sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: asf

21 articole
Eveniment

România ar putea fi primită în OECD în 2026

România ar putea fi primită în OECD în trimestrul III sau IV din 2026, susține șeful Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF), Alexandru Petrescu. El a arătat că că România are un parcurs de la care nu se poate abate în ceea ce priveşte reperele calendaristice de adopţie a diferitelor tipuri de reglementări, legislaţii. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor România ar putea fi primită în OECD în 2026 „Pentru mine, un real vânt în pânze în ceea ce priveşte operaţionalizarea schimbării este parcursul de aderare la OCDE, fiindcă foarte multe principii, parţial sau unele deloc aplicate în legislaţia primară sau secundară din România, acum devin repere de obligativitate. Perspectivele din acest punct de vedere sunt optimiste. Avem un parcurs de la care nu ne putem abate nici cu o zi în ceea ce priveşte reperele calendaristice de adopţie a diferitelor tipuri de reglementări, legislaţii. Există perspectiva să devenim membri cu drepturi depline undeva în trimestrul III - IV al anului 2026. Vom vedea un întreg pachet de schimbări implementat care îşi va arăta roadele şi va simplifica multe dintre lucrurile care acum sunt reclamate de diferite entităţi listate", a declarat Petrescu. „Nu este niciun secret pentru nimeni că există, la nivelul Europei, o configuraţie de layere birocratice care fac viaţa antreprenorului, indiferent de nivelul în care activează, mai dificilă. Şi nu trebuie să vă spun eu sau să auziţi din voci europene, cred că mulţi dintre dumneavoastră, dacă nu din curiozitate, din obligaţie profesională, aţi parcurs raportul Draghi - şi acolo avem o radiografie destul de clară a situaţiei la zi, în ceea ce priveşte competitivitatea, productivitatea, vizavi de alte geografii, mă refer la cea asiatică, la cea nord-americană. Nu ţine doar de jurisprudenţa, jurisdicţia românească să facă ceva”, a mai afirmat șeful ASF.

România ar putea fi primită în OECD în 2026 Foto: OECD
Cum s-a dublat prețul la RCA  Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Cum s-a dublat prețul la RCA

Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere: în 2019, plăteam 485 de lei pentru o asigurare pe un an, în 2023 am achitat 1.307 lei, iar în 2024 1.040 de lei. Citește și: 110 voturi pentru UDMR într-o secție din Videle, oraș fără nici un maghiar. Voturile pentru UDMR au explodat în sudul țării „Mă bucur că Autoritatea de Supraveghere Financiară propune oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024. Este o măsură necesară pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă”, a declarat, azi, premierul Ciolacu. Cum s-a dublat prețul la RCA Dețin o mașină veche, un Kia Ceed din 2009, pe care nu o schimb fiindcă circul circa 10 km pe săptămână, uneori chiar mai puțin, și care nu a avut nici o defecțiune de când o folosesc. Are puțin peste 100.000 de kilometri la bord. Polițele de asigurare sunt cumpărate de la companii diferite, dar fiindcă achizițiile au fost făcute prin același site le-am putut urmări ușor. În 2019 am plătit 485 de lei, în 2020 - 666 lei, 2021- 572 lei, 2022 - 947 lei, 2023 - 1.307 lei și 2024 - 1.040 lei. Practic, în trei ani, din 2021 în 2024, majorarea a fost de 90%. Jurnalistul Vlad Petreanu a sesizat și el această scumpire. „2020: mașină nouă, prima înmatriculare, persoană fizică, motor 2 litri, clasa bonus-malus B1 - ofertele de poliță RCA variau între 700-1200 de lei. 2024: aceeași mașină, clasa bonus-malus B5, ofertele de poliță RCA încep de la 1700 de lei și ajung la 2800 de lei. In other news: sumele plătite de contribuabili pentru acoperirea pagubelor provocate de falimentele tip Caritas de pe piața asigurărilor vor ajunge la 2 miliarde de euro”, a arătat Petreanu. DeFapt.ro a scris, joi, că falimentele din asigurări, care au avut loc sub nasul ASF, i-au costat pe contribuabili 1,2 miliarde de euro pînă acum, dar urmează plata a încă 800 de milioane de euro. Peste 28.000 de euro brut a câștigat președintele Autorității de Supraveghere Financiară pe lună, în 2022, conform propriei declarații de avere – un venit anual de aproape 350 de mii de euro brut. În plus, angajații ASF, ale căror salarii sunt secrete, beneficiază de o lungă listă de privilegii: 16 salarii, abonamente wellness, cinci zile libere pentru diferite evenimente în familie sau 8775 de lei pentru „situații medicale deosebite”.

Falimentele din asigurări i-au costat pe contribuabili 1,2 miliarde de euro Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Falimentele din asigurări i-au costat pe contribuabili miliarde

Falimentele din asigurări, care au avut loc sub nasul ASF, i-au costat pe contribuabili 1,2 miliarde de euro pînă acum, dar urmează plata a încă 800 de milioane de euro. Informația a fost furnizată de Sorin Mititelu, vicepreşedinte al ASF responsabil de zona asigurărilor, la ZF Bankers Summit 2024. Citește și: De ce refuză premierul Ciolacu să-și prezinte diploma de bacalaureat, deși susține că o are. Cum a absolvit studii post-universitare fără să aibă diplomă de licență „Inerent se fac greşeli, fiind o piaţă tânără. Nota de plată pentru falimente a fost destul de mare. Cam 1,2 miliarde euro a fost obligaţia de plată a Fondului de Garantare a Asiguraţilor pentru falimentele din ultimii ani şi mai sunt de plată 800 milioane euro”, a declarat Mititelu, citat de Ziarul Financiar. Falimentele din asigurări i-au costat pe contribuabili miliarde Peste 28.000 de euro brut a câștigat președintele Autorității de Supraveghere Financiară pe lună, în 2022, conform propriei declarații de avere - un venit anual de aproape 350 de mii de euro brut. În plus, angajații ASF, ale căror salarii sunt secrete, beneficiază de o lungă listă de privilegii: 16 salarii, abonamente wellness, cinci zile libere pentru diferite evenimente în familie sau 8775 de lei pentru „situații medicale deosebite”. Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că tolerarea, de către ASF, a schemelor piramidale din asigurări, este motivul unui RCA extrem de scump. „Aflăm acum că falimentele din asigurări au costat 1.2 miliarde euro, adică ~5 ori bugetul orașului Craiova. Cine o va plăti? Tot contribuabilii români sub forma unui RCA mai scump. Pentru că toate pagubele create ajung la un fond de garantare care, la rândul său, se alimentează din taxe percepute odată cu achiziționarea unei polițe RCA. Dacă tot exista ASF în asigurări, treaba lor era să vadă să nu fie scheme piramidale în piață. Fix asta n-au făcut. N-au făcut o dată, de două ori, de trei ori, și da, de patru ori. Ăsta e unul dintre cele două motive pentru care plătim un RCA extrem de scump”, a scris Năsui. Incompetența ASF ne costă de cinci ori bugetul Craiovei.Să nu credeți că singurul cost al ASF-ului sunt cele 16 salarii pe an de mii de euro/lună, pe care au stabilit ei să și-le dea din banii noștri.Aflăm acum că falimentele din asigurări au costat 1.2 miliarde euro, adică…— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) June 20, 2024

Noua conducere ASF cumpără căști Airpods Pro2 Foto: Facebook
Politică

Noua conducere ASF cumpără căști Airpods Pro2

Noua conducere a ASF își cumpără, pe bani publici, căști in-ear Airpods Pro2 și mouse Apple Magic, arată datele publicate de comunitatea Facebook „Banii noștri”. Parlamentul a numit această nouă conducere la 20 decembrie. Citește și: Cine este primul demnitar român care a semnat pentru afacerea Roșia Montana Gold Corporation: a rupt PNL ca să-l susțină pe Ponta. Contractele au dispărut din arhiva ANRM Noua conducere ASF cumpără căști Airpods Pro2 Potrivit informațiilor din SEAP, publicate de „Banii noștri”, ASF a achiziționat: O pereche de căști in-ear AirPods Pro2 cu MagaSafe Case, în valoare de 1.077 de lei. Un Apple Pencil, în valoarea de 1.146 lei Un mouse Apple Magic, de 798 de lei Apple Pencil Tips 4 Pack, de 95 de lei Președintele ASF beneficiază de: Salariu - 43.178 lei net Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. - 19.665 lei net Primă de Crăciun - echivalentul unui salariu Primă de perfomanță - echivalentul unui salariu Un salariu pentru vacanță - echivalentul unui salariu Un salariu de ziua ASF Ceilalți membri ai conducerii ASF câștigă 10-13.000 de euro pe lună. Noul președinte al ASF este un obscur pesedist, Alexandru Petrescu, cu studii la o universitate mediocră din Marea Britanie. Acesta ar fi lucrat în Marea Britanie până în 2012, când s-a întors în România, iar PSD l-a promovat în funcții înalte, fiind ministru în regimul Dragnea și șef al Poștei pe vremea când Ponta controla Guvernul și PSD. Potrivit datelor de pe Facebook, Alexandru Petrescu este membru PSD din 2010, când lucra în Marea Britanie, la o bancă. Nu este clar cum a lucrat, legal, Petrescu în Marea Britanie din anul 2000, când nici nu terminase facultatea, iar românii nu aveau drept legal de muncă în această țară. În 2020, era un puternic susținător al primarului PSD Dan Tudorache, acum urmărit penal.

Viitorul președinte al ASF, Alexandru Petrescu, a absolvit în 2001 o universitate înființată în 2013
Politică

Viitorul președinte ASF absolvit în 2001 universitate înființată 2013

Viitorul președinte al ASF - instituția de stat cu cele mai mari salarii din România - pesedistul Alexandru Petrescu, scrie că a absolvit în 2001 o universitate înființată în 2013. Acesta ar fi lucrat în Marea Britanie până în 2012, când s-a întors în România, iar PSD l-a promovat în funcții înalte, fiind ministru în regimul Dragnea și șef al Poștei pe vremea când Ponta controla Guvernul și PSD. Citește și: Agramații PSD-ului și ai lui Robert Negoiță: mesajele anti-Nicușor Dan de la protestul organizat de primarul Sectorului 3 aveau virgulă între subiect și predicat Potrivit datelor de pe Facebook, Alexandru Petrescu este membru PSD din 2010, când lucra în Marea Britanie, la o bancă. În 2020, era un puternic susținător al primarului PSD Dan Tudorache, acum urmărit penal. Nu este clar cum a lucrat, legal, Petrescu în Marea Britanie din anul 2000, când nici nu terminase facultatea, iar românii nu aveau drept legal de muncă în această țară. Viitorul președinte al ASF a absolvit în 2001 o universitate înființată în 2013 Din biografiile sale lipsesc informații esențiale precum data și locul nașterii, precum și liceul pe care l-ar fi urmat. Într-una din puținele biografii în care își prezintă studiile, cea depusă în aprilie 2023 la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM - Petrescu declară, sub semnătură, că a absolvit „Studii universitare de licență, BSc (hons) Business Administration Degree, 10 iulie 2001, University of South Wales, Business Administration, Marea Britanie”. Însă, potrivit Times Higher Education, această universitate s-a înființat abia în 2013. „Universitatea South Wales a fost fondată în 2013 prin fuziunea dintre Universitatea din Glamorgan și Universitatea Wales, Newport. Universitatea Wales, Newport, își are originea în Institutul de Mecanică din Newport, fondat în 1841. Școala de Mine din South Wales și Monmouthshire, fondată în 1913, a evoluat în Politehnica din Țara Galilor înainte de a deveni Universitatea din Glamorgan în 1992. La înființare, universitatea era a șasea cea mai mare universitate din Regatul Unit, cu 33.500 de studenți”. Într-o altă biografie, de pe site-ul Fondului Român de Contragarantare, Petrescu scrie că are diplomă de economist de University of Wales, deci este posibil ca el să fi studiat la universitatea care s-a transformat apoi în University of South Wales. Însă el nu precizează anul când ar fi absolvit University of Wales. Oricum, University of South Wales este una din cele mai slabe universități din Marea Britanie, fiind plasată pe locurile 1000-1200 din lume în clasamentul Times Higher Education. În biografia depusă pe site-ul Poștei Române, el și-a plasat fotografia, dar nu scrie când s-a născut, unde și unde a studiat. PSD l-a copleșit cu funcții În cariera sa, Petrescu a beneficat de multiple sinecuri din partea PSD: a fost director general al Poștei Române, a fost ministru la Mediul de Afaceri și la Cominicațți, în regimul Dragnea, și a fost în Consiliul de Supraveghere al Fondului de Garantare a Creditelor IMM-urilor. Din octombrie 2021 la final de 2022 a fost consilierul ministrului Câciu. Pe Facebook, el se declară prieten cu fostul pușcăriaș Sorin Roșca Stănescu. „Duminică seara, la un pahar de vorbă cu maestrul Sorin Rosca Stanescu. Am discutat despre #sectorul1 și despre politica. Nimeni nu o sa faca ce nu avem noi curaj sa facem”, scria, la 8 august 2021, Petrescu.

Uriașa listă a privilegiilor angajaților ASF Foto: captură video Ziarul Financiar
Eveniment

Uriașa listă a privilegiilor angajaților ASF

Uriașa listă a privilegiilor angajaților ASF, instituția de stat care a închis ochii la cele mai răsunătoare falimente din industria asigurărilor: de la 16 salarii la abonamente wellness sau nenumărate zile libere. Informațiile apar în Contractul Colectiv de Muncă, care a fost pus la dispoziția deputatului USR Claudiu Năsui, după ce acesta a dat în judecată instituția. Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată. Și-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an.Dumneavoastră câte salarii pe an aveți?— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) October 23, 2023 Citește și: Judecătorul CCR Deliorga a deschis în 2022 șase conturi bancare în care a depus 657.000 de lei, aproape toți banii câștigați anul trecut Uriașa listă a privilegiilor angajaților ASF Salariile angajaților ASF sunt secretizate, iar Agenția Națională de Integritate nu a protestat, având în vedere că soția președintelui ANI a fost angajată consileră a președintelui ASF. Ce drepturi au angajații ASF, potrivit Contractlui Colectiv de Muncă: Pe lângă cele 12 salarii, pot primi „prime anuale în cuantum de 100% din salariul brut și indemnizația brută lunară” pentru Ziua ASF și concediul anual. Încă o astfel de primă se acordă anual fără nici un motiv. În sfârșit, un salariu se acordă ca „primă de performanță”. În total: 16 salarii anuale Cinci zile libere pentru diferite evenimente în familie, de la căsătoria unui copil la decesul socrilor. Pentru ziua de naștere se acordă o zi liberă, care nu trebuie să fie în zi nelucrătoare. 8775 de lei pentru „situații medicale deosebite” 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I Cadouri pentru copii, de Crăciun și 1 iunie 300 lei/ lună pentru abonamente de fitness sau wellness Vouchere de vacanță și tichete de masă Citește și: Dezmăț de Paște în instituțiile publice: ASF își premiază eșecul Euroins cu vinuri franțuzești, ciocolată, foie gras. BNR cumpără pește proaspăt și icre negre de 850.000 euro pentru angajați Contract-Colectiv-ASFDownload Salariul imens al unui contabil de ocol silvic Pentru angajații cu 10-20 de ani vechime, concediul este de 30 de zile lucrătoare, in cazul celor cu peste 20 de ani vechime - 35 de zile lucrătoare. Practic, cu tot cu zilele libere oficiale și o zi liberă la aniversarea nașterii, un angajat ASF este în vacanță între șase și șapte săptămâni pe an. Nicu Marcu, președintele ASF - fost contabil la un ocol silvic din Caracal - primea o sumă netă de 40.534 lei, salariu, plus 18.379 lei, indemnizația de membru al Consiliului ASF – în total puțin sub 59.000 lei/lună. Însă declarația sa de avere arată un venit anual de 892.533 lei, adică puțin sub 75.000 de lei pe lună. Diferența vine, probabil, din salariile suplimentare acordate de ASF. În anul fiscal 2021, din declarația de avere reiese că el câștiga doar 65.000 de lei pe lună, deci veniturile sale salariale s-au majorat cu 10.000 de lei pe lună.

Instituția unde s-au inventat 16 salarii lunare, inclusiv pentru „Vacanța mare” Foto: Facebook
Eveniment

Instituția inventat 16 salarii lunare, „Vacanța mare”

Instituția unde s-au inventat 16 salarii lunare, inclusiv salariu pentru „Vacanța mare”: la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară se plătesc patru salarii suplimentare pe an. Instituția ținea secrete aceste informații, dar deputatul USR Claudiu Năsui a dat-o în judecată și a obligat-o să arate de ce venituri dispun angajații ASF. Soția lui Florin Moise, președintele Agenției Naționale de Integritate, este consiliera președintelui autorității, Nicu Marcu, și are salariul secretizat. Citește și: Dezmăț de Paște în instituțiile publice: ASF își premiază eșecul Euroins cu vinuri franțuzești, ciocolată, foie gras. BNR cumpără pește proaspăt și icre negre de 850.000 euro pentru angajați Instituția, condusă de un fost contabil de la Ocolul Calafat, este celebră pentru că a tolerat falimente răsunătoare în industria asigurărilor, intervenind prea târziu, iar contribuabilii vor fi nevoiți să achite despăgubiri uriașe rămase de plătit după aceste falimente. De exemplu, Spitalul Județean Botoșani era asigurat la Euroins, care a falimentat, iar dacă familia gravidei care a murit în chinuri la acest spital va câștiga procesul cu instituția medicală, va plăti Consiliul Județean Botoșani, nu asiguratorul de malpraxis. Instituția unde s-au inventat 16 salarii lunare, inclusiv pentru „Vacanța mare” Ce salarii a recunoscut ASF că acordă angajaților ei, potrivit datelor preluate de la Claudiu Năsui de Știri pe Surse: salariu suplimentar de Crăciun salariu suplimentar „primă de performanță” salariu suplimentar de „Ziua ASF” salariu suplimentar de „vacanța mare” Foto: Stiri pe surse Salariile angajaților ASF au fost secretizate. Sunt publice salariile conducerii instituției, conducere numită de Parlament. Nicu Marcu, președintele ASF Nicu Marcu, președintele ASF, primea o sumă netă de 40.534 lei, salariu, plus 18.379 lei, indemnizația de membru al Consiliului ASF - în total puțin sub 59.000 lei/lună. Însă declarația sa de avere arată un venit anual de 892.533 lei, adică puțin sub 75.000 de lei pe lună. Diferența vine, probabil, din salariile suplimentare acordate de ASF. În anul fiscal 2021, din declarația de avere reiese că el câștiga doar 65.000 de lei pe lună, deci veniturile sale salariale s-au majorat cu 10.000 de lei pe lună. Ce ascundea ASF de a fost nevoie să-i dau în judecată. Și-au dat două noi salarii pe an. Adică au ajuns de la 14 la 16 salarii pe an.Dumneavoastră câte salarii pe an aveți?— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) October 23, 2023 „Salarii de zeci de mii de euro pe lună, şi tot nu e destul pentru ei. Mai adaugă şi sporuri şi diurne (îşi mută domiciliul ca să zică că sunt în deplasare perpetuă) şi al 13-lea, 14-lea, 15-lea salariu etc. Orice pot să facă să mai stoarcă un ban de la stat. Plus, evident, bonus de performanţă. Performanţa de a patrona faliment după faliment pe piaţa RCA", declara Claudiu Năsui.

Bugetarii cu averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat: Aura și Cristian Socol Foto: ZF
Eveniment

Bugetarii averi uriașe Ciolacu atace sectorul privat

Bugetarii cu salarii și averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat: familia Aura și Cristian Socol, pe vremuri finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat. Publicația Curs de Guvernare scrie, azi, că cei doi sunt în spatele măsurilor economice ale guvernării Ciolacu, după ce și în regimul Dragnea s-au bucurat de o influență uriașă. În decembrie 2018, el lăda performanța economică a guvernării Dragnea: „Economic şi social, România trăieşte cea mai bună perioadă din istoria ei”. Citește și: Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai spăgile, ori te ia DNA-ul” De altfel, în 2020, Ciolacu spunea că Cristian Socol ar urma să fie ministru de finanțe, dacă PSD va prelua guvernarea. Presa arată că el l-a îndemnat pe actualul premier PSD să desființeze cota unică. Însă, în timp ce Socol a avut constant o atitudine de stânga, el a beneficiat constant de sinecuri excelent plătite și a acumulat o avere consistentă, inclusiv o vilă uriașă, de 656 mp, și un Mercedes C180, un adevărat simbol al prosperității capitaliste. Bugetarii cu averi uriașe care l-au îndemnat pe Ciolacu să atace sectorul privat În decembrie 2021, imediat ce PSD a ajuns la putere, Cristian Socol a fost numit președinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, cu o indemnizație brută de 18.900 de lei pe lună. El mai câștigă circa 8.000 de lei pe lună de la ASE, unde este profesor. În total, el obține de la statul român aproape 4.000 de euro pe lună. Soția sa, Aura Socol, a fost plasată de PSD în conducerea ASF, de unde câștiga, în 2022, net, circa 7.000 de euro pe lună. De la ASE, unde predă, ea mai primește circa 1.400 euro pe lună. Familia Socol deține două case, una în București, de 173 mp, și alta în Voluntari, de 678 mp, terenuri intravilane în București, Voluntari, Urlați din Prahova și Albești, din Argeș, plus o jumătate de hectar de teren agricol în Argeș. Citește și: Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu” În regimul Dragnea, una dintre sinecurile de care a beneficiat Cristian Socol a fost plasarea sa în Consiliul de Administrație al Salrom. În perioada 2013-2015 a fost consilier al premierului Ponta.

Cu ce sume uriașe este răsplătit dezastrul de la ASF
Economie

Cu ce sume uriașe este răsplătit dezastrul de la ASF

Cu ce sume uriașe este răsplătit dezastrul de la ASF: salariul anual al lui Nicu Marcu, președintele instituției, a crescut cu 250.000 de lei într-un an! În 2022, au avut loc cele mai mari falimente ale unor asiguratori. Marcu a ajuns președintele ASF cu sprijinul PSD. El este absolvent al Facultății de Economie de la universitatea din Craiova și a fost ani întregi contabil la un ocol silvic. Cu ce sume uriașe este răsplătit dezastrul de la ASF Potrivit declarației de avere din anul 2023 - care acoperă anul fiscal 2022 - salariul lui Nicu Marcu a ajuns la 989.900 de lei. În declarația din 2022, care acoperea anul fiscal 2021, el menționa un salariu de doar 748.300 de lei. Diferența este de aproape 250.000 de lei. Lunar, el încasa, în 2022, 82.500 de lei, față de 62.300 de lei în 2021. Veniturile sale salariale au crescut cu circa 32%, dublu față de inflația de 16%. Nicu Marcu și-a depus declarația de avere la 15 iunie, dar ea a fost publicată abia acum, de Ziarul Financiar. “Anul 2022 a fost şi cel în care City Insurance a intrat în faliment, fiind cea mai mare prăbuşire din piaţa asigurărilor. Un al mai târziu de la acest moment, şi Euroins a intrat în colaps, primind verdictul ASF privind retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea insolvenţei şi demararea procedurii de promovare a falimentului. Nicu Marcu are şi un salariu de 28.530 de lei de la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi deţine terenuri agricole de 7.000 mp în judeţul Dolj, un Audi din 2017 şi un cont curent cu 117.850 de lei, potrivit datelor din declaraţia de avere“, scrie Ziarul Financiar. Nicu Marcu a absolvit Facultatea de Economie la Craiova la 29 de ani. Nu se știe ce a făcut de la 18 ani, când ar fi absolvit liceul – nu se știe ce liceu, informația nu apare in multiplele biografii publice – la 24 de ani, când a intrat la facultate. Nicu Marcu a absolvit facultatea la 29 de ani După facultate, ani întregi a fost contabil de ocol silvic, la Calafat, printre altele. Din 2003, cariera sa a explodat: a fost director economic al Romsilva, în guvernarea Năstase, iar în guvernarea Tăriceanu a ajuns, din august 2007 în aprilie 2009 (când Boc ajunsese premier) secretar general al ANAF. Potrivit unui CV publicat de Ziarul Financiar, din 2004 în 2007 a fost „Consilier Tehnico-Economic, Compania Naţională Loteria Română, 2006 – 2007”. Citește și: Firea și-a dat demisia din Guvern. Admite că Godei a însoțit-o peste tot, dar dă vina pe „sora” Ligia: Pe unde a venit Ligia cu mine, a venit și acel bărbat acuzat, să o ajute pe ea În 2012, Marcu a fost ales deputat, pe listele PNL/ USL. A luat cuvântul o singură dată, la depunerea jurământului. În 2014, când Klaus Iohannis a fost ales președinte, părăsit PNL și a ajuns în grupul conservator, controlat politic de Dan Voiculescu. În 2015, cu susținerea ALDE – formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu – a ajuns la Curtea de Conturi.

Cea mai mare listare de la Bursa din România: Hidroelectrica Foto: Facebook Hidroelectrica
Eveniment

Cea mai mare listare de la Bursa din România

A început cea mai mare listare de la Bursa din România: pot fi cumpărate 78 de milioane de acțiuni la Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a statului. Pot fi subscrise minimum 50 de acțiuni. În primele 90 de minute ale ofertei de listare Hidroelectrica micii investitori au luat acţiuni de 40 mil. lei, arată Ziarul Financiar. Acestea sunt doar ordinele investitorilor de retail. Cele ale investitorilor instituţionali nu sunt publice. Cea mai mare listare de la Bursa din România „Trei grupuri de investitori instituţionali români (“Investitorii Principali”) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei şi au încheiat un acord de investiţii cu Societatea şi Acţionarul Vânzător. Investitorii Principali s-au angajat să achiziţioneze în total 2,24 miliarde RON în acţiuni la Preţul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale”, se arată în comunicatul de presă care anunţă publicarea prospectului Hidroelectrica. Fondul Proprietatea a anunţat că vinde 78 milioane de acţiuni, adică 17,34%, dar menţionează că pachetul poate fi suplimentat la 89,7 milioane, adică 19,94%, respectiv deţinerea integrală. “Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital și chiar din regiune și va deveni un punct de referință pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieței de capital din România și va atrage atât micii cât și marii investitori“, se arată într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară. Perioada de Ofertă începe pe 23 iunie 2023 și este de așteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12. Citește și: Mineriada magistraților: Ce facem cu nesimțiții din Justiție, viitori pensionari speciali, care-și bat joc de o țară întreagă? Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Prețul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Acțiunile Oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranșei de retail începând cu a șasea zi lucrătoare a Perioadei de Ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la Prețul de Ofertă.

Dezmăț de Paște în instituțiile publice Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Dezmăț de Paște în instituțiile publice

Dezmăț de Paște în instituțiile publice: ASF își premiază eșecul Euroins - compania de asigurări care a dat faliment recent - cu vinuri franțuzești, ciocolată și foie gras, scrie Europa Liberă. Ieri, presa a relatat că Banca Națională a României cumpără pește proaspăt și fructe de mare de 850.000 de euro pentru angajați. Printre produsele achiziționate se află icre negre, icre roșii, Butterfish, calamari, ton Isko de Pacific și creveți. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Atât președintele ASF, Nicu Marcu, cât și ceilalți membri din conducerea instituției încasează lunar mii de euro pentru a supraveghea piața asigurărilor. Preşedintele instituţiei are un salariu de 43.000 de lei la care se adaugă o indemnizație de aproape 20.000 de lei. Dezmăț de Paște în instituțiile publice Potrivit site-ului Europa Liberă România, la 10 aprilie, ASF a achiziționat 140 de Coșuri Chez Maxim 19%, 140 de Coșuri Chez Maxim 9%, 10 coșuri Fantastique 19% și 10 Fantastique 9%. „Prețul de achizitie a variat între 70 și 330 de lei pe bucată, în funcție de produse. Coșurile mai ieftine au doar vin și prăjituri, cele scumpe vin franțuzesc, un cozonac și o terină sau foie gras. În februarie, de la aceeași firmă, ASF a achiziționat o sticlă de șampanie în valoare de 170 de euro. Plus, și anul trecut, și acum doi ani, cadouri de Paște și Crăciun. În 2022, ASF a fost singurul client din SEAP al firmei și a cumpărat produse de lux de 172.000 de lei - sticle de șampanie, coșuri cadou. La fel și în 2021, când achizițiile au fost, însă, ceva mai modeste, de doar 84.000 de lei”, arată Europa Liberă. Montaj foto: Ziarul Financiar BNR se laudă că a controlat inflația Joi, Economedia a relatat că BNR a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare maximală de 4,21 milioane lei pentru achiziția de pește proaspăt și congelat, fructe de mare și preparate din pește pentru restaurantele sale cu circuit închis din sediul central, Cumpătu Sinaia și Păltiniș. Cei mai mulți bani sunt alocați restaurantului-cantină de la sediul central din București, 3,1 milioane lei. În departajarea ofertelor, BNR pune punctaj suplimentar pentru livrarea de produse ecologice. Citește și: Panică la AUR! George Simion mă roagă să-i adaug pagina la „Favorite”: „Algoritmii Facebook nu mai permit ca toate postările să ajungă la tine” Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR a scris, ieri, pe Facebook, că „masa de Paște este mai scumpă în medie cu aproape un sfert (21.6%) față de anul trecut”. El a apreciat că „dacă Banca Națională a României nu lua măsuri, ar fi fost mult mai rău”.

Prețul polițelor RCA nu se plafonează (sursa: pexels.com/Artyom Kulakov)
Economie

Prețul polițelor RCA nu se plafonează

Prețul polițelor RCA nu se plafonează. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul privind preţurile poliţelor RCA pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute, a precizat, vineri, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol. Prețul polițelor RCA nu se plafonează "Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii", a declarat Daniel Apostol. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Brokerii de asigurări au vineri anunţat că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări, a consumatorilor şi, totodată, asupra tuturor participanţilor la traficul rutier. "Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze", se menţionează într-un comunicat comun, semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR). Proiectul încalcă legislația europeană Astfel, UNSICAR şi PRBAR solicită retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii) în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă. Şi asociaţiile asigurătorilor au anunţat că nu sunt de acord cu proiectul de Hotărâre de Guvern privind îngheţarea preţurilor RCA, pe motiv că încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa. "UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România), BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România), PIAR (Patronatul Industriei Asigurătorilor din România) au luat notă de proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, făcând următoarele precizări: industria nu poate fi de acord cu proiectul de HG, care încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Legislaţia trebuie modificată, dar necesită un pachet de măsuri mai amplu care să fie discutat împreună cu toate părţile direct implicate", susţin asigurătorii, într-un comunicat. Tarifele nu sunt transparente La rândul său, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a arătat că susţine principiul limitării preţului contractelor RCA, dar consideră că mecanismul din proiectul de Hotărâre de Guvern nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei şi propune ca limitarea să nu poată depăşi tarifele de referinţă. "În contextul situaţiei intervenite prin retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins, liderul de piaţă din zona asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) susţine principiul limitării preţului contractelor RCA, pentru a preîntâmpina explozia acestora până la niveluri care să le facă inaccesibile consumatorilor. Citește și: Cât îi va costa pe contribuabili falimentul Euroins, petrecut sub ochii ASF: între 250 de milioane de euro și un miliard. Pentru falimentul City Insurance s-au plătit circa 130 milioane de euro Falimentul anterior de pe această piaţă, cel al societăţii City Insurance, liderul de piaţă de la acea vreme, a generat o creştere masivă de preţuri ale contractelor RCA, iar consumatorii nu mai pot digera o nouă evoluţie similară şi de această dată. Deşi susţinem principiul limitării preţului contractelor RCA, credem că mecanismul propus prin HG pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei, pentru că tarifele de prima practicate de asigurători la 1 martie 2022 nu sunt transparente şi nu pot fi verificate de consumatori, pentru a putea fi siguri că limitarea este respectată în mod efectiv", susţin reprezentanţii AURSF, conform unui comunicat. Guvernul constată retragerea proiectului Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri, deoarece a fost retras de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Proiectul a fost publicat miercuri în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor. Documentul prevede îngheţarea temporară, pe o perioadă de şase luni, a tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022. Potrivit proiectului, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de șase luni.

Cât îi va costa pe contribuabili falimentul Euroins Foto: Facebook Euroins
Eveniment

Cât îi va costa pe contribuabili falimentul Euroins

Cât îi va costa pe contribuabili falimentul Euroins, petrecut sub ochii ASF: între 250 de milioane de euro și un miliard, estimările fiind atât de diferite în funcție de cel care face evaluarea. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Cât îi va costa pe contribuabili falimentul Euroins „Estimarea mea este de 250 de milioane de euro”, a spus vicepreședintele ASF Cristian Roșu, care răspunde chiar de sectorul asigurări, întrebat cât îi va costa pe contribuabili falimentul Euroins. Însă președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, a declarat pentru wall-street.ro, că paguba creată de situația de la Euroins se ridică la cel puțin 1 miliard de euro, „doar la prima vedere”. El a spus că numai dosarele din instanță în care este implicată compania ajung la peste 300 de milioane de euro. În mai 2022, COTAR a arătat că Euroins achita sub 10% din reparații, avea deja peste 50.000 de procese și nu respecta hotărârile judecătorești. Euroins are 2,5 milioane de clienți în România. Potrivit Libertatea, în conturile Fondului de Garantare a Asiguraților se mai află doar 180 de milioane de lei, deci pentru a acoperi aceste falimente va fi nevoie de bani de la buget. În falimentul City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit circa 130 de milioane de euro pentru un sfert din cererile depuse. DIICOT face cercetări, dar până acum nici o persoană nu este acuzată. Piața de asigurări din România s-a confruntat în ultimii 8 ani cu trei falimente mari, în afară de Euroins: Astra Asigurări, Carpatica ASIG și City Insurance, arată Digi 24. Falimentul Astra Asigurări a atras despăgubiri de peste 550 de milioane de lei plătite de Fondul de Garantare a Asigurărilor. Nici o persoană nu a fost condamnată definitiv în acest dosar, inculpații find achitați în 2021. Citește și: Răsplata eșecurilor de sute de milioane de euro: conducerea ASF primește 16 salarii pe an. În 2021, șeful ASF, fost contabil de ocol silvic, a câștigat aproape 750.000 lei Falimentul Carpatica ASIG a însemnat o pagubă de 498 de milioane de lei acoperită de Fondul de Garantare a Asiguraților. Este singurul dosar în care s-au dat condamnări, cea mai mare fiind a lui Ilie Carabulea, care a primit 5 ani și șase luni de închisoare. Conducerea ASF, acuzată de complicitate, a fost achitată.

Conducerea ASF, in frunte cu Nicu Marcu (foto) primește 16 salarii pe an Foto: ASF
Eveniment

Conducerea ASF primește 16 salarii pe an

Răsplata eșecurilor de sute de milioane de euro din sectorul asigurărilor: conducerea ASF primește 16 salarii pe an, scrie deputatul USR Claudiu Năsui. În declarația de avere pe 2022, care acoperă anul fiscal 2021, președintele ASF, Nicu Marcu, arată că a încasat indemnizații în valoare totală, pe întregul an, de 748.324 de lei. Asta înseamnă că el a câștigat, în medie, 65.000 lei/lună, adică circa 13.000 de euro/lună. Citește și: Cine conduce ASF, instituția care trebuia să prevină dezastrul Euroins: Nicu Marcu, a absolvit facultatea la 29 de ani, ex-contabil la Ocolul Calafat. Trei ani în Parlament, a vorbit o dată Conducerea ASF primește 16 salarii pe an Plăţile doar pentru falimentul City Insurance au ajuns la 603 mil. lei din total, scria, la 18 ianuarie 2023, Ziarul Financiar. Bani au fost scoși din Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). „Conducerea ASF primește 16 salarii pe an. Un salariu în plus de Paște, încă unul de Crăciun, încă unul înainte de vacanța mare și încă un bonus de performanță de un salariu. Asta cu salarii între 13 și 15 mii de euro net pe lună”, a scris Năsui, pe Twitter. Conducerea ASF primește 16 salarii pe an. Un salariu în plus de Paște, încă unul de Crăciun, încă unul înainte de vacanța mare și încă un bonus de performanță de un salariu.Asta cu salarii între 13 și 15 mii de euro net pe lună.#RomaniaNuESaracaESaracita— Claudiu Nasui (@ClaudiuNasui) March 17, 2023 Ovidiu Wlassopol, membru neexecutiv al ASF, un fost jurnalist de la Pro TV care a fost căsătorit cu Lia Olguța Vasilescu, a câștigat, în anul fiscal 2021, 368.000 de lei. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Elena Dascălu, prim-vicepreședinte al ASF și fostă consilieră a lui Mihai Tudose, a câștigat 713.000 lei, în 2021, de la ASF. Ea are și o pensie de peste 140.000 de lei. Foto: Facebook Salariile angajaților ASF au fost secretizate, în condițiile în care Mirabela Moise, soția șefului ANI - instituție care ar trebui să asigure transparența declarațiilor de avere - este consiliera șefului ASF. Referitor la City Insurance, DIICOT a precizat, către Financial Intelligence: “Facem precizarea că pe rolul DIICOT – Structura Centrală sunt în lucru două dosare având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune , fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic și bancrută frauduloasă, urmărirea penală nefiind finalizată până în prezent (etapa in rem)”.

Nicu Marcu, președintele ASF, a absolvit facultatea la 29 de ani
Economie

Nicu Marcu a absolvit facultatea la 29 de ani

Cine conduce ASF, instituția care trebuia să prevină dezastrul Euroins, mai ales după prăbușirea spectaculoasă a unui alt asigurator City Insurance: Nicu Marcu, personaj care a absolvit Facultatea de Economie la Craiova la 29 de ani. Nu se știe ce a făcut de la 18 ani, când ar fi absolvit liceul - nu se știe ce liceu, informația nu apare in multiplele biografii publice - și 24 de ani, când a intrat la facultate. La conducerea ASF a ajuns cu susținerea politică a PSD. Nicu Marcu, președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 748.324 lei în anul 2021, în creștere față de 391.563 cât încasase în anul 2020, potrivit declarației de avere. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Nicu Marcu a absolvit facultatea la 29 de ani După facultate, ani întregi a fost contabil de ocol silvic, la Calafat, printre altele. Din 2003, cariera sa a explodat: a fost director economic al Romsilva, în guvernarea Năstase, iar în guvernarea Tăriceanu a ajuns, din august 2007 în aprilie 2009 (când Boc ajunsese premier) secretar general al ANAF. Potrivit unui CV publicat de Ziarul Financiar, din 2004 în 2007 a fost „Consilier Tehnico-Economic, Compania Naţională Loteria Română, 2006 – 2007”. În 2012, Marcu a fost ales deputat, pe listele PNL/ USL. A luat cuvântul o singură dată, la depunerea jurământului. În 2014, când Klaus Iohannis a fost ales președinte, părăsit PNL și a ajuns în grupul conservator, controlat politic de Dan Voiculescu. În 2015, cu susținerea ALDE - formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu - a ajuns la Curtea de Conturi. Marcu a fost coordonator de doctorat, la Școala Doctorală a Academiei Române. Biografia sa de pe site-ul Camerei Deputaților consemnează faptul că este “Membru în Comitetul consultativ al Revistei Metalurgia International“ sau “Membru în Comitetul de Redacție pentru ”Revista Tinerilor Economisti (The Young Economists Journal)”, Craiova“. Citește și: Un caz șocant pentru politicienii români: după zece ani în politică, Maia Sandu a rămas fără economii de 160.000 de dolari, bani strânși când lucra la Banca Mondială

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră