duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: avioane

43 articole
Politică

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35 și să se orienteze spre Rafale: Claudiu Năsui, vicepreședinte al USR, a scris pe X/Twitter că, totuși, aparatul american este „de departe cel mai bun avion în termen de capabilități militare”.  Citește și: Beizadeaua Victor Micula a primit 83.000 de dolari pe TikTok de la Bogdan Peșchir ca să-l promoveze pe Călin Georgescu Primul lider care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe la F-35 „Haosul administrației Trump face țările să renunțe la F35. Ar trebui și România să renunțe la el și să cumpere Rafale? Deocamdată Canada și Portugalia au renunțat la achiziția de F35.  Văd un risc prea mare să nu mai poată folosi avioanele în caz de nevoie dacă administrația SUA nu le-ar permite. F35 nu are buton de oprire de la distanță, în schimb are mult software care e dependent de servere americane constant pentru puneri la zi. Și, pe lângă asta, are componentele esențiale produse în SUA de care e nevoie pentru mentenanță. Singura țară căreia i-a fost permis să schimbe sistemele F35 cu unele locale este Israel, de aceea ei au varianta F35I. Care sunt alternativele europene dacă o țară nu vrea să depindă de SUA? În principal sunt trei avioane: Rafale (produs de Dassault), Eurofighter (produs de un consorțiu de firme europene) și Gripen (produs de Saab). Gripen este un avion bun, dar dacă vrem să evităm dependența de SUA atunci nu este o opțiune. Nu de alta, dar din 2016 încoace motoarele celor mai noi modele sunt produse în SUA. Rafale și Eurofighter sunt avioane produse în întregime în Europa. Iar între cele două, Rafale este singurul care are și capabilități ‚stealth’, adică poate să fie invizibil pe radar. Suplimentar este mult mai polivalent, poate să facă mai multe lucruri, decât Eurofighter. Unul este făcut să fie multirol, celălalt făcut să facă superioritate aeriană. Întrebarea e ce ar trebui să facă România? Argumentul pentru menținerea F35 este că este de departe cel mai bun avion în termen de capabilități militare. Este și cel mai scump de operat. Prețul unitar este mare, dar este mult scăzut de faptul că are o producție la scară imensă ceea ce îi ieftinește costul individual. Asta, apropo, ajută mai ales SUA să-l cumpere și ei mai ieftin pentru că i se amortizează costurile pe un număr mult mai mare. Chiar și haosul administrației Trump este vremelnic. Președintele are mandat de 4 ani în SUA, dar un avion de luptă îl cumperi pentru câteva decenii”, a arătat deputatul USR, pe X. 

Primul lider politic român care întreabă dacă România n-ar trebui să renunțe să cumpere avioane F-35 Foto: Facebook Lokheed Martin
Avioanele închiriate de Iohannis, sume uriașe (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Eveniment

DESECRETIZAT Mult peste 100 de milioane RON a plătit Cotroceniul pe avioane închiriate de Iohannis

Avioanele închiriate de Iohannis, sume uriașe. Fostul președinte Klaus Iohannis a efectuat 193 de zboruri în timpul celor două mandate, iar costul total al deplasărilor externe a depășit 113 milioane de lei, echivalentul a aproape 23 de milioane de euro. Avioanele închiriate de Iohannis, sume uriașe În anul 2023, Administrația Prezidențială a cheltuit peste 7 milioane de euro pentru avioanele utilizate în călătoriile oficiale ale fostului șef al statului. Citește și: Boloș recunoaște că România a îndeplinit doar 14% din PNRR și este pe locul patru de la coada UE Sub mandatul interimar al lui Ilie Bolojan, Administrația Prezidențială a publicat un tabel detaliat cu toate zborurile efectuate de Klaus Iohannis între 2015 și 2025. 31,6 milioane de lei în primul mandat În 2015, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat 25 de deplasări, valoarea totală pentru zborurile speciale ridicându-se la 6.606.090,90 lei. Pentru anul 2016, valoarea totală a celor 20 de zboruri efectuate de fostul şef al statului s-a ridicat la 5.189.818,19 lei. În anul următor, cele 16 zboruri în străinătate au costat 5.600.407,28 lei. În 2018, fostul preşedinte a efectuat 17 zboruri speciale, în valoare totală de 4.923.229 lei. Cele 21 de zboruri speciale executate în anul 2019 pentru deplasările externe ale delegaţiilor conduse de preşedintele Klaus Iohannis au costat 9.335.729 lei. 82 de milioane de lei în al doilea mandat În 2020 au fost efectuate cele mai puţine zboruri speciale pentru deplasările în străinătate. Cele nouă zboruri au costat 3.167.074,10 lei. Cele 16 zboruri speciale efectuate în anul 2021 au costat în total 7.039.007 lei. În 2022, au fost 20 de zboruri speciale în străinătate, iar acestea au costat 13.719.191,25 lei. Delegaţiile conduse de fostul preşedinte Klaus Iohannis au efectuat în anul 2023 cele mai multe zboruri speciale în străinătate. Cele 26 de zboruri au costat 36.459.563 lei. În 2024, cele 22 de zboruri speciale au costat 20.899.997 lei. În anul 2025 a fost un singur zbor special a cărui valoare a fost de 685.125 lei.

Guvernul refuză să vândă falimentara Romaero Foto: Romaero
Economie

Guvernul refuză să vândă falimentara Romaero către o companie românească privată și profitabilă

Guvernul refuză să vândă falimentara societate Romaero către o companie românească privată și profitabilă, Aerostar Bacău, scrie Radu Tudor pe blogul său. Romaero are ca acționar majoritar ministerul Economiei, condus de pesedistul Bogdan Ivan.  Citește și: Cum a ajuns grupul de Facebook „Râzi fără oprire” la „George Simion Președinte” Compania este în pierdere din 2012. În 2023 - ultimul an cu date publice - pierderea a fost de peste 142 de milioane de lei. În schimb, consiliul de administrație al Romaero este plin de sinecuriști: un fost șef al piețelor din Buzău, Alexandru Bușcu, un ofițer pensionar din SRI, cu doctorat la controversata universitate Valahia, Roland Săvulescu, sau Ionel Butunoi, acum președinte al CA Romaero, fost senator PSD și artilerist de meserie.  Guvernul refuză să vândă falimentara Romaero Acum, Radu Tudor, angajat al Antenei 3, scrie că Romaero nu poate repara avioanele Hercules din dotarea Armatei Române, deși, teoretic, este „centrul național de reparații și mentenanță autorizat Lockheed Martin”. Din patru avioane care au nevoie de reparații, trei stau îm hangarele Romaero, iar unul a fost expediat în Portugalia.  Mai mult, scrie acesta, Guvernul refuză să vândă Romaero către Aerostar Bacău - o companie cu acționariat majoritar românesc. Potrivit ultimelor date publice, Aerostar Bacău a înregistrat un profit net de 58,8 milioane de lei și o creștere a cifrei de afaceri cu 16% în primele nouă luni din 2024.  În schimb, Romaero a raportat pierderi de aproape 25 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2024. „Aerostar face mentenanță pentru avioanele de luptă F-16, pentru sistemul de rachete PATRIOT, pentru elicopterele Sikorksy (Red Hawk) și multe altele. Inclusiv pentru avioane comerciale din companii mari, precum British Airways. Ei bine, această companiei 100% românească, performantă și profitabilă face o ofertă statului român pentru a prelua ROMAERO. Și, atenție, se angajează să platească și datoriile făcute de statul român în 25 de ani, adică 70 de milioane de euro. AEROSTAR poate prelua ROAMERO, o poate moderniza, poate aduce contracte, locuri de muncă bine plătite, impozite și taxe către buget. Ce credeți că face Guvernul României? Ați ghicit : refuză oferta AEROSTAR de a salva ROMAERO. E trădare? E zic că da”, apreciază Radu Tudor.  El amintește că, la final de 2025, România va avea în dotare 48 de avioane F-16, iar Aerostar nu va putea asigura mentenanța fără o extindere. „Unde e patriotismul economic de care vorbea premierul României în campanie electorală? (...) Oferte au fost și sunt. Dar nu se vrea. Dacă nu e pe vreun circuit privilegiat de șpagă, mai bine să moară. Așa gândesc ei. Și dacă ei gândesc așa, cum să nu mă gândesc eu la sabotaj și trădare?”, mai scrie jurnalistul. 

O dronă apare pe radare, dar avioanele nu descoperă nimic Foto: Ministerul Apărării
Eveniment

O dronă apare pe radare, dar avioanele nu descoperă nimic

Încă o dronă care apare pe radare intrând în România, dar avioanele de vânătoare nu descoperă nimic: acesta ar putea fi un posibil atac cibernetic rusesc asupra sistemelor românești de apărare antiaeriană. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Ultimul incident s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă. O dronă apare pe radare, dar avioanele nu descoperă nimic „Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională. Astfel, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiței, oră la care Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din zona de nord-est a județului Constanța. Ciolacu invocă un posibil atac cibernetic Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție”, a arătat ministerul Apărării. Un incident aproape identic a avut loc joi seara: radarele au depistat ceea ce părea a fi o dronă, dar avioanele nu au văzut nimic. „Haideţi să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării, dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloţilor nu a existat cu drona în cauză”, a spus premierul Ciolacu, vineri. „E o problemă pentru că înseamnă că nu a mai avut capacitatea radarul să identifice obiectul respectiv, dacă a zburat la o înălțime foarte mică trebuie să fie adaptată legislația care să permită nimicirea dronelor care sunt încărcate cu explozibil, fie că survolează neautorizat spațiul aerian al României, chiar dacă din traiectorie n-ar rezulta o intenție ostilă”, a declarat la Pro TV generalul înrezervă Virgil Bălăceanu, fost șef al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei.

Franța livrează Ucrainei avioane în 2025 (sursa: Facebook/Sébastien Lecornu)
Internațional

Franța livrează Ucrainei avioane în 2025

Franța livrează Ucrainei avioane în 2025. Franța va livra avioanele de luptă Mirage 2000-5 către Ucraina "în primul trimestru al anului 2025", conform ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu. Aceasta perioadă este necesară pentru modificarea avioanelor și pregătirea piloților și mecanicilor. Detalii privind numărul exact al aparatelor, care în prezent fac parte din dotarea forțelor aeriene franceze, nu au fost specificate. Franța livrează Ucrainei avioane în 2025 Echipate pentru lupta aeriană, avioanele Mirage 2000-5 destinate Ucrainei vor primi "noi echipamente" pentru a fi utilizate în misiuni sub culorile ucrainene, conform declarației ministrului Lecornu pe platforma X. Citește și: Nordis Management intră în insolvență, a decis Tribunalul București. Începe să cadă imperiul de carton al lui Ciorbă, soțul „avocatei interlopilor”, pesedista Laura Vicol Printre acestea se numără echipamente de "luptă aer-sol" pentru misiuni de atac aerian și sisteme de "apărare anti-război electronic" pentru a face față bruiajului rusesc. Echipamentele suplimentare vor fi instalate la baza aeriană din Cazaux, situată în sud-vestul Franței. Piloții și mecanicii ucraineni sunt instruiți la baza din Nancy, în estul Franței. Lecornu a confirmat că "pregătirea piloților și mecanicilor ucraineni este în desfășurare". Cerințele Ucrainei pentru apărare aeriană Ucraina, supusă constant bombardamentelor rusești care vizează infrastructura sa energetică, solicită insistent mai multe echipamente de apărare aeriană și avioane de luptă pentru a-și proteja teritoriul. Mai multe state au furnizat deja Ucrainei avioane americane F-16, iar președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în iunie intenția de a sprijini Ucraina cu avioane Mirage 2000.

Primele F-16 au ajuns în Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Primele F-16 au ajuns în Ucraina

Primele F-16 au ajuns în Ucraina. Ucraina a primit primele sale avioane de luptă occidentale F-16, după peste doi ani de aşteptare, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a arătat unui grup de jurnalişti, subliniind totodată că numărul lor este "insuficient". Primele F-16 au ajuns în Ucraina De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a pledat pentru a-i fi livrate F-16 în speranţa de a pune capăt dominaţiei ruse în spaţiul aerian şi o mai bună protejare a localităţilor şi trupelor sale de bombardamentele neîncetate ale ruşilor. Citește și: VIDEO Prezența piloților ucraineni pentru F-16 în România va duce la creșterea acțiunilor de spionaj și sabotaj rusești, potrivit unor surse militare. Însă Bucureștiul își consolidează rolul în NATO De fabricaţie americană, aceste avioane sunt considerate ca fiind "bijuteria coroanei" printre multele echipamente militare pe care Ucraina le-a solicitat susţinătorilor săi în încercarea de a respinge înaintarea forţelor ruse pe teritoriul său. "Am avut sute de reuniuni şi negocieri" cu aliaţii pentru a obţine aceste avioane şi a consolida apărarea aeriană a ţării şi "am auzit adeseori cuvintele 'este imposibil' ca răspuns", a afirmat Volodimir Zelenski în cadrul unei ceremonii desfăşurate într-un loc ţinut în secret în Ucraina. "Acum, aceasta este o realitate, o realitate pe cerul nostru. F-16 sunt în Ucraina", a salutat el. Zelenski vrea 130 de aparate Zelenski nu a dezvăluit numărul aparatelor de zbor primite de Kiev, spunând doar că este "insuficient", la fel ca numărul de piloţi ucraineni instruiţi în Occident pentru a pilota şi întreţine aceste avioane. El nu a dezvăluit nici data livrării, nici ţara care a furnizat acest prim lot de aparate. "Ceea ce este pozitiv este că aşteptăm F-16 suplimentare" şi că "mulţi dintre băieţii noştri fac în prezent pregătirea" pentru a le pilota, a asigurat preşedintele ucrainean. Cel puţin două avioane F-16 au fost văzute survolând situl în timpul ceremoniei. În spatele lui Volodimir Zelenski, alte două aparate de zbor gri, asemănătoare cu F-16, se aflau la sol, fiind acoperite parţial cu plasă de camuflaj, iar pe cozi având imprimată stema naţională, tridentul. La jumătatea lunii mai, preşedintele Zelenski a declarat într-un interviu acordat AFP că forţele aeriene ale ţării sale ar avea nevoie de 120 până la 130 de astfel de avioane pentru a atinge paritatea cu aviaţia rusă.

Bombardierele B-52 au aterizat în România Foto: U.S. Air Force/ Seth Watson.
Eveniment

Bombardierele B-52 au aterizat în România

Pentru prima oară, bombardierele B-52 Stratofortress, de la Barksdale Air Force Base, care pot transporta arme nucleare, au aterizat în România. Este o premieră nu doar pentru România, ci și pentru NATO. Avioanele B-52 escortate de F-16 din Finlanda și România la apropierea de Kogălniceanu Foto: Forțele Aeriene Române Citește și: VIDEO Lasconi face spectacol la oficierea unei căsătorii: strigă mirilor „Pup-o!” și-l felicită pe soț pentru că a spus „Da” hotărât Foto: Forțele Aeriene Române Bombardierele B-52 au aterizat în România „Flancul NATO estic este mai puternic în această zi istorică! Pentru prima dată, bombardierele B-52 Stratofortress de la Barksdale Air Force Base au aterizat în România în sprijinul #BomberTaskForceEurope. Aliații și națiunile partenere profită de orice ocazie pentru a se antrena împreună, pentru a îmbunătăți pregătirea și pentru a promova pacea și securitatea în regiunea europeană”, au scris, pe Facebook, Forțele Aeriene Române. „În timpul desfășurării lor, avioanele B-52 vor opera de la Baza Aeriană din România de lângă coasta Mării Negre și se vor integra cu Aliații NATO și alți parteneri internaționali pentru sincronizarea capacităților și asigurarea angajamentelor de securitate în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA (...) «În mediul global de astăzi, este vital să fim pregătiți să furnizăm o gamă de capabilități durabile de la distanțe mari. Această iterație a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a rafina tacticile, tehnicile și procedurile noastre de angajare în luptă agile», a declarat generalul James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA. «Prin eforturile de colaborare cu aliații noștri, SUA permit forțelor noastre să combată amenințările actuale și viitoare», a adăugat el”, se arată într-un comunicat al NATO.

Aeroportul Haneda, foarte complicat - pilot român (sursa: CBS News)
Eveniment

Aeroportul Haneda, foarte complicat - pilot român

Aeroportul Haneda, foarte complicat - pilot român. Dumitru Oprisiu a explicat de ce aeroportul Haneda este extraordinar de dificil pentru piloți. Pe acest aeroport japonez s-au ciocnit două aeronave. Cea de călători avea aproape 400 de persoane la bord și toate au supraviețuit. Aeroportul Haneda, foarte complicat - pilot român "Haneda , este cel mai mare aeroport al Japoniei si al 4 –lea in lume ca trafic , cu peste 700 miscari zilnic si anual peste 80.milioane de pasageri tranzitati prin acesta . Citește și: Fosta ostatică Mia Schem își relatează experiența: „Nu există civili inocenți în Gaza”. Ținută în captivitate la o familie cu copii, ea relatează cum era înfometată și umilită Am zburat deseori spre acest aeroport . Chiar penultima cursa din cariera , in Feb. 2017 a fost la Haneda. Desi este unul dintre cele mai bine puse la punct aeroporturi pe care am aterizat , cu dotari de infrastructura , navigatie , radiocomunicatii si supraveghere de ultima generatie , nu este un lucru chiar simplu de aterizat acolo . Pozitionarea in Golful Tokyo , numeroasele restrictii de survol deasupra zonelor locuite ,datorate evitarii zgomotului , aglomeratia si nu in ultimul rând vremea rea , mai ales in perioada trecerii taifunelor , fac din Haneda unul dintre aeroporturile care necesita , mai ales pentru aterizare pe pista 23 , o pregatire speciala a echipajelor , o atentie deosebita cu un consum nervos pe masura . "Am trecut prin situații limită" Personal , am trecut prin situatii limita , cand zona Hanedei si a Naritei , celalalt aeroport al Tokyo ului , erau inchise ore bune datorita trecerii centrului taifunului , traficul intarziat se aglomera si arata asemenea unui viespar , dar de aeronave sosite de peste Pacific , dinspre Europa , Australia ,din intreaga lume , toate in limita de combustibil si fiecare dorind prioritate la aterizare . Pe ecranul TCAS ului nu mai puteai distinge care aeronava este deasupra , care dedesubtul tau . In cateva situatii , controlorii de trafic pareau ca sunt depasiti de situatie , desi in fapt erau profesionisti desavarsiti , si nu odata am evitat noi , echipajele , sa-i urmam instructiunile care cu siguranta ar fi dus la incidente . "Noapte fiind îți era și frică să privești afară" Nu odata TCAS ul ne avertiza ca ne apropiem periculos de o alta aeronava . La fiecare 2-3 minute iti schimba pista pe care- ti autoriza apropierea .Noapte fiind iti era si frica sa privesti afara de multitudinea luminilor proiectoarelor si al lampilor rosii de anticoliziune ale celorlalte aeronave . Dese erau intreruperile apropierii si urmarea procedurii de ratare a aterizarii , ceea ce , in vremea de afara , rezerva redusa de combustibil si secventa in care urma sa fii pus pentru o noua apropiere pica , ca un traznet. Dar pana la urma se descurcau exemplar . Opinia mea ca sunt unii dintre cei mai solicitati controlori de trafic din lume , si repet ,foarte buni profesionisti . "Admirația pentru întreg echipajul" Dar , cine stie ce s-o fi intamplat acolo ? Neprevazutul se afla la tot pasul . Banui , dar ma abtin de la orice comentariu , si ar trebui toti sa facem asta . Sa lasam pe seama anchetatorilor sa elucideze cauzele . Totusi , ce am putea face , ar fi sa exprimam simpatia pentru defuncti , recunostinta Divinului pentru cei crutati de aceasta trista intamplare si admiratia pentru intreg echipajul , mai ales cel de cabina , pentru modul cum au actionat cu inalt professionalism , astfel ca nici una dintre cele 379 persoane evacuate nu a avut de suferit , deasemenea profesionalismul echipelor de salvare de la sol . O performanta magnifica , un exemplu care ar trebui studiat in cadrul programelor de pregatire a tuturor celor raspunzatori de siguranta zborului . Iar atunci cand calatorim cu avionul , sa nu uitam ca ei , insotitorii , sunt acolo in principal , pentru a avea grija de viata dumneavoastra , iar la intrarea in aeronava sa le spunem un simplu buna ziua , iar la coborare un multumesc. O merita din plin , credeti-ma. O spun din experienta celor peste 40 de ani pe care i-am petrecut alaturi de ei .", a scris pilotul pe Facebook.

Traficanții de țigări și de droguri treceau granița pe sub nasul autorităților
Eveniment

Traficanții treceau granița pe sub nasul autorităților

Cazul dronei rusești care a căzut pe teritoriul României, dar de care statul român habar nu avea, nu este singular: traficanții de țigări și de droguri treceau granița pe sub nasul autorităților. Citește și: Ucraina a avut dreptate, iar autoritățile române s-au făcut de râs: o dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Kievul a avertizat de luni, dar Bucureștiul a negat vehement Ministerul român al Apărării a recunoscut, azi, că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Kievul a avertizat de luni, dar Bucureștiul a negat vehement, timp de mai multe zile. Traficanții de țigări și de droguri treceau granița pe sub nasul autorităților Două exemple celebre, care arată cât sunt de slab protejate granițele României: 19 martie 2019: un uriaș transport de droguri este adus în România, pe cale maritimă, de pe un vapor, pe coastă, în zona de Sfântu Gheorghe, la câțiva kilometri de două unități de supraveghere a litoralului: radarul Internelor, parte din sistemul complex de supraveghere a traficului la Marea Neagră (SCOMAR), și Farul militar al Marinei. Pe coasta României există 7 faruri de aterizare, amplasate la Sulina, Sfântu Gheorghe, Gura Portiţei, Midia, Constanţa, Tuzla şi Mangalia, care au rolul de semnalizare maritimă pentru siguranţa navigaţiei. Farul militar a fost amplasat în 1968 la Sfântu Gheorghe. SCOMAR a căzut, la 19 martie 2019, pentru câteva ore - exact cât a fost nevoie ca traficanții să-șide barce marfa. Aceștia au avut ghinion, au fost surprinși de furtună și au pierdut o parte din marfă. Așa s-a aflat de acest incident, care altfel nu ar fi fost cunoscut. 2021-2022: în repetate rânduri, avioane ale contrabandiștilor ucraineni trec granița și aduc țigări în România. Nici un avion nu este capturat în România, ci în Ucraina sau Moldova. Două avioane AN-2 au intrat în România și nu au fost prinse de autorități, unul fiind capturat pe un aerodrom din regiunea Ivano-Frankovsk, iar altul pe teritoriul Republicii Moldova. Un raport al grănicerilor cucraineni arăta că au fost găsite și reținute în total 8 aparate de zbor numai pe raza de competență teritorială a Direcției de Grăniceri Cernăuți, din care trei AN-2. „Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă", afirma Ministerul Apărării, în august 2021, în legătură cu aceste transporturi de contrabandă. Însă Ucraina a ridicat un Mig-29, care a interceptat un avion AN-2 suspect și i-a reținut pe pasageri. În iunie 2022 un avion de tip Beechcraft decolează din Ungaria, atinge tangențial Serbia, trece de România, după care intră în spaţiul aerian al Bulgariei, unde a aterizat. Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și promovează mascat șefi de birouri. Proiectul este neconstituțional, spun specialiștii Două avioane de luptă Gripen maghiare, două avioane de luptă americane F-16 şi două avioane de luptă F-16 româneşti l-au interceptat şi escortat până a intrat în spaţiul aerian bulgar, întrucât avionul nu răspundea la nici un fel de apeluri. Membrii echipajului au dispărut.

Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan (sursa: dw.com)
Internațional

Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan

Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan. Avioane ale forţelor aeriene taiwaneze au fost ridicate de la sol duminică după ce zece avioane de luptă chineze au fost detectate că au depăşit linia mediană sensibilă din Strâmtoarea Taiwan, a comunicat Ministerul Apărării de la Taipei, potrivit căruia patru nave chineze au desfăşurat de asemenea patrulări. Avioane chineze, apropiere periculoasă de Taiwan Aceasta este a doua oară în mai puţin de o săptămână când Taiwanul raportează noi activităţi militare ale Chinei, după ce 37 de avioane militare chineze au intrat joi în zona de apărare aeriană a insulei, iar unele şi-au continuat zborul spre vestul Pacificului. Într-un scurt comunicat, Ministerul Apărării taiwanez a transmis că duminică, la ora locală 14.00 (06.00 GMT), a detectat 24 de avioane ale forţelor aeriene chineze, printre care avioane de luptă J-10, J-11, J-16 şi Su-30, precum şi bombardiere H-6. Patru nave chineze au fost de asemenea implicate în "patrule de pregătire comună de luptă", a adăugat ministerul taiwanez, fără alte detalii. Taiwanul a ridicat de la sol avioane de luptă şi a desfăşurat nave şi sisteme terestre de rachete pentru a le monitoriza, a indicat ministerul, folosind formulările tipice pentru astfel de situaţii. Citește și: Investigație The Times: Cercetătorii chinezi din Wuhan au manipulat viruși mortali, proveniți de la lilieci, pentru a-i transforma în arme. China dorea să schimbe echilibrul puterii mondiale În aprilie, China a organizat exerciţii militare în jurul insulei în urma unei deplasări în SUA a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen. Guvernul de la Taipei respinge revendicările de suveranitate din partea Beijingului şi spune că doar locuitorii insulei îşi pot decide viitorul.

Succes major al apărării antiaeriene rusești Foto: Twitter
Eveniment

Succes major al apărării antiaeriene rusești

Succes major al apărării antiaeriene rusești: într-o singură zi a doborât două avioane și două elicoptere, lângă Briansk. Doar că erau propriile aparate, o recunoaște chiar șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Patru aeronave, două avioane ruseşti Su-34 şi Su-35 și două elicoptere Mi-8, au fost doborâte sâmbătă în regiunea rusă Briansk, aproape de granița cu Ucraina, potrivit canalului rusesc de telegram Mash. Iniţial, agenţiile de presă au anunţat prăbuşirea a două aparate de zbor, un Su-34 şi un Mi-8, în incidente separate. Toţi membrii echipajelor ar fi murit. Unii analiști apreciază că aceasta a fost cea mai neagră zi a forțelor aeriene rusești, de la începutul invaziei din Ucraina. Succes major al apărării antiaeriene rusești Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a susținut că ar fi vorba de două avioane și trei elicoptere rusești doborâte de propria antiaerianaă. Yesterday, 13th May, three helicopters and two aircraft were shot down in Bryansk region. This is the work of Russian air defense - spokesperson for Ukrainian Air Force Yurii Ignat. pic.twitter.com/yJZRhAwpee— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 14, 2023 Ipoteza că aceste aparate de zbor ar fi fost victime ale propriei apărări antiareriene a apărut de sâmbătă, pe canalele ucrainene, dar acum este confirmată de Prigojin. Prigojin a răspuns la o solicitare a Newsinfo, care i-a cerut să comenteze prăbușirea celor patru aparate. Declarația lui Prigojin a fost difuzată de serviciul său de presă. „Patru avioane, dacă tragi un cerc în locurile în care au căzut, se pare că acest cerc are un diametru (și toate se află exact într-un cerc) de 40 de kilometri. Adică, raza cercului este de 20 de kilometri. Acum, intrați pe internet, și vedeți ce fel de armă de apărare aeriană ar putea fi în centrul acestui cerc, iar apoi construiți propriile versiuni", a răspuns Prigojin, citat de Meduza. Evgeny Prigozhin commented on the crash in the Bryansk region of a group of two Mi-8 helicopters and Su-34 and Su-35 fighters of the Russian Aerospace Forces: “In order to determine how the Ukrainians could reach out from their territory and hit our planes, it is always… pic.twitter.com/vFWVNwobil— Spriter (@Spriter99880) May 14, 2023 Citește și: Planul de pace în Ucraina al Papei Francisc, discutat în detaliu cu Zelenski, la Roma. Președintele ucrainean, însă, insistă că nu are nevoie de mediator: Decizia e a noastră, războiul e pe teritoriul nostru El a adăugat că „nu era la curent" cu situația, deoarece „avea de-a face cu Bakhmut". Bloggerii militari ruşi au susţinut că aparatele de zbor ar fi fost doborâte de armata ucraineană, punctând că aviația ţării vecine a fost dotată cu avioane MiG-29 poloneze, capabile să lanseze rachete NATO cu rază mai lungă de acțiune. Autorităţile ruse, în schimb, caută sabotori care le-ar fi atacat cu lansatoare de la sol din interiorul Rusiei.

Lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor Foto: Fortele aeriene ale SUA
Politică

Lista țărilor dețin aeronave transportul demnitarilor

Mai multe state, nu doar SUA, dețin unul sau mai multe avioane pentru transportul demnitarilor. Majoritatea țărilor mențin aceste avioane sub controlul forțelor aeriene. În statele nordice, precum Finlanda sau Suedia, faptul că statul deține aeronave VIP nu-i împiedică pe demnitari să circule cu avioane de linie. Primul șef de stat care a folosit un avion pentru o vizită oficială a fost țarul Bulgariei, Ferdinand I, într-o deplasare în Belgia. Lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor Iată , lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor, potrivit datelor TVR Info: Australia: șase aeronave, Airbus A330 MRTT (1 buc.), Boeing 737BBJ (2 buc.), Dassault Falcon 7x (3 buc.). Ele aparțin forțelor aeriene Belgia, trei nave: două Dassault Falcon 7X, un Dassault Falcon 900 Bulgaria, două aeronave: un Airbus A319, un Dassault Falcon 2000 Canada: un Airbus CC-150 Polaris (Airbus A310-300) în configurație VIP și patru Bombardier Challenger 600 Cipru, un Embrarer ERJ 135s primit cadou de la Grecia Cehia: două Airbus A319CJ, un Bombardier Challenger 600, șase Airbus C-295 Croația, un Bombardier Challenger CL-604 9A Danemarca: patru Bombardier Challenger 604s Finlanda: trei Bombardier Learjet 35 și un Cessna Citationjet/M2 525 Franța: 12 aeronave, dintre care mai multe Airbus capabile de zboruri de lungă durată. Președintele Franței se deplasează cu nu mai ăuțin de trei nave Germania: 16 aeronave, din care două Airbus pentru zboruri de lungă durată. Flota este sub controlul forțelor armate Grecia, trei aeronave: Airbus A340-300s, Gulfstream V, Embraer ERJ 135BJ Irlanda, două aeronave, printre care un Gulfstream IV Italia: nouă aeronave, din care două Airbus 319 CJ pentru tansport scurt-mediu Japonia: două Boeing 777-300ER Norvegia folosește două Dassault Falcon 20 Olanda are un Gulfstream IV și un Boeing 737-800 Polonia folosește un Boeing 737-800 și două Gulfstream 550 Slovacia are trei aeronave pentru transportul demnitarilor, din care două Airbus 319 Ungaria: patru aeronave, două Airbus A319 și două Dassault Falcon 7x. Președintele Poloniei folosește avionul prezidențial pentru a transporta copii bolnavi din Ucraina Pe listă se mai află țări care dețin adevărate flotile pentru demnitari, precum Turcia (12 aeronave, majoritatea Airbus sau Boeing), Marea Britanie (patru aeronave) sau Spania (șapte aeronave).

Cei care conduc Avioane Craiova, Romaero (sursa: Facebook/Florin Spataru)
Investigații

Cei care conduc Avioane Craiova, Romaero

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a numit la conducerea companiilor de armament ale statului politruci fără nici o legătură cu domeniul. De la secretare până la foști vânzători, bibliotecare, lăcătuși, polițiști, profesori, pensionari, chiar și patroni de discoteci. Majoritatea, susținuți politic de PSD și PNL, principalele partide de guvernământ. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Cei care conduc Avioane Craiova, Romaero. Consilierii ministrului Florin Spătaru au preluat președinția Consiliilor de Administrație de la Avioane Craiova și Romaero, două companii strategice din industria de apărare. La Romaero au ajuns și oamenii ministrului Gabriela Firea, colonelul SRI Alexandru Roland Săvulescu și Alexandru Hanzem Kansou. Cei care conduc Avioane Craiova, Romaero Ministerul Economiei, condus în prezent de pesedistul Florin Spătaru, coordonează activitatea industriei de apărare de stat prin compania Romarm, acționar majoritar la 15 fabrici de armament în întreaga țară. Separat, în portofoliul Ministerului Economiei se mai află șase companii: Avioane Craiova, IAR, IOR, Romaero, Șantierul Naval Mangalia și Uzina Mecanică Orăștie. Alte două companii strategice, Uzina de Produse Speciale Făgăraș și Construcții Aeronautice, se află în faliment din anul 2008, respectiv 2014. Pe lângă ministrul Florin Spătaru, de industria de apărare răspunde oficial și secretarul de stat Daniela Nicolescu, numită în funcție de liberali. De altfel, industria de apărare a și fost împărțită între PSD și PNL când a venit vorba de funcții de conducere. Agentul de vânzări și silvicultorul Avioane Craiova, una dintre societățile deținute de Ministerul Economiei, a fost înființată în anul 1972 cu scopul de a produce avioane militare pentru Forțele Aeriene Române. Consiliul de Administrație format din cinci membri. Liberalul Mădălin Romeo Voicinovschi, unul dintre membrii CA, a fost agent și manager de vânzări. În prezent, este administrator public al comunei Teasc, din județul Dolj. Cosmin Lucian Gherghe, alt membru CA, este lector universitar la Universitatea din Craiova. Tot în Consiliul de Administrație la Avioane Craiova îl regăsim pe silvicultorul Eugen Gioancă, fost senator PSD în perioada 2019-2020. El a intrat în Parlament în locul lui Claudiu Manda, care a renunțat la mandat pentru post de europarlamentar. Gioancă s-a pensionat anticipat, dar continuă să lucreze și pe post de consilier parlamentar. Un alt pesedist plasat la conducerea Avioane Craiova este inginerul Marius Cosmin Pantilimon, consilier județean și consilier parlamentar. Lăcătuș mecanic din 1987 În funcția de președinte al Consiliului de Administrație de la Avioane Craiova a fost numit Viorel Beleuzu, consilierul personal al ministrului Florin Spătaru. La începutul acestui an, ministrul Spătaru l-a plasat și în CA al Șantierului Naval 2 Mai SA. Viorel Beleuzu a intrat în câmpul muncii ca lăcătuș mecanic în anul 1987. După cinci ani, a făcut pasul spre administrația publică, unde a deținut mai multe funcții: de la expert la Avocatul Poporului, până la director adjunct al AVAS. În perioada 2017 - 2018 a fost încadrat pe postul de consilier relații la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. De acolo, s-a detașat la Departamentul pentru Privatizarea și Administrarea Participațiilor statului, din subordinea Ministerului Economiei. Ministrul de atunci, Dănuț Andrușcă, l-a plasat în Consiliul de Supraveghere al Șantierului Damen Mangalia. Din această postură, Beleuzu a votat intrarea în directoratul șantierului a lui Florin Spătaru, pe atunci director de resurse umane la compania Damen. Actualul ministru, funcție de la consilier Contactat de către Defapt.ro, Viorel Beleuzu a spus că a votat intrarea în directorat a lui Florin Spătaru, dar nu i-a fost șef direct actualului ministru. El a precizat că ședințele Consiliului de Administrație le ține la sediul ministerului, acolo unde îi convoacă pe toți membrii. „Partea asta de administrare a societăților nu presupune prezența fizică acolo. Nu tot timpul. Când este nevoie și sunt situații mai delicate, ca să înțeleg mai bine care este situația, mă duc acolo câteva ore. Fac destule ore suplimentare care acoperă cu vârf și îndesat perioada în care sunt plecat”, a declarat Viorel Beleuzu. Totodată, Beleuzu a declarat că cele două companii din a căror conducere face parte nu au primit bani de investiții anul acesta. PSD, cu pensionari speciali La Romaero SA, fosta Întreprindere de Avioane București, ministrul Florin Spătaru l-a impus în funcția de președinte CA pe consilierul său Costel Enache, ieșit la pensie în decembrie 2021 din Ministerul Apărării Naționale. El a lucrat la Departamentul pentru Armamente, instituție care s-a ocupat și de organizarea licitației pentru achiziția de corvete. PSD București, organizație condusă de ministrul Gabriela Firea, i-a impus în CA pe Alexandru Roland Săvulescu și pe Alexandru Hanzem Kansou. Primul este un fost colonel, pensionat din Serviciul Român de Informații și candidat la Camera Deputaților din partea PSD București. Citește și: Rareș Bogdan, audiat la DNA. Dar nu în dosarul șpăgilor de pe Otopeni, ci în cel al lui Pițurcă – Romarm Iar Alexandru Hanzem Kansou, secretarul general al PSD București, este finul cuplului Gabriela Firea – Florentin Pandele. Tot pe această filieră, Kansou a fost numit director al Societății Naționale de Radiocomunicații, o altă companie strategică a statului și unul dintre principalii furnizori de rețele și servicii de comunicații electronice din România. PSD Buzău, organizație condusă de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, l-a impus în CA al Romaero pe Alexandru Buscu, consilier județean și fost director executiv la societatea Piețe, Târguri și Oboare Buzău.

Ucraina primește avioane, frustrare la Kremlin (sursa: BBC)
Internațional

Ucraina primește avioane, frustrare la Kremlin

Ucraina primește avioane, frustrare la Kremlin. Rusia a amenințat vineri că toate avioanele de luptă furnizate Ucrainei de statele occidentale vor fi distruse, după ce statele membre NATO Polonia şi Slovacia s-au angajat să trimită avioane de luptă MiG-29 Kievului. Ucraina primește avioane, frustrare la Kremlin De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina în urmă cu peste un an, ţările NATO au trimis miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, în contextul în care Kievul solicită arme despre care susţine că sunt vitale pentru respingerea avansului rus. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Moscova a acuzat Occidentul că participă direct la conflict furnizând arme Ucrainei şi a avertizat şi anterior că armele NATO sunt ţinte legitime pentru forţele sale. "În cursul operaţiunii militare speciale tot acest echipament va fi distrus", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Pare că toate aceste ţări sunt astfel angajate în eliminarea unui echipament vechi care nu le este necesar", a adăugat el. Citește și: Marea întrebare după retragerea autorizației Euroins: vor fi sau nu plafonate prețurile RCA? În caz negativ, cea mai ieftină poliță RCA poate depăși 1.000 de lei Slovacia a comandat avioane de luptă F-16 din SUA în 2018 pentru a înlocui avioanele MiG-29 învechite. Flota sa de 11 avioane MiG-29 a fost scoasă din funcţiune vara trecută.

OZN-urile americane pot provoca dezastre aeriene (sursa: defense.gov)
Internațional

OZN-urile americane pot provoca dezastre aeriene

OZN-urile americane pot provoca dezastre aeriene. Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un "obiect neidentificat" a fost doborât în timp ce survola nord-vestul ţării, la o zi după ce Statele Unite au doborât un obiect care zbura deasupra statului Alaska. F-22 a lovit din nou "Am ordonat punerea la pământ a unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian", a scris premierul Trudeau pe Twitter. "Avioane din Canada şi Statele Unite au fost trimise la faţa locului, iar tirul unei rachete AIM 9X provenind" de la un avion de vânătoare american F-22 "a lovit obiectul", a adăugat el. Preşedintele american Joe Biden a autorizat avionul, una dintre aeronavele Comandamentului pentru Apărare Aerospaţială din America de Nord (NORAD) să "colaboreze cu Canada", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. Forţele canadiene "vor recupera acum şi vor analiza resturile obiectului", a adăugat premierul canadian. Obiectul zbura la o altitudine de 12.200 de metri, a declarat ministrul canadian al Apărării Naţionale, Anita Anand, într-o conferinţă de presă sâmbătă seara, şi a fost doborât "la aproximativ 160 de kilometri distanţă de frontiera canadiano-americană" în jurul orei 20:40 GMT. Obiectul este un "dispozitiv cilindric" mai mic decât balonul distrus în Carolina de Nord săptămâna trecută, a precizat Anita Anand. "Pentru moment continuăm analizele asupra obiectului, aşa că nu ar fi prudent din partea mea să speculez asupra originii sale", a adăugat ea, după care a mulţumit Pentagonului şi membrilor armatelor Canadei şi SUA pentru cooperare. OZN-urile americane pot provoca dezastre aeriene Ministrul Apărării Naţionale din Canada scrisese anterior pe Twitter că a discutat cu omologul său american, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, reafirmând o "apărare comună" a suveranităţii lor. Acesta este al doilea obiect zburător doborât de Statele Unite în aproximativ 24 de ore. Un obiect similar "de mărimea unei maşini mici" a fost distrus vineri deoarece reprezenta "o ameninţare la adresa siguranţei traficului aerian", potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Citește și: Americanii au doborât un obiect de dimensiunile unei mașini mici care zbura la 12.000 de metri deasupra Alaskăi Operaţiunile de căutare şi recuperare a rămăşiţelor obiectului distrus vineri au continuat sâmbătă, dar au fost îngreunate de "răcirea aerului Arcticii, zăpadă şi lumina limitată a zilei", a informat Comandamentul Nord-American într-un comunicat, adăugând că Pentagonul nu poate oferi "nici un alt detaliu ...despre obiect, inclusiv capabilităţile, scopul sau originea acestuia". Aceste incidente au loc la o săptămână după ce Washingtonul a doborât un balon de spionaj chinez în largul coastei sale atlantice, care survolase obiective militare sensibile, dar care a fost descris de Beijing drept o aeronavă "civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră