sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: importuri

22 articole
Economie

În 2024, exporturile au căzut

Dezastrul guvernării Ciolacu: în 2024, exporturile au căzut, iar importurile au crescut, mai ales cele de alimente. Pentru comparație, în 2023, exporturile au crescut, inclusiv cele de alimente. Totuși, și în 2023, deficitul balanței comerciale s-a adâncit fiindcă importurile au crescut mai mult decât exporturile. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” „Ştim cu toţii că anul trecut, şi datorită provocărilor care au fost în urma, mai ales, a războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluţie încoace, aproximativ 2% din PIB. Şi anul acesta Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare faţă de cum era obişnuit”, se lăuda Marcel Ciolacu, la 17 ianuarie. În 2024, exporturile au căzut „În anul 2024, exporturile au scăzut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 3,3%, comparativ cu anul 2023”, arată Institutul Național de Statistică. La alimente și animale vii, exporturile s-au prăbușit cu 14,2%, iar importurile s-au majorat cu 5,1%. Exporturile de uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală au căzut cu 25%. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în anul 2024 a fost de 33392,7 milioane euro, mai mare cu 4424,0 milioane euro (+15,3%) decât cel înregistrat în anul 2023. „În anul 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,0% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate1) (28,5% la export şi 28,6% la import)”, mai arată INS.

În 2024, exporturile au căzut Foto: Facebook
Au explodat importurile de brânză și caș Foto: Facebook
Eveniment

Au explodat importurile de brânză și caș

Dezastrul din agricultura patronată de clanul PSD Stănescu: au explodat importurile de brânză și caș, iar carnea de porc este adusă masiv din afara țării. Doi dintre miniștri PSD ai Agriculturii, fostul polițist Adrian Chesnoiu și actualul deținător al portofoliului, Florin „Busi” Barbu, sunt clienții politici ai lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Între mandatele celor doi, ministru al Agriculturii a fost Petre Daea. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Au explodat importurile de brânză și caș Potrivit unei analize a site-ului Economica, în 2023, s-au importat brânzeturi și caș în valoare de 468 de milioane de euro, deficitul comercial la acest produs fiind de 375 de milioane de euro. Cele mai mari importuri de alimente constau în carne de porc - proaspătă, refrigerată sau congelată. În primele zece luni din 2024 s-au importat aproximativ 299.000 de tone de carne de porc în valoare de 875 de milioane de euro. Volumul importurilor de carne de porc a crescut cu 4% față de perioada similară din 2023. „În creștere cu 4 și respectiv 7% în volum și valoare au fost și importurile de produsele de brutarie, de patiserie și biscuiți, categoria care generează a doua cea mai mare cheltuială a României în zona agroalimentară. În primele zece luni ale anului trecut, distribuitorii au adus în țara 177.000 de tone în valoare de 573,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă 4,9% din cât s-a importata valoric, în total”, mai arată site-ul Economica. „Este timpul să nu mai depindem de importuri, atunci când vine vorba de carnea de porc. De aceea, am demarat cel mai ambițios program de creștere a efectivelor de porcine de după Revoluție. 25 de noi ferme vor aduce un plus de 1,2 milioane de porci în fiecare an. Iar Ministerul Agriculturii are în pregătire un nou program complementar cu acesta, de investiții în fermele de îngrășare, astfel încât România să își asigure 100% necesarul intern de consum la carnea de porc în următorii ani”, declara premierul Marcel Ciolacu acum circa șase luni. View this post on Instagram A post shared by Marcel Ciolacu (@marcelciolacu)

Starea dezastruoasă a economiei după Ciolacu I Foto: Guvernul României
Economie

Starea dezastruoasă a economiei după Ciolacu I

Starea dezastruoasă a economiei la final de 2024, după un an de guvernare Ciolacu I: deficit bugetar astronomic, exporturile scad, importurile cresc, iar PIB-ul începe să cadă. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a anunțat, joi seara, la Antena 3, că deficitul la final de an 2024 este 8,6% din PIB - probabil cel mai mare din UE. Citește și: Vicepremierul Marian Neacșu și-a făcut protejata deputată PSD. Silvia Mihalcea, alături de Neacșu încă de la nunta fiului lui Dragnea În plus, PNRR-ul pare a fi complet abandonat: la 15 ianuarie se împlinesc 13 luni de la ultima cerere de plată, care nu a fost încă aprobată de Comisia Europeană. Starea dezastruoasă a economiei după Ciolacu I În plus, datele Eurostat arată că PIB-ul României a scăzut în trimestrul III cu 0,1%. La nivelul UE, s-a înregistrat o creștere medie de 0,4%. PIB-ul Bulgariei a crescut cu 0,6%. Situația României a fost confirmată de INS: “Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi o scădere de 0,1% pe seria ajustată sezonier faţă de acelaşi trimestru din anul 2023“. Joi, Institutul Național de Statistică a arătat că în primele nouă luni din 2024 exporturile au scăzut. “În perioada 1.I-30.XI 2024, exporturile au scăzut cu 1,0%, iar importurile au crescut cu 3,3%, comparativ cu perioada 1.I-30.XI 2023. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.XI 2024 a fost de 30054,9 milioane euro, mai mare cu 4518,8 milioane euro (+17,7%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.XI 2023“, precizează INS. Datele INS arată că exporturile de alimente au căzut cu aproape 15%, în timp ce importurile au crescut cu 5%.

România poate asigura jumătate din necesarul de energie al Moldovei Foto: Energocom
Eveniment

România asigura jumătate din necesarul de energie al Moldovei

România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică a Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea. Compania de stat Energocom a anunțat că, deocamdată, poate asigura aprovizionarea pentru 2 ianaurie. Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei România poate asigura jumătate din necesarul de energie al Moldovei „Întrucât capacitatea comercială alocată la hotarul România-Republica Moldova este limitată la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari, o parte din energia electrică contractată este rezervată la licitațiile intrazilnice din capacitățile care nu sunt utilizate la celelalte hotare ale României cu statele vecine. Pentru acest lucru, echipa Energocom lucrează non-stop chiar și în zilele libere sau de sărbătoare. Astfel, am reușit să rezervăm capacitatea necesară pentru data de 2 ianuarie. La contractele anunțate pe 31 decembrie, suplimentar vom achiziționa energie electrică din Ucraina, de la Energoatom, pentru orele de noapte, atunci când colegiii noștri au surplus de energie și o pot exporta”, a anunțat Energocom. Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică majoră după ce livrările de gaz rusesc prin Ucraina au fost sistate. Miercuri, autoritățile locale au întrerupt furnizarea de căldură și apă caldă în regim centralizat pentru gospodării. Așa-numitul parlament local de la Tiraspol a cerut recent Kremlinului să negocieze un nou acord cu Ucraina pentru reluarea livrărilor de gaz.

Dezastrul guvernării Ciolacu continuă Foto: Damboviteanul
Economie

Dezastrul guvernării Ciolacu continuă

Dezastrul guvernării Ciolacu continuă: în primele nouă luni din 2024, exporturile României au scăzut, dar au crescut importurile, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). Citește și: În casa lui Horațiu Potra, care are o avere imensă, s-ar fi găsit 1,7 milioane de dolari: ANI și ANAF, obligate să investigheze, fiindcă banii nu apar în declarația de avere Dezastrul guvernării Ciolacu continuă „În perioada 1.I-31.X 2024, exporturile au scăzut cu 1,2%, iar importurile au crescut cu 3,0%, comparativ cu perioada 1.I-31.X 2023. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.X 2024 a fost de 27211,7 milioane euro, mai mare cu 3993,1 milioane euro (+17,2%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.X 2023”, arată INS. Importuile de alimente au crescut, în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, cu 4,3%, dar exporturile de alimente s-au prăbușit, cu 14,4%. În septembrie, Europa Liberă România arăta că pe primul loc în topul produselor alimentare importate de România este carnea de porc. „Volumul cărnii de porc importate de România în prima jumătate a anului depășește 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro (...) Este grupa alimentară cu cea mai mare diferență între importuri și exporturi, cu alte cuvinte - produsul alimentar cu cel mai mare deficit al balanței comerciale (...) Următoarele în topul alimentelor importate în prima jumătate a anului 2024 sunt produsele de brutărie și patiserie, apoi preparatele alimentare, respectiv brânza și cașul. De altfel, brânza și cașul urmează cărnii în privința diferenței între importuri și exporturi”, scria Europa Liberă.

importurile de alimente explodează, exporturile s-au prăbușit Foto: Facebook
Economie

Importurile explodează, exporturile s-au prăbușit

Efectele dezastrului din agricultură și al pomenilor electorale: importurile de alimente explodează, iar exporturile s-au prăbușit. Institutul Național de Statistică a arătat, azi, că, după primele nouă luni din 2024, exporturile de alimente și animale vii au căzut cu 12,3%, iar importurile au crescut cu 3,5%. Citește și: Cum va câștiga nepotul lui Ciolacu milioane de euro parazitând statul condus de unchiul său și cu sprijin de la finul unchiului Importurile explodează, exporturile s-au prăbușit Datele INS arată că, în continuare, exporturile scad, iar importurile cresc. În perioada 1.I-30.IX 2024, exporturile au scăzut cu 1,4%, iar importurile au crescut cu 2,3%, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2023, arată buletinul publicat în această dimineață. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.IX 2024 a fost de 23485,8 milioane euro, mai mare cu 3066,7 milioane euro (+15,0%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IX 2023. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu „Vom susține produsele românești, micile rețele locale de magazine și distribuitorii care iau marfă de la producătorii noștri locali! Am discutat azi cu reprezentanții acestor magazine, unii dintre ei fiind și producători, alături de principalii distribuitori din țară, despre soluțiile concrete prin care dezvoltăm capitalul românesc din această zonă a economiei. Prioritatea mea este să ajut firmele să producă în România, iar marfa lor să ajungă în magazine deținute de români la un preț corect, care să reflecte munca depusă”, afirma premierul Ciolacu în martie 2024, după discuții cu producătorii români.

Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025 Foto: ZF
Economie

Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025

Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic. Informațiile apar în „Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară”, după ședința de azi a consiliului de administrație al BNR. Comunicatul BNR arată că inflația va crește „peste așteptări”, iar anul 2025 va fi plin de „incertitudini” în ceea ce privește fiscalitatea sau prețurile la energie și alimente. Citește și: BREAKING Marcel Ciolacu spune că nu divorțează fiindcă „rămâne pe drumuri”. „Păi, eu îs prost să divorțez?”, a spus liderul PSD Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025 Ce se arată în comunicatul BNR: „Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale anului curent și va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului țintei și peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp” BNR vorbește despre „incertitudini și riscuri” în ceea ce privește viitoarea politică fiscală „având în vedere măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate din anul 2025 în scopul consolidării bugetare” Alte „incertitudini și riscuri” sunt „asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor”. „Formarea brută de capital fix și-a încetinit însă semnificativ creșterea față de perioada similară a anului trecut, iar evoluția exportului net și-a mărit substanțial influența contracționistă, în condițiile în care volumul importurilor de bunuri și servicii și-a accelerat ascensiunea, în timp ce volumul exporturilor și-a prelungit declinul în termeni anuali. Pe acest fond, deficitul balanței comerciale și cel de cont curent au înregistrat o amplă creștere de dinamică în trimestrul II, ce a fost accentuată în cazul celui din urmă de înrăutățirea substanțială a soldului balanței veniturilor secundare, sub influența evoluției fondurilor europene de natura contului curent”. Ce vrea să spună, dar nu are curaj, șeful BNR De fapt, în acest ultim pasaj, BNR vrea să spună că, de fapt, exporturile au scăzut, importurile au crescut, iar fondurile europene așteptate la buget nu au venit. „Formarea brută de capital fix și-a încetinit însă semnificativ creșterea” înseamnă, de fapt, o încetinire a ritmului investițiilor. Citește și: VIDEO „Golanii” Nordis: un antreprenor a luat mai multe apartamente dotate impecabil. Ce a găsit la preluarea efectivă Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, dar şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an.

Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Economie

Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc

Ce rămâne după ce Adrian Chesnoiu, Petre Daea și Florin „Busi” Barbu au ocupat Ministerul Agriculturii: exporturile de alimente continuă să pice, în timp ce importurile cresc. Deficitul balanței comerciale strict la capitolul „Alimente și animale vii” este de aproape trei miliarde de euro, în primele opt luni din 2024. Citește și: Jurnalist de investigație: Are Sorina Docuz un apartament la Nordis, unde ar locui împreună cu Marcel Ciolacu? Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc Datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS) arată că exporturile de alimente și animale vii au căzut cu 10,4% în primele opt luni comparativ cu perioada similară din 2023, totalizând doar 4,4 miliarde de euro. Importurile au crescut cu 2,4%, totalizând 7,3 miliarde de euro. Pe relația cu Uniunea Europeană, exporturile au scăzut cu 4,8%, iar importurile au crescut cu 8,4%. La „Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală” exporturile s-au prăbușit cu 20,1%, iar importurile au crescut cu 1,9%. În total, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.VIII 2024 a fost de 20919,9 milioane euro, mai mare cu 2663,4 milioane euro (+14,6%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.VIII 2023. În perioada 1.I-31.VIII 2024, exporturile au scăzut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 2,0%, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII 2023. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche

Valoarea importurilor de legume și fructe s-a triplat Foto: Facebook
Economie

Valoarea importurilor de legume și fructe s-a triplat

Cu subvenții uriașe pompate în agricultură, valoarea importurilor de legume și fructe aproape că s-a triplat în zece ani. Potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar, în 2014, România importa fructeși legume de 570 de milioane de euro. În 2023, aceste importuri au totalizat 1,69 miliarde de euro. Citește și: Ce șpagă uriașă se dă pentru a angaja un acar, la CFR. Salariul brut al unui acar: 5.800 de lei, plus 5-6 sporuri Valoarea importurilor de legume și fructe s-a triplat Ziarul Financiar mai arată că în 2014 s-au importat 420.000 de tone de legume și 520.000 tone de fructe. În 2023, importurile au ajuns la 800.000 de tone de legume și 915.000 tone de fructe. Grafic: Ziarul Financiar „Mai mult de un sfert din legumele consumate în România şi 40% din fructe vin acum din import. Cantitatea de legume şi fructe adusă din străinătate s-a dublat în ultimul deceniu, iar pentru fiecare categorie merge spre 1 milion de tone anual, în timp ce producţia de legume a scăzut în această perioadă şi cea de fructe a stagnat, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică”, scrie această publicație. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), exporturile de alimente și animale vii au scăzut, în primele șase luni din an, cu 13,9%, față de primele șase luni din 2023. În schimb, importurile la acest capitol au crescut cu 0,9%. Aproape 10% din importurile României sunt alimente și animale vii. S-au prăbușit cu 23,8% și exporturile de „Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală”, dar și importurile la acest capitol au scăzut cu 0,6%.

SUA și Norvegia, principalii exportatori de energie Foto: Facebook Equinor
Economie

SUA și Norvegia, principalii exportatori de energie

SUA și Norvegia au devenit principalii exportatori de energie în Uniunea Europeană, în trimestrul II din 2024, arată datele Eurostat publicate azi. Citește și: „Ferma Dacilor”, unde au murit arși opt adulți și copii pe 26 decembrie 2023, funcționează la capacitate maximă. Patronul e liber, face grătar cu Adi Minune, dosarul penal stagnează SUA și Norvegia, principalii exportatori de energie În al doilea trimestru al anului 2024, majoritatea importurilor UE de produse petroliere au provenit din Statele Unite (15,1%), Norvegia (14,1%) și Kazahstan (11,7%). Majoritatea gazelor naturale în stare gazoasă au provenit din Norvegia (43,5%). A urmat Algeria cu 21,6%, care s-a situat înaintea Rusiei, de unde s-au importat doar 15,5% din gaze. Statele Unite au furnizat Uniunii Europene aproape jumătate din gazele naturale lichefiate importate (46,0%), plasându-se înaintea Rusiei (16,8%) și Qatarului (11,9%). În al doilea trimestru din 2024, UE a importat produse energetice în valoare de 94,9 miliarde EUR, însumând un total de 177,9 milioane de tone. Comparativ cu același trimestru din 2023, importurile au scăzut atât în valoare (-10,7%), cât și în masă netă (-9,7%). Valoarea gazelor naturale importate în stare gazoasă a scăzut cu 31,4% în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru din 2023, în timp ce volumul a scăzut cu 9,5%. O tendință similară a fost observată pentru gazul lichefiat, importurile înregistrând o scădere accentuată în valoare (-41,2%) și în volum (-20,2%).

Efectul pomenilor electorale masive: se importă masiv. Exporturile cad.  Foto: Facebook
Economie

Efectul pomenilor electorale masive

Efectul pomenilor electorale masive: au crescut masiv importurile, exporturile scad, iar deficitul a explodat. Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, azi, că deficitul comercial după primele șapte luni ale anului a ajuns la peste 18 miliarde de euro, cu 15,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Efectul pomenilor electorale masive „În perioada 1.I-31.VII 2024, exporturile FOB au însumat 54585,9 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 72625,3 milioane euro. În perioada 1.I-31.VII 2024, exporturile au scăzut cu 0,9%, iar importurile au crescut cu 2,7%, comparativ cu perioada 1.I-31.VII 2023. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.VII 2024 a fost de 18039,4 milioane euro, mai mare cu 2435,0 milioane euro (+15,6%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.VII 2023”, se arată în comunicatul INS. Datele INS arată că exporturile de alimente și animale au scăzut în primele șapte luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cu peste 10%, în timp ce importurile au crescut cu 2,7%. Deficitul comercial la importurile de alimente a fost de circa 2,5 miliarde de euro, la șapte luni. Citește și: Gigi Becali va candida pentru AUR, anunță George Simion. Becali a mai fost parlamentar PNL și europarlamentar PRM Eurostat a arătat acum câteva zile că România înregistrează una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușire a serviciilor. În ceea ce privește creșterea PIB, cu o majorare de 0,1% în trimestrul II față de trimestrul I din 2024, România este pe locul opt de la coada clasamentului.

Importurile de gaze au scăzut Foto: Facebook
Economie

Importurile de gaze au scăzut

Importurile de gaze au scăzut cu 45,6%, în primele patru luni din 2023, în timp ce producţia a crescut cu 6,9%, anunță INS. La 13 iunie, România exporta 0,9 milioane de metri cubi de gaze în Ucraina, conform datelor Transgaz analizate de Economedia. Țara noastră mai exporta și în Ungaria, 6,5 milioane de metri cubi. În același timp, importurile din Bulgaria erau de 5 milioane de metri cubi. Exporturile de gaze au ajuns, la 13 iunie, de 7,4 milioane de metri cubi, importurile totale erau de 5 milioane de metri cubi, iar producția internă era, marți, de 23,2 milioane de metri cubi. Importurile de gaze au scăzut România a importat, în primele patru luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 436.500 tone echivalent petrol (tep), cu 45,6% (365.200 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia internă de gaze naturale a fost, în primele patru luni ale acestui an, de 2,54 milioane tep, cu 6,9% (164.200 tep) peste cea din perioada ianuarie-aprilie 2022. Citește și: Controversatul paznic al pușculiței cu 400.000 euro a lui Simion: diplomă dubioasă, sponsorizări de la oamenii SIE și înalt funcționar de stat, specialist în Diaspora Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an.

Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate Foto: Kremlin.ru
Internațional

Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate

Spionii ruși au reușit să importe din Uniunea Europeană tehnologii avansate, în pofida sancțiunilor, arată o investigație Financial Times publicată azi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acum circa două săptămâni, New York Times scria că oficiali din domeniul fiscal și comercial au remarcat o creștere a numărului de cipuri și componente electronice vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor. Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate „O rețea rusă de spionaj a achiziționat tehnologie sensibilă de la companii din UE pentru a alimenta războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, chiar și după ce SUA au luat măsuri drastice împotriva rețelelor secrete de contrabandă. Rețeaua - înființată pentru a procura bunuri de la microcipuri la muniție - a reușit să obțină mașini-unelte din Germania și Finlanda, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA în martie 2022, a constatat o investigație a Financial Times. Capacitatea continuă a celulei de achiziții de a opera în Europa ilustrează provocările cu care se confruntă guvernele occidentale în încercarea de a sugruma aprovizionarea cu tehnologie critică pentru complexul militar-industrial al Rusiei. "Rețeaua Serniya" a fost acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a lucrat la «activități de achiziții foarte sensibile și clasificate» în numele agenției ruse de spionaj FSB, inclusiv pentru Direcția pentru informații științifice și tehnologice, cunoscută sub numele de «Direcția T»”, scrie Financial Times. Rețeaua a procurat echipamente și pentru Rosatom, ministerul rus al Apărării sau pentru SVR, agenția rusă de spionaj. Citește și: Teodosie Tomitanul are credite bancare de 500.000 de lei pe care le ascunde de ANI. Nu se știe în cât timp trebuie să le returneze Însă Financial Times a descoperit că o companie operată de același cetățean rus care opera rețeaua Seniya a reușit să importe, din UE, echipamente interizse la exportul spre Rusia. De exemplu, la finalul anului 2022, această structură, apropiată FSB, a adus în Rusia, din Germania, 22 de tone de echipament, în valoare de 554.000 de dolari americani. Grafica: Twitter/ Financial Times Din Finlanda, compania a adus discuri de tăiere și tocare. Britanicii au interzis exportul lor spre țări ca Iran sau Coreea de Nord, dar UE nu are astfel de restricții.

Componente electronice au fost importate de Rusia Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Componente electronice au fost importate de Rusia

Componente electronice în valoare de 2,6 miliarde USD au fost importate de Rusia, după impunerea sancțiunilor internaționale din acest an, prin firme din Turcia, Hong Kong și Estonia, arată o investigație a Royal United Services Institute (RUSI) și Reuters. Din aceste compenente importate, cel puțin 777 milioane USD este valoarea produselor electronice din Vest folosite de armata rusă în echipamentele sale militare. Componente electronice au fost importate de Rusia „Ancheta asupra acestui comerț a identificat o miriadă de importatori și exportatori obscuri, precum Azu International, și a constatat că transporturile de semiconductori și alte tehnologii continuă să sosească în Rusia din Hong Kong, Turcia și alte hub-uri comerciale. Un importator rus, OOO Fortap, cu sediul în Sankt Petersburg, a fost înființat de un om de afaceri rus în aprilie și de atunci a importat electronice în valoare de cel puțin 138 de milioane de dolari, inclusiv piese de computere din SUA, potrivit documentelor vamale rusești. Ele arată că unul dintre cei mai mari furnizori ai Fortap este o companie turcă, Bion Group Ltd Sti, un fost comerciant de textile care s-a extins recent în comerțul angro cu electronice. Directorul general al lui Bion a refuzat să comenteze. Un alt importator rus, OOO Titan-Micro, este înregistrat la o adresă care este o casă într-o pădure de la marginea de nord a Moscovei. Și acesta a importat, după invazia din Ucraina, componente de computer produse în occident, conform evidențelor vamale. Unii dintre furnizori – inclusiv firme din Hong Kong și Turcia – au legături cu cetățeni ruși, potrivit unei analize a dosarelor companiilor”, scrie Reuters. Exportator din Hong Kong - o cameră fără angajați Agenția apreciază că, în pofida sancțiunilor, importurile de componente electronice au crescut masiv după atacarea Ucrainei. Departamentul SUA al Comerțului susține încă că accesul Rusiei la semiconductori a fost tăiat în proporție de 70%. „Printre firmele care transportă tehnologie occidentală în Rusia se numără o companie înregistrată în Hong Kong numită Pixel Devices Ltd. Un jurnalist Reuters care a vizitat biroul Pixel Devices într-un turn de afaceri din Hong Kong a găsit o cameră mică cu cutii de carton stivuite până în tavan și fără angajați. Nu existau semne că această companie a livrat în Rusia produse electronice în valoare de cel puțin 210 de milioane de dolari, inclusiv cel puțin 50 de milioane de dolari în produse Intel și AMD, de la 1 aprilie până pe 31 octombrie, conform înregistrărilor vamale rusești”, scrie Reuters. Citește și: Putin, sfidat de Biden: Statele Unite, aproape să anunțe că vor trimite sisteme anti-rachetă Patriot în Ucraina. Rusia a amenințat că va riposta față de o astfel de „escaladare”

România nu mai importă petrol din Rusia Foto: Facebook
Politică

România nu mai importă petrol din Rusia

Începând de azi, România nu mai importă petrol din Rusia. Măsura este urmarea faptului că Uniunea Europeană a impus un embargou asupra importurilor de petrol din Rusia, importuri pe cale maritimă. De la 5 februarie 2023 va intra în vigoare și embargoul pentru alte produse petroliere rafinate provenind din Rusia. Ungaria și Slovacia, care nu au acces la mare, vor continua să primească petrol rusesc prin conducta Drujba. România nu mai importă petrol din Rusia Anul acesta, Rusia a încasat pe livrările de petrol către România peste 2,3 miliarde de euro, conform cifrelor Eurostat, citate de Euronews. Însă, scrie site-ul Panorama, valoarea petrolului exportat de România în UE a crescut, în primele opt luni din 2022, de cinci ori față de anul precedent, ajungând la circa 245 milioane de euro. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut că rafinăriile din România nu vor avea probleme. „Toți cei trei operatori ne-au informat că au deja contracte cu surse alternative. Deci nu vor mai importa petrol din Federația Rusă. Evident că în a doua parte a lunii decembrie vom vedea cum evoluează prețurile (...) Am avut discuții de-a lungul acestei perioade cu absolut toți operatorii cu privire la importurile de țiței, nu avem absolut nicio problemă, suntem pregătiți, sunt rute alternative, sunt furnizori alternativi, absolut toți producătorii, și asta s-a confirmat la începutul săptămânii trecute, au rută alternativă și aprovizionează în mod curent rafinăriile din România cu țiței non rusesc”, a spus Popescu, la Antena 3. Citește și: Ucraina a lovit două din cele trei baze aeriene rusești care adăpostesc bombardierele strategice

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră