al Ucrainei de când a început în februarie agresiunea rusă împotriva acestei ţări, a exclus posibilitatea trimiterii unor trupe care să sprijine direct armata ucraineană, dar a avertizat că Regatul Unit trebuie să fie pregătit să susţină Ucraina "pe termen lung" în războiul acesteia cu Rusia. Descris de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "marele prieten" al Ucrainei, premierul Boris Johnson a venit vineri pentru a doua oară la Kiev de când a început agresiunea rusă. Citește și: Avertisment foarte dur al secretarului general NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile”. Dacă Putin câștigă Donbasul, prețul plătit de Occident va fi foarte mare Cei doi au discutat şi despre sporirea ajutorului militar britanic pentru armata ucraineană, în special pentru a acoperi nevoile acesteia de echipare cu armament greu pentru a face faţă superiorităţii artileriei ruseşti. Johnson a oferit de asemenea un vast program de instruire a militarilor ucraineni de către armata britanică.

Se repetă scenariul de la Azovstal la Azot, în Severodonețk (sursa: dw.com)
Internațional

Se repetă scenariul de la Azovstal

Se repetă scenariul de la Azovstal. Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informează Reuters. Se repetă scenariul de la Azovstal "Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei", a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean. El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni. Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin zece ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană. Citește și: Putin, nou delir de grandoare: compară politica agresivă pe care o duce în Ucraina cu cea dusă de Petru cel Mare împotriva Suediei și insistă că Occidentul nu rezistă fără petrol rusesc Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional, Pavlo Kirilenko, pe Telegram. Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei.

Luptele din Insula Șerpilor continuă (sursa: Twitter/Rakesh Krishnan Simha)
Eveniment

Luptele din Insula Șerpilor continuă

Luptele din Insula Șerpilor continuă. Luptele între forţele ucrainene şi cele ruse pe Insula Şerpilor continuă, Rusia încercând să-şi consolideze trupele, care sunt expuse, a anunţat miercuri Londra, informează Reuters. Luptele din Insula Șerpilor continuă "Dacă Rusia îşi consolidează poziţia pe Insula Şerpilor cu apărare antiaeriană strategică şi rachete de croazieră defensive, atunci ea ar putea domina nord-vestul Mării Negre", a menţionat Ministerul Apărării britanic pe Twitter, în buletinul său informativ zilnic. Citește și: Armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, potrivit lui Avril Haines, șefa Comunității de Informații a Statelor Unite Vasele de reaprovizionare ruse au o protecţie minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii forţelor navale ruse în Crimeea, după pierderea crucişătorului Moskva, a adăugat ministerul citat. https://twitter.com/Osinttechnical/status/1523194469771841538 La 13 aprilie s-a scufundat crucişătorul Moskva, nava-amiral a Flotei militare ruse din Marea Neagră. Kievul susţine că vasul s-a scufundat în urma lovirii cu două rachete Neptun, dar partea rusă a afirmat că incidentul s-ar fi produs în urma unei explozii şi a unui incendiu declanşat la bordul navei. În ultimele 24 de ore, în partea de sud a Ucrainei, apărătorii țării au ucis 79 de militari ruși și au distrus 12 unități de echipament militar, inclusiv două avioane fără pilot. "Unitățile noastre își mențin pozițiile de-a lungul liniei de contact în regiunile Kherson și Mykolaiv, pregătite să avanseze spre est", se arată în comunicat. https://twitter.com/UAWeapons/status/1522853902101667842

Eroii de la Azovstal nu renunță (sursa: Agerpres)
Internațional

Eroii de la Azovstal nu renunță

Eroii de la Azovstal nu renunță. Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul portuar Mariupol (sud-estul Ucrainei) asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează duminică portalul Ukrinform. Eroii de la Azovstal nu renunță Trupele ruse şi-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însă, spun surse ucrainene, în timpul nopţii militarii ucraineni au reuşit să le respingă din nou. De când vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a informat sâmbătă că s-a încheiat evacuarea civililor refugiaţi la Azovstal, există temerea că trupele ruse vor da asaltul final cu scopul - potrivit Kievului - de a organiza o defilare în Mariupol care să coincidă cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care va fi marcată luni, 9 mai. Şi agenţia AFP scrie că ultimii luptători ucraineni din Azovstal continuă să reziste, în pofida faptului că au tot mai puţine muniţii şi hrană şi că sunt nevoiţi să supravieţuiască în condiţii extreme. Combatanți grav răniți, fără medicamente Detalii despre viaţa din interiorul combinatului şi despre luptele în curs de desfăşurare au fost oferite de Evghenia Tîtarenko, infirmieră militară, al cărei soţ, membru al regimentului Azov, şi camarazi de-ai săi se află în continuare în complex. "Numeroşi militari sunt în stare gravă. Sunt răniţi şi nu au medicamente", explică Evghenia, care a reuşit să păstreze legătura cu apropiaţii săi din interior. "Duc lipsă de hrană şi de apă", adaugă ea. Citește și: Marcarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial trimite Rusia și SUA în plin război rece: șeful Dumei de la Moscova acuză Washingtonul de implicare directă în războiul din Ucraina "Mă voi lupta până la capăt", îi scrie soţul ei, Mihailo, într-un SMS văzut de AFP. De mai multe săptămâni, Mariupol este aproape în întregime sub controlul ruşilor. Doar uriaşa oţelărie Azovstal nu a fost deocamdată cucerită de armata rusă, care o bombardează fără încetare. Luptătorii transportă cadavrele camarazilor cu ei "Luptătorii şi-au luat deja rămas bun de la soţiile lor. Unul dintre ei i-a spus soţiei: ", povesteşte Evghenia, în vârstă de 34 de ani. După părerea ei, posiblitatea ca luptătorii ucraineni să fie evacuaţi din combinat este foarte redusă. Infirmiera ucraineană descrie o situaţie haotică în interiorul tunelurilor uzinei, cu soldaţi luptând printre civili şi cadavre prin labirintul de galerii subterane ce datează din epoca sovietică. Morţii au fost băgaţi în saci de plastic şi se descompun în lipsa unui sistem de refrigerare. Dar membrii regimentului Azov nu vor cu niciun chip să cadă în mâinile forţelor ruse. "Aproape peste tot, transportă cadavrele cu ei. Merită să fie evacuaţi, cei care au rămas în viaţă, răniţii şi morţii", explică ea. Soțul și-a îndemnat soția gravidă să plece din Mariupol Evghenia a fugit din Mariupol încă din 24 februarie, ziua declanşării invaziei ruse, când acest mare oraş portuar din sud era deja bombardat. Cu două zile înainte se căsătorise cu Mihailo, şi el tot infirmier militar, care şi-a îndemnat soţia însărcinată să fugă din oraş încă de la primele lupte. Apoi, alţi infirmieri au construit un spital improvizat în interiorul vastului complex metalurgic Azovstal, după ce ruşii au vizat spitalele din oraş, spune Daviti Suleimanaşvili, un georgian care este membru al regimentului Azov. Acest batalion a fost creat în 2014, la începutul conflictului împotriva proruşilor din Donbas (est), de către militari de extremă dreaptă, iar apoi a fost integrat rapid în Garda naţională ucraineană. Evacuat cu ajutorul unei misiuni imposibile Daviti spune că a fost tratat în acest spital improvizat în martie după ce a fost rănit de un obuz de tanc în timpul unei lupte de stradă în Mariupol. Piciorul stâng i-a fost amputat. "Este foarte greu să te vindeci în aceste condiţii", a declarat el prin telefon pentru AFP, descriind lipsa de instalaţii sanitare de bază, de echipament medical şi de încălzire. Daviti a fost evacuat din Azovstal pe calea aerului, într-un scenariu demn de filmele de la Hollywood: trei elicoptere ucrainene au reuşit să evite rachetele ruse pentru a transporta mai mulţi răniţi. "A fost un miracol. N-am văzut asta decât în filme!", povesteşte el. Sute de cadavre în saci de plastic Însă, în pofida ororilor de la combinatul Azovstal, unii găsesc insuportabil să se afle afară, notează AFP. Rolana Bondarenko, o femeie în vârstă de 54 de ani, are circa 12 prieteni printre membrii regimentului Azov care se află în continuare în combinat. Împreună cu fiul ei, Rolana a fost una dintre primele persoane care s-au alăturat batalionului Azov în 2014. De atunci, Rolana a aflat că băiatul ei a fost ucis la jumătatea lunii aprilie. "L-au băgat într-un sac negru şi trupul lui putrezeşte", a declarat ea pentru AFP prin telefon, din Germania, unde locuieşte de un an din motive medicale. "Şi nu este doar cazul lui. Sunt sute!", adaugă femeia. Luptătorii, mai slabi cu 15-20 de kilograme Dar chiar şi după pierderea fiului, Rolana continuă să-i sprijine cu înfocare pe ultimii combatanţi ucraineni care rezistă puterii de foc a artileriei şi avioanelor ruse, în ceea ce pare a fi ultima redută ucraineană din Mariupol. În fiecare zi, ea trimite texte presărate cu emoticoane pentru a ridica moralul combatanţilor ucraineni care, în ceea ce-i priveşte, încearcă să o menajeze, vorbind mai mult de mândria şi de capacitatea lor de a îndura, şi mai puţin despre suferinţe, notează AFP. Unii au slăbit "între 15 şi 20 de kilograme", acum că hrana este pe sponci, explică Rolana. "Mi-ar plăcea să fiu alături de ei în acest moment. Dacă aş muri acolo jos, ar fi lângă familia mea", adaugă femeia între două suspine.

Cea mai grea noapte în Kiev (sursa: Twitter/Euromaidan PR)
Internațional

Cea mai grea noapte în Kiev

Sâmbătă spre duminică, cea mai grea noapte în Kiev. Cea mai grea noapte în Kiev Sirenele antiaeriene sună în capitala Ucrainei, autoritățile au avertizat populația să se adăpostească pentru că ar urma o serie masivă de raiduri aeriene. Citește și: Pierderi devastatoare pentru trupele ruse în a treia zi de invazie în Ucraina. Ajutor militar extern pentru Kiev, inclusiv din Germania Bombardamentul rusesc ar fi mult mai amplu decât cele de până acum, vorbesc surse de la fața locului. Informațiile neconfirmate vorbesc de raiduri de rachete și bombardiere rusești care ar fi decolat din Crimeea cu ținta Kiev. В Києві знешкодили 15 диверсантів , які засіли у цивільних автівка pic.twitter.com/NcFe13od6a— Мілітарний (@mil_in_ua) February 26, 2022

Zelenski nu cedează: Nu depunem armele! (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski nu cedează: Nu depunem armele!

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu cedează: Nu depunem armele! Zelenski i-a îndemnat sâmbătă pe ucraineni să nu depună armele şi să apere Kievul, capitala ţării. Aici, armata ucraineană înfruntă forţele armate ale Moscovei, la două zile după invazia rusă, informează sâmbătă AFP şi dpa. Zelenski nu cedează: Nu depunem armele! "Sunt aici. Nu vom depune armele şi ne vom apăra ţara", a declarat Zelenski, într-un mesaj video publicat sâmbăta dimineaţa pe Facebook. Zelenski le-a cerut oamenilor să nu creadă "informaţiile false" care circulă pe internet, potrivit cărora el i-ar fi cerut armatei ucrainene să se predea. "Acesta este pământul nostru. Aceasta este ţara noastră. Copiii noştri. Vom apăra toate acestea. Glorie Ucrainei!", a declarat el. Mesajul video al lui Zelenski a fost difuzat în timp ce capitala ucraineană luptă pentru a evita să cadă în mâinile armatei ruse. Lupte au avut loc în timpul nopţii pe bulevardul Victoria, una dintre arterele principale ale Kievului. Totodată, autorităţile Kievului au îndemnat populaţia civilă să se adăpostească în buncăre, subsoluri şi ale adăposturi subterane. A fost publicată o hartă cu locurile unde civilii pot căuta protecţie. Putin, orbit de furie, atacă orașele cu rachete Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi artilerie asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, unde s-au făcut auzite focuri de armă şi explozii lângă clădiri guvernamentale, au anunţat oficiali militari ucraineni şi martori oculari pentru Reuters. Citește și: Ucraina va primi apărare aeriană de la NATO. Alianța desfășoară, în premieră, forța de reacție rapidă pentru apărare colectivă Lupte grele sunt de asemenea în curs în sudul Ucrainei, lângă oraşele Mariupol, Herson, Mikolaiv şi Odesa, a anunţat sâmbătă dimineaţa un consilier al preşedintelui ucrainean. "Lupte grele au loc lângă Mariupol", a declarat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski. "Însă nu se pune problema ca Mariupol să se predea sau să fie capturat", a afirmat el. Autorităţile ucrainene şi-au îndemnat cetăţenii să ajute la apărarea Kievului în faţa avansării forţelor ruse, care au invadat joi Ucraina. Însă, chiar dacă luptele au devenit mai intense, guvernele rus şi ucrainean au semnalat deschiderea de negocieri, într-un prim licăr de speranţă pentru diplomaţie după ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră