miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cnair

37 articole
Eveniment

CNAIR caută soluții pentru conectarea mai eficientă a Aeroportului Otopeni cu A0

Conectarea Aeroportului Henri Coandă cu A0. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că zece oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar modernizării sectorului DN1, între Aeroportul Henri Coandă și nodul rutier cu A0. Conectarea Aeroportului Henri Coandă cu A0 Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a făcut anunțul miercuri, printr-o postare pe Facebook. Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD Potrivit acestuia cele zece companii și asocieri care participă la licitație sunt: Eco Geodrum SRL, H.V.I.D. Consulting Group SRL, Incons SRL, Like Consulting SRL, Asocierea Master Solutions Team SRL (lider) - Vego Concept Engineering SRL, MEM Project Construct SRL, Quadrante Viaponte Proiectare și Consultanță SRL, Ria Design Consulting SRL, Asocierea Dineng Dev SRL (lider) - Ecoproiect Design SRL, Ventor Grup Consulting SRL. Modernizare la trei benzi pe sens Compania câștigătoare va avea la dispoziție șapte luni pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate, care va sta la baza lărgirii acestui segment de drum național la trei benzi pe sens. Pe lângă extinderea DN1, proiectantul trebuie să propună și o conexiune mai eficientă cu A0. De asemenea, separarea completă a traficului rutier pe distanța vizată. Asigurarea virajului la stânga pentru întoarcere după nodul rutier cu A0 (București – Ploiești) și îmbunătățirea conectivității în zona Aeroportului "Henri Coandă", sunt și ele vizate. Contractul este finanțat prin Programul Transport 2021-2027, iar valoarea estimată este de 1,36 milioane de lei (fără TVA).

Conectarea Aeroportului Henri Coandă cu A0 (sursa: Facebook/Cristian Pistol)
Autostradă deschisă Curtea de Argeș – București (sursa: Facebook/Cristian Pistol)
Eveniment

Autostradă deschisă Curtea de Argeș – București

Autostradă deschisă Curtea de Argeș – București. Construcția autostrăzii Sibiu - Pitești (A1) avansează rapid, iar secțiunea Pitești - Curtea de Argeș se apropie de finalizare, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Autostradă deschisă Curtea de Argeș – București Potrivit lui Cristian Pistol, lucrările la ultimii 15 kilometri ai acestei secțiuni, între Nodul Băiculești și Curtea de Argeș, au ajuns la 95% finalizare. Citește și: Un fost secretar de stat de la Externe acuză administrația Iohannis că a lăsat România nepregătită „pentru vremurile proaste care cad peste noi” Acest segment va completa cei 15,77 km deja deschiși circulației anul trecut, cu aproape 8 luni mai devreme față de termenul contractual. Finalizarea acestei porțiuni va permite circulația de la Curtea de Argeș până la București, exclusiv pe autostradă, pe o distanță de aproximativ 140 km.

Încă patru poduri noi peste râul Prut Foto: Infoprut.ro/Grifor
Eveniment

Încă patru poduri noi peste râul Prut

CNAIR a semnat, vineri, la Chișinău, contracte pentru proiectarea a încă patru poduri noi peste râul Prut, a anunţat directorul general Cristian Pistol. Contractele sunt în valoare de 4,4 milioane de lei fără TVA. Citește și: România a cheltuit efectiv o sumă ridicol de mică din PNRR, arată un membru al Consiliului de Administrație al BNR Înainte de război, 27 de poduri legau malurile Prutului. După 50 de ani, rămăseseră 9 și nu toate funcționale. Încă patru poduri noi peste râul Prut Noile poduri ar urma să fie construite la: Stânca (România) - Costeşti (Republica Moldova), Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova), Fălciu (România) - Leca (Republica Moldova) și Răducăneni (România) - Bărboieni (Republica Moldova). Proiectarea va fi gata în 12 luni. „Anul acesta vom lansa în licitaţie şi contractul pentru proiectarea şi execuţia unui pod nou peste Prut, la Albiţa, care va avea patru benzi de circulaţie şi care va asigura conexiunea dintre infrastructura rutieră a României şi cea a Republicii Moldova. Proiectul va fi finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). La ora actuală avem în derulare şi contractul pentru construcţia ansamblului de poduri de la Ungheni care va asigurarea legătura dintre România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni), proiect finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2026, cel mai târziu. Tot în derulare sunt şi contractele pentru proiectarea necesară modernizării podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (România) - Sculeni (Republica Moldova) şi Oancea (România) - Cahul (Republica Moldova). Finanţarea acestor contracte este asigurată prin Programul Transport 2021-2027”, a mai arătat șeful CNAIR. Lucrările la podul de la Ungheni încep la 26 aprilie.

CJ Iași prioritizează cinci centuri ocolitoare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

CJ Iași prioritizează cinci centuri ocolitoare

CJ Iași prioritizează cinci centuri ocolitoare. Consiliul Județean Iași a preluat cinci proiecte majore de infrastructură rutieră de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cu prioritate pentru varianta ocolitoare a orașului Podu Iloaiei. CJ Iași prioritizează cinci centuri ocolitoare Aceste centuri sunt esențiale pentru fluidizarea traficului și reducerea timpilor de deplasare pe drumurile naționale din județ. Citește și: Boloș recunoaște că pensiile speciale au blocat PNRR-ul: „Avem jaloane care nu au fost îndeplinite, unul, cel legat de pensiile speciale” Asociația Iași Infrastructură va gestiona implementarea proiectelor, însă unele documentații sunt încă în așteptare la București. Președintele CJ, Costel Alexe, a subliniat importanța acestor obiective în prima conferință de presă din 2025. Continuarea, în Ziarul de Iași

CNAIR, contract atribuit pentru Lotul 3 (sursa: Facebook/Sorin Grindeanu)
Eveniment

CNAIR, contract atribuit pentru Lotul 3

CNAIR, contract atribuit pentru Lotul 3. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit, luni, contractul pentru construcția celor 47,07 kilometri ai Lotului 3 din Drumul Expres Arad - Oradea. Proiectul va fi realizat de o asociere de constructori din România și Ucraina, pentru suma de 2,97 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. CNAIR, contract atribuit pentru Lotul 3 Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, prevede o perioadă de execuție de 24 de luni. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Proiectul include și construcția unui drum de legătură cu zona industrială Arad Vest (2,9 km) și a unui pasaj peste calea ferată și DJ 709B, cu o lungime de 592 de metri. Consorțiul desemnat câștigător este format din Automagistral Pivden SRL (Ucraina) și Precon Transilvania SRL (România). Dacă nu vor exista contestații, contractul va fi semnat peste 10 zile, a declarat ministrul Grindeanu. Detalii despre Lotul 3 și lucrările de artă Lotul 3 include, pe lângă cei 47,07 km de drum, 29 de lucrări de artă, printre care pasajul de 592 de metri peste calea ferată și drumul județean DJ 709B. Acest segment de drum expres va contribui semnificativ la îmbunătățirea infrastructurii de transport din regiune. Situația celorlalte loturi ale Drumului Expres Arad - Oradea Drumul Expres Arad - Oradea are o lungime totală de 120,47 km și este împărțit în trei loturi: Lotul 1: 33,7 km, cu un drum de legătură de 5,3 km către DN79 (Salonta). Lotul 2: 39,7 km, plus un drum de legătură de 10 km până la granița cu Ungaria. Lotul 3: 47,07 km, cu un drum de legătură de 2,9 km către zona industrială Arad Vest. În prezent, loturile 1 și 2 se află în faza de evaluare a ofertelor. Impactul proiectului asupra regiunii Acest proiect major de infrastructură va conecta mai eficient orașele Arad și Oradea, contribuind la dezvoltarea economică a regiunii și facilitând transportul de mărfuri și persoane. Drumul Expres Arad - Oradea va asigura, de asemenea, o legătură mai rapidă cu granița Ungariei, sprijinind astfel comerțul internațional.

Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR

Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR. Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale, tensiunile și presiunea legate de proiectul autostrăzii A8 sunt în creștere. Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR Deși planurile pentru această autostradă, care ar trebui să acopere peste 300 km, există de ani buni, proiectul încă nu s-a concretizat în lucrări de șantier pe niciun segment al traseului. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze Cătălin Urtoi, președintele Consiliului de Administrație al noii Companii Naționale de Investiții Rutiere, a prezentat stadiul actual al fiecărui lot de pe A8 și a oferit estimări privind termenele de finalizare. În prezent, sectorul montan este cel mai avansat: două contracte au fost deja atribuite pentru capetele autostrăzii, alte două sunt în faza de evaluare a ofertelor, iar cele patru loturi din mijloc urmează să intre treptat în procedura de licitație. Continuarea, în Ziarul de Iași.

De ce îl protejează Ciolacu pe Pieleanu Foto: Captură video
Eveniment

De ce îl protejează Ciolacu pe Pieleanu

De ce îl protejează președintele PSD Marcel Ciolacu și apropiatul său, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, pe Marius Pieleanu, acuzat public de hărțuire sexuală a studentelor: insituțiile pesedizate au pompat sute de mii de euro în firmele acestuia. Citește și: Sociologul favorit al PSD și al Antenei 3, Pieleanu, acuzat că era un prădător sexual, la fel ca Bulai: „Aveți grijă cu ăștia” Pieleanu este prodecan la SNSPA, de unde a luat, în anul fiscal 2023, peste 123.000 de lei, net, anual. Azi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a apărat pe sociologul Marius Pieleanu, suspectat că hărțuia studentele: „N-ați vrea, totuși, înainte de a judeca pe cineva – și cred că nu e rolul meu să judec pe cineva – haideți să aflăm întreg adevărul”. De ce îl protejează Ciolacu pe Pieleanu „«Aș vrea să te vizualizez epidermic», «vreau să te fac vedetă», «ești prea frumoasă ca să fim amici». Când eu eram hărțuită sexual de sociologul-profesor-star TV-făcător de sondaje Marius Pieleanu în 2008, unde erau marii bărbați de stat să mă apere?”, a scris Ana Birchall pe Facebook. Datele publice de pe site-ul sicap.ai, care centralizează licitațiile publice, arată că două firme controlate de Pieleanu - Avangarde și Psyho Global Consult - au beneficiat din 2012 în 2024 de contracte cu instituții ale statului de aproape un milion de euro. În Sicap nu figurează însă contractele PSD cu Avangarde, presa relatând că formațiunea condusă acum de Ciolacu a plătit pentru efectuarea unor sondaje. De pe urma firmelor sale, Pieleanu a declarat, în declarația de avere din 2024, profituri uriașe: 807.830 de lei dividende de la Avangarde 100.000 de lei dividende de la Psyho Global 151.000 de lei de la CIRA SRL, o companie care are același obiect de activitate ca Avangarde, înființată în 2021 și care, cu un singur angajat, avea un profit de 1,25 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei, în 2023. Date despre această firmă nu apar în SICAP. În afară de contractele cu PSD, care nu apar în Sicap, Avangarde a încheiat nenumărate contracte cu primării, consilii județene și companii contorlate de formațiunea lui Ciolacu. Pieleanu le spunea primarilor ce probleme are orașul lor De exemplu, în campania de alegeri locale din 2024, Avangarde a avut contracte pentru executarea unor sondaje cu municipiul Galați, Consiliul Județean Olt sau municipiul Alexandria. Două administrații locale conduse de liberali au avut contracte cu firma lui Pieleanu: municipiul Cluj Napoca și Consiliul Județean Maramureș. Aceste administrații locale au plătit, în mai multe tranșe, sume cuprinse între 16.000 și 27.000 de euro pentru efectuarea de sondaje. Psyho Global Consult a primit contracte de la CNAIR - „Servicii privind efectuarea unui sondaj de opinie a infrastructurii administrate de CNAIR”, în valoare de 75.000 de lei, în decembrie 2023 - primăria Slatina sau primăria Onești.

Podu Iloaiei, șosea ocolitoare - salvează vieți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Podu Iloaiei, șosea ocolitoare - salvează vieți

Podu Iloaiei, șosea ocolitoare - salvează vieți. Proiectul variantei de ocolire a orașului Podu Iloaiei a intrat în ultima fază de avizare. Podu Iloaiei, șosea ocolitoare - salvează vieți CNAIR a trimis documentația către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în varianta actualizată. Citește și: EXCLUSIV Claudiu Florică din afacerea penală „Microsoft”, indispensabil pentru statul român: STS dă un contract uriaș unei companii crescute de denunțătorul din dosarul DNA Conform memoriului de prezentare, valoarea totală a investiției se ridică la 89,5 milioane lei, sumă care include TVA. Drumul ocolitor are 4,4 km și va fi amenajat în partea de sud a localității, fiind necesare inclusiv exproprieri cu o valoare estimată de circa 7 milioane lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Efectele perverse ale blocării Văii Oltului Foto: Pro TV
Eveniment

Efectele perverse ale blocării Văii Oltului

Efectele perverse ale blocării Văii Oltului de către Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR): cadrele medicale de la spitalul de psihiatrie Lazaret vor putea circula pe DN 7 doar însoțiți. Circulația va fi blocată de la ora 6.00 la 20.00, timp de o lună, între 8 iulie și 9 august. Citește și: EXCLUSIV Organizatorii SAGA Festival au „tras țeapă” și companiei municipale Energetica: nu au plătit serviciile pentru amenajarea locurilor VIP de la ediția din 2022 de pe Arena Națională Efectele perverse ale blocării Văii Oltului “Pentru accesul locuitorilor din zona Lazaret și a personalului care lucrează la spitalul psihiatric din zonă vor fi stabilite două intervale orare (între 7.00-7.30 și 16.00-16.30) în care se poate circula doar însoțit“, a scris CNAIR pe Facebook. Însă Asociația Pro Infrastructură a criticat dur închiderea Văii Oltului. “Soluția decentă într-o țară normală ar fi fost devierea traficului în zona afectată prin mutarea DN7 pe celălalt mal al Oltului cu un pod (temporar) și folosirea infrastructurii existente. Dar asta presupune gândire, bani, muncă birocratică și, mai ales, asumare. Greu de crezut că închiderea va fi doar de o lună. Nu ar fi exclus să dureze dublu. Mai mult, defrișările acestea se fac doar pentru studiul geotehnic (foraje), NU lucrări. Acelea vor fi... la Sfântul Așteaptă. Iar în timpul lucrărilor vor veni, probabil, alte restricții“, a scris asociația, pe Facebook.

Podul Giurgiu-Ruse II va fi gata după 2027 Foto: gov.ro
Economie

Podul Giurgiu-Ruse II va fi gata după 2027

Podul Giurgiu-Ruse II va fi gata după 2027, finanțat parțial cu banii UE care pregătesc infrastructura pentru un război cu Rusia, se arată într-u răspuns al ministerului Transporturilor la o interpelare a deputatului AUR Ciprian Ciubuc. Citește și: Nicușor Dan, reorganizare dură a primăriei București: desființează instituții și direcții, dispar o treime din posturile de conducere Podul Giurgiu-Ruse II va fi gata după 2027 Potrivit acestui răspuns, CNAIR a finalizat deja documentația pentru licitarea unui studiu de fezabilitate. Acesta apare pe lista de proiecte finanțate de UE prin fondurile de mobilitate militară, dar Transporturile scriu că banii vor veni prin CEF - Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility). Pentru acest studiu, UE alocă puțin sub șapte milioane de euro. Ulterior, podul va fi finanțat din Programul Transporturi 2021-2027. Podul Giurgiu – Ruse II va fi lung de doi kilometri și va avea, de asemenea, cale ferată. Coordonatorul proiectului studiului de fezabilitate este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). „Noi am finanţat cu 570 de milioane de euro legătura feroviară Bucureşti - Giurgiu. Atenţie, nu aşa că ne-a venit nouă ideea, ci pentru că acesta era un proiect al României, care făcea parte dintr-un coridor şi care trebuie să aibă continuitate spre sud. Deci, este puţin de neînţeles în momentul de faţă pentru Comisia Europeană faptul că nu avem un proiect mai solid pentru un nou pod feroviar la Bucureşti - Giurgiu, dar avem asigurări că există această intenţie şi că acest nou pod Giurgiu Ruse va fi gândit să aibă şi o componentă feroviară”, spunea în decembrie 2023 comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, acum aleasă europarlamentar PNL.

Grindeanu aruncă un potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă
Eveniment

Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei

Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR): în anul 2024, aceștia nu mai puțin de patru vouchere speciale, cu ocazia diferitelor sărbători. Potrivit proiectului de buget pentru 2024, „câștigul mediu pe salariat” la CNIR este de 17.744 de lei brut pe lună. Compania este subordonată ministerului Transporturilor, condus de pesedistul Sorin Grindeanu. Abia pe 27 martie 2024 a început transferul unor proiecte de infrastrutură rutieră de la CNAIR la CNIR. Citește și: Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței” Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei Însă, potrivit Realitatea TV, angajații companiei vor fi potopiți și cu diferite vouchere-cadou: 8 martie – Ziua Femeii – 300 lei; Sărbătorile Pascale – 550 lei; 1 iunie – Ziua copilului – 300 lei/ fiecare copil al anagajatului; Sărbătorile de Crăciun – 550 lei / salariat + 300 lei / fiecare copil al angajatului. În plus, bugetul CNIR prevede cheltuieli de 262,08 mii lei pentru tichete de masă și 76,80 mii lei pentru tichete de vacanță. De la 26 martie 2024, salariul directorului general sare de la 21.368 lei/lună, brut, la 49.928 lei/lună, brut. În 2023, compania a închis anul cu opt angajați. La final de 2024 ar dori să ajungă la 86 persoane „(plus 51 de angajați în etapa 2 de recrutare și respectiv 27 de angajați în etapa 3 de recrutare)”, se arată în proiectul de buget pe 2024.

Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic pe Podul Iloaiei Foto: Facebook
Politică

Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic la Podu Iloaiei

Coloana premierului Ciolacu a fost blocată în trafic la Podu Iloaiei, lângă Iași, unde ambuteiajele se formează permanent, iar CNAIR tergiversează aplicarea soluției, care există. O fotografiei a coloanei premierului a fost postată pe Facebook de Cătălin Urtoi, care a condus temporar Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Citește și: Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor și „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături” Presa locală scrie că Ciolacu ar fi stat 40 de minute în ambuteiaj. Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic pe Podul Iloaiei Urtoi susține că există o soluție pentru rezolvarea ambuteiajelor de pe Podu Iloaiei, dar CNAIR și poliția blochează aplicarea ei. „Acum la Podu Iloaiei, Prim Ministrul României Marcel Ciolacu, care se află într-o vizită în județul Iași vede cu ochii săi ce se întâmplă în trafic stând în coloană ca orice cetățean. Insist pe această cale la conducerea CNAIR și IGPR să elibereze urgent avizul de siguranța circulației pentru a implementa proiectul semaforizarii inteligente de la Podu Iloaiei. A trecut totuși an de zile de la data testului pilot! Până la finalizarea proiectului Autostrăzii Unirii-A8 este necesară implementarea acestei soluții pentru descongestionarea traficului pe acest sector la nivelul maxim permis de drum”, a scris Urtoi pe Facebook. Presa din Iași scrie de ani întregi despre ambuteiajele de la Podu Iloaiei și despre accidentele frecvente care se produc aici.

Două companii de stat, cu activități similare, se ceartă între ele Foto: CNAIR
Eveniment

Două companii de stat, cu activități similare, se ceartă între ele

Fără precedent: două companii de stat, CNIR și CNAIR, cu activități similare, se ceartă între ele în legătură cu administrarea autostrăzii Unirii, A8. Compania Națională de Investiții Rutiere – S.A. (CNIR) s-a desprins din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Citește și: VIDEO Cosette Chichirău anunță că va candida la primăria Iași și lansează acuzații dure spre conducerea USR: „A ajuns fix ca PSD și PNL” Două companii de stat, cu activități similare, se ceartă între ele Disputele au început din ianuarie 2024, când șeful CNIR, Cătălin Urtoi, a acuzat CNAIR că tergiversează aprobarea documentaţiilor pentru autostrada A8. „Situaţia proiectului Autostrăzii Unirii-A8 devine critică! Fac un apel la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR S.A., la conducerea acestei companii şi în special la domnul Director General Cristian Pistol şi domnul Director General Adjunct Gabriel Budescu: Deblocaţi imediat tronsonul montan de pe A8, respectiv Miercurea Nirajului-Leghin!”, a scris Urtoi pe Facebook, la 13 ianuarie. Catalin Urtoi și Ciolacu Foto: Facebook La 4 martie, Urtoi a reluat acuzațiile. „Nu mai trageți de timp ! Dacă tot ați «tras cu dinții» ca acest proiect să nu ajungă la CNIR în perioada interimatului meu ca Director General, invocând tot felul de motive, dar care în realitate vă contrazic (ex: așa zisa lipsă a personalului de specialitate – vezi site CNIR), vă rog să demonstrați în ceasul al 13-lea că sunteți profesioniști și că vă pasă de acest proiect și de românii din regiunea Moldovei!”, a susținut Urtoi. Azi, a venit replica conducerii CNAIR, care a „reiterat” invitaţia adresată conducerii CNIR de a face demersurile legale şi procedurale pentru preluarea spre gestionare a proiectului A8 (Autostrada Unirii): „Totodată, reiterăm în mod public invitaţia adresată conducerii Companiei Naţionale pentru Investiţii Rutiere (CNIR) de a face demersurile legale şi procedurale pentru preluarea spre gestionare a proiectului A8 (Autostrada Unirii)". Foto: Facebook Cătălin Urtoi Salarii uriașe la CNIR Un angajat CNIR care ocupă o oarecare funcție de conducere poate ajunge la circa 45.000 de lei pe lună, plus tichete de masă, tichete cadou și vouchere de vacanță. Iată lista sporurilor și primelor oferite de CNIR: Între 15 și 50% spor de funcție de conducere Pentru simpla vechime în muncă, sporurile încep de la 12% – pentru trei ani de vechime și ajung la 25%, la 20-30 de ani vechime 20% – spor implementare proiecte europene 30% spor control financiar Toți salariații vor beneficia de tichete de masa, tichete cadou și vouchere de vacanță Tichete cadou: 8 martie – Ziua Femeii – 300 lei, Sărbătorile Pascale – 550 lei, 1 iunie – Ziua copilului – 300 lei/ fiecare copil al anagajatului și Sărbătorile de Crăciun – 550 lei / salariat + 300 lei / fiecare copil al angajatului. În plus, conducerea CNIR anunță că pot fi acordate și „alte sporuri legale”.

Eugen Cecan, director de la compania de drumuri, concediu medical de 31 de luni Foto: Realitatea.net
Eveniment

Director de la compania de drumuri, concediu medical de 31 de luni

Un director de la compania de drumuri Cluj (CNAIR), Eugen Cecan, a stat în concediu medical timp de 31 de luni, în ultimii șapte ani, arată Realitatea TV. Din 2022, el a fost aproape tot timpul în concediu medical, pentru a nu putea fi suspendat din funcție, după ce a fost trimis în judecată. Citește și: Salariile uriașe de la compania care va renova o vilă de protocol cu 56 de milioane de euro. Directoarea, numită de Dragnea, și-a secretizat salariul, dar are două vile și două BMW-uri Director de la compania de drumuri, concediu medical de 31 de luni Însă Cecan continua să-și încaseze salariul uriaș: în anul fiscal 2022 - despre care apar date în declarația de avere din 2023 - el a primit de la această companie 187.505 lei, adică ușor peste 15.000 de lei pe lună, net. Mai mult se poate constata că, în pofida concediilor medicale, salariul său a crescut constant: în anul fiscal 2021 a avut un venit salarial anual de la sucursala Cluj a CNAIR de 160.056. Până în 2020 el și-a secretizat salariul. „Directorul general al CNAIR Cluj, Eugen Cecan, a intrat în atenția presei locale după ce a avut contabilizate 477 de zile de concediu medical. Cecan ar fi adus foi de concediu pe rând de la mai mulți medici, cu diferite afecțiuni de care ar fi suferit. De la cardologie, până la neurologie și chiar și chirurgie (...) Eugen Cecan nu s-ar afla la prima abatere de acest fel. Colegii săi de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale susțin că acesta nu a fost la primul concediu medical prelungit. Între anii 2017-2019, când a fost din nou suspendat din funcție, directorul a stat în concediu medical 461 de zile. În total, în ultimii șapte ani, Cecan a avut concediu medical, plătit timp de trei ani. În total 938 de zile”, arată Realitatea TV. Cecan este acuzat că s-ar fi folosit de mai mulți angajați care ar fi lucrat la ferma familiei sale. Totul a început în anul 2022 când asupra lui Eugen Cecan a fost emis ordinul directorului CNAIR prin care era suspendat din funcție și trimitere în judecată pentru infracțiunea de delapidare. Numai că, la acel moment, ordinul de suspendare nu a intrat în vigoare, din cauza intrării lui Cecan în concediu medical. O decizie oficială de suspendare din funcție a fost luată în urmă cu o săptămână. Eugen Cecan ar fi trebuit să se prezinte la comisia medicală, dacă ar mai fi vrut să continue concediul, deoarece legea prevede efectuarea de analize medicale complexe, pentru prelungirea concediului medical sau intrarea în pensie de boală.

Podul de la Brăila, garantat AUR (sursa: Faceboo/Enache Ionut-Cristian, Inquam Photos/George Călin)
Investigații

Podul de la Brăila, garantat AUR

Podul de la Brăila, garantat AUR. Compania italiană Webuild, fostă Astaldi, nu a respectat rețeta asfaltului și tehnologia de turnare a acestuia pe podul suspendat de la Brăila. Iar blocurile de ancoraj sunt pline de fisuri și infiltrații ale apei. Obligația sesizării în fază incipientă a tuturor neregulilor la această lucrare de peste 2,5 miliarde lei îi revine lui Cristian Enache, fost șef al AUR Prahova, desemnat responsabil de proiect de conducerea CNAIR încă din anul 2018. Citește și: EXCLUSIV Fiul unei membre din comisia CNAIR de licitație pentru podul de la Brăila, angajat la terminarea facultății de constructorul podului ca responsabil de calitatea lucrării La solicitarea DeFapt.ro, Cristian Enache a declarat că problemele cu asfaltul sunt "insignifiante" dacă sunt raportate la valoarea totală a proiectului. Cu toate acestea, angajatul CNAIR susține că asfaltul turnat, conform testelor, era în conformitate cu toate standardele în vigoare, deși, în urma unei expertize, s-a constat contrariul. Responsabil de proiect din 2018 Cristian Enache a fost desemnat responsabil de proiectul "Podul suspendat de la Brăila" de la începutul anului 2018 de către conducerea CNAIR. Din această postură, Enache trebuia să știe de toate problemele ivite pe șantier. Și anume: dacă materialele folosite de antreprenor corespund standardelor de calitate, care este frecvența testelor, ce lucrări sunt prost făcute, etc. La constatarea celei mai mice erori sau nereguli, Enache era obligat să o raporteze managerului de proiect. Adică superiorului său din cadrul CNAIR. Enache: Problemele "nu sunt chiar așa grave" DeFapt.ro l-a întrebat pe Cristian Enache dacă a raportat conducerii CNAIR problemele apărute la podul suspendat de la Brăila. Enache nu a stat pe gânduri și a răspuns: "Da, dar nu știu despre ce probleme vorbiți. Problemele care apar și prin presă? Da, toată lumea știe despre ele. Dar nu sunt probleme foarte mari. Nu sunt chiar așa de grave.". Chiar dacă a încercat să minimalizeze neregulile constatate după inaugurarea podului, Cristian Enache a spus că nu este normal să existe fisuri în asfalt și infiltrații de apă. "Raportat la valoarea de contract acceptată, valoarea uzurii este foarte mică. Este insignifiantă. Are o valoare foarte mică și este o greseală a antreprenorului, nu a companiei (CNAIR – n.r.). Sunt făcute revendicări în sensul acesta. Beneficiarul a făcut revendicări", a spus Cristian Enache, încercând o nouă minimalizare a dezastrului de la Brăila. Asfaltul a fost prost, laboratoarele au zis că e bun Legat de deterioarea asfaltului și de fisurile apărute în acesta după inaugurarea podului, Cristian Enache a precizat că a raportat aceste nereguli atunci când au apărut. O expertiză realizată ulterior arăta că rețeta folosită de constructorul Webuild pentru mixturile bituminoase nu a fost una corectă. Cristian Pistol, șeful CNAIR, declara în noiembrie 2023 că "antreprenorul și supervizorul lucrării nu au respectat rețeta, nu au respectat producerea și așternerea așa cum ar fi trebuit". Întrebat cum de nu a sesizat că firma Webuild nu a respectat rețeta pentru mixturi bituminoase, Cristian Enache a menționat că a verificat calitatea materialelor folosite. "Avem laboratoarele din șantier. Testele făcute la acel moment confirmau că materialele sunt în conformitate cu standardele în vigoare", a spus acesta. Podul de la Brăila, garantat AUR La aproape doi ani după ce a devenit responsabil de proiectul "Podul suspendat de la Brăila", Cristian Enache a candidat pentru un post de consilier local la Tinosu, o localitate din județul Prahova, din partea AUR. Inițial, a deținut funcția de vicepreședinte al filialei AUR Prahova. Apoi, din noiembrie 2021, a preluat funcția de președinte al AUR Prahova de la Mihai Cucu. Potrivit filialei prahovene a AUR, "Cristian Enache nu mai ocupă funcția de Coordonator al filialei județene Prahova a Alianței pentru Unirea Românilor din data de 01.06.2023". În cadrul unei conferințe de presă din martie 2023, Cristian Enache a criticat autoritățile care sunt permisive cu antreprenorii străini. "Antreprenorii străini vin cu partea de management și subcontractează lucrările altor firme, la care se adaugă lipsa forței de muncă și mobilizarea în cadrul șantierului", a spus Cristian Enache făcând referire la contractele atribuite de CNAIR, dar fără a menționa direct numele companiei de stat care îi plătește anual un salariu de aproape 100.000 de lei. Întrebat de DeFapt.ro despre vechimea sa în AUR, Enache a închis telefonul.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră