duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: leaua

3 articole
Eveniment

Patru avocate, „nucleul determinant” în procesul Roșia Montana

Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), care a câștigat procesul României cu Roșia Montana, le prezintă pe cele patru avocate care au fost „nucleul determinant la acest succes”. Citește și: Cum au isterizat Ciolacu, Boloș și PSD populația, anunțând că vom pierde procesul pentru Roșia Montana: premierul cerea referendum și spunea că Cioloș și USR sunt vinovați „Avem bucuria de vă prezenta pe colegele noastre Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Soare – Filatov și Corina Tănase care sunt nucleul echipei LDDP care a contribuit determinant la acest succes. Merită pe deplin toată lauda și recunoștința noastră. Prin profesionalismul, munca asiduă, nopțile nedormite și constanța de lungă durată a eforturilor lor, echipa noastră a reușit obținerea unui triumf”, se arată într-un articol de pe site-ul LLDP. Foto: LLDP.ro Patru avocate, „nucleul determinant” în procesul Roșia Montana Cine sunt cele patru avocate care au muncit pentru victoria României și ce au declarat ele după acest succes: Andreea Simulescu: „Când spun Roșia Montană, spun în primul rând lupta pentru o cauză! În fiecare luptă pentru cauză există determinare, curaj și o credință de neclintit în obținerea rezultatului dorit” Liliana Deaconescu: „Îmi aduc aminte de nenumăratele interviuri luate unui număr impresionant de persoane, de toate acele drumuri către Roșia Montană, unde am cunoscut atâția oameni cărora noi, echipa, le-am câștigat încrederea și care ne-au oferit sprijinul în a adăuga noi și noi piese la acest puzzle numit «cazul Roșia Montană»”. Andra Soare-Filatov: „Este încununarea unei lupte cu dăruire deplină pentru apărarea intereselor României, într-o situație poate mai dificilă decât altele, a unor valori culturale milenare și, cel mai important, a drepturilor celor care locuiesc în trup și în suflet în Roșia Montană”. Corina Tănase: „Sunt bucuroasă că fac parte dintr-o echipă de avocați de elită a căror calitate a muncii și dedicarea stau la baza unor reușite importate în favoarea României, nu numai în dosarul Roșia Montană, dar în toate dosarele în care LALIVE și LDDP au asigurat apărarea României împotriva pretențiilor formulate de investitorii străini”. Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) este condusă de Crenguța Leaua, care a absolvit trei facultăţi – la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Citește și: O judecătoare cu salariu uriaș, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Ea este purtătoare de cuvânt la CSM Din 1996 este avocat, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.

Patru avocate, „nucleul determinant” în procesul Roșia Montana Foto: Inquam/Ovidiu Matiu
Guvernul Ciolacu nu are nici un merit în victoria din procesul Roșia Montana Foto:  Facebook
Politică

Ciolacu nu are nici un merit în victoria din procesul Roșia Montana

De ce guvernul Ciolacu nu are nici un merit în victoria din procesul Roșia Montana: avocații fuseseră selectați din 2016, iar în iulie 2023 se terminaseră, de facto, procedurile, arată documentele de pe site-ul ICSID, Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile. Citește și: Cum au isterizat Ciolacu, Boloș și PSD populația, anunțând că vom pierde procesul pentru Roșia Montana: premierul cerea referendum și spunea că Cioloș și USR sunt vinovați Ciolacu nu are nici un merit în victoria din procesul Roșia Montana „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România (...) Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!”, s-a lăudat premierul PSD Marcel Ciolacu pe Facebook. Ce fapte arată că guvernul Ciolacu nu are nici un merit în câștigarea acestui proces: Casa de avocatură Leaua și asociații lucra cu ministerul de Finanțe cel puțin din 2011, când acorda consultanță fiscală. În 2014, avea deja pe rol 14 arbitraje internaționale. În 2013, câștigase, tot la ICSID, procesul cu Rompetrol. Primele documente depuse la dosarul Roșia Montana sunt din vara anului 2016, când premier era Dacian Cioloș, iar ministru de Finanțe Anca Dragu Audierile, probabil partea cea mai dificilă, s-au desfășurat în octombrie-noiembrie 2019 și septembrie 2020. Ultimele observații la dosarul Roșia Montana au fost depuse în iulie 2023, arată site-ul ICSID. Guvernul Ciolacu a fost numit la 15 iunie 2023. La 14 septembrie 2023, tribunalul ICSID a închis procedurile. Guvernul anunța apocalipsa și căuta vinovați de la Opoziție În schimb, în mod cu totul neobișnuit, guvernul Ciolacu a făcut constant declarații că România va pierde procesul de la Washington DC și a indicat drept vinovat guvernul Cioloș. Citește și: Marea escrocherie bursieră Roșia Montană: prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat între momentul anunțului lui Ciolacu că România pierde arbitrajul și ziua verdictului „Cine să fie salvarea României USR, Cioloș? Avem de plătit se pare vreo 6 miliarde după Roșia Montană după tâmpeniile făcute”, spunea Ciolacu la 23 februarie, în timpul unei vizite în Mureș. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources - decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Ștefan Deaconu, Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana, a fost consilierul lui Traian Băsescu Foto: Facebook
Politică

Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana

Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana a fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu: Ștefan Deaconu a condus între 2005 și 2012 Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale. Citește și: Cum au isterizat Ciolacu, Boloș și PSD populația, anunțând că vom pierde procesul pentru Roșia Montana: premierul cerea referendum și spunea că Cioloș și USR sunt vinovați Unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana, fost consilier al lui Băsescu Deaconu este președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional și profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității București. Numele său apare în denumirea casei de avocatură LDDP - Leaua Damcali Deaconu Păunescu Controversatul dosar Roşia Montana a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE - Geneva şi casa de avocatură locală LDDP - Leaua Damcali Deaconu Păunescu. Potrivit documentelor de pe site-ul ICSID - Centrul internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile - unde s-a judecat procesul, iar România a fost reprezentată de acest consortiu de avocați, firmele de avocatură au depus primele documente în vara anului 2016, când ministru de Finanțe era Anca Dragu, acum guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Șefa acestei case de avocatură, Crenguța Leaua, a absolvit trei facultăţi - la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Din 1996 este avocat, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti. Ea a câștigat, împreună cu LALIVE, cinci procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare totală de peste trei miliarde dolari. Aceste procese au fost: dosarul Rompetrol de la ICSID - cu un litigiu de 139 milioane de dolari, plus dobânzi; dosarul Awdi de la ICSID, în care litigiul a fost de 447 milioane de euro, plus dobândă; dosarul Micula 2, care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 miliarde de euro; dosarul acţiunii în anulare Micula 2 de la ICSID şi dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, care a avut un litigiu de 362 milioane de dolari, plus dobânzi.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră