sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bombardament

32 articole
Internațional

Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel

Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel. Duminică, Israelul a bombardat sediul Partidului Arab Socialist Baas din Liban, filiala libaneză a partidului panarab cu legături directe în Siria. Atacul a avut loc în cartierul Ras al-Nabaa, situat în sudul capitalei Beirut, conform declarațiilor secretarului general al grupării, Ali Yousef Hegazy. Printre victime, responsabilul mass-media Hezbollah. Sediul Partidului Baas, ținta atactului Potrivit liderului Ali Hegazy, bombardamentul a vizat clădirea conducerii partidului din Ras al-Nabaa. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Acesta a confirmat că nu se afla în imobil în momentul atacului și a adăugat: "Alte detalii vor fi anunțate după ce vor fi degajate dărâmăturile."* O sursă de securitate libaneză a confirmat că atacul a lovit biroul partidului sirian Baas din centrul Beirutului, situat într-un apartament dintr-un imobil. Detaliile atacului Agenția libaneză ANI a relatat că "Inamicul a întreprins un raid asupra Ras al-Nabaa", un cartier dens populat. Zona este situată în apropiere de Universitatea Saint-Joseph și nu departe de ambasada Franței. O sursă anonimă de securitate a menționat că filiala libaneză a Partidului Baas include membri locali, ceea ce ar putea explica vizarea sa. Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel Conform Ministerului Sănătății din Liban, o persoană a fost ucisă, iar trei au fost rănite. Două surse de securitate, citate de Reuters, au confirmat că printre victime se numără Mohammad Arif, responsabil pentru relațiile cu mass-media al Hezbollah, care se afla în clădire la momentul atacului. Contextul Atacului Cartierul Ras al-Nabaa găzduiește un număr mare de persoane refugiate din suburbiile sudice ale Beirutului, afectate de bombardamentele israeliene. Acțiunea marchează o escaladare a tensiunilor în regiune, având în vedere legăturile dintre Partidul Baas și Hezbollah, grupare susținută de Siria și Iran. Atacul adaugă un nou episod în conflictul regional intensificat, lovind direct o zonă dens populată și cu semnificație politică.

Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Atacuri intense între Israel și Hezbollah (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Atacuri intense între Israel și Hezbollah

Atacuri intense între Israel și Hezbollah. Aviaţia militară israeliană a lansat sâmbătă noaptea şi a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului; militarii afirmă că au lovit circa 290 de ţinte, distrugând printre altele câteva mii de lansatoare de rachete ale grupării islamiste libaneze Hezbollah. Atacuri intense între Israel și Hezbollah La rândul său, Hezbollah a anunţat că a lansat rachete asupra unui complex industrial militar din Haifa, în nordul Israelului şi asupra bazei Ramat David a aviaţiei militare israeliene - obiectivul aflat la cea mai mare distanţă în interiorul teritoriului israelian, de la începutul ostilităţilor. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Islamiştii şiiţi susţinuţi de Iran au comunicat că barajele de foc reprezintă primele represalii la exploziile unor dispozitive de comunicaţii care au ucis zeci de luptători Hezbollah din Liban şi au rănit câteva mii, marţi şi miercuri. Atac revendicat din Irak Din Irak, militanţi aflaţi de asemenea în relaţii cu Teheranul au revendicat un atac cu dronă explozivă împotriva Israelului. Schimburile de focuri între israelieni şi islamiştii libanezi escaladează la mai puţin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană prin care Israelul urmărea să elimine mai mulţi comandanţi din Hezbollah a ucis cel puţin 37 de oameni într-o suburbie a Beirutului. Hezbollah a recunoscut că printre cei care şi-au pierdut viaţa vineri se numără un lider important, Ibrahim Aqil, şi un alt comandant, Ahmed Wahbi. Duminică dimineaţa, Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările publice în mai multe zone din nord şi de pe înălţimile Golan, ocupate de israelieni în sudul Libanului. Alarmele aeriene au răsunat toată noaptea în regiune, majoritatea rachetelor lansate din Liban şi Irak fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană.

Rușii au bombardat un sat rusesc (sursa: maps.google.com)
Internațional

Rușii au bombardat un sat rusesc

Rușii au bombardat un sat rusesc. Ministerul rus al Apărării a recunoscut marţi bombardarea accidentală a unui sat din vestul Rusiei, nu departe de graniţa cu Ucraina, dar a precizat că nu au existat victime. Rușii au bombardat un sat rusesc Rusia a efectuat lovituri masive împotriva Ucrainei marţi dimineaţă, în jurul momentului acestui incident. Citește și: VIDEO George Simion, beat clampă de Revelion: liderul AUR, filmat mergând împleticit și cu cămașa pe jumătate ieșită din pantaloni Referindu-se la "explozia accidentală a unor muniţii" transportate de un avion al forţelor aeriene în jurul orei 09:00 (06:00 GMT), ministerul a transmis agenţiilor de presă ruse că o explozie a zguduit satul Petropavlovka, în regiunea Voronej, la 150 km de Ucraina. "Nu există răniţi, dar au fost constatate distrugeri la şapte clădiri", a declarat guvernatorul regional Aleksandr Gusev pe Telegram, adăugând că unii locuitori au fost luaţi în grijă de centre de primire. Rusia, care s-a angajat într-o campanie intensificată de bombardamente asupra Ucrainei în ultimele zile, a efectuat o nouă rundă de lovituri marţi dimineaţă, omorând cel puţin patru persoane şi rănind peste 90 în ţara vecină.

Moment jenant cu reporterul Digi 24 din Israel, Cristina Cileacu Foto: Captură video
Eveniment

Moment jenant cu reporterul Digi 24 din Israel

Moment jenant cu reporterul Digi 24, Cristina Cileacu, care transmite din Israel, pe burtă și ascuns în spatele unei mașini, susținând că este sub bombardament. Citește și: Viața de lux a șefului CCR, Marian Enache: 9.000 de euro lunar (300 de euro pe zi) – cheltuieli, plus economii de aproape 6.000 de euro pe lună. Totul, din bani publici: salariu, pensii speciale, sporuri Însă transmisiunea a devenit virală pe rețelele sociale după ce mai mulți privitori au arătat că, în timp ce Cileacu era pe burtă, prin spatele ei se plimbau, liniștiți, mai mulți cetățeni. Moment jenant cu reporterul Digi 24 din Israel În imaginile difuzate pe rețelele sociale, reporterul Digi 24 spune, cu voce ce pare a fi încărcată de emoție: „Sunt destul de aproape de noi în momentul ăsta...Și se pare că s-au oprit. Cu siguranță că este și infanteria israeliană care mai interceptează aceste bombe. O să mai rămânem așa, puțin, fiindcă niciodată nu știi exact când se opresc bombardamentele...”, spune jurnalista, care purta și vestă antiglonț. Însă, în timp ce vorbea, pe lângă ea au trecut liniștiți doi bicicliști, iar undeva mai în spate se vedeau niște pietoni care nu păreau a fi stresați de vreun bombardament. „Eroii din prima linie @Digi24_HD Într-o intervenție live din #TelAviv, #IsraelPalestineConflict Cristina Cileacu relatează culcată la pământ. În timp ce Cristina Cileacu relata fiind culcată la pământ,prin spatele ei se plimbă liniștiți oameni pe biciclete. #HonestMediaIsDead”, scrie pe X/ Twitter un comentator. Citește și: Deși are 47.000 lei/ lună și două pensii speciale uriașe, președintele CCR, Marian Enache, încasează și trei sporuri și o indemnzație. Enache a avut dosar de turnător, dar a dispărut Digi 24 i-a trimis în Israel pe jurnaliștii Cristina Cileanu și Valentin Stan.

Bombardamente asupra uzinei ucrainene de tancuri (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Bombardamente asupra uzinei ucrainene de tancuri

Bombardamente asupra uzinei ucrainene de tancuri. Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a promis sâmbătă că armata rusă va ura bun venit cu rachete Kalibr şi alte "focuri de artificii pirotehnice" viitoarei fabrici de tancuri germane din Ucraina. Bombardamente asupra uzinei ucrainene de tancuri "Acest eveniment va fi sărbătorit cu focuri de artificii de Kalibr şi alte artificii pirotehnice", a scris Medvedev pe Telegram. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, şi-a exprimat convingerea că planurile de a construi o fabrică amintesc pentru moment de "un trolling (provocare) primitiv al regimului de la Kiev". El a făcut aceste declaraţii după ce s-a aflat că firma germană de armament Rheinmetall negociază construcţia unei fabrici de tancuri de luptă în Ucraina capabilă să producă circa 400 de unităţi din modelul Panther în fiecare an, după cum a dezvăluit şeful consorţiului german, Armin Papperger, într-un interviu acordat sâmbătă. Citește și: Occidentul înființează un nou tribunal internațional pentru a putea trage Rusia la răspundere pentru crimele din Ucraina Costul construcţiei acestei uzine este estimat la circa 200 de milioane de euro, a declarat Papperger cotidianului regional german Rheinische Post. Discuţiile cu guvernul ucrainean sunt "promiţătoare", a adăugat Papperger, care a spus că se aşteaptă ca o decizie să fie luată în următoarele luni.

Carnagiu la Dnipro: 25 de morți (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Carnagiu la Dnipro: 25 de morți

Carnagiu la Dnipro: 25 de morți. Bilanţul atacului cu rachete efectuat sâmbătă de forţele ruse asupra unui bloc de apartamente din oraşul ucrainean Dnipro a urcat la 25 de morţi, potrivit președintelui Zelenski. Carnagiu la Dnipro: 25 de morți Până duminică dimineaţă, 73 de persoane rănite, printre care 14 copii, au fost salvate de sub dărâmăturile clădirii parţial prăbuşite, a anunţat Apărarea Civilă Ucraineană pe Telegram. Duminică după-amiază, Zelenski a anunțat că 39 de persoane fuseseră salvate (din care șase, copii), 25 - morți (din care, un copil), 73 - răniți (13 copii), 43 - dispăruți, 300 de apartamente - distruse în diferite grade. Operaţiunea de căutare a persoanelor date dispărute continuă. Conducerea de la Kiev a condamnat dur atacurile împotriva civililor şi a denunţat încă o dată "teroarea rusă". Citește și: FOTO O adolescentă care a supraviețuit miraculos atacului rusesc cu rachetă de la Dnipro așteaptă să fie salvată de la etajul al cincilea într-un apartament din care nu a rămas nimic întreg În afară de Dnipro, alte zone afectate au fost Odesa, Harkov, Liov şi Kiev, unde infrastructura civilă a fost avariată şi alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Armata ucraineană a precizat că a doborât 25 dintre cele 38 de rachete trase sâmbătă de forţele ruse.

Kievul, bombardat în ajunul noului an (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Kievul, bombardat în ajunul noului an

Kievul, bombardat în ajunul noului an. Mai multe explozii au fost auzite sâmbătă la Kiev, capitala Ucrainei, cel puţin o persoană fiind ucisă, conform autorităţilor locale. Kievul, bombardat în ajunul noului an Potrivit jurnaliştilor AFP, au fost auzite cel puţin 11 explozii, la începutul după-amiezii. "Explozii la Kiev! Rămâneţi la adăpost!", a transmis pe reţeaua Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko. Acesta a mai scris că potrivit primelor informaţii o persoană a murit, precizând ulterior că cel puţin şapte au fost rănite, dintre care una "extrem de grav". Primarul Kievului nu a spus ce a provocat exploziile, dar guvernatorul regiunii kievene, Oleksii Kuleba, a atenţionat mai devreme împotriva unui posibil atac cu rachete şi a menţionat că apărarea antiaeriană reacţionează. Citește și: Semnal foarte clar al NATO pentru 2023, prin vocea lui Jens Stoltenberg: Ucraina trebuie să primească mai multe arme, are toată legitimitatea să atace ținte militare din Rusia "Ţara teroristă a lansat mai multe valuri de rachete. Ne urează un An Nou fericit. Dar noi vom persevera", a promis Kuleba tot pe Telegram. Și a completat pe Twitter că, de data aceasta, Kremlinul a vizat exclusiv zone rezidențiale, nici măcar infrastructură critică. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a postat pe Twitter o fotografie cu un bloc distrus parțial de bombardament. Raiduri ruse au vizat sâmbătă şi alte regiuni din Ucraina. Responsabili ucraineni au indicat că s-au produs distrugeri şi incendii la Nikolaev, în sud, cel puţin două persoane fiind rănite, şi la Hmelniţki, în vest, unde patru persoane au fost rănite.

Zelenski, fotografii necenzurate cu civili morți (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Eveniment

Zelenski, fotografii necenzurate cu civili morți

Zelenski, fotografii necenzurate cu civili morți. Cel puţin cinci persoane au murit şi 20 au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a transmis sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko. Zelenski, fotografii necenzurate cu civili morți La scurt timp, preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat un act de "teroare" pentru "intimidarea" ucrainenilor. "Dimineaţa, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în centrul oraşului. Acestea nu sunt instalaţii militare. Acesta nu este un război conform regulilor definite. Este teroare, este a ucide pentru a intimida şi de plăcere", a scris preşedintele Zelenski pe reţelele sociale. Fotografiile nu sunt cenzurate și arată corpuri ale celor uciși, sânge, distrugere. Citește și: Putin, rupt total de realitatea din Ucraina: susține că „există progrese semnificative către demilitarizare” a țării invadate, deși Kievul are acum cele mai moderne dotări de război

Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele (sursa: Twitter/Dmitri)
Eveniment

Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele

Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele. Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii. Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele "Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus - n.r.)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?", a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi. Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă prorusă Doneţk, Putin a acuzat Ucraina de un "act de genocid". El le-a reproşat de asemenea politicienilor occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni. În schimb, "când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul", a ironizat liderul de la Kremlin reacțiile publice. Drunk putin explains why strikes against Ukrainian infrastructure will continue because "they started first by attacking the Crimean bridge" pic.twitter.com/fQeRuNo4Pu— Dmitri (@wartranslated) December 8, 2022 După explozia ce a avariat podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată, explozie atribuită de Moscova unui sabotaj ucrainean, a urmat de o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete ce au ţintit infrastructurile energetice ucrainene, provocând întreruperi în furnizarea energie şi apei în plină iarnă. Citește și: România și Bulgaria nu au fost acceptate în spațiul Schengen. Au votat împotrivă Austria și Olanda, dar aceasta din urmă a precizat că se opune doar Bulgariei. Croația, primită Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus demonstrativ un autoturism pe acest pod.

Putin amenință nuclear cu centrala Zaporojie (sursa: flickr/IAEA)
Eveniment

Putin amenință nuclear cu centrala Zaporojie

Putin amenință nuclear cu centrala Zaporojie. Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul Rusiei, a fost zguduită de bombardamente duminică, atrăgând condamnări din partea organismului ONU de supraveghere nucleară, care a avertizat că astfel de atacuri riscă să producă o catastrofă nucleară majoră. AIEA vorbește, dar nu poate face nimic Peste o duzină de explozii au zguduit cea mai mare centrală nucleară din Europa sâmbătă seară şi duminică, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului. "Veştile de ieri de la echipa noastră şi de azi dimineaţă sunt extrem de tulburătoare", a spus Rafael Grossi, şeful AIEA, a cărui echipă pe teren a anunţat pagube la unele clădiri, sisteme şi echipamente ale centralei atomo-electrice. "Explozii s-au produs în locul acestei mari centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele lor trebuie să le pună capăt imediat. După cum am mai spus-o de multe ori înainte, nu vă jucaţi cu focul!", a adăugat el. La doar 500 km de Cernobîl Bombardarea repetată a centralei din Ucraina, pe care Rusia a luat-o sub control la scurt timp după invazia ei din februarie, stârneşte îngrijorări asupra posibilităţii producerii unui accident major la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986. Centrala nucleară Zaporojie furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei la 24 februarie şi a fost forţată să opereze pe generatoare de rezervă de mai multe ori. Ea are şase reactoare de concepţie sovietică VVER-1000 V-320 răcite şi moderate cu apă şi care conţin uraniu 235. Reactoarele sunt închise, dar există riscul supraîncălzirii combustibilului nuclear dacă electricitatea pentru sistemele de răcire este întreruptă. Bombardamentele au rupt în mod repetat liniile electrice. Acuzații reciproce Atât Kievul, cât şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacuri asupra centralei ce riscă un accident nuclear în mai multe rânduri în timpul conflictului. Ele s-au acuzat din nou duminică. Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a tras obuze către liniile electrice ce alimentează centrala, în timp ce agenţia oficială de presă TASS a raportat că unele dintre depozitele sitului au fost lovite de bombardamentele ucrainene, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom. "Au bombardat nu doar ieri, ci şi astăzi, şi bombardează chiar acum", a spus Renat Karceaa, consilier al CEO Rosenergoatom, adăugând că orice atac de artilerie asupra obiectivului reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei nucleare. Putin amenință nuclear cu centrala Zaporojie Potrivit lui Karceaa, obuzele au fost trase în apropierea unei instalaţii de depozitare a deşeurilor nucleare uscate şi unei clădiri pentru combustibil nuclear uzat proaspăt, dar că nu au fost detectate emisii radioactive în prezent, potrivit TASS. Citește și: Șeful Pentagonului, cel mai dur mesaj la adresa Rusiei: Prietenii autocraţi ai lui Putin aşteaptă, vor un permis nuclear de vânătoare, vor o lume a forței, fără reguli. De aceea, Ucraina contează La rândul ei, compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a acuzat armata rusă că a bombardat centrala şi a spus că există cel puţin 12 lovituri asupra infrastructurii. Potrivit Energoatom, Rusia a vizat infrastructura necesară repornirii unor părţi ale centralei în încercarea de a limita în continuare alimentarea cu energie electrică a Ucrainei.

Costul uriaș plătit de Rusia pentru bombardamentele din Ucraina Foto: Twitter
Eveniment

Costul uriaș plătit de Rusia

Forbes Ucraina a calculat costul uriaș plătit de Rusia pentru bombardamentul terorist de luni dimineața, asupra mai multor orașe ucrainene. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a anunțat marți dimineață că bilanțul victimelor în urma atacului masiv cu rachete al Rusiei de luni a crescut 19 morți și 105 răniți. Bombardamentul a lovit locuri de joacă, șosele, clădiri de birouri, o universitate sau un pod pietonal din Kiev. Numeroase localități au rămas însă fără curent electric, iar Ucraina a fost nevoită să oprească exporturile. În această dimineață, pe rețelele sociale pro-Ucraina au apărut imagini care arătau că șoselele lovite au fost deja reparate. In #Dnipro, a road damaged by a #Russian rocket attack was repaired in just one day, reports mayor Boris Filatov. pic.twitter.com/N5mH3MYll9— NEXTA (@nexta_tv) October 11, 2022 Costul uriaș plătit de Rusia Potrivit Forbes Ucraina, citat de Meduza, bombardamentul i-a costat pe ruși între 400-700 de milioane de dolari. Calculul exact este imposibil întrucât nu se știe exact câte rachete de un anumit tip au fost folosite. Se cunoaște însă numărul lor și ce tipuri de rachete s-au lansat. Oficialii ucraineni au spus că s-au tras 84 de rachete de croazieră, iar în atac au fost implicate și 24 de drone. Costul rachetelor trase, notează Forbes, este estimat într-o gamă largă, deoarece numărul exact de rachete de fiecare tip nu este cunoscut. Potrivit rapoartelor oficiale, pe teritoriul Ucrainei au fost lansate rachete de tip Kh-101, Kh-555, Caliber, Iskander, Tornado-S și S-300. Citește și: Șeful spionajului cibernetic din Marea Britanie: Rusia rămâne fără arme. Militarii sunt epuizați, în disperare se apelează la pușcăriași și trupe fără experiență, mai spune Jeremy Fleming Pentru a calcula costul, Forbes a folosit următoarele estimări: costul rachetei Kh-101 este de 13 milioane de dolari, Caliber costă 6,5 milioane de dolari, Iskander - 3 milioane de dolari, Onyx - 1,25 milioane de dolari, Kh-22 - un milion de dolari, iar Tochka-U - doar 300.000 de dolari. Costul total al tuturor dronelor lansate pe 10 octombrie este de câteva milioane de dolari.

Zaporojie, atac grav, drone sau rachete (sursa: Facebook/Energoatom)
Internațional

Zaporojie, atac grav, drone sau rachete

Zaporojie, atac grav, drone sau rachete. Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să exercite "presiuni" asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează, în cele mai recente astfel de acuzaţii Rusia afirmând că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei, în timp ce Kievul susţine că patru angajaţi ai acesteia au fost răniţi într-un bombardament rusesc, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE. Zaporojie, atac grav, drone sau rachete "Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru ca ea să înceteze să pună în pericol continentul european bombardând centrala nucleară de la Zaporojie şi zonele adiacente", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declaraţia acestuia vine în timp ce o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în drum spre centrala Zaporojie. "Aşteptăm de mult timp această misiune. Considerăm că ea este necesară", a spus de asemenea Peskov. El a asigurat că trupele ruse vor asigura securitatea misiunii AIEA în zonele controlate de acestea, dar a vorbit şi despre "riscurile care există acolo şi care sunt legate de bombardamentele neîncetate ale ucrainenilor". Ținta bombardamentelor de săptămâni Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de mai multe săptămâni ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Centrala se află sub controlul trupelor ruse din primele zile ale agresiunii lansate asupra Ucrainei, dar este operată de personal ucrainean. Operatorul centralei, compania ucraineană Energoatom, a transmis luni că aceasta funcţionează cu riscul nerespectării normelor de securitate împotriva incendiilor şi împotriva radiaţiilor după un atac efectuat noaptea trecută de trupele ruse asupra oraşului Energodar, localitatea unde se află centrala Zaporojie. Nivelul radiațiilor, normal Potrivit Kievului, atacul rusesc asupra oraşului Energodar s-a soldat cu zece răniţi, dintre care patru sunt lucrători ai centralei nucleare. În acest timp, Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele sale au doborât duminică o dronă ucraineană chiar deasupra centralei Zaporojie şi aceasta a căzut pe acoperişul Unităţii 1 a centralei, dar fără să producă pagube serioase, iar nivelul radiaţiilor este normal. Citește și: EXCLUSIV Trupa Phoenix a fost plătită din donațiile pentru construcția unui spital mobil promis de George Simion. Covaci, despre foștii colegi care l-au criticat: „Niște nesimțiți!” Pe de altă parte, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, Mihail Ulianov, a declarat că mai mulţi experţi ai acestei organizaţii ar putea rămâne permanent la centrala Zaporojie după inspecţia pe care o vor efectua acolo săptămâna aceasta.

Lugansk: sute de parașutiști ruși, uciși (sirsa: Ukrinform)
Internațional

Lugansk: sute de parașutiști ruși, uciși

Lugansk: sute de parașutiști ruși, uciși. Circa 200 de paraşutişti ruşi au fost ucişi în cursul unui atac al trupelor ucrainene împotriva unei baze militare în Kadiivka în regiunea Lugansk (estul Ucrainei), regiune aflată sub controlul forţelor ruse, a declarat vineri şeful administraţiei militare ucrainene din Lugansk, Serhii Haidai, citat de EFE. Lugansk: sute de parașutiști ruși, uciși Într-un mesaj pe Telegram, citat de agenţia Ukrinform, Haidai precizează că forţele armate ucrainene au "aruncat în aer" hotelul Donbas din Kadiivka, unde ruşii îşi aveau baza din 2014. "200 de paraşutişti ruşi au fost eliminaţi. Vom continua", a adăugat Haidai, care nu a precizat totuşi când a avut loc atacul. Anterior, Statul Major General al forţelor armate ucrainene estimase pierderile trupelor ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina la circa 46.250, dintre care 400 doar în ultimele 24 de ore. Peste 7.000 de echipamente rusești, distruse Între 24 februarie şi 26 august, forţele ucrainene ar fi distrus, de asemenea, 1.936 tancuri, 4.251 blindate, 1.040 sisteme de artilerie, 272 sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) şi 148 de sisteme de apărare antiaeriană, potrivit listei publicate de Statul Major pe pagina sa de Facebook. Citește și: Laboratoare chimice rusești au fost aduse la Zaporojie pentru a-i proteja pe invadatori de radiații nucleare, susține Kievul Trupele ruse ar mai fi pierdut 234 de avioane, 202 elicoptere, 834 drone, 196 rachete de croazieră, 15 nave, 3.162 vehicule şi camioane cisternă şi 99 de echipe speciale, conform aceleiaşi surse.

Rușii au bombardat închisoarea deținuților ucraineni (sursa: UATV)
Internațional

Rușii au bombardat închisoarea deținuților ucraineni

Rușii au bombardat închisoarea deținuților ucraineni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea vineri a unei închisori în care au fost ucise peste 50 de persoane drept "crimă de război deliberată a Rusiei", după ce Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac, relatează AFP. Rușii au bombardat închisoarea deținuților ucraineni În cursul zilei, Zelenski a supervizat un prim transport de cereale, cruciale pentru securitatea alimentară globală. Atacul asupra închisorii Olenivka, unde se aflau prizonieri de război ucraineni, pe teritoriul separatist din estul Ucrainei, este "o crimă de război deliberată a Rusiei, o crimă deliberată în masă", a declarat şeful statului ucrainean. Citește și: Rusia va organiza referendumuri pentru a se instala administrativ în teritoriile ucrainene ocupate Acest "atac al ocupanţilor" s-a soldat cu peste 50 de morţi", a adăugat el. Anterior, armata rusă raportase 40 de morţi şi 75 de răniţi, în timp ce autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat până la 53 de morţi. https://www.youtube.com/watch?v=cvu5BKjm2Qs Ministerul Apărării rus a declarat într-un comunicat că tirurile unui sistem de artilerie Himars, furnizat Ucrainei de Statele Unite, au lovit închisoarea Olenivka (Elenovka, în rusă), situată la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Doneţk, capitala separatiştilor din regiunea cu acelaşi nume.

Rusia bombardează Odesa din nou Grupaj foto: Twitter
Eveniment

Rusia bombardează Odesa din nou

O zi după semnarea acordurilor privind deblocarea exporturilor de cereale, Rusia bombardează portul Odesa. Patru rachete Kalibr au fost trase de Rusia, iar două au distrus o parte din infrastructura portului comercial. Alte două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei. Rusia bombardează Odesa din nou Anterior, deputatul Oleksiy Honcarenko a afirmat că în oraș ar fi auzite șase explozii, în urma acestora, izubcnind și un incendiu în portul Odesa. Au fost înregistrate și victime. „Încă odată, ei au arătat ce acorduri valorează pentru ei. Doar prin înarmarea Ucrainei, este posibilă securizarea exporturilor de cereale”, a scris acesta. Foto: Twitter Parlamentarul ucrainean a menționat că ar fi avut loc și o bătălie aeriană deasupra Odesei. Atacuri au fost raportate și în regiunile Harkiv, Nikolaev și Kirovohrad. It took less than 24 hours for Russia to launch a missile attack on Odesa’s port, breaking its promises and undermining its commitments before the UN and Türkiye under the Istanbul agreement. In case of non-fulfillment, Russia will bear full responsibility for global food crisis.— Oleg Nikolenko (@OlegNikolenko_) July 23, 2022 Amintim că vineri, 22 iulie, Ucraina și Rusia au semnat la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene și produse agricole prin Marea Neagră. Citește și: EXCLUSIV România mai are de plătit 77 de milioane de euro păgubiților FNI. Vântu, Popa și Vlas au ieșit din închisoare

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră