sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: legume

8 articole
Economie

Valoarea importurilor de legume și fructe s-a triplat

Cu subvenții uriașe pompate în agricultură, valoarea importurilor de legume și fructe aproape că s-a triplat în zece ani. Potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, în 2014, România importa fructeși legume de 570 de milioane de euro. În 2023, aceste importuri au totalizat 1,69 miliarde de euro. Citește și: Ce șpagă uriașă se dă pentru a angaja un acar, la CFR. Salariul brut al unui acar: 5.800 de lei, plus 5-6 sporuri Valoarea importurilor de legume și fructe s-a triplat Ziarul Financiar mai arată că în 2014 s-au importat 420.000 de tone de legume și 520.000 tone de fructe. În 2023, importurile au ajuns la 800.000 de tone de legume și 915.000 tone de fructe. Grafic: Ziarul Financiar „Mai mult de un sfert din legumele consumate în România şi 40% din fructe vin acum din import. Cantitatea de legume şi fructe adusă din străinătate s-a dublat în ultimul deceniu, iar pentru fiecare categorie merge spre 1 milion de tone anual, în timp ce producţia de legume a scăzut în această perioadă şi cea de fructe a stagnat, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică”, scrie această publicație. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), exporturile de alimente și animale vii au scăzut, în primele șase luni din an, cu 13,9%, față de primele șase luni din 2023. În schimb, importurile la acest capitol au crescut cu 0,9%. Aproape 10% din importurile României sunt alimente și animale vii. S-au prăbușit cu 23,8% și exporturile de „Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală”, dar și importurile la acest capitol au scăzut cu 0,6%.

Valoarea importurilor de legume și fructe s-a triplat Foto: Facebook
Legume mai scumpe, salarii mai mari în București (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Legume mai scumpe, salarii mai mari

Legume mai scumpe, salarii mai mari. Bucureștenii, cu un salariu mediu net de 6.428 de lei încasat în luna mai, au putut face cumpărăturile la prețuri comparabile cu cele din piețele din localități mai mici și cu venituri mai reduse. Legume mai scumpe, salarii mai mari Dar clujenii, cu al doilea cel mai mare salariu mediu net din țară (6.083 lei), au resimțit mai puternic cheltuielile făcute în piețe. Citește și: Lovitură dură pentru Ciolacu: candidatura lui Negrescu la funcția de comisar european, respinsă de von der Leyen. Negrescu a cotizat 1,2 milioane de lei la PSD pentru post În ce îi privește pe ieșeni, salariul lor mediu net nu atinsese în mai nici pragul de 5.000 de lei (era de 4.997 lei), în timp ce salariul mediu net din România era de 5.118 lei. Practic, bucureștenii plăteau pentru produsele din piețele alimentare cu până la 11% mai mult decât prețul mediu în România, dar primeau salarii medii nete cu 28% mai mari decât salariul mediu. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Legume bio, nitrați peste cele necertificate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Mediu

Legume bio, nitrați peste cele necertificate

Legume bio, nitrați peste cele necertificate. Mai multe legume și fructe din trei supermarketuri diferite din Iași, atât de la producători români, cât și din import, au indicat valori atât de mici de nitrați încât erau nedetectabile. Legume bio, nitrați peste cele necertificate Analiza a fost realizată cu ajutorul unui Greentest, un dispozitiv portabil care măsoară nivelul de nitrați în aproximativ trei secunde. Citește și: Toate semnele care arată că Firea e disperată. De ce țipă după o „dezbatere” cu Nicușor Dan Totuși, este important de menționat că aparatul nu este omologat pe teritoriul României și este destinat doar uzului casnic. Surpriza a fost la roșiile din Spania, care, deși etichetate "bio", aveau rezultate detectabile și mai mari față de roșiile de cultură românească necertificate "bio". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Roșii mai rezistente, dar fără gust (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Mediu

Roșii mai rezistente, dar fără gust

Roșii mai rezistente, dar fără gust. Având în vedere că cei mai mulți dintre producătorii de tomate se axează doar pe cantitate și rezistență, din compoziția roșiilor a dispărut tocmai gustul. Roșii mai rezistente, dar fără gust "Legumele și fructele obținute în câmp sunt mai gustoase pentru că se obțin într-o perioadă mai lungă de timp, iar în fructul respectiv au timp să se acumuleze compușii secundari de metabolism. Citește și: Afacerile fabuloase ale pensionarilor speciali retrași din SRI: firma „Anacondei”, fostă șefă a „acoperiților”, rată a profitului de 90% Din acest motiv sunt mai gustoase. Pe lângă asta, vorbim și de compușii primari de metabolism, cum ar fi glucidele sau aciditatea unui fruct, pentru că tomatele sunt cele mai echilibrate. Toate se acumulează. Perioada, varietatea și generica fac diferența în ceea ce privește gustul", a explicat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector în cadrul Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Gustul din copilărie al legumelor, fructelor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Gustul din copilărie al legumelor, fructelor

Gustul din copilărie al legumelor, fructelor. Cât adevăr este în expresia "gustul copilăriei", pe care astăzi adesea nu-l mai regăsim în ce legume și fructe? Gustul din copilărie al legumelor, fructelor Gustul echilibrat al celor mai multe fructe și legume de pe piața actuală a dispărut o dată cu modificarea compoziției, respectiv introducerea unor noi compuși, soiuri și hibrizi. Citește și: De ce armata obligatorie în România este un scenariu luat în calcul: în fiecare lună, 500 de angajați ai MApN se pensionează sau demisionează. Deficit mare de personal Astfel de fructe și legume asigură, în schimb, profiturile din ce în ce mai mari ale producătorilor. Fructele și legumele, în general, conțin compuși primari și secundari de metabolism. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm (sursa: pexels.com/Valeria Boltneva)
Eveniment

Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm

Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm. Alegerea alimentelor sănătoase este esențială pentru menținerea unui stil de viață echilibrat și pentru prevenirea numeroaselor afecțiuni cronice. Ce alimente sănătoase trebuie să consumăm Cu o varietate largă de opțiuni disponibile, este important să știm care sunt cele mai sănătoase alegeri pentru a ne bucura de beneficiile maximale ale nutriției. Citește și: Autonomia mașinilor electrice scade cu o treime în condiții reale. Un Lexus de 57.000 de lire străbate cu 37% mai puțin decât în prezentarea sa oficială Iată câteva dintre cele mai nutritive alimente ce ar trebui incluse în dieta zilnică. Fructe și legume Fructele și legumele sunt pilonii unei alimentații sănătoase, oferind o gamă largă de vitamine, minerale și fibre esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Spanacul, de exemplu, este bogat în fier și vitamina C, în timp ce afinele sunt cunoscute pentru antioxidanții lor puternici. Merele, adesea etichetate ca un "super-aliment", sunt o sursă excelentă de fibre și vitamina C. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale, sunt de asemenea extrem de nutritive, oferind vitaminele A, C, K și minerale esențiale. Proteine animale și vegetale Proteinele joacă un rol crucial în repararea și construirea țesuturilor corpului. Sursele de proteine sănătoase includ carnea de pui, peștele, leguminoasele și nucile. Peștele, în special cel bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, este benefic pentru sănătatea inimii. Leguminoasele, inclusiv linte și fasole, oferă nu numai proteine, dar și fibre importante pentru digestie. Cereale integrale Cerealele integrale sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, oferind mai multe nutrienți și fibre decât variantele lor rafinate. Quinoa, orezul brun și fulgii de ovăz sunt doar câteva exemple de cereale integrale care pot spori senzația de sațietate și ajută la menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr în sânge. Aceste alimente sunt de asemenea excelente surse de vitamine din complexul B și minerale precum fierul și magneziul. Grăsimi sănătoase Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru sănătatea creierului și a inimii. Surse excelente includ avocado, uleiul de măsline extra virgin și semințele de chia. Aceste alimente oferă grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot reduce riscul de boli de inimă. Contrar credințelor populare, adăugarea unor cantități moderate de grăsimi sănătoase în dietă poate ajuta chiar și la gestionarea greutății. Integrarea unei varietăți de fructe, legume, proteine sănătoase, cereale integrale și grăsimi sănătoase în dieta zilnică poate avea beneficii semnificative asupra sănătății. Prin diversificarea alegerilor alimentare și concentrarea pe alimente bogate în nutrienți, putem îmbunătăți calitatea vieții și ne putem proteja sănătatea pe termen lung.

Guvernul vrea ca toate vânzările de legume, fructe, flori să fie făcute pe factură electronică Foto. News.ro
Economie

Toate vânzările de legume, pe factură electronică

Guvernul vrea ca toate vânzările de legume, fructe, flori să fie făcute pe factură electronică începând cu 1 ianuarie 2024, susțin surse guvernamentale citate de Agerpres. Toate vânzările de legume, pe factură electronică „Toate vânzările de legume, fructe, flori vor fi făcute pe factură electronică începând cu 1 ianuarie anul viitor, au precizat surse guvernamentale. Potrivit aceloraşi surse, acelaşi regim se va aplica tot de la 1 ianuarie 2024 pentru vânzările la toate produsele accizate şi, respectiv, la toate vânzările de produse către bugetul de stat”, se arată într-o știre a agenției oficiale a statului român, citată de site-ul Știri pe surse. Nu se precizează cum va putea fi impusă această măsură și care ar fi impactul ei bugetar. Citește și: Cine a îngropat tăierea pensiilor speciale: o judecătoare suspectă de plagiat, fiica unui primar PSD, și un fost consilier al lui Ion Iliescu. Toți judecătorii CCR, beneficiari ai pensiilor speciale Guvernul a pregătit deja un proiect de orodonanță, de 59 de pagini, cu măsuri de majorare a taxelor și impozitelor, precum și de creștere a colectării veniturilor la buget. Printre altele, ar crește taxele microîntreprinderilor și impozitele pe case. Valentina Saygo, fost secretar de stat și consultant fiscal, a desființat proiectul lui Ciolacu de a majora birurile: „60 de pagini pline de ură viscerală, nu rămâi decât cu greață!”. Chef Adi Hădean, care a gătit și pentru un președinte al Franței, a fost șocat de măsurile fiscale pregătite de Guvern: „O să sfârșim cu toții angajați (dacă ne-o mai vrea cineva) sau emigranți”.

Europa rămâne fără salate și crudități (sursa: Pexels/Min An)
Eveniment

Europa rămâne fără salate și crudități

Europa rămâne fără salate și crudități. Legumele și fructele au devenit o raritate pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie, ceea ce a trezit îngrijorări și în alte țări din Europa. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Mai ales că Brexitul nu e decât unul dintre motivele lipsei acestora din magazine, restul având de-a face cu scumpirea energiei (cauzată de războiul din Ucraina), condițiile meteo din țările exportatoare, dar și cu perturbările exporturilor din Turcia, cauzate de cutremur. Este posibil ca scenariul acestei penurii din Marea Britanie să se repete și în celelalte țări din Europa? Europa rămâne fără salate și crudități În prezent, oferta de legume și fructe proaspete este destul de limitată și în magazinele din Germania. Michael Koch, șeful departamentului de horticultură la Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI), a afirmat că principala cauză a limitării ofertei este importul redus – principalele țări exportatoare, Spania, Maroc și Italia fiind supuse unor valuri de frig care au distrus recoltele. În acest context există o veste bună, dar și una proastă pentru consumatorii germani, scrie Der Spiegel, care, analizând situația din Marea Britanie, a chestionat mai mulți retaileri cu privire la aprovizionarea magazinelor. Rafturile nu vor fi goale, au afirmat aceștia. Aldi, Rewe, Edeka – toți au susținut că nu au fost și că nu vor fi probleme: "Sunt suficiente roșii în magazine. Putem să vă asigurăm că piețele noastre sunt aprovizionate cu cantități suficiente.". Prețurile, răscoapte Însă vestea proastă se ascunde tocmai în această veste bună, căci prețurile fructelor și legumelor au crescut semnificativ. Potrivit reprezentantului companiei Behr, problema aprovizionării este rezolvată, de fapt, și de acest "amănunt": "Se cumpără mai puțin, astfel, raportul dintre aprovizionare și cerere s-a echilibrat.". Produsele congelate s-au scumpit și ele. Potrivit șefului companiei Frosta, Felix Ahlers, creșterea prețurilor este cauzată de recoltele slabe: "Ardeii, de exemplu, sunt foarte puțini și scumpi.". Dar și ceapa, cartofii sau morcovii, legume care provin din stoc din Germania, s-au scumpit (potrivit datelor AMI publicate de Der Spiegel, un kilogram de morcovi a ajuns, de la 85 de cenți, cât costa în ianuarie 2022, la 1,24 euro în ianuarie 2023 – o creștere de 46%). Potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică, prețurile legumelor au crescut cu 31,5 la sută față de decembrie 2021, salata fiind deosebit de scumpă la peste 42%. Dispar zone agricole întregi din Spania Citat de TAZ, Andrés Góngora, purtătorul de cuvânt al sectorului legumelor în cadrul asociației fermierilor spanioli COAG, a declarat că "vremea o ia complet razna". Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii spaniol, în 2022 exporturile au scăzut cu zece procente față de anul precedent, din cauza verii mult prea calde și mult prea uscate. "Schimbările climatice sunt o durere de cap pentru fermieri", a afirmat Góngora, care a adăugat: "Nu mai este vorba doar despre randamente fluctuante ale culturilor. Climatologii spanioli prevăd chiar că, în curând, unele zone de agricultură nu vor mai putea deloc să fie folosite.". Citește și: Lidl România, după amenzi de 7,3 milioane de lei și 38 de magazine închise: „Nu putem da curs solicitării” de a explica de ce. Lidl, cifră de afaceri de trei miliarde de euro și profit de 200 de milioane euro anual în România În ceea ce privește exporturile către Germania, Góngora a afirmat: "Clienții germani au contracte pe termen lung cu noi. Sunt mai loiali decât britanicii. Britanicii își schimbă furnizorii în funcție de situația pieței. Azi cumpără de la tine, mâine, nu.". În ultimii ani, lanțurile de comercianți din sectorul alimentar din Marea Britanie s-au orientat înspre țări din afara Uniunii Europene. "Se aprovizionează din ce în ce mai mult în Maroc", a spus Góngora. Însă și acolo recolta a scăzut, din cauza condițiilor meteorologice similare cu cele din sudul Spaniei. Dar asta nu este tot: "La începutul acestei luni, Marocul a interzis exportul anumitor fructe și legume, cum ar fi roșiile și castraveții, pentru a reduce creșterea prețurilor la alimente pe piața internă înainte de luna de post a Ramadanului.". Luxul roșiei în iarnă Nici în magazinele din Belgia nu mai este ușor să găsești toate produsele. "Să avem parte, în curând, și noi de o raționalizare a fructelor și legumelor în supermarketuri, precum în Marea Britanie?", se întreabă presa belgiană. "Ca și alte supermarketuri din Belgia, și noi ne confruntăm cu dificultăți de aprovizionare pentru anumite produse cultivate în sudul Spaniei și Africa de Nord", a declarat un purtător de cuvânt al lanțului de magazine Asda într-un comunicat transmis AFP. Potrivit distribuitorului de fructe și legume Vergo, "Comerțul nostru cu legume locale este aproape blocat. Dacă nu există aproape nici o ofertă de partea producătorilor belgieni, nu putem avea mai multă marfă, iar din cauza aceasta legumele s-au scumpit mai mult ca niciodată. (...) Legumele proaspete au ajuns să coste de până la trei ori mai mult decât în mod normal și nu avem de ales decât să le vindem la aceste prețuri mai mari clienților noștri.". Contactați de Nieuwsblad, reprezentanții Carrefour și Colruyt au confirmat că întâmpină dificultăți de aprovizionare, în special în ceea ce privește roșiile și ardeii. Totuși, cei de la Colruyt au transmis un mesaj liniștitor: "Putem continua să ne aprovizionăm, chiar dacă uneori este o provocare. Deci nu este nevoie să raționalizăm marfa. În plus, cultura locală belgiană se va relua în câteva săptămâni.". Serele belgiene, prea scump de încălzit Însă există probleme și în ceea ce privește producția locală de legume și fructe, pentru că fermierii belgieni au ajuns la concluzia că nu mai e rentabil să încălzească serele, sau să investească, din cauza prețurilor la energie. În plus, există și conflicte comerciale cu marii retalieri. "Mulți producători au ales să amâne producția serelor, ca să nu fie nevoiți să vândă în pierdere. Sunt vizate, în principal, culturile de roșii, castraveți, vinete, ardei și căpșuni. Consumatorul simte asta în portofel: când oferta scade, prețul crește", a explicat, pentru Nieuwsblad, Nele Kempeneers, de la asociația Boerenbond. Se îndreaptă Belgia către o penurie de fructe și legume? Într-un reportaj al RTFB, comercianții din piețe declară că au renunțat să achiziționeze anumite produse, precum roșiile sau conopida, din cauza prețurilor ridicate cerute de producători. "Rămânem cu ele pe tarabă", a declarat un vânzător din piață, spunând că preferă să aștepte ca piața să se regleze. Pe de altă parte, cumpărătorii intervievați au declarat că "se adaptează", cineva ajungând chiar la concluzia că, oricum, roșiile, pe timp de iarnă, sunt, de fapt, un lux, așa că își va lua "vitaminele" din alte legume, mai ieftine. Prețuri "delirante", acuză retailerii În supermarketurile din Franța nu s-a observat încă nici o diminuare a ofertei de legume și fructe, și, potrivit jurnalistului economic Olivier Dauvers, nu există, deocamdată, nici o temere în această direcție: "Franța este, într-adevăr, o țară care importă fructe și legume din Spania și Maroc, însă avem și o puternică producție internă, mult mai dezvoltată decât cea din Marea Britanie. Penuria de legume și fructe în Franța este un non subiect.". Pe de altă parte, puternica producția agricolă internă din Franța întâmpină în prezent mari probleme: chiar zilele astea au loc negocieri între agricultorii francezi și retaileri, la Salon International de l'Agriculture (eveniment care are loc la Paris între 25 februarie și 5 martie). Prezent la deschiderea evenimentului, președintele Emanuel Macron a cerut marilor retaileri să facă un efort pentru a menține prețurile produselor în magazine la un nivel accesibil: "Nu le putem cere agricultorilor să facă acest efort, având în vedere creșterea prețului energiei, și celelalte impedimente cu care se confruntă.". De cealaltă parte, reprezentanții supermarketurilor au denunțat lipsa de transparență în ceea ce privește prețurile cerute de producători, directorul Carrefour, Alexandre Bompard, calificând unele dintre acestea drept "delirante", după cum consemnează Le Point. "Martie roșu" plus inflație alimentară Potrivit presei franceze, nu sunt mari speranțe ca prețul la raft să mai scadă. Retailerii sunt liberi să fixeze acest preț, cu condiția de a respecta o marjă minimală de 10% prevăzută de lege și de a renegocia în fiecare an cu producătorii condițiile de comercializare. Interesul lor este să-și mențină acele prețuri la raft care să le permită să rămână competitivi, dar să le și aducă profit. Și, în special, anul acesta, retailerii nu pot face rabat, deoarece costurile de întreținere a magazinelor a crescut, facturile la energie explodând. De cealaltă parte, producătorii se confruntă cu aceeași problemă: costurile de producție, de la materii prime, până la ambalaje, au crescut și nu vor fi de acord să-și vândă marfa în pierdere. În acest context, marii retaileri din Franța vorbesc deja despre un "martie roșu", dacă va continua creșterea prețurilor de consum din ianuarie. O creștere care, conform datelor Institutului Național de Statistică din Franța, ar putea chiar să se accelereze în martie. Potrivit lui Dominique Schelcher, președintele System U, Franța se va confrunta cu mai mult decât un "martie roșu": "Va exista o inflație alimentară în prima jumătate a anului 2023.".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră