sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Lipă

13 articole
Politică

Lipă s-a premiat pentru rezultatele obținute la Jocurile Olimpice

Deputata PSD Elisabeta Lipă s-a premiat cu zeci de mii de lei pentru rezultatele obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris, arată declarația ei de avere, depusă la 17 ianuarie. Lipă a primit acest premiu de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), deși este evident un conflict de interese, ea fiind și vicepreședinte al acestui comitet. Citește și: EXCLUSIV Atacurile cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale au dispărut fără urmă: SRI, care le-a menționat, nu mai comentează, AEP și STS nu admit că sistemul IT ar fi fost în pericol Lipă s-a premiat pentru rezultatele obținute la Jocurile Olimpice Potrivit declarației de avere, Lipă a fost premiată de COSR cu 40.000 de lei. COSR a plătit-o, pentru funcția de vicepreședinte, cu 15.600 de lei. În anul fiscal 2024, Lipă a încasat de la statul român două pensii speciale și salariu: 116.321 de lei, net, anual, ca președinte al Agenției Naționale pentru Sport 178.056 de lei, net, anual, pensia specială de la ministerul de Interne 199.620 renta viageră, în calitate de sportivă premiată la olimpiade În medie, ea a câștigat, de la stat, circa 40.000 de lei pe lună. Familia Lipă deține două apartamente în București și o casă de peste 330 mp în Voluntari. Ea a împrumutat PSD cu 198.000 de lei, în 2024. Scandalul premierilor dubioase acordate de Agentia Națională pentru Sport nu s-a lămurit nici acum. „Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al Federației Române de Canotaj) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici”, a scris, în octombrie, fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, pe pagina sa de Facebook.

Lipă s-a premiat pentru rezultatele obținute la Jocurile Olimpice Foto: Facebook
Odă penibilă către Lipă, recitată de canotorii juniori Foto: captură video
Politică

Odă penibilă către Lipă, recitată de canotorii juniori

Odă penibilă către Elisabeta Lipă, recitată de canotorii juniori: „Cu profundă admirare, cu respect, recunoștință/ Pentru cea mai tare doamnă, ce are în ea atâta credință”, recită o tânără. Citește și: O tânără pe care Antenele și Kanal D au „ucis-o” la știri va primi daune de mii de euro Filmarea ar fi fost făcută de juniorii de la Complexului Sportiv Național Orșova, scrie Golazo.ro. Mesajul a fost postat pe rețelele sociale și apoi șters de către cei care l-au distribuit inițial. Lipă a împlinit, azi, 60 de ani. Odă penibilă către Lipă, recitată de canotorii juniori „Dragă doamnă campioană / Ne sunteți model în viață / Ați trecut peste opreliști /Peste vântul crud din față/ Și ați ajuns din satul verde/ Să cutreierați planeta/ Ridicând la loc de cinste steagul nostru și ștafeta”, este prima strofă din oda de 15 strofe, a cărei recitare a durat peste două minute. „Vă iubește toată țara, dar noi vă iubim mai mult”, este un alt vers din odă. După recital, a urmat un cântecel, în care tinerele canotoare i-au urat „Muzica să-ți cânte an de an așa” și au aplaudat. „Am văzut mesajul sportivilor canotori de la baza din Orșova. Sunt copiii de aur ai canotajului de mâine și le transmit că le mulțumesc pentru urări (...) Îmi pare rău că au ajuns să fie luați peste picior tocmai ei, care s-au născut la 20 de ani de la căderea regimului comunist. Sper să nu se lase descurajați de valurile de răutate din ultima vreme, de atacurile la adresa canotajului românesc, cel care a rămas unul dintre puținele sporturi în care țara noastră mai are un cuvânt de spus în lume”, a declarat Lipă pentru Golazo.ro.

Ciolacu, la Botoșani, o evită pe Lipă Foto: Captură video
Politică

Ciolacu, la Botoșani, o evită pe Lipă

Premierul PSD Marcel Ciolacu, în campanie la Botoșani, o evită pe Lipă, care candidează în acest fief PSD: în nici una din imaginile publicate de presa locală, în majoritatea ei evident favorabilă PSD, șeful Executivului nu apare alături de președintele Agenției Naționale pentru Sport. Citește și: Influencerița favorită a PSD, Dana Budeanu, ar fi fost căsătorită cu Hrebenciuc Junior, dar ar fi divorțat după doar un an – surse Lipă nu apare absolut deloc în imagini, nici măcar ascunsă în spatele delegațiilor. Ciolacu, la Botoșani, o evită pe Lipă La Botoșani, liderul PSD s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din județ, a vizitat clădirea în construcție a Teatrului Mihai Eminescu și a făcut câteva promisiuni electorale. În timpul vizitei, alături de el au fost fostul ministru al Muncii, Marius Budăi și Doina Federovici, fost președinte al Consiliului Județean. În schimb, Ciolacu a făcut un prim pas înapoi în ceea ce privește premiile acordate de Agenția Națională pentru Sport și a spus că ceea ce s-a petrecut n-a fost ilegal, ci imoral. „De unde s-a creat anomalia? E pe o construcție proastă a legii. Nu e nimic ilegal, este imoral, este cu totul altceva și vă dau perfectă dreptate, că este o abordare greșită, mai ales că nu au fost trecuți toți beneficiarii, cum era firesc… Corpul de control l-aș fi trimis dacă mie și echipei mele guvernamentale ne-ar fi scăpat o astfel de abordare tâmpită. Nu mi-a scăpat, nici nu a ajuns la mine, dacă s-ar fi plătit vreun ban, nu s-a plătit niciun ban în zona de antrenori, contabili, federații. Atunci mi se părea normal să mă fi întrebat de ce nu am trimis Corpul de Control. În primul rând trebuia să îl trimit la mine, scăparea era la Guvernul României. H.G. încă nu a trecut pentru că încă nu a venit propunerea de la COSR, care între timp nu a aprobat. (…) Legea pe fond e bună, dar ea creează o nedreptate morală și ca să evităm acest lucru facem modificare legislativă”, a declarat Ciolacu la Botoșani. Citește și: Dezastrul PNRR într-un raport oficial al Comisiei Europene: România, „întârziată semnificativ”, a îndeplinit 13,5% din obiective

Lipă, campanie inocentă în Botoșani Foto: Facebook Botosani Online
Eveniment

Lipă, campanie inocentă în Botoșani

Elisabeta Lipă, candidat PSD la un post de senator, a intrat într-o campanie inocentă în județul Botoșani: ea nu a spus nimic despre scandalul premiilor distribuite dicretionar de Agenția Națională pentru Sport (ANS), dar s-a lansat în povestioare patetice despre mâncarea ei preferată. Citește și: Un antrenor de karate care ar fi fost premiat de agenția Elisabetei Lipă cu 130.000 de euro n-ar fi primit, de fapt, nici un ban – jurnalist Primul ei miting de campanie a fost la Cândești și a fost relatat evident favorabil de trei publicații locale și de Agerpres. Ea s-a dus la acest miting alături de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și de fosta președintă a Consiliului Județean, Doina Federovici. Lipă, campanie inocentă în Botoșani „Acasă la Elisabeta Lipă la Cândești – povești cu oameni și locuri dragi: «Mâncarea mea preferată este…»”: acesta este titlul articolului din Info Botoșani. Site-ul postează multiple fotografii cu Lipă și spune că aceasta a vrut să „să arate botoșănenilor o altă parte a sa, de puțini știută, mai intimă”. Foto: Info Botoșani „Cea mai titrată canotoare din lume, cu șase prezențe la Jocurile Olimpice, s-a întors astăzi, în Cândești, localitatea în care a copilărit. Vizita a avut o dublă semnificație. A mers la casa părintească și la cimitir, pentru că astăzi s-au împlinit nouă ani de la decesul tatălui ei, după care s-a întâlnit cu oamenii din Cândești. La sala de sport, a venit împreună cu foste colege din barca de 8+1, sportivi și reprezentanții PSD Botoșani, iar cu această ocazie și-a lansat candidatura la alegerile parlamentare”, anunță Botoșani Online. Singura ei referire la scandalul care o așteaptă la București a fost un atac pasiv-agresiv împotriva lui Valeriu Iftime, președintele PNL Botoșani. „Mă gândesc să nu se decidă să-mi ia și medaliile. Se poate gândi până la 31 decembrie, că sunt depuse la Baca Națională. După care, le voi lua acasă. O să-i fac niște copii, să le aibă la intrarea în Consiliul Județean și dimineața să-și aducă aminte de mine (...) Pe Federația de Canotaj, cu mine în frunte, s-au suit cu picioarele, ca să întrebe câți bani câștigă contabila. Eu nefiind de un an și jumătate președinte la Federația Română de Canotaj. Am dat dovadă de curaj, am avut întâlnire cu presa și mi-am spus punctul de vedere. Îl aștept și pe domnul președinte, la început de mandat, să spună de ce este nervos, de ce jignește, ce face cu toate firmele și contractele pe care le are cu statul, să fie transparent”, a spus Lipă.

Ciolacu o apără pe Lipă până în pânzele albe
Eveniment

Ciolacu o apără pe Lipă până în pânzele albe

Premierul PSD Marcel o apără pe Eșisabeta Lipă până în pânzele albe în scandalul primelor de la Federația Română de Canotaj: „Propunerile vin la ANS, dar nu le face ea. Nu s-a întâmplat nimic penal”, a susținut șeful Executivului. Însă el a spus că Mihai Covaliu - președintele Comitetului Olimpic Român - a respins de două ori propunerile de premiere. Citește și: Un judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat, a decis instanța supremă Ciolacu o apără pe Lipă până în pânzele albe „Eu înțeleg să-i dai cu pietre în cap doamnei Lipă, dar așa e legea (...) Propunerile vin de la Agenția de Sport, dar nu le face ea, vin de la canotaj (...) Dacă nu ar fi sesizat presa, lucrurile ar fi mers așa (...) Nu sunt bodyguardul lui Lipă. Eu încerc să opresc ura între noi. Un campion poate greși. În primul rând, nu s-a întâmplat nimic penal. A greșit fiindcă așa se făcea ca până acum", a spus Marcel Ciolacu într-un interviu pentru Fanatik, transcris de Stiri pe surse. Pe de altă parte, el a propus ca sportivii de performanță să beneficieze de imunitate penală în caz de evaziune. „Mă uit și eu ce se întâmplă în Germania. Câte sute de milioane l-au prins pe șeful de la Bayern? I-a dat înapoi dublu și ceva (...) Steffi Graf. Câți au fost prinși cu evaziune? Pe mine ca premier mă interesează banul. Dă-mi banii înapoi. Îmi dai dublu? Asta e. Pe mine mă interesa să iau banii de la Gică Popescu. Ce satisfacție am eu că îl bag pe unul în pușcărie. Cu banii tăi fac stadionul de la Timișoara. Se întâmplă și în Franța și în Germania. Care e satisfacția că am băgat un om la pușcărie. A, că ai mai făcut o dată, te duci la pușcărie, nu mai contează cum te cheamă. (...) Sunt depășiți anii cu țepele, tragem oamenii în țeapă", a declarat Marcel Ciolacu la Fanatik, potrivit transcrierii de pe Stiri pe surse.

Lipă, acuzată de un campion mondial (sursa: Facebook/Elisabeta Lipă)
Eveniment

Lipă, acuzată de un campion mondial

Lipă, acuzată de un campion mondial. Ilie Hosu, dublu campion mondial la popice și multiplu medaliat european și mondial, se confruntă cu refuzul autorităților de a-i acorda indemnizația de merit, deși a câștigat definitiv un proces împotriva Ministerului Tineretului și Sportului la Înalta Curte de Casație și Justiție. Lipă, acuzată de un campion mondial Ilie Hosu a declarat presei că a depus dosarul pentru indemnizația de merit din 2014. Citește și: George Simion a torpilat-o constant pe Maia Sandu: „România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu guvernul de la Chişinău” "Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, doamna Elisabeta Lipă, a afirmat, săptămâna trecută, că prin premierea angajaţilor federaţiilor care au obţinut medalii la Jocurile Olimpice statul îşi arată aprecierea. Noi nu cerem să primim recompense pentru munca altora şi nici nu contest dreptul cuiva de primi o primă, noi cerem să ni se acorde un drept câştigat prin performanţele noastre, un drept recunoscut definitiv inclusiv prin instanţă. Nu cerem decât ceea ce ne oferă legea în urma performanţelor noastre. Mi s-a spus că figurez pe o listă de aşteptare la Ministerul Tineretului şi Sportului, actuala Agenţie Naţională pentru Sport. Din 2014 am depus dosarul la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin adresa nr. 9.456 din 23.09.2014, legea aşa spune, că la împlinirea vârstei de 60 de ani se depune dosarul pentru indemnizaţia de merit. Am deschis o acţiune în instanţă, în anul 2016, pentru acordarea indemnizaţiei prevăzute de lege, alături de alţi doi colegi, Alexandru Şereş şi Alexandru Tudor, iar în data de 27 iunie 2023, ÎCCJ a pronunţat o soluţie definitivă, obligând Ministerul Tineretului şi Sportului să ne includă pe lista propusă pentru comisie. Hotărârea judecătorească nu a fost pusă în aplicare nici până acum. Nici măcar nu mi se răspunde atunci când întreb de ce nu mi se acordă indemnizaţia, în condiţiile în care alţi foşti colegi, cu rezultate similare sau mai slabe, deja primesc aceşti bani. Acum văd că şi angajaţii unor federaţii vor primi recompense pentru performanţele sportivilor la Jocurile Olimpice. Dacă sportivii nu ar avea performanţe, ei după ce ar mai primi recompense?" Fostul campion a ajuns paznic În lipsa indemnizaţiei de merit, fostul campion a ajuns să lucreze ca agent de pază pentru a se putea întreţine. Acesta a trecut de vârsta de 70 de ani, a declarat că simte că nu mai rezistă. Suferă de mai multe afecţiuni, inclusiv dobândite în timpul activităţii sale sportive şi e posibil ca această lună să fie ultima în care mai merge la serviciu. "În anul 1979 am fost selecţionat în lotul naţional de seniori, în care am fost titular până în 1993, când m-am retras din cauza problemelor medicale (...). În 1980 a fost primul an în care am ieşit campioni mondiali. A fost o senzaţie fantastică, s-a cântat imnul românesc! După care au urmat Campionatele Mondiale de la Brno, din 1982, unde din nou am ieşit campioni mondiali, dar acolo am avut o evoluţie foarte bună, decisivă, zic eu, pentru obţinerea medaliei de aur. Totuşi, cel mai decisiv a fost, în ambele situaţii, Dumnezeu să-l odihnească!, marele popicar Iosif Tismănari. În '84 am ocupat locul doi la Mondiale, dintr-o greşeală a echipei, după care am mai câştigat o medalie de bronz, în 1992, unde am evoluat sub nivelul aşteptărilor mele. În '93 am încercat să mă pregătesc la Târgu Mureş pentru lotul pentru Campionatele Mondiale din 1994, dar organismul meu nu mai răspundea aşa cum aş fi dorit eu, iar durerea, coxartroza - care persistă acum şi doare tare - m-a oprit. La sfaturile medicului ortoped de la Centrul de Medicină Sportivă 'Lia Manoliu' din Bucureşti m-am retras din lotul naţional, pentru a nu agrava afecţiunea. Am mai jucat la echipe de club, dar până la urmă tot a trebuit să renunţ", a mai spus Ilie Hosu. Numeroase medalii internaționale De-a lungul carierei Ilie Hosu a câştigat numeroase medalii internaţionale, inclusiv pe cea de argint în Cupa Campionilor Europeni. Campionul a intrat în contact cu popicele înainte de a pleca în armată, în 1974, iar după satisfacerea stagiului militar, în 1976, s-a transferat la Electromureş Târgu Mureş, unde a început cu adevărat ascensiunea sa. "Am prins echipa foarte repede. Era nevoie de un junior şi acela am fost eu, iar în acelaşi an a venit prima selecţie la lotul naţional. Am participat la o selecţie la Braşov, unde am intrat cu brio, apoi am devenit campion naţional la individual juniori. Am fost primul campion naţional de la Electromureş, am câştigat apoi Cupa Carpaţi la Bucureşti, un trofeu internaţional la juniori. În anul 1977, la Zagreb, am luat locul întâi la Campionatele Mondiale de juniori, în '78 nu am prins lotul, dar am recuperat în 1979. Am reuşit locul trei cu echipa, apoi la perechi am luat locul doi, am pierdut titlul de campion european la două popice, iar la individual am luat tot locul doi. Apoi am trecut la seniori", a mai spus Ilie Hosu.

Ciolacu sugerează procurorilor să nu se atingă de Lipă Foto: Gazeta de Sud
Politică

Ciolacu sugerează procurorilor să nu se atingă de Lipă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, sugerează procurorilor să nu se atingă de Lipă: „L-am trimis pe Gică Popescu în închisoare, cu ce ne-am ales?”, a declarat el într-o declarație făcută în timpul unei vizite electorale pe șantierul autostrăzii A7. Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR – jurnalist Este prima declarație a lui Ciolacu despre scandalul de la federația de canotaj, unde presa a arătat că peste cinci milioane de euro se vor împărți sub formă de premii către personalul auxiliar de la federație, premiile sportivilor canotori fiind de circa trei milioane de euro. Citește și: Jaf de 8,75 milioane de euro în fieful Elisabetei Lipă, federația de canotaj: prime uriașe pentru „inspector de specialitate”, metodist sau mecanic Ciolacu sugerează procurorilor să nu se atingă de Lipă „Nu, lucrurile sunt foarte clare, nu am de ce să trimit corpul de control. Sunt niște anomalii în lege. Dar ANS a făcut o propunere pentru COSR, iar COSR a trimis înapoi propunerea legată de lotul de la caiac-canoe. Toate propunerile sunt pe baza aceleași legi pe care a funcționat și cel care a invocat această problemă. Nu l-am auzit atunci să spună că sunt anomalii în lege. Eu am discutat și cu dl. Covaliu, și cu dna. Lipă, și sunt ferm convins că, până vor ajunge la aprobarea noastră în guvern, lucrurile vor fi foarte clare. Cu acea ocazie, aș face și o modificare legislativă, ca să nu se mai întâmple acest lucru. Eu înțeleg că doamna Lipă și-a asumat intrarea într-un partid și candidatura fiind de bună credință. Toate partidele vorbesc despre sport, dar nu au niciun sportiv de talia unui campion olimpic și mondial cum este dna. Lipă sau dl. Hăgănu. Noi am decis să aducem sportivi în partid, pentru că sportului românesc îi trebuie o nouă lege. Încercăm să acoperim toate sporturile și să avem o reprezentare în Parlament. Suntem toți mândri de doamna Lipă, a luat vreo cinci medalii olimpice, una dintre marile campioane ale României. Să o tăvălim pentru că nu a explicat de la început că acea sumă nu e destinată unei singure persoane, ci la 56 de persoane, pentru că a spus un fost șef, care este frustrat că nu mai este șef, mi se pare un pic cam mult. Haideți să ne respectăm campionii. L-am băgat și pe Gică Popescu în pușcărie și cu ce ne-am ales? Cu ce s-a ales, România și sportul românesc? Cu nimic.“, a declarat liderul PSD.

Ciolacu a ascuns-o pe Lipă la Botoșani Foto: Facebook
Politică

Ciolacu a ascuns-o pe Lipă la Botoșani

Marcel Ciolacu a ascuns-o pe Elisabeta Lipă la Botoșani, unde PSD are, probabil, cea mai penibilă ofertă: pe liste mai sunt ex-ministrul Marius Budăi, forțat să demisioneze după scandalul azilurilor groazei, și ex-baroneasa Doina Federovici, cea care controla spitalul județean unde o gravidă a murit în chinuri, așteptând intervenția unui medic. Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR – jurnalist Ciolacu a ascuns-o pe Lipă la Botoșani Lipă deschide lista de candidați PSD la Camera Deputaților. Ea este direct implicată în protejarea matrapazlâcurilor de la federația de canotaj, unde personalul auxiliar ar urma să ia prime de peste 5,5 milioane de euro. Elisabtea Lipă este din Siret, Suceava, și nu are nici o legătură cu județul Botoșani. Pe locul doi pe lista de Camera Deputaților este controversatul Marius Budăi, care a absolvit o facultate privată la 18 ani după ce luase bacalaureatul. Libertatea a scris că mai multe colege de partid l-au acuzat, sub protecția anonimatului, că le-a hărțuit, dar Marcel Ciolacu a respins aceste acuzații. Pe locul unu la Senat este Doina Federovici, ex-președinte al Consiliului Județean. CV-ul ei este de negăsit în spațiul public. Ea este cea care l-a susținut pe Marius Budăi, fost magazioner DGASPC, să fie ministru al Muncii și l-a numit manager interimar al Spitalului Județean Botoșani pe Angel Călin, lăcătuș mecanic și economist la o fermă, cu zero experiență în managementul sanitar. Din puținele informații publice despre Fedorovici, se știe că s-a născut în 1974 și și-a luat licența în 2001, la Academia de Poliție, deci avea 27 de ani. Nu se știe cursurile cărei universități a absolvit. Potrivit unor relatări din presă ea ar fi urmat cursurile unei facultăți din Târgoviște. Fedorovici este extrem de activă pe Facebook, unde se remarcă prin toaletele schimbate frecvent și mesaje profunde precum: „ Frumos în suflet să vă fie!”. Sau: „Desaga cu bucurii este în inima fiecăruia. Frumos și bucurie în suflet să aveți!”.

Jaf de milioane euro în fieful Elisabetei Lipă, federația de canotaj Foto: Facebook
Eveniment

Jaf de milioane euro în fieful Elisabetei Lipă, federația de canotaj

Jaf de 8,75 milioane de euro în fieful Elisabetei Lipă, federația de canotaj: prime uriașe pentru „inspector de specialitate”, metodist sau mecanicul de la această federație. Informațiile au fost publicate de jurnalistul Cornel Ivanciuc, pe Facebook. Citește și: Cum minte Lipă: salariul contabilei șefe de la Canotaj, care a încasat un premiu de 162.400 EUR, nu e de 600 EUR, ci de 2.400 EUR. Contabila mai prestează și la federațiile de Kempo și Sambo și lua salariu și de la Yachting Lipă, care candidează pentru PSD, este președintele agenției naționale de sport, dar, în 2023, a încasat bani și de la federația de canotaj, pentru activități nespecificate clar în declarația ei de avere. Jaf de milioane euro în fieful Elisabetei Lipă, federația de canotaj Potrivit acestuia, ar urma să ia prime, pe lângă ceea ce s-a aflat deja - Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare - nenumărați alți angajați ai FRC. „Sandu Pop, inspector de specialitate la FRC apare pe statul de plată ca antrenor secund cu un premiu de 238.000 de euro, adică cu 100 de mii în plus față de cel al lui David Popovici” „Tudosă Ciprian, președintele Comisiei sportivilor în cadrul Comitetului executiv al FRC, de patru ori cu sume de 630 euro și o dată cu 10.080 euro pentru pregătire juniori și tineret” Mariana Maliș, care nici măcar nu mai face parte din cadrul Federației Române de Canotaj și locuiește de mai multă vreme în străinătate, a luat peste 100.000 de euro. Soțul ei, 170.000 de euro. Din totalul de 8,75 de milioane de euro pentru premiile de la federația de canotaj, doar 3,1 milioane de euro ajung la sportivi. „Restul sunt ai antrenorilor, selecționerilor, personalului medical, nutriționiștilor, psihologilor, metodiștilor și mecanicilor”, arată Ivanciuc. Pentru medalia de aur câștigată la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris, înotătorul David Popovici a primit de la statul român 140.000 de euro. Premiile Federației Române de Canotaj (FRC) au fost de 8.750.000 de euro pentru cele 2 medali de aur și 3 de argint cât și locul 3 pe națiuni. Fals în acte publice la Federația Română de Canotaj „Fals în acte publice la Federația Română de Canotaj Antrenoarea Mariana Maliș apare pe lista de premieri propusă de Federația Română de Canotaj (FRC) cu suma de 102.375 euro, în urma Jocurilor Olimpice de la Paris, publicată ieri. Mariana Maliș locuiește de mai multă vreme în străinătate și nu mai face parte din FRC. Canotorii “selecționați” de Mariana Maliș la JO Paris 2024 sunt Ancuța Bodnar și Roxana Anghel pentru care ar fi încasat o primă de 56.700 de euro în total; Amalia Bereș pentru care ar fi încasat o primă de 22.050 de euro; Marius Vasile Cozmiuc, Sergiu Vasile Bejan și Mihăiță Vasile Țigănescu pentru care ar fi încasat o primă de 14.175 de euro în total; Bogdan Baitoc pentru care ar fi încasat o primă de 9.450 de euro. Falsul a fost comis de Valentin Gavril președintele interimar al FRC și de Roxana Petrescu, contabila șefă a Federației”, mai scrie Ivanciuc într-o altă postare.

Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special Foto: Stiri Muntenia
Politică

Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special

Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special și viitor senator PSD: ea beneficiază de nu mai puțin de șase surse de venit, toate, direct sau indirect, de la stat. Lipă, care este acum președinte al Agenției Naționale pentru Sport, va candida pentru un post de senator PSD la Botoșani. Citește și: Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici: contabila și secretarul federației de canotaj, prime mai mari decât ale medaliatului de la J.O. Veniturile uriașe ale Elisabetei Lipă, dublu pensionar special Ea deține o vilă uriașă, de 338 mp, în Voluntari, două apartamente în București, aproape două hectare de teren agricol în Afumați și peste 1.700 mp de pădure, în Voluntari. În anul fiscal 2023, Lipă a avut șase surse de venit: „rentă viageră” de 199.620 de lei, net, anual - o pensie specială pentru că a fost sportiv de performanță pensie specială de la Ministerul de Interne: 178.056 lei, net anual Salariul de la agenția pentru sport: 62.784 lei - plata pentru circa jumătate din anul 2023 18.630 de lei de la Comitetul Olimpic 5.640 de lei - indemnizația de consilier PSD în consiliul general al Capitalei 65.820 de lei de la Federația de Canotaj, pentru un așa numit „Contract activitate sportiva”. În total, ea a beneficiat de circa 530.000 de lei, net, în anul fiscal 2023. Lipă, care are 59 de ani, a fost recent aleasă vicepreșdinte al PSD. „Respectă tricolorul, respectă valorile naționale, îi plac rezultatele frumoase și îi place foarte mult sportul românesc. A demonstrat asta nu o dată, ci de foarte multe ori. Domnule președinte Ciolacu, sunt deosebit de onorată să fac parte din echipa dumneavoastră de conducere”, l-a lăudat ea pe liderul PSD la congresul la care a fost promovată vicepreședinte al acestui partid.

Disputa privind recompensarea sportivilor după JO (sursa: Facebook/Elisabeta Lipa)
Eveniment

Disputa privind recompensarea sportivilor după JO

Disputa privind recompensarea sportivilor după JO. Disputa privind modul de recompensare a sportivilor după Jocurile Olimpice de la Paris a luat amploare online, implicându-i pe fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, și președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Disputa privind recompensarea sportivilor după JO Novak a criticat pe Facebook repartizarea sumelor pentru performanțele obținute de sportivi, însă Lipă i-a răspuns tot pe aceeași platformă, afirmând că aceleași norme legale au fost aplicate și în perioada în care Novak a fost ministru. Citește și: EXCLUSIV Nordis achiziționa trimestrial câte o mașină de lux. În trei ani a luat un BMW, un Bentley și opt Mercedes-uri, toate noi. În parcare avea deja un Porsche, un Ferrari și alte șase Mercedes-uri "Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice. Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024", a scris Lipă pe pagina sa de Facebook. Acuzele lui Novak Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a acuzat online că înotătorul David Popovici a primit o recompensă financiară mai mică pentru medaliile câștigate la Jocurile Olimpice de la Paris, comparativ cu anumite persoane din cadrul Federației Române de Canotaj. "În timp ce lipa lipa către Botoşani, David Popovici păleşte în faţa SG-ului şi a contabilului şef de la Federaţia Română de Canotaj. La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanţă, valorile şi criteriile actualilor decidenţi din sport sunt de noaptea minţii. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de David Popovici. De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru 'participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor'. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar. Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!", a scris Novak. Ambițiile politice ale celor doi Elisabeta Lipă este prima pe lista candidaților la Camera Deputaților din partea organizației județene Botoșani a Partidului Social Democrat (PSD). Eduard Novak și-a depus candidatura pentru Camera Deputaților din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), în Circumscripția electorală nr. 42, București.

Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici Foto: News.ro
Politică

Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici

Candidata PSD Elisabeta Lipă îl umilește pe înotătorul David Popovici: contabila șefă și secretarul federației de canotaj au beneficiat prime mai mari decât ale medaliatului cu aur de la Jocurile Olimpice de la Paris. Informația a fost postată pe Facebook de Eduard Novak, fost ministru UDMR al Sportului. Lipă va candida pe listele PSD de la Botoșani. Ea nu conduce federația de canotaj, dar are un „Contract activitate sportiva”, care i-a adus 65.820 de lei în anul fiscal 2023. Pe lângă acesta, ea mai are o pensie special de la Interne, de 178.000 lei/an, o rentă viageră de fost olimpic, de aproape 200.000 lei/an, plus încă 80.000 de lei de la Agenția Națională pentru Sport - unde este președinte - și Comitetul Olimpic Român. Citește și: EXCLUSIV Nordis achiziționa trimestrial câte o mașină de lux. În trei ani a luat un BMW, un Bentley și opt Mercedes-uri, toate noi. În parcare avea deja un Porsche, un Ferrari și alte șase Mercedes-uri Gabriela Szabo, o altă apropiată a PSD este membră a comitetului executiv al federației de canotaj. Candidata PSD Lipă îl umilește pe Popovici „În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj… La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici. De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar… Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român!”, a scris Novak.

Decizie ciudată: România pierde bronz olimpic (sursa: prosport.ro)
Eveniment

Decizie ciudată: România pierde bronz olimpic

Decizie ciudată: România pierde bronz olimpic. România nu a mai obţinut o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra). În 2012, aurul a fost câștigat de Sandra Izbaşa la sărituri, argintul, de Cătălina Ponor, la sol, iar echipa feminină a României a luat bronzul. Citește și: Scandalul Pieleanu – SNSPA i-a fost prezentat încă din 2001 ministrului PSD Ecaterina Andronescu, dar a fost îngropat cu complicitatea socialistului Claudiu Crăciun Anul acesta, la Paris, Sabrina Maneca-Voinea a ratat cu puțin podiumul. Ana Maria Bărbosu a fost, pentru câteva secunde, medaliată cu bronz. A pierdut însă medalia, în urma contestației arbitrilor americani. Sabrina Maneca-Voinea se retrage Fosta gimnastă Camelia Voinea, mama şi antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea, a anunţat retragerea gimnastei, după ratarea medaliei, la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris. Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe locul cinci în concursul de gimnastică artistică. ''Sabrina nu a ieşit din covor la nici o linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut. Atât am putut suporta!'', a scris Camelia Voinea pe Facebook. Deși Sabrina Maneca-Voinea a făcut contestaţie pentru nota primită (13,700), aceasta a fost respinsă. Sabrina Maneca-Voinea a declarat că se simte nedreptăţită, deoarece ştia că merita o notă mai mare, la sol. ''După cum aţi văzut, la bârnă am mers puţin mai slab, dar după aia m-am adunat foarte bine la sol, mi-am făcut solul cât am putut eu de bine, mi-au ieşit liniile acrobatice, mi-a ieşit artistica. A fost cel mai bun sol, a fost mai bun ca la Europene şi ca la Mondialele de anul trecut. Dar nici nu ştiu exact să vă spun ce s-a întâmplat. Da, mă simt nedreptăţită, pentru că ştiam că meritam o notă mult mai mare'', a declarat Sabrina Maneca-Voinea. Medalia de aur la sol a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133). Bronzul a revenit americancei Jordan Chiles. Decizie ciudată: România pierde bronz olimpic Ana Maria Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. Însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că Bărbosu a terminat pe locul patru. „Când am văzut că sunt pe trei m-am gândit că duc din nou România pe podium la Olimpiadă la gimnastică. Şi apoi a fost decizia arbitrilor să schimbe chestia asta. Cam multe se întâmplă", a declarat Bărbosu. Gimnasta a afirmat că este dezamăgită de decizia arbitrilor. "Nu vreau să trec peste calculele arbitrelor, dar ce este în inima mea este în inima mea şi vă daţi seama că mi-aş fi dorit mai mult să fie România pe locul trei decât tot America", a mai declarat Bărbosu. Elisabeta Lipă: "Este furt" „Nu știu să vă spun dacă se mai poate schimba ceva sau nu. Cert e că facem toate demersurile necesare. Facem și contestații. Comitetul Olimpic se ocupă de asta. Vrem să demonstrăm că ei nu au dreptate. "Este furt! Acum să vedem ce se va decide. Sportivul este la mâna arbitrului, din păcate. Nadia a fost lângă mine, în tribună. În momentul în care s-a terminat evoluția sportivei din SUA, nici nu se dăduseră rezultatele, Nadia s-a dus la fete. Eu nu pot intra acolo. Sunt foarte revoltată! Muncești atâția ani… Era bronzul Anei. Nu-mi amintesc în toată cariera mea ca sportivă, și după aceea, să fie nedreptățită sau nedreptățit o sportivă, echipa sau un sportiv al Statelor Unite ale Americii”, a spus Elisabeta Lipă pentru GOLAZO.ro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră