vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: demisie

69 articole
Politică

Singurul politician care critică demisia lui Iohannis

Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație”, a spus Traian Băsescu la TVR Info. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Singurul politician care critică demisia lui Iohannis „E obligația președintelui să-și ducă mandatul până la capăt. Iar falsificatorii de Constituție care spun că trebuia să plece la cinci ani, nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul președintelui României este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituția spune foarte clar: Președintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales. Deci președintele nostru n-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație în România și a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi.”, a declarat Băsescu. El a arătat că România va avea prbleme de reprezentare externă: „Vreți să știți ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situația de securitate regională și așa mai departe. Cum credeți că va merge un președinte interimar? Și cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român și pentru poporul român, în discuții care vor defini viitorul acestei țări și a lumii democratice în următori ani”. Potrivit lui Băsescu, Iohannis a cedat presiunii unei „grupări” care urmărește o „restaurație” în România, referindu-se la „penalii din România deținători de televiziuni de știri” și anumiți analiști și realizatori media. Traian Băsescu a mai arătat că „un președinte știe întotdeauna că este ales cu peste 50% și după 10 ani termină mandatul cu 5-6% simpatie, pentru că viața politică erodează. Dar nu procentele sunt cele care îl obligă pe președinte să rămână să-și ducă mandatul ci Constituția îl obligă să rămână să-și ducă mandatul”.

Singurul politician care critică demisia lui Iohannis Foto: Digi 24
Mircea Marian
Opinii

Demisia lui Iohannis este o victorie a zișilor „suveraniști”

Când euforia generată de demisia lui Iohannis se va termina, poate ne vom întreba cine câștigă și cine pierde, politic. Cei care au cerut ca Iohannis să plece au fost suveraniștii. Ei își vor asuma toate meritele. USR s-a alăturat demersurilor lor ceva mai târziu și fără mare convingere. USR nici nu avea numărul necesar de semnături pentru a demara procedura de suspendare a șefului statului, a fost o anexă utilă - ca să mă exprim elegant - a suveraniștilor. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Demisia lui Iohannis consolidează și povestea suveraniștilor că alegerile prezidențiale au fost anulate în mod abuziv, că au fost furate. „E victoria voastră! Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”, a postat George Simion pe pagina sa de Facebook. Toate discuțiile despre intervenția Rusiei în sprijinul lui Călin Georgescu sunt date peste cap și decredibilizate. Iar marea întrebare care apare acum este: va îndrăzni CCR să blocheze candidatura lui Călin Georgescu, la alegerile din mai? Precedent ar avea, interzicerea lui Șoșoacă. Dar dacă nu va face asta, eu cred că șansele ca acesta să câștige tocmai au crescut exponențial. În plus, guvernarea Ciolacu este paralizată - de frică, de incompetență, nu știu - și fiecare zi în care continuă în această manieră nu face decât să genereze furie și frustrări care se contabilizează la „suveraniști”. USR nu va culege nimic din această manevră politică. Doamna Lasconi a ajuns să-și enerveze propriul electorat prin atacurile gratuite, neprovocate, la adresa lui Nicușor Dan. Iar agresiunea de azi împotriva fostei șefe a ICCJ, Livia Stanciu - judecătoarea care i-a condamnat, printre alții, pe Cătălin Voicu și Adrian Năstase - acum judecătoare la CCR, arată că frustrarea a înlocuit orice urmă de rațiune în cazul doamnei Lasconi. Aș mai spune că prezența lui Iohannis la Cotroceni ajuta guvernarea PSD-PNL, dar mai ales PSD. Cum a deviat PSD atenția publică de la discuția despre scandalul Nordis și implicarea lui Ciolacu și Grindeanu în susținerea doamnei Vicol? Cerând demisia lui Iohannis. Era diversiunea perfectă. Încasa fără să dea nici o replică. Era paratrăznetul guvernării. Acum, nu îl mai are. Pe scurt, demisia lui Iohannis nu face decât să acutizeze haosul politic. Va genera probleme externe - de imagine și de reprezentare - va face ca serviciile secrete să intre în stand-by până când vor vedea cine este noul președinte (probabil că erau deja în această fază, dar acum se va resimți și mai puternic lipsa oricărei conduceri politice asupra acestor structuri) și va crea percepția că suveraniștii au câștigat o bătălie majoră, că sunt puternici. Acum, după ce Iohannis a plecat și nimeni nu mă poate suspecta că-l voi aduce înapoi, aș spune că demisia sa este începutul unor noi serii de catastrofe.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

Președintele Klaus Iohannis va demisiona

Președintele Klaus Iohannis va demisiona. Într-o conferință de presă, șeful statului a anunțat că va pleca pentru a feri țara de haosul unei suspendări. Președintele Klaus Iohannis va demisiona Președintele României a susținut că dorește să ferească România de demersul păgubos al unei suspendări. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” „În Parlament se va vota suspendarea mea, un demers păgubos pentru toată lumea, toți pierd nimeni nu câștigă”, a afirmat președintele. „Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție, după alegerile prezidențiale. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul pentru demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte pe plan intern și, din păcate, și pe plan extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord, toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societatea va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale, despre cum va merge România mai departe. Candidații nu vor mai putea să își prezinte ideile. Pe plan extern, efectele vor fi de durată, și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demitere președintele după ce a început procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele pleacă oricum. Mai pe românește vom fi de râsul lumii. Pentru a scuti românia de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România", a declarat Iohannis.

Kelemen Hunor invocă demisia lui Iohannis (sursa: Facebook/Kelemen Hunor)
Politică

Kelemen Hunor invocă demisia lui Iohannis

Kelemen Hunor invocă demisia lui Iohannis. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar fi fost o decizie corectă. Acesta a declarat că susține în continuare această idee și că, dacă ar avea ocazia, i-ar transmite acest mesaj direct șefului statului. Kelemen Hunor invocă demisia lui Iohannis Într-un interviu acordat la Prima TV, liderul UDMR a explicat că nu este vorba despre „curajul” de a cere demisia președintelui, ci despre o poziție pe care a susținut-o în mod constant. Citește și: EXCLUSIV Călin Georgescu are acces, prin intermediul unui ofițer, la documente secrete ale Internelor (părți din planurile de operaționalizare, înzestrare și cercetare-dezvoltare) „Eu am spus public de câteva ori. Nu e vorba de a avea sau de a nu avea curaj. Am spus ori de câte ori am fost întrebat, am spus că da, ar fi fost corect, ar fi fost ideal, ar fi fost bine să se retragă după ce președintele Senatului a fost ales.” Deși nu s-a mai întâlnit personal cu Klaus Iohannis în acest an, Kelemen Hunor subliniază că și-ar menține poziția dacă ar avea ocazia să discute cu el: „Dar față în față noi nu ne-am văzut, nu ne-am întâlnit, nu aveam cum să spun, fiindcă nu am avut ocazia. Dar dacă ne-am întâlni să discutăm, asta aș spune în continuare, fără nicio supărare. (...) Din punct de vedere politic, asta ar fi varianta bună, corectă în acest moment, ne-ar ajuta pe toți.” „Va exista permanent această tensiune până la alegeri” Liderul UDMR a evidențiat că anularea alegerilor prezidențiale anticipate a generat confuzie și nemulțumire în rândul populației, iar acest climat de incertitudine va persista: „Oamenii, pe de o parte, înțeleg greu de ce au fost anulate alegerile, fiindcă au fost puține explicații. (...) Dar ei spun: ‘A rămas după alegeri acolo, nu era obligatoriu’, fiindcă Constituția spune foarte clar: dacă funcția se vacantează, vine președintele Senatului.” De asemenea, Kelemen Hunor consideră că ar fi existat o soluție politică și constituțională pentru această situație: „Curtea Constituțională a dat o decizie cu acest alineat. Dar asta nu înseamnă că nu există și altă soluție, o soluție politică corectă, constituțională, nu ai fi creat nicio instabilitate, nu ai fi creat nicio problemă pentru România, pentru instituțiile statului, fiindcă președintele Senatului, ocupând interimar această funcție, poate să conducă statul român 90 de zile, exact așa cum conduce președintele României.” „În coaliție lucrăm bine” Întrebat dacă relațiile dintre el și președintele Senatului, Ilie Bolojan, s-au mai îmbunătățit, Kelemen Hunor a subliniat că nu au existat conflicte la nivel național: „N-am avut conflicte, n-am avut dispute inutile, da. În coaliție lucrăm bine. (...) Noi am avut conflicte legate de Bihor și de Oradea și la nivel național noi depășim conflictele locale, nu aducem, nu le ridicăm la nivel național.” În ceea ce privește poziția lui Ilie Bolojan în politică, liderul UDMR consideră că acesta este într-o perioadă de acomodare: „El în acest moment, într-adevăr, este într-un proces de acomodare cu politica națională, fiindcă ultima dată a fost în Guvern în perioada lui Tăriceanu, a fost secretar general. (...) Și de aceea, da, el în această perioadă se acomodează și se acomodează repede.”

Nicolae Ciucă a demisionat din Senat (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Politică

Nicolae Ciucă a demisionat din Senat

Nicolae Ciucă a demisionat din Senat. Fostul premier a anunțat că a demisionat din Senat. Nicolae Ciucă a demisionat din Senat Într-un mesaj postat pe Facebook, Nicolae Ciucă a explicat decizia. Citește și: GALERIE FOTO Nordis a cheltuit 864.000 de lei pe „protocol” la cluburile de fițe NUBA, unde Vicol petrecea alături de Grindeanu „A sosit vremea să comunic public hotărârea de a-mi prezenta demisia din funcția de Senator în Parlamentul României. Din respect pentru colegii mei liberali este o decizie pe care am comunicat-o anterior conducerii PNL. Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc, având în vedere că am ajuns în această funcție grație susținerii Partidului Național Liberal. Rămân un liberal convins, plasat ferm în zona de centru dreapta. Voi susține întotdeauna inițiativa privată, democrația și familia, cu onestitate și decență, chiar dacă nu în lumina reflectoarelor, ci ca simplu membru PNL. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în acești ani, tuturor celor cu care am lucrat și tuturor celor care au avut încredere în mine! Vă rămân profund îndatorat!”

Nicușor Dan comentează demisia Gabrielei Szabo (sursa: Facebook/Gabriela Szabó)
Eveniment

Nicușor Dan comentează demisia Gabrielei Szabo

Nicușor Dan comentează demisia Gabrielei Szabo. Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat că este mulțumit de demisia Gabrielei Szabo din funcția de director general al Clubului Sportiv Municipal (CSM) București. Deși i-a recunoscut meritele sportive, edilul a subliniat că nu i-a apreciat activitatea managerială. Nicușor Dan comentează demisia Gabrielei Szabo Întrebat despre plecarea fostei campioane mondiale și olimpice din fruntea CSM București, Nicușor Dan a avut o reacție fermă. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft "E opinia dumneaei, dar demisia mă bucură, să știți. Am apreciat-o ca sportiv, a fost extraordinară pentru România, dar ca manager există încă o plângere la DNA, formulată de mine acum doi ani." Declarația sa vine în contextul acuzațiilor lansate de Gabriela Szabo, care a susținut că edilul-șef a transformat clubul într-un „spațiu de incertitudine, bârfe și conflict”. Demisia Gabrielei Szabo Demisia Gabrielei Szabo a venit la doar patru zile după ce fusese repusă în funcție printr-o hotărâre judecătorească. Cu toate acestea, fostul manager a ales să renunțe la conducerea CSM București, susținând că atmosfera creată de Nicușor Dan nu permite o administrare eficientă a clubului.

Demisia lui Iohannis, neinteresantă pentru Ciolacu (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Demisia lui Iohannis, neinteresantă pentru Ciolacu

Demisia lui Iohannis, neinteresantă pentru Ciolacu. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, deși este „de bonton” să se ceară demisia președintelui Klaus Iohannis, el nu va face acest lucru, considerând subiectul o temă falsă. Demisia lui Iohannis, neinteresantă pentru Ciolacu În cadrul unei conferințe de presă la Palatul Parlamentului, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă ar fi oportună demisia lui Klaus Iohannis, având în vedere că unii lideri PSD și PNL consideră că aceasta ar reprezenta o „supapă socială”. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect „Nu eu influențez demisia președintelui, nu eu i-o cer. Când îi ceream eu demisia, nu mă dădeați la televizor. Acum înțeleg că e de bonton să cerem demisia președintelui. Nu o cer pentru că nici nu mă interesează”, a declarat liderul PSD. „România este într-un pericol real” Ciolacu a respins ideea că menținerea lui Iohannis în funcție afectează situația politică din România și a subliniat că problema reală este direcția în care se îndreaptă țara. „România este într-un pericol real. Eu am trăit și în comunism, am știut și cum e cu fosta securitate, am trăit și cu un președinte care împărțea dreptatea prin justiție. Părerea mea e că drumul României trebuie să fie înainte”, a spus Ciolacu. De asemenea, liderul PSD a subliniat că luptele electorale trebuie să se desfășoare în fața românilor, nu prin dezbateri sterile despre demisia președintelui. Crin Antonescu, candidatul PSD pentru prezidențiale În ceea ce privește candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu a declarat că aceasta nu este afectată de faptul că Klaus Iohannis își păstrează funcția până la finalul mandatului. „Crin Antonescu a fost și este unul dintre cei mai mari critici ai actualului președinte”, a punctat Ciolacu, subliniind că adevărata provocare este explicarea platformei electorale a candidatului PSD în fața cetățenilor. Duminică, Crin Antonescu a fost validat drept candidat la alegerile prezidențiale, obținând 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri.

Iohannis nu va demisiona și va rămâne la Cotroceni  Foto: Twitter
Politică

Iohannis nu va demisiona și va rămâne la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis nu va demisiona și va rămâne la Cotroceni până la instalarea noului președinte, afirmă surse politice citate de Antena 3. Postul susține că „semnalul va fi dat săptămâna viitoare, când Iohannis se întâlnește cu lideri europeni, cu președintele Parlamentului European, dar și cu secretarul general al NATO”. Citește și: În fieful lui Bolojan, la Senat, și la Camera Deputaților, nu se taie nici un ban de la salarii, dimpotrivă, cresc ușor cheltuielile în 2025, arată bugetul de stat Iohannis nu va demisiona și va rămâne la Cotroceni Antena 3 arată că decizia a fost luată urmare a situației internaționale, „care necesită câteva dialoguri cu persoane pe care Klaus Iohannis le cunoaște după 10 ani la Palatul Cotroceni”. „Aceste chestiuni implică prezența unui reprezentant oficial al României care cunoaște aceste dosare. Unui președinte interimar i-ar trebui destul de mult ca să înțeleagă și să pledeze pentru aceste chestiuni (...) Așadar, probabil și în urma consultării cu unii lideri europeni, Klaus Iohannis va mai rămâne până în luna mai la Cotroceni și va pleca în 18 sau 20 mai”, se arată pe site-ul acestui post de televiziune. „Eu nici nu pot să plec, cum să plec dacă Constiutuția îmi spune să stau? Ar trebui să plec prin demisie. Este posibil și acest lucru dar nu aș face-o fără o motivație exterm de solidă, nu pentru interesul unui politician care vrea să se profileze împotriva mea, în așa fel încât să pară că ei sunt salvatorii națiunii”, a spus Klaus Iohannis, înaintea Summit-ului UE-Balcanii de Vest, la 18 decembrie 2024.

Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere  demisia CCR Foto: DCNews
Politică

Judecătoare apără poziția „suveraniștilor”

O judecătoare de la Tribunalul București, Mădălina Afrăsinie, apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia tuturor judecătorilor de la CCR. Afrăsinie are un saalriu anual, net, de peste 220.000 de lei, are un apartament de 106 mp în București, dar a beneficiat de „contravaloare transport” de 1.500 de lei, în anul fiscal 2023. Citește și: Bilanț catastrofal al guvernării Ciolacu I: deficit bugetar de 152,7 miliarde lei, salariile bugetarilor au consumat 9,3% din PIB, dobânzile – 2,1% din PIB Acum, ea intervine dur în discuția privind anularea alegerilor și susține că anularea alegerilor a fost o lovitură de stat. Totuși, la finalul postării de pe Facebook ea afirmă că a scris „un pamflet amar din Sclavistan”. Judecătoare apără poziția „suveraniștilor” „Revenirea la normalitate 1. Dupa raportul Comisiei de la Venetia, curtea constitutionala ar trebui sa dea 'o erata' prin care sa repare ce a stricat...ne-a dovedit, nu de putine ori, ca ea, curtea, poate orice; 2. Post erata, TOTTI judecatorii curtii constituionale trebuie sa-si inainteze demisia; 3. Tovarasul profesor sa-si inainteze demisia; 4. Guvernul care 'a organizat' alegerile, sa-si dea demisia; 5. Sa fie initiata 'de indata' modificarea legii nr.47/1992 astfel incat sa nu se mai repete astfel de lovituri de stat; 6. Cititi aceasta postare ca pe un pamflet amar din Sclavistan; 7. Multumesc”, a scris Afrăsinie. Ulterior, ea a dat o declarație la Realitatea TV - postul care-l promovează cel mai puternic pe Călin Georgescu - în care și-a argumentat poziția.

Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale (sursa: Facebook/Muzeul Național de Istorie a României)
Eveniment

Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale

Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale. Ernest Oberlander-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), a refuzat să-și dea demisia de onoare, subliniind într-un comunicat, că acest gest ar afecta grav procesul de recuperare a artefactelor dacice furate în Olanda. Declarația sa vine în contextul solicitării ministrului Culturii, Natalia Intotero, de a demisiona în urma incidentului. Managerul MNIR contestă motivele demiterii sale Managerul MNIR a subliniat că nu există dovezi de încălcare a legii în activitatea sa. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu „Nu mi s-a indicat nicio încălcare a legii sau a normelor aplicabile, găsindu-se false pretexte pentru a demisiona. Am refuzat să-mi depun demisia de onoare considerând că nimic nu poate afecta mai grav procesul de recuperare a celor patru bunuri de patrimoniu furate ca lăsarea fără conducere a MNIR în aceste zile cruciale.” Recunoștința față de colegi În comunicatul său, Oberlander-Târnoveanu a exprimat recunoștință față de colegii săi din MNIR și de profesioniștii din domeniul cultural: „Doresc să le mulțumesc tuturor colegilor și profesioniștilor din domeniul culturii care și-au arătat solidaritatea față de instituție în aceste momente extrem de dificile. De asemenea, le mulțumesc în mod deosebit colegilor mei din MNIR pentru profesionalismul și devotamentul dovedite de-a lungul timpului și, în special, în această perioadă de criză.” Ministrul Culturii a denunțat contractul de management Ministrul Natalia Intotero a anunțat, marți, că a procedat la denunțarea contractului de management al directorului MNIR, având în vedere refuzul acestuia de a demisiona. Decizia a fost luată pe fondul furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, Olanda.

Premierul sârb demisionează din cauza protestelor (sursa: Facebook/Милош Вучевић)
Internațional

Premierul sârb demisionează din cauza protestelor

Premierul sârb demisionează din cauza protestelor. Premierul Serbiei, Milos Vucevic, și-a anunțat marți demisia, pe fondul protestelor studențești care durează de aproape trei luni, relatează Euractiv. Aceste manifestații au fost declanșate de tragicul accident din gara orașului Novi Sad, unde o prăbușire a acoperișului a cauzat moartea a 15 persoane. Premierul sârb demisionează din cauza protestelor „Decizia mea irevocabilă este de a demisiona din postul de prim-ministru”, a declarat Vucevic, care ocupa această funcție din mai 2024. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu Premierul a explicat că decizia sa este menită să detensioneze societatea. „Pentru ca tensiunea în societate să nu mai continue să crească, am luat această decizie. Fără îndoială, sunt mândru de tot ce am făcut. Sunt mândru de miniștri, de cabinet și îi mulțumesc președintelui pentru munca comună”, a afirmat Vucevic în cadrul unei conferințe de presă în care nu s-au adresat întrebări. Milos Vucevic a menționat că a avut o discuție lungă cu președintele sârb Aleksandar Vucic în dimineața zilei de marți, în cadrul căreia și-a prezentat argumentele, iar acestea au fost acceptate. Renovarea gării din Novi Sad, în centrul controversei Lucrările de renovare ale gării din Novi Sad, încheiate cu câteva luni înaintea accidentului, au fost demarate chiar în perioada în care Milos Vucevic era primar al orașului (2012-2022). Tragedia de anul trecut a amplificat nemulțumirile studenților, ducând la proteste masive împotriva guvernului. Pe lângă demisia premierului, actualul primar al orașului Novi Sad, Milan Djuric, a anunțat că își va prezenta și el demisia marți

Rafila trebuie să plece, cere APCR (sursa: Facebook/Laura Ivancioiu)
Eveniment

Rafila trebuie să plece, cere APCR

Rafila trebuie să plece, cere APCR (Alianța Pacienților Cronici din România). Alianța va participa în fiecare joi la protestele inițiate de Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților cu boli cronice. Rafila trebuie să plece, cere APCR "Continuăm să ne întărim echipa în această luptă crucială pentru un sistem de sănătate mai bun! Sunt onorat să vă anunț că Alianța Pacienților Cronici din România, prin Cezar Irimia, s-a alăturat inițiativei mele de protest împotriva ministrului sănătății, Alexandru Rafila. Citește și: Pentru demiterea lui Rafila, zeci de mii de semnături pe o petiție Declic. Organizația i s-a alăturat lui Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile bolnavilor cronic Domnul Cezar Irimia, care este și președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, reprezintă de mulți ani o voce puternică pentru pacienții cu afecțiuni cronice și pentru drepturile lor. Colaborarea cu o astfel de personalitate de referință aduce un sprijin imens cauzei noastre. Împreună, vom continua să cerem demiterea unui ministru care a ignorat nevoile pacienților și a pus vieți în pericol. Îi invit pe toți cei care cred în cauza noastră să ni se alăture, începând cu data de 23 ianuarie, în fiecare joi, în fața Ministerului Sănătății!", a scris Bariz pe Facebook.

Premierul Justin Trudeau și-a anunțat demisia (sursa: Facebook/Justin Trudeau)
Internațional

Premierul Justin Trudeau și-a anunțat demisia

Premierul Justin Trudeau și-a anunțat demisia. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat luni că intenționează să demisioneze din funcția de prim-ministru și lider al Partidului Liberal. El va rămâne în funcție până când partidul său va desemna un succesor. Premierul Justin Trudeau și-a anunțat demisia Trudeau a făcut acest anunț într-o conferință de presă la Ottawa, precizând că decizia vine pe fondul presiunilor crescânde din partea parlamentarilor liberali. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată În vârstă de 53 de ani, Trudeau se confruntă cu o scădere semnificativă a popularității, amplificată de sondajele care indică o înfrângere categorică a Partidului Liberal la viitoarele alegeri. Cauzele demisiei Creșterea prețurilor și criza locuințelor au erodat încrederea în guvernul său. De asemenea a existat presiunea internă. Mai mulți parlamentari liberali au cerut schimbări în conducerea partidului. Demisia vicepremierului, o lovitură puternică Situația guvernului Trudeau s-a deteriorat luna trecută, când Chrystia Freeland, ministrul de finanțe și vicepremier, a demisionat. Divergențele cu Trudeau privind politicile economice au fost un factor cheie în decizia sa. Demisia a slăbit și mai mult poziția guvernului minoritar. De la succes la decădere Justin Trudeau a preluat funcția de prim-ministru în noiembrie 2015 și a fost reales de două ori. Cu toate acestea, popularitatea sa a început să scadă acum doi ani. Trudeau a fost un susținător al politicilor progresiste și un lider important pe scena internațională. Problemele economice și criza locuințelor au dus la o creștere a nemulțumirii publicului. Perspectivele electorale Conform sondajelor, Partidul Liberal se îndreaptă spre o înfrângere la viitoarele alegeri, indiferent de cine îi va conduce. Opoziția conservatoare este prognozată să câștige detașat. Alegerile federale sunt programate cel târziu pentru sfârșitul lunii octombrie. Suspendarea parlamentului: o strategie? Trudeau a anunțat suspendarea lucrărilor parlamentului până pe 24 martie. Această decizie întârzie o posibilă moțiune de cenzură din partea opoziției, care ar fi putut fi introdusă în martie. Dacă parlamentul nu se va reuni până atunci, moțiunea va putea fi depusă cel mai devreme în luna mai. Sfârșitul unei ere Demisia lui Trudeau marchează sfârșitul unei ere pentru politica canadiană. Alegerea unui nou lider al Partidului Liberal va fi crucială pentru viitorul formațiunii, în timp ce opoziția conservatoare este pregătită să capitalizeze pe fondul nemulțumirii generale. Totuși, incertitudinea politică și economică rămâne, iar viitorul Canadei va fi influențat de deciziile luate în lunile următoare.

Premierul Justin Trudeau, aproape de demisie (sursa: Facebook/Justin Trudeau)
Internațional

Premierul Justin Trudeau, aproape de demisie

Premierul Justin Trudeau, aproape de demisie. Premierul canadian Justin Trudeau traversează o criză politică profundă, care ar putea culmina cu anunțul demisiei sale. Într-un context marcat de disidențe crescânde în interiorul Partidului Liberal, surse citate de The Globe and Mail sugerează că acesta ar putea face un anunț oficial chiar în această săptămână. Premierul Justin Trudeau, aproape de demisie Conform informațiilor obținute de jurnalul canadian, anunțul lui Justin Trudeau ar putea veni luni, cu doar câteva zile înaintea caucusului național al Partidului Liberal, programat miercuri. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Această reuniune va aduce laolaltă toți deputații partidului, oferind un moment critic pentru discuții interne. Sursele citate nu au precizat dacă Trudeau ar putea rămâne în funcție ca prim-ministru interimar, în timp ce liberalii caută un nou lider. De la succes la declin Justin Trudeau conduce guvernul canadian din 2015, reușind să câștige alegerile generale și în 2019, și în 2021. Totuși, popularitatea sa a scăzut dramatic. Sondajele actuale îl plasează la 20 de puncte în spatele liderului conservator Pierre Poilievre, principalul său rival. Tensiuni interne și demisii-cheie Criza politică s-a agravat după demisia surprinzătoare a viceprim-ministrului Chrystia Freeland, la mijlocul lunii decembrie. Dezacordurile privind gestionarea unui iminent război comercial cu Statele Unite, conduse acum de Donald Trump, au fost decisive. Trump a anunțat intenția de a majora taxele vamale pentru importurile canadiene la 25%, măsură pe care Freeland, fost ministru de finanțe, a considerat-o insuficient abordată de Trudeau. Aceasta a decis să părăsească guvernul, semnalând public divergențele cu premierul. Presiuni din interiorul partidului Demisia lui Freeland a generat o undă de șoc în interiorul Partidului Liberal. Tot mai mulți deputați au cerut deschis demisia lui Justin Trudeau. Deși acesta anunțase anterior intenția de a candida pentru un nou mandat, în prezent pare să reevalueze viitorul său politic. Ce urmează pentru Canada? Dacă Justin Trudeau își va anunța demisia, Partidul Liberal va intra într-o cursă contra cronometru pentru găsirea unui nou lider capabil să unifice partidul și să redobândească încrederea electoratului. Următoarele alegeri federale, programate până în octombrie, vor reprezenta un test crucial pentru liberali și pentru direcția politică a Canadei.

Cancelarul Karl Nehammer și-a anunțat demisia (sursa: Facebook/Karl Nehammer)
Internațional

Cancelarul Karl Nehammer și-a anunțat demisia

Cancelarul Karl Nehammer și-a anunțat demisia. Cancelarul austriac în exercițiu, Karl Nehammer, a declarat sâmbătă că va demisiona atât din funcția de șef al guvernului, cât și din cea de președinte al Partidului Popular Austriac (OeVP). Decizia vine în contextul eșecului negocierilor pentru formarea unei coaliții guvernamentale, după alegerile legislative din septembrie, câștigate de Partidul Libertății (FPOe). Cancelarul Karl Nehammer și-a anunțat demisia Karl Nehammer a anunțat pe rețeaua socială X că negocierile cu Partidul Social-Democrat (SPOe) au eșuat din cauza diferențelor majore asupra politicilor economice și bugetare. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță „Am negociat mult timp și dur. Un acord cu SPOe nu este posibil asupra chestiunilor cheie. Punem așadar capăt negocierilor cu SPOe”, a declarat acesta. El a precizat că va asigura „o tranziție ordonată” în interiorul OeVP înainte de a părăsi funcțiile. Eșecul negocierilor După retragerea partidului liberal NEOS din negocieri, Partidul Popular și SPOe au încercat să formeze o majoritate fragilă pentru a exclude extrema dreaptă de la guvernare. Divergențele asupra măsurilor economice au blocat însă orice acord. O coaliție cu Partidul Libertății (FPOe), care a câștigat alegerile cu 28,8% din voturi, a fost exclusă de Nehammer, deși aripa pro-business a conservatorilor ar fi sprijinit o astfel de alianță. FPOe, în premieră la conducerea alegerilor FPOe, un partid suveranist, eurosceptic și anti-imigrație, condus de Herbert Kickl, a obținut 28,8% din voturi, marcând o premieră istorică în Austria postbelică. Rezultatul a fost urmat de Partidul Popular (26,3%) și de Partidul Social-Democrat (21,1%). Încercarea de a crea un „cordon sanitar” împotriva FPOe, similar altor state din UE, nu a reușit, lăsând Austria într-un impas politic. Implicațiile demisiei lui Karl Nehammer Decizia lui Karl Nehammer de a demisiona ar putea deschide calea pentru schimbări importante în Partidul Popular și în politica austriacă. Fără un acord de coaliție, viitorul guvern al Austriei rămâne incert, iar presiunea asupra celorlalte partide de a colabora cu FPOe va crește. Eșecul negocierilor de coaliție și demisia lui Karl Nehammer evidențiază provocările politice majore din Austria, marcate de ascensiunea extremismului și de dificultățile în găsirea unui consens între forțele politice pro-europene.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră