sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: achiziție

17 articole
Internațional

Musk, interesat să cumpere FC Liverpool

Musk, interesat să cumpere FC Liverpool. Magnatul Elon Musk, una dintre cele mai influente personalități din lume, ar putea fi interesat să achiziționeze clubul englez de fotbal FC Liverpool, conform declarațiilor tatălui său, Errol Musk, la postul britanic Times Radio. Fenway Sports Group caută investitori FC Liverpool este deținut din 2010 de grupul Fenway Sports Group (FSG), cu sediul în SUA. Citește și: Delir de grandoare al Liei Olguța Vasilescu: Târgul de Crăciun din Craiova ar fi avut două milioane de vizitatori din toată lumea, se laudă Primăria Deși grupul a explorat posibilitatea atragerii de parteneri pentru investiții externe, oficialii nu au luat în considerare o vânzare completă a clubului, unul dintre cele mai prestigioase din lume. Musk, interesat să cumpere FC Liverpool Într-un interviu recent, Errol Musk a fost întrebat despre interesul fiului său pentru Liverpool. „Nu pot să comentez asta. Vor crește prețul”, a spus Musk Senior. Totuși, el a confirmat că Elon ar fi interesat de club: „Oh, da. Dar asta nu înseamnă că îl cumpără. El ar dori asta, evident.” Legătura familiei Musk cu Liverpool Interesul lui Elon Musk pentru FC Liverpool ar putea avea o bază personală. Tatăl său a menționat că bunica lui Elon s-a născut în Liverpool, iar familia are încă rude în oraș. De asemenea, Musk Senior a dezvăluit o legătură fascinantă cu trupa Beatles, care a crescut în același cerc cu o parte din familia lor. Valoarea clubului Liverpool Conform revistei Forbes, FC Liverpool este evaluat la 5,3 miliarde de dolari, ocupând locul patru în topul celor mai valoroase cluburi de fotbal din lume. Această sumă reprezintă puțin peste 1% din averea netă a lui Elon Musk, evaluată la peste 240 de miliarde de dolari. Fanii Liverpool, opinii despre proprietari Actualul proprietar, Fenway Sports Group, este uneori criticat de fanii clubului pentru lipsa unor investiții masive, în ciuda succeselor echipei în Premier League și Liga Campionilor. O posibilă implicare a lui Musk ar putea schimba dinamica și perspectivele clubului de pe Anfield. Achiziție posibilă, dar încă nesigură Deși Errol Musk a sugerat interesul fiului său pentru Liverpool, o achiziție rămâne deocamdată doar o posibilitate. Rămâne de văzut dacă Elon Musk va adăuga un club de fotbal legendar portofoliului său impresionant.

Musk, interesat să cumpere FC Liverpool (sursa: Facebook/Liverpool FC)
Senatul votează proiectul achiziției avioanelor F-35 (sursa: lockheedmartin.com)
Eveniment

Senatul votează proiectul achiziției avioanelor F-35

Senatul votează proiectul achiziției avioanelor F-35. Senatul României se va reuni miercuri, începând cu ora 14:00, pentru a dezbate și vota proiectul de lege privind achiziția a 32 de avioane de luptă F-35, într-o ședință plenară în calitate de for decizional. Această decizie a fost adoptată de Biroul permanent al Senatului. Senatul votează proiectul achiziției avioanelor F-35 Proiectul de lege a fost aprobat marți de Camera Deputaților și vizează realizarea unei capabilități avansate de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, prin programul „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – Faza I. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” Acesta include măsuri specifice derulării contractelor de tip Guvern-Guvern în cadrul programului Foreign Military Sales al SUA. Achiziția și dotările avioanelor F-35 Conform proiectului de lege, Guvernul României va încheia cu Guvernul Statelor Unite contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) pentru achiziția a 32 de avioane F-35. Acestea includ motoare, muniții, suport logistic inițial, acces la lanțul global de suport al F-35, echipamente și servicii de instruire pentru piloți și personalul tehnic, echipamente criptografice speciale și asistență de specialitate. Fonduri pentru finanțarea achiziției Fondurile necesare pentru achiziție vor fi asigurate prin bugetul de stat al Ministerului Apărării Naționale, sau prin împrumuturi și garanții oferite de Guvernul Statelor Unite, ori printr-o combinație a acestor metode. Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vor colabora pentru a încheia acorduri cu producătorul avionului F-35 în vederea realizării unor proiecte de cooperare industrială. Aceste proiecte vor include transferul de tehnologie și produse, contribuind la dezvoltarea industriei naționale de apărare.

Berăria H cumpără fabrica de țigarete din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Berăria H cumpără fabrica de țigarete

Berăria H cumpără fabrica de țigarete. Activele fostei fabrici de țigarete din Iași sunt în curs să fie vândute unei celebre berării din București. Berăria H cumpără fabrica de țigarete În acest sens, a fost organizată o licitație, dar tranzacția nu este încă finalizată – ar urma să fie înstrăinate 3,1 hectare pe care se află cele mai multe dintre construcțiile fostei fabrici. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Prețul de pornire la licitație a fost de 28,2 milioane lei, în condițiile în care cel de adjudecare încă nu este cunoscut. La momentul organizării procedurii, suprafața scoasă la vânzare a fost de 3,6 ha, dar Ministerul Culturii și-a exercitat un drept de preempțiune pentru parte din active. Continuarea, în Ziarul din Iași.

Simona Halep, achiziție imobiliară de lux (sursa: Inquam Photos/Melinda Nagy)
Eveniment

Simona Halep, achiziție imobiliară de lux

Simona Halep, achiziție imobiliară de lux. Sportiva a cumpărat, cu peste două milioane de euro, două apartamente la etajul al cincilea al complexului One Rahmaninov, potrivit surselor Profit.ro. Simona Halep, achiziție imobiliară de lux Acesta complex imobiliar este prezentat drept "cel mai luxos condominiu mare" din România, cu vedere atât la lacul Floreasca, cât și la parcul Verdi, din București. Citește și: Firmele Simonei Halep, datorii enorme, de peste 12 milioane de euro, după ce sportiva a intrat în afaceri acum un an, la patru luni după ce a fost suspendată Sportiva reamenajează apartamentele, în prezent. În același timp, Tribunalul Sportiv de la Lausanne deliberează asupra apelului Simonei Halep la suspendarea de patru ani dictată de ITIA pentru dopaj. Firme cu datorii de 12 milioane de euro Halep deține și pachetul majoritar de părți sociale (80%) la două firme în România. SH Resort SRL operează un aparthotel din Mamaia Nord. În 2022, firma a avut venituri de 4,6 milioane de lei și un profit net de peste 852.000 de lei. Firma, însă, avea la finalul lui 2022 și datorii mari: peste 15,5 milioane de lei, așadar mai mult de trei milioane de euro. New Concept Imob SRL are datorii mai mari de trei ori decât SH Resort SRL. Potrivit bilanțului pe 2022, firma avusese venituri de puțin peste 710.000 lei și cheltuieli de peste 2,5 milioane de lei, așadar o pierdere de 1,8 milioane de lei. Tot la finalul lui 2022, firma avea datorii de 46,6 milioane de lei, adică peste nouă milioane de euro.

Achiziție secretă de sisteme MANPAD coreene (sursa: EurAsian Times)
Investigații

Achiziție secretă de sisteme MANPAD coreene

Achiziție secretă de sisteme MANPAD coreene. Ministerul Apărării Naționale, condus de pesedistul Angel Tîlvăr, a cumpărat în secret 54 de sisteme Chiron cu peste 90 de milioane de dolari de la firma LIG Nex1, o societate implicată în mai multe scandaluri de corupție în Coreea de Sud. Contractul de tip "Guvern la Guvern" a fost posibil după ce premierul Marcel Ciolacu ar fi emis o hotărâre de guvern secretizată, deși până atunci toate contractele de acest fel fuseseră publice. Citește și: Încă un institut al Academiei Române capturat de AUR: Centrul European de Studii în Probleme Etnice redistribuie mesajele anti-europene și anti-Ucraina ale propagandei lui Simion Comania LIG Nex 1 a fost implicată în mai multe scandaluri de corupție în ultimii zece ani în Coreea de Sud. A beneficiat de complicitatea angajaților din Administrația Programului de Achiziții al Apărării, oficiali care au fost angajați ulterior la firmele partenere. Alții au beneficiat de mese de lux și partide de golf. Ciucă și Ciolacu în Coreea de Sud Două delegații oficiale, una condusă de premierul Nicolae Ciucă, alta de Marcel Ciolacu, în calitate de președintele al Camerei Deputaților, au vizitat Coreea de Sud, simultan, la finalul anului trecut. În urma vizitei oficiale comune, Ciucă și Ciolacu au promis omologilor sud-coreeni că vor achiziționa mai multe tipuri de armament pentru înzestrarea Armatei Române. Citește și: EXCLUSIV Armata română se dotează mai repede cu avioane F-16 decât cu camioane: vehiculele Iveco vin cu întârzieri mari. Penalizările au ajuns la 29 de milioane de lei Asta, deși tendința la nivel european arată că tehnica militară este achiziționată din Uniunea Europeană sau dintr-o țară NATO. Din Seul, cei doi oficiali români au plecat în zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord pentru a-și face o poză. Ulterior, pe adresa Ministerului Apărării Naționale, a venit o scrisoare din partea Administrației Programelor de Achiziții pentru Apărare din Coreea de Sud. MApN în Coreea de Sud Era o invitație adresată Direcției Generale pentru Armamente, condusă de generalul – maior dr. ing. Teodor Incicaș, pentru a vizita fabricile de armament din Coreea de Sud. Generalul Teodor Incicaș a fost numit la șefia Direcției în anul 2020, atunci când liberalul Nicolae Ciucă deținea funcția de ministru al Apărării. La solicitarea DeFapt.ro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că "delegația formată din specialiști ai Ministerului Apărării Naționale a efectuat o vizită de documentare în Republica Coreea, în perioada 28.01.2023 - 02.02.2023". Ulterior, la București, generalul Incicaș a participat la mai multe întâlniri cu reprezentanții industriei de apărare din Coreea de Sud, evenimente organizate de Ambasada Coreei de Sud la București. Licitația pentru sisteme MANPAD, anulată de MApN Direcția Generală pentru Armamente, structură din subordinea MApN, avea în acea perioadă în desfășurare o licitație restrânsă pentru achiziția de sisteme portabile cu rachete antiaeriene (MANPAD) în valoarea de aproximativ 680 de milioane de dolari. Singurul ofertă rămasa în cursă era cea depusă de compania franceză MBDA. Pe data de 19 august 2023, Direcția Generală pentru Armamente a anunțat că a anulat licitația. MApN a transmis la solicitarea DeFapt.ro că procedura de licitație restrânsă a fost anulată pentru că francezii de la MBDA au depus o ofertă "inacceptabilă" și "neconformă" cu prevederile din Metodologia de evaluare a candidaturilor/ofertelor depuse. În plus, potrivit aceluiași răspuns, "propunerea tehnică din cadrul ofertei depuse este Neconformă potrivit prevederilor art. 12 alin. (2) lit. b), din Metodologia de evaluare a candidaturilor/ofertelor depuse în cadrul procedurilor de achiziție". Armata cere ofertă de MANPAD din Coreea de Sud Generalul Teodor Incicaș a decis în acest context ca Direcția pe care o conduce să trimită cereri de oferte companiilor LIG Nex1 și Thales UK în vederea achiziționării pe repede înainte a unor sisteme MANPAD. Cererea către Thales UK a fost trimisă de umplutură pentru că aceștia vând sisteme MANPAD cu rachete ghidate cu rază laser. Dar pe fir a intrat și compania franceză MBDA care a trimis o ofertă nesolicitată. La data de 20 octombrie 2023, MApN a transmis, la solicitarea DeFapt.ro, că "Direcția generală pentru armamente evaluează opțiunile pentru continuarea programului de înzestrare , ca urmare a faptului că procedura de atribuire derulată în perioada 2022-2023 a fost anulată”. În ce privește motivele pentru care Ministerul Apărării Naționale lua în calcul achiziționarea de sisteme MANPAD din Coreea de Sud, Biroul de Presă al MApN a transmis că, "având în vedere faptul că procedura de atribuire derulată în perioada 2022-2023 a fost anulată, Ministerul Apărării Naționale ia în considerare toate variantele de realizare a achiziției ". Achiziție cu gir guvernamental O lună mai târziu, potrivit unor surse din cadrul MApN, premierul Marcel Ciolacu a emis o Hotârâre de Guvern secretizată prin care a decis să cumpere sistemele MANPAD direct din Coreea de Sud printr-un acord "Guvern la Guvern". Practic, Guvernul României cumpără direct la guvernul Coreei de Sud sistemele de rachete MANPAD produse de compania LIG Nex1. Așa a fost eluadată Legea Offset, în plus autoritățile române au scăpat și de oferta nesolicitată a francezilor de la MBDA. În cazul în care MApN cumpăra sistemele MANPAD direct de la LIG Nex1, compania era obligată de Legea Offset să investească în jur de 30-40% din valoarea contractului în economia românească. Iar economia românească are nevoie de investiții majore în industria de apărare de stat. Mai multe surse din cadrul MApN au declarat sub protecția anonimatului pentru DeFapt.ro că în cursul zilei de joi, 14 decembrie, în jurul orelor 10, la sediul Romtehnica, compania MApN, s-a semnat contractul "G2G" pentru achiziția sistemelor MANPAD. Achiziție secretă de sisteme MANPAD coreene "S-a semnat un acord guvernamental prin care s-au cumpărat 54 de sisteme Chiron pentru care România va plăti peste 90 de milioane de dolari. La semnarea contractului au participat mai mulți consultanți din partea companiei sud-coreene. Achiziția a fost semnată de Nicolae Nasta, omul de încredere al lui Nicolae Ciucă, în calitate de șef al companiei Romtehnica", susțin sursele citate. DeFapt.ro a solicitat MApN să comunice cadrul legal în baza căruia au fost achiziționate cele 54 de sisteme Chiron, la ce dată a fost emisă HG și de ce nu a fost făcută publică. În momentul în care DeFapt.ro va primi răspunsurile, le va publica. LIG Nex1, scandaluri de corupție Sistemul portabil cu rachete antiaeriene Chiron este produs de compania LIG Nex1, a cărei conducere a fost implicată în ultimii zece ani în mai multe afaceri de corupție. Publicația The Korea Times scria în anul 2015 că Agenția pentru Dezvoltarea Apărării și LIG Nex1 sunt investigate pentru presupuse nereguli în dezvoltarea unei rachete ghidate antitanc portabile. Anchetatorii care investigau corupția din industria de apărare au percheziționat sediile agenției și ale companiei. Guvernul Coreei de Sud a interzis companiei LIG Nex1 să participe timp de trei luni la licitațiile organizate de guvern și instituțiile publice pentru că ar fi falsificat documentele privind evaluarea performanței unui radar. Într-un alt dosar de corupție legat de producția de rachete Cheongung, scria publicația Yonhap News Agency în 2018, s-a constatat că trei foști și actuali oficiali ai Administrației Programului de Achiziții al Apărării au forțat semnarea unui contract în care au fost incluse mai multe echipamente militare. În cazul în care ar fi fost comandate separate, echipamentele militare ar fi fost mai ieftine cu 16,4 milioane dolari. Unul din cei trei oficiali a fost angajat ulterior ca director executiv la o firmă parteneră a LIG Nex1. Alt oficial, responsabil cu analiza costurilor, a fost bănuit că și-a angajat nepotul și un cumnat la o firmă parteneră a LIG Nex1.

Cea mai mare achiziţie de Black Friday, un televizor de 148.000 de euro Foto: Facebook Samsung
Economie

Cea mai mare achiziţie de Black Friday, televizor 148.000 de euro

Cea mai mare achiziţie de Black Friday 2023 a fost un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro, iar cea mai scumpă pereche de încălţăminte vândută a costat 3.000 de euro, potrivit datelor Limitless Agency, agenţie de marketing digital din România. Comportamentul de achiziţie de Black Friday 2023 a fost uşor mai temperat, românii preferând să cumpere mai puţine produse şi de valori mai mici decât anul trecut, apreciază agenția, citată de news.ro. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense deținea și într-un seif din Baia Mare Cea mai mare achiziţie de Black Friday, un televizor de 148.000 de euro „Cea mai mare achiziţie de Black Friday 2023 a fost un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro, urmat de o pereche de pantofi sport de 3.000 de euro (14.000 lei) şi un cărucior pentru copii în valoare de peste 3.000 de euro (14.500 lei)”, potrivit datelor Limitless Agency, agenţie de marketing digital din România. Ediţia de Black Friday 2023 a înregistrat o creştere uşoară de 12% a vânzărilor online comparativ cu anul trecut, la peste 25 milioane de euro, în timp ce numărul utilizatorilor online a crescut cu 13% şi numărul tranzacţiilor a crescut cu 4% per total, arată un raport al datelor din peste 400 de magazine pentru perioada 10-12 noiembrie, realizat de agenție. Dacă anul trecut a fost achiziţionat un singur televizor LED Smart, în valoare de 148.000 euro, la ediţia Black Friday din acest an au fost achiziţionate 5 televizoare la acest preţ, valorizând total 740.000 euro. Totodată, în perioada 10-12 noiembrie, valoarea medie a comenzii a fost de 126 de euro, similar cu valoarea medie în weekendul de Black Friday de anul trecut. Alte cifre impresionante Black Friday 2023 sunt reprezentate de cumpărarea a 14.500 telefoane mobile, 5.000 de console playstation, 4.500 de cauciuri auto, 27 de perechi de pantofi sport Dolce & Gabbana Portofino şi 16 perechi de pantofi de dama în valoare de 4.320 de lei într-o singură comandă, mai arată raportul Limitless Agency. „Românii au devenit mai chibzuiţi” “Comportamentul de achiziţie de Black Friday 2023 a fost uşor mai temperat, românii preferând să cumpere mai puţine produse şi de valori mai mici decât anul trecut. Unul dintre motive este şi faptul că ediţia de Black Friday a început mai devreme anul acesta, dar şi faptul că românii au devenit mai chibzuiţi. Însă numărul utilizatorilor a crescut cu 13%, semn că românii sunt tot mai familiarizaţi cu mediul online. Per total, a fost o ediţie cu rezultate optime şi aşteptate de magazinele online, raportat şi la contextul economic actual”, declară Daniel Slăvenie, CEO&partner Limitless Agency. În acest context, clienţii Limitless Agency au obţinut venituri de peste 25 milioane de euro în weekendul de Black Friday. Domeniile care au înregistrat creşteri ale vânzărilor sunt beauty şi băuturi alcoolice. Pentru ediţia Black Friday 2023, magazinele online au crescut bugetele de Black Friday cu 30% în comparaţie cu anul trecut. Potrivit unui raport Limitless Agency, care analizează datele Digital Market Outlook, veniturile de pe piaţa comerţului electronic din România vor ajunge la 7 miliarde de euro în 2023, respectiv la aproape 12 miliarde de euro până în 2027.

UE, muniție pentru Ucraina, un miliard (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

UE, muniție pentru Ucraina, un miliard

UE, muniție pentru Ucraina, un miliard. Statele membre ale Uniunii Europene au finalizat miercuri o schemă pentru achiziţionarea în comun de muniţii pentru Ucraina, după săptămâni de divergenţe legate de acordarea contractelor, spre iritarea liderilor de la Kiev. UE, muniție pentru Ucraina, un miliard Ambasadorii celor 27 de stat membre au aprobat acordul în cadrul reuniunii COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi pe lângă UE). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Suedia, care asigură preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE, a declarat că ambasadorii statelor membre au aprobat decizia "de a sprijini forţele armate ucrainene cu 1 miliard de euro pentru achiziţionarea comună de muniţii şi rachete". Schema de achiziţii comune face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a obţine un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina. Franța, o eternă cârcoteală Ţările membre conveniseră deja să limiteze schema la companii din Uniunea Europeană şi din Norvegia, ţară ce are legături economice strânse cu blocul comunitar. Dar mai mulţi diplomaţi au afirmat că Franţa, care susţine consolidarea sectorului apărării european, a insistat ca însăşi producerea muniţiilor să aibă loc în Europa. Această poziţie a provocat nemulţumirea altor ţări din UE, printre care statele est-europene, ţările baltice, Germania şi Olanda, care s-au declarat sceptice. Ele susţin că industria europeană nu are capacitatea de a produce suficiente obuze rapid, fără a utiliza componente din afara Uniunii Europene. Citește și: Spionii ruși au reușit să importe din Uniunea Europeană tehnologii avansate, în pofida sancțiunilor (Financial Times) Luna trecută, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că acordul nu a fost încă pus în practică, avertizând că respectivul "cost al inacţiunii este măsurat în vieţi umane".

Senatul încearcă să justifice achiziția limuzinelor (sursa: Facebook/Alina Gorghiu)
Eveniment

Senatul încearcă să justifice achiziția limuzinelor

Senatul încearcă să justifice achiziția limuzinelor. Secretarul general al Senatului, Mario Oprea, a declarat luni că vechimea şi costurile mari cu întreţinerea ale maşinilor din parcul auto sunt motivele pentru care se intenţionează cumpărarea a 20 de autoturisme noi. Senatul încearcă să justifice achiziția limuzinelor "În parcul auto al Senatului la ora actuală există un număr de 40 de maşini producţie 2007, Volkswagen Passat şi Audi A6, de 16 ani, cu o medie a kilometrilor rulaţi de 400.000. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Anul trecut, printr-o licitaţie publică, am reuşit să înlocuim 20 dintre acestea, licitaţia a fost câştigată de brandul Skoda Super. Încercăm ca şi anul acesta să reuşim prin acest demers să le înlocuim şi pe celelalte 20, care au această vechime. Caietul de sarcini este acelaşi care a fost şi anul trecut, suma alocată pentru fiecare unitate este de 49.000 de euro (...). Există problema vechimii acestora pe care le avem - 16 ani, 400.000 de kilometri - şi cheltuielile care necesitau pentru întreţinerea lor, ce deveniseră foarte - foarte mari", a precizat Oprea, întrebat pe acest subiect. Există 61 de Dustere Cât despre preţul la care urmează să fie achiziţionate automobilele, Oprea a afirmat că acesta este în concordanţă cu caracteristicile maşinii. Întrebat de ce nu se cumpără maşini mai ieftine, precum Dacia Duster, secretarul general a spus că aproximativ jumătate din parcului auto al Senatului cuprinde astfel de automobile. "În parcul auto al Senatului aproximativ jumătate din automobile sunt Dacia Duster - 61 de unităţi, însă ele sunt de cele două tipuri, maşini cu acea formă monobloc şi maşini tip berlină, care au portbagajul separat", a susţinut Oprea. Pachetul de fumători nu e de fumători Cât despre dotarea noilor maşini cu pachet fumători, acesta a spus că este vorba de fapt de o priză de încărcare. "Aşa se intitulează pachetul, apare aşa la toate brandurile de automobile, este de fapt acea priză de încărcare de care era nevoie pentru încărcarea device-urilor - telefoane mobile, laptopuri ş.a.m.d.", a menţionat Oprea. El a subliniat că maşinile vechi vor fi donate instituţiilor publice sau casate, dacă depăşesc limitele de noxe. "Parcul auto nu se dezvoltă, rămâne acelaşi număr de maşini. Cele care vor fi scoase din uz, conform legii vor fi donate instituţiilor publice sau casate, dacă depăşesc limita de noxe", a conchis Oprea. Alianța AUR - PSD În context, întrebaţi cu privire la acest subiect, senatori de la AUR şi PSD au apreciat că nu ar fi necesară o astfel de achiziţie de maşini. "Eu cred că şi o Dacie Duster sau un alt tip de maşină care este produsă în România poate fi foarte bună şi foarte confortabilă pentru toţi cei care lucrează în această instituţie. Ar trebui întrebaţi cei care au făcut un astfel de caiet de sarcini şi cei care au luat decizia să achiziţionăm aşa ceva (...). Nu, nu am nevoie de aşa ceva, este important să ai o maşină atunci când ai nevoie de ea, pentru că trebuie să te deplasezi între diverse instituţii ale statului român, dar în rest recunosc cinstit că se întâmplă să circul şi cu bicicleta", a punctat senatorul PSD Radu Oprea. Oferte până pe 6 aprilie Senatorul Sorin Lavric a afirmat că i se pare foarte mult 50.000 de euro pentru o maşină, adăugând este o cheltuială "inutilă". "E foarte mult şi dacă comparăm ce se întâmplă la Senat cu ce se întâmplă în ţară, într-adevăr, cheltuiala aceasta este inutilă. (...). Am o Skodă nouă de anul trecut, pentru că sunt secretar în Biroul permanent şi deja s-au făcut asemenea achiziţii. E o limuzină foarte bună", a conchis Lavric. Citește și: EXCLUSIV Ucraina nu ne-a furat apa din Dunăre, prin canalul Bâstroe: măsurătorile făcute de Apele Române, la 22 februarie, indicau debite normale pe Chilia Senatul intenţionează să cumpere 22 de autoturisme tip limuzină, iar Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie pentru 48 de autovehicule din dotare. Potrivit e-licitatie.ro, valoarea estimată a contractului de furnizare a 22 autoturisme tip limuzină către Senat este de 4.537.815,13 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este de 6 aprilie. Contractul de achiziţie publică va fi atribuit prin licitaţie deschisă, online, criteriul fiind preţul cel mai scăzut.

Senatorii au nevoie de multe limuzine (sursa: Facebook/Alina Gorghiu)
Economie

Senatorii au nevoie de multe limuzine

Senatorii au nevoie de multe limuzine. Senatul intenţionează să cumpere 22 de autoturisme tip limuzină, iar Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie pentru 48 de autovehicule din dotare. Senatorii au nevoie de multe limuzine Potrivit e-licitatie.ro, valoarea estimată a contractului de furnizare a 22 autoturisme tip limuzină către Senat este de 4.537.815,13 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este de 6 aprilie. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Contractul de achiziţie publică va fi atribuit prin licitaţie deschisă, online, criteriul fiind preţul cel mai scăzut. Senatul mai achiziţionează servicii de proiectare pentru lucrări de reparaţii capitale la terasele circulabile din Corpului E3, cota +31,50 m şi cota +25,50 m, din Palatul Parlamentului, în valoare totală estimată de 300.000 de lei, precum şi un contract de lucrări de contorizare a unor corpuri, inclusiv a două lifturi, pentru alimentarea electrică a UPS-urilor aferente serverelor Senatului României, precum şi de înlocuire a tablourilor electrice aferente iluminatului arhitectural de pe terasa Corpului A1, în valoare estimată de 1.263.045,3 lei. De asemenea, Senatul intenţionează să efectueze lucrări de reparaţii capitale la gardul şi cabinelor de la porţile de acces A1 şi B3, în valoare totală estimată de 4.470.792,89 lei. Deputații doar își repară mașinile Totodată, Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de întreţinere şi reparaţie a autovehiculelor Camerei: 30 de autoturisme AUDI, trei BMW, cinci VOLKSWAGEN şi şapte MERCEDES, pentru perioada 01.05-31.12.2023. Contractul de achiziţie publică va fi atribuit online, în procedură simplificată, criteriul fiind preţul cel mai scăzut. Citește și: EXCLUSIV Ucraina nu ne-a furat apa din Dunăre, prin canalul Bâstroe: măsurătorile făcute de Apele Române, la 22 februarie, indicau debite normale pe Chilia Valoarea totală estimată a contractului este de 427.058,82 lei pentru perioada de până la 31.12.2023 şi de 640.588,24 lei în cazul prelungirii perioadei până la 30.04.2024. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 14.03.2023. Camera Deputaţilor mai cumpără servicii de intervenţie pentru repararea reţelei informatice, în valoare totală estimată de 630.252,1 lei, precum şi servicii de suport tehnic pentru echipamente de securitate pentru protecţia la trafic web şi pentru accesul la serverul de poştă electronică, în valoare 210.084,04 lei.

Statul, țepuit la notariatul Scântei (CCR) (sursa: Facebook/Laura-Iuliana Scântei)
Investigații

Statul, țepuit la notariatul Scântei (CCR)

Statul, țepuit la notariatul Scântei (CCR). Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a cumpărat un parc eolian cu aproape 15 milioane de euro, bani publici, dar centralele eoliene sunt încă ipotecate pentru o datorie de aproximativ 667.000 de euro. Cu toate acestea, Bogdan Stănescu susține că a plătit toți banii și nu există vreo o ipotecă, deși documentele oficiale îl contrazic. Defapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că această afacere a fost legalizată la cabinetul notarului Iulia Scântei, fostă senatoare PNL, în prezent judecătoare la Curtea Constituțională. Întâmplător sau nu, SAPE este deținută integral de Ministerul Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, colegul de partid al Iuliei Scântei. SAPE, frate, SAPE, până dai de stele-n ape Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, compania Ministerului Energiei condusă de Bogdan Stănescu, a decis în urmă cu aproape un an de zile să cumpere un parc eolian de 15 MW amplasat pe vârful muntelui Curcubăta Mică. Parcul eolian era deținut de firma Energo Proiect, patronată de Sorin Bădău. Prețul tranzacției a fost stabilit 14,73 milioane euro. Cu o zi înainte de finalul anului 2021, pe 30 decembrie, SAPE i-a plătit lui Sorin Bădău un avans de 7,365 milioane euro. Citește și: EXCLUSIV Senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei, viitoare judecătoare la CCR, plătită ca notar cu sute de mii de lei de o firmă a Ministerului Energiei, condus de colegul ei de partid Virgil Popescu Tranzacția de la finalul anului 2021 a fost perfectată la cabinetul notarului Iulia Scântei, pe atunci senatoare PNL și colegă de partid cu liberalul Virgil Popescu, ministrul Energiei, acum judecător CCR. Onorariul notarial pentru jumătate din tranzacție a fost calculat la aproximativ 365.000 de lei, plus TVA în valoare de 69.253 lei. Laura Scântei a spus că nu știe cum a fost selectată de către SAPE, dar cu siguranță nu a contat faptul că este colegă cu ministrul liberal Virgil Popescu. Statul, țepuit la notariatul Scântei (CCR) Parcul eolian trebuia să intre integral în proprietatea SAPE, respectiv a statului român, încă din vara acestui an. Dar, surpriză: extrasul de Carte Funciară nr. 71071 arată că asupra centralelor eoliene și a construcțiilor este intabulat un drept de ipotecă pentru suma de 666.678 euro în favoarea companiei Energo Proiect SRL. Suma de bani reprezintă diferența de preț neîncasată de societatea lui Sorin Bădău. Ceea ce înseamnă că tranzacția nu s-a finalizat. Citește și: EXCLUSIV Statul le plătește șefilor din Energie permise de mătrășit bani publici până la zece milioane de euro. Oficial, e vorba de „polițe de asigurare a răspunderii manageriale” Cu toate acestea, SAPE susține că a dobândit dreptul de proprietate integral asupra activului la data de 20 mai 2022, dată de la care a început amortizarea investiției. Mai mult, Bogdan Stănescu a transmis, la solicitarea Defapt.ro, că „din informațiile publice rezultă că ipoteca la care faceți referire nu se confirmă. Plata tranzacției a fost efectuată integral”. Însă informațiile din extrasul de Carte Funciară îl contrazic pe Bogdan Stănescu. Întrebat ulterior cum explică existența ipotecii în Cartea Funciară, Bogdan Stănescu a refuzat să comenteze. Stănescu, prințul CA-urilor Bogdan Stănescu este unul dintre cei mai bine plătiți angajați ai statului român. De exemplu, Ministerul Economiei i-a plătit 64.000 de lei anul trecut doar pentru funcția de administrator special la Oltchim. Pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Depogaz, companie care înmagazinează subteran gazele naturale, a încasat puțin peste 212.000 lei. Totodată, Stănescu este membru și în Consiliul de Administrație al Rompetrol Rafinare, de unde a încasat anul trecut nu mai puțin de 180.000 de lei. Ceea ce înseamnă că statul român i-a virat în conturi nu mai puțin de 456.000 lei anul trecut doar din CA-uri. Bogdan Stănescu și-a secretizat salariul de la SAPE, deși acesta trebuie să fie public, fiind plătit de la buget. Președintele Klaus Iohannis a încasat un salariu de aproape 180.000 de lei anul trecut. Iar premierul Nicolae Ciucă a primit indemnizații pentru funcția de ministru al Apărării și premier al României în cuantum de 165.000 lei. Cei doi demnitari ai statului român au încasat cumulat numai 345.000 lei.

Culisele achiziției MApN de elicoptere exorbitante (sursa: airbus.com)
Investigații

Culisele achiziției MApN de elicoptere exorbitante

Culisele achiziției MApN de elicoptere exorbitante. 150 de milioane de euro a estimat Ministerul Apărării Naționale că vrea să plătească pentru achiziția directă a două elicoptere H215M fabricate de francezii de la Airbus. Adică 75 de milioane de euro pe bucată, deși prețul unui astfel de elicopter cu tot armament este în jur de 30 - 35 de milioane de euro. Spre comparație, cel mai bun elicopter din lume, Blackhawk MH-60R, a fost cumpărat de Coreea de Sud pentru marina militară direct de la Administrația SUA cu doar 66,5 milioane de dolari. Defapt.ro a aflat culisele acestei afaceri controversate. Culisele achiziției MApN de elicoptere exorbitante Achiziția la suprapreț a celor două elicoptere H215M a fost discutată inițial în primăvara acestui an la baza "Mihail Kogălniceanu", acolo unde președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă s-au întâlnit cu ministru francez al Apărării, Florence Parly. Atunci, partea română și-a arătat disponibilitatea de a plăti 150 de milioane de euro pentru achiziția a două elicoptere de la francezii de la Airbus printr-un contract de tipul „Guvern la Guvern”, susțin surse din Ministerul Apărării. Citește și: EXCLUSIV Naval Group ar putea renunța la contractul de 1,2 miliarde de euro pentru corvete dacă MApN cumpără de la francezi două submarine Scorpène și două elicoptere Totodată, România a promit că va cumpăra și două submarine pentru a-i îmbuna pe francezi după ceea ce pare a fi eșecul licitației privind achiziția de corvete. Dîncu nu a semnat În data de 7 septembrie 2022, Ministerul Apărării Naționale a transmis Parlamentului României un document prin care solicită acordul prealabil pentru achiziția a două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață. „Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane Euro, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exacta urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”, se menționează în documentul transmis Parlamentului. Din același document mai aflăm că această achiziție „face obiectul Memorandumului cu tema Solicitarea Ministerului Apărării Naționale către Parlamentul României privind obținerea aprobării prealabile pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor aferente achiziției a 2 (două) elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață, aprobat în ședința Guvernului din 22.08.2022, (…) de Prim-Ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă”. Documentul nu este semnat de ministrul Apărării Vasile Dîncu, ci de un înlocuitor al acestuia. "Super Puma Săracilor" Elicopterele H215M sunt produse de compania franceză Airbus. Acest model este derivat din familia de elicoptere Super Puma/Cougar. Specialiștii din aviație îl alintă „Super Puma Săracilor”. Pe site-ul companiei se menționează că elicopterul „oferă o versatilitate excelentă, performanță de ridicare a sarcinii utile, eficiență a costurilor și o capacitate demonstrată de a opera în cele mai dure medii din lume”. În anul 2019, prețul estimat al unui elicopter de luptă H21M era estimat la aproximativ 18 – 20 milioane de euro fără armament. Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale susțin că prețul unui astfel de elicopter ar putea ajunge la 30-35 de milioane de euro, după ce va fi echipat de luptă. În acești bani sunt incluse navalizarea care ar urma să fie făcută de compania israeliană Elbit și dotarea cu rachete NSM, care vor fi cumpărate de compania americană Raytheon. „Elicopterele vor fi produse în Franța, nu în România. Ele trebuie să fie navalizate pentru că vor fi folosite pentru fregate și/sau corvete. Cel mai probabil, compania Elbit va fi integrator și se va ocupa de navalizare. Rachetele NSM vor fi cumpărate de la Raytheon”, spun sursele. Topul celor mai scumpe elicoptere Revistele de specialitate au realizat topul celor mai bune elicoptere de luptă folosite de forțele navale. Pe primul loc se află elicopterul maritim MH-60R Seahawk de la compania americană Sikorsky, aflat în dotarea marinei militare americane. Acest tip de elicopter de război este folosit în lupta anti-submarin și ca vânător de nave. Citește și: Cea mai dură înfrângere pentru Putin în prag de iarnă: șantajul gazelor la adresa UE a eșuat, blocul comunitar și-a asigurat rezervele până în primăvară iar prețurile au scăzut Informațiile făcute publice de Departamentul de Stat al SUA arată că un astfel de elicopter a fost vândut Coreei de Sud cu aproximativ 66,5 milioane dolari. Dar România este dispusă să plătească în plus aproximativ zece milioane de euro pentru un elicopter mult mai slab.

Misterele achizițiilor de bilete de avion (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Misterele achizițiilor de bilete de avion

Misterele achizițiilor de bilete de avion. Săptămâna trecută, Primăria Iași a cumpărat prin achiziție directă un bilet de avion pentru o persoană care trebuia să fie prezentă la Roma în perioada 9-11 octombrie. Misterele achizițiilor de bilete de avion Curiozitatea a fost că îmbarcarea și sosirea se făceau la Suceava, nu la Iași. Am întrebat purtătorul de cuvânt al municipalității care este explicația. Citește și: Putin ajunge pe fundul gropii: nu doar că a reușit să coalizeze G7 în favoarea Ucrainei „cât timp este necesar”, dar armata rusă a început să recruteze deținuți din lipsă de trupe Răspunsul: nu au mai fost de găsit bilete pentru perioada respectivă de la Iași. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Automobile Bavaria, 220 milioane lei, datorii. Iohannis, la "Săptămâna Haferland" (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Investigații

Automobile Bavaria, 220 milioane lei, datorii

Automobile Bavaria, 220 milioane lei, datorii. Afaceristul Michael Schmidt, cel care controlează Automobile Bavaria, va încasa în următorii doi ani nu mai puțin de 20 de milioane de euro de la Poliția Română în schimbul a 600 de mașini BMW 320 ix. Contractul a fost câștigat în urma unei licitații cu un singur ofertant. Sindicatul polițiștilor Europol a atras atenția asupra licitației, insistând că specificațiile tehnice din caietul de sarcini ar fi fost identice cu cele ale mașinilor BMW. Președintele Klaus Iohannis, prietenul lui Michael Schmidt, a anunțat de la New York că nu este implicat în această afacere controversată, motiv pentru care a cerut „autorităților competente” să verifice toate asepectele semnalate la sânge. Acuzațiile Europol Poliția Română a vrut să cumpere anul trecut 300 de mașini pentru dotarea Poliției Rutiere. Dar nicio companiei nu a participat la licitație, așa că procedura de achiziție a fost anulată la data de 26 noiembrie 2021. Ulterior, a fost modificat caietul de sarcini: cantitatea de mașini care urma să fie achiziționată a crescut la 600 de bucăți și prețul a fost mărit, de la 26.000 de euro la 32.000 de euro fără TVA pentru fiecare mașină. Sindicatul polițiștilor Europol susține că, în noul caiet de sarcini, specificațiile tehnice ar fi fost croite după cele ale autoturismelor BMW. „Nu mică ne-a fost mirarea când, dupa aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. (…) În continuare nu se cere șasiu întărit, nu se cer accesorii specifice muncii din dotare (lumini suplimentare montate, compartimentare separată pentru persoanele conduse la sediu, compartimentare separată în portbagaj pt accesorii specifice etc.), ci pur și simplu un autoturism chior”, anunța sindicatul Europol. Automobile Bavaria, 220 milioane lei, datorii Licitația a fost reluată în acest an, la sfârșitul primăverii. Conform anunțului de atribuire a contractului, Poliția Română a semnat acordul cadru de aproape 20 de milioane de euro cu firma Automobile Bavaria, singurul participant la licitație. Automobile Bavaria este importatorul oficial al BMW în România. Reperezentanța este deținută de compania luxemburgheză MHS IMMO Sarl și MHS Holding Gmbh, înregistrată în Austria, controlate de la Michael Schmidt. De administrarea Automobile Bavaria se ocupă directorul general, Leonhard Georg Pfeffer. Michael Schmidt s-a retras din administrarea reprezentanței după ce și-a mutat reședința în Austria. Automobile Bavaria SRL a încheiat anul fiscal 2021 cu un profit, după plata taxelor, de 26,6 milioane de lei, dar și cu datorii de peste 219 milioane de lei, potrivit Ministerului de Finanțe. Situația financiară a Automobile Bavaria SRL pe 2021 (sursa: Ministerul de Finanțe) „Săptămâna Haferland” Acordul cadru a fost semnat pe 16 august 2022, la două săptămâni de la „Săptămâna Haferland”, eveniment organizat de afaceristul Michael Schmidt pentru președintele Klaus Iohannis. De pe site-ul evenimentului aflăm că festivalul „Săptămâna Haferland” a fost inițiat de Schmidt în anul 2012. Apoi a fost trecut sub „Înaltul Patronaj al Președintelui României” Klaus Iohannis. În plus, ediția din acest a fost cofinanțată de Consiliul Județean Brașov, condus de liberalul Adrian Veștea. Pe lista sponsorilor regăsim compania Automobile Bavaria, cea care a câștigat licitația. Klaus Iohannis a fost însoțit la eveniment un alai format din majoritatea liderilor influenți din PNL, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, șeful partidului. Nu a lipsit nici liberalul Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, în subordinea căruia se află Poliția Română, instituția care a organizat licitația pentru cele 600 de mașini BMW. Iohannis: „Mă aştept la clarificări şi cam foarte repede” La scurt timp după ce a fost declanșat un scandal public în legătură cu achiziția mașinilor BMW de la firma afaceristului Michael Schmidt, președintele Klaus Iohannis a anunțat de la New York că nu are nici o implicare în această afacere. „Dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteţi, mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a spus şeful statului jurnaliştilor care îl însoţesc în SUA, potrivit Agepres. Șeful Poliției Române, "intimidat" de sindicatul Europol Prima instituție care a reacționat în urma declarației făcute de președintele Klaus Iohannis a fost chiar Poliția Română. Șeful instituției, inspectorul general Benone Matei, a declarat într-o conferință de presă că documentația pentru licitație a fost întocmită în urma cererilor Poliției Rutiere și Departamentul de Logistică. A mai menționat că specificațiile tehnice erau valabile pentru cel puțin trei modele. „Pentru stabilirea criteriilor de performanță pe care ar trebui să le întrunească autospecialele de poliție rutieră, s-a avut în vedere alegerea unor tehnologii cât mai avansate, cu emisii reduse, ținând cont, atât de eficiență și fiabilitate, sub toate aspectele, pe durata de exploatare, cât și de modul de utilizare operative”, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române. La finalul conferinței de presă, inspectorul general Benone Matei a acuzat sindicatul Europol de „tentative de intimidare și presiune asupra poliției”. Michael Schmidt, cumnatul lui Renato Usatîi Afaceristul Michael Schmidt are o relație aparte cu Klaus Iohannis, actualul președinte al României. În anul 2014, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Iohannis a locuit o vreme în București într-un imobil pus la dispoziție de prietenul său. Soția afaceristului, Veronica, este sora controversatului politician Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru din Republica Moldova. Renato Usatîi s-a mutat în anul 2004 la Moscova. De acolo s-a reîntors după doi ani ca șef al companiei VPT-NN, principalul furnizor de utilaje de mentenanță pentru Căile Ferate Ruse. Citește și: Oligarhii ruși, sancționați cu blândețe de România după invadarea Ucrainei: ANAF nu a identificat toate companiile relevante iar unora le-a blocat conturile doar temporar Numele politicianului din Moldova apare în mai multe afaceri controversate în care sunt implicați ofițeri și asociați ai serviciilor de informații rusești, dar și politicieni de la Kremlin. În urmă cu aproape zece ani, Renato Usatîi a acordat un interviu revistei VIP Magazin, în care se autocaracteriza astfel: „un om sovietic şi sper că aşa voi rămâne toată viaţa mea”. Tot el mai spunea că eroul lui preferat din viaţa reală este Vladimir Putin. Drulă susține varianta "blatului" Liderul USR, Cătălin Drulă, argumentează că la mijloc este o afacere cu dedicație: "A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație." Afaceristul Michael Schmidt, patronul MHS Holding, a fost în anul 2016 unul dintre sponsorii de bază ai Uniunii Salvați România, partid condus în prezent de Cătălin Drulă. De exemplu, firma MHS Truck Bus a donat suma de 50.000 de lei. Alte trei firme din grupul MHS: MHS Otopeni Truck Bus, MHS Leasing and Renting și MHS Truck Service au donat cumulat 65.000 de lei. O altă firmă controlată de Schmidt, Rhennania IMMO a donat 15.000 lei. În total, cele cinci firme ale lui Schmidt au donat 130.000 lei, echivalentul a peste 26.000 de euro.

România, sisteme de rachete portabile antiaeriene (sursa: MBDA)
Investigații

România, sisteme de rachete portabile antiaeriene

România, sisteme de rachete portabile antiaeriene de 677 milioane de euro. Aceasta este valoarea maximă a celor 231 de sisteme de rachete portabile antiaeriene pe care vrea să le cumpere Ministerul Apărării Naționale, prin compania Romtehnica. Principalii producători ai sistemelor de rachete portabile sunt francezii de la MBDA și Thales, americanii de la Raytheon, compania suedeză SAAB, dar și polonezii de la Mesko. România, sisteme de rachete portabile antiaeriene Parlamentul a aprobat la sfârșitul lunii iunie a.c. programul de înzestrare cu rachete portabile antiaeriene (MANPADS) pentru Armata Română. Valoare a fost estimată inițial la 662,5 milioane euro. Programul constă în achiziția a 231 de sisteme de rachete, suportul logistic și echipamente specifice de instruire și antrenament. Ulterior, pe 16 august 2022, procedura de achiziție a fost făcută publică în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Din informațiile făcute publice în SEAP, valoarea estimată a contractului a crescut la 677,298 milioane euro. Cu aproape 15 milioane de euro mai mult față de estimarea inițială. Prețul final va fi stabilit în urma derulării licitației restrânse la care pot participa maximum zece companii. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28 septembrie 2022. Marile companii, ocupate cu Ucraina Livrarea primelor 12 sisteme de rachete portabile în primul an de la semnarea contractului subsecvent este aproape imposibilă pentru marile companii de profil. De ce? Pentru că invadarea Ucrainei de către Rusia a generat comenzi de armament la nivel internațional pentru următorii cinci ani. Cu toate acestea, compania franceză MBDA și-a anunțat intenția de a participa la licitația restrânsă. Francezii vor oferi sistemul de rachete portabile Mistral 3 cu rază foarte scurtă de acțiune. Sistemul poate fi operat de unul sau doi militari, în funcție de mediul tactic. Racheta Mistral, complet digitală, a fost concepută pentru a satisface toate ramurile forțelor armate. Compania franceză susține că rata de succes dovedită este de 97% și o fiabilitate mai mare decât orice altă rachetă de apărare antiaeriană. Raytheon deja a livrat împotriva Rusiei Compania americană Raytheon ar putea participa la licitație cu sistemul de rachete FIM 92- Stinger. Acest sistem a devenit operațional la începutul anilor 1980, atunci când a fost înlocuit sistemul FIM-43 Redeye. De la începutul lunii februarie, mii de rachete Stinger au fost livrate în Ucraina după ce această țară a fost invadată de Rusia. Citește și: EXCLUSIV Dronele pentru Armata Română, a căror achiziție a fost aprobată în 2020, apoi anulată și reluată, s-au scumpit cu 77 de milioane euro, până la 354 de milioane euro Raytheon a oprit producția sistemelor Stinger anul trecut, înainte de a primi o comandă de 340 milioane de dolari de la Pentagon. Această comandă a fost prima după 18 ani. Ulterior, SUA au mai plasat o comandă, de 625 milioane de dolari, pentru Ucraina. Contractul a fost atribuit pe 27 mai 2022, ca parte din Inițiativa de Asistență în Securitate a Ucrainei. Greg Hayes, CEO Raytheon, spunea în primăvara acestui an că „există un stoc limitat de materiale pentru Singer, iar unele dintre componente nu mai sunt disponibile pe piață”. Motiv pentru care Raytheon trebuie să reproiecteze o parte din componentele electronice. Starstreak și Piorun, posibili câștigători Ucraina a mai primit sistemele de rachete portabile britanice Starstreak, produse de la francezii de la Thales, dar și Piorun, produse de polonezii de la Mesko. Sistemul Piorun a intrat în dotarea forțelor armate poloneze în 2019. Astfel de rachete au fost vândute și către guvernul SUA. Sistemul de rachete britanic Starstreak a fost promovat continuu după ce a fost livrat militarilor ucrainieni în lupta cu invadatorii ruși. Racheta Starstreak sol-aer cu rază scurtă de acțiune a fost construită de compania franceză Thales pentru armata britanică. Sistemul RBS 70 NG al suedezilor de la SAAB a fost conceput în 1977, dar de atunci a fost îmbunătățit continuu. În 2019, armata braziliană a efectuat primele trageri cu ultima versiune a sistemului de la SAAB.

Dronele Armatei, încă 77 milioane euro. În imagine, Hermes 450 produsă de Elbit (sursa: UK Crown)
Investigații

Dronele Armatei, încă 77 milioane euro

Dronele Armatei, încă 77 milioane euro. Atât vrea să plătească în plus Ministerul Apărării Naționale, condus de Vasile Dîncu, pentru achiziția a șapte sisteme de drone. Valoarea estimată a contractului a ajuns la 354 milioane de euro, deși în urmă cu două luni, atunci când s-a anulat vechea licitație, contractul era estimat la doar 277 milioane de euro. Singura ofertă admisă atunci a fost a companiei israeliene Elbit Systems, dar sistemul de drone nu corespundea cerințelor tehnice din caietul de sarcini. Dar Elbit Systems este favorită și în noua cursă pentru adjudecarea contractului. HG 912/2021: 277 milioane de euro Achiziția a șapte sisteme de drone a fost aprobată în anul 2020 de către Parlament. Pentru fiecare sistem erau prevăzute trei aeronave fără pilot. Un an mai târziu, Guvernul a emis Hotărârea de Guvern 912 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”. Ministerul Apărării Naționale a estimat atunci valoarea contractului cadru la aproximativ 277 milioane de euro plus TVA. În documentul citat se menționează că interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie „consolidarea/realizarea pe teritoriul naţional a unei capacităţi de producţie, integrare, testare şi mentenanţă în domeniul militar pentru UAS-TO, pentru asigurarea securităţii aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză şi război, în vederea producerii sistemelor electrice, mecanice şi hidraulice din compunerea UAS-TO, structurii platformei aeriene şi a structurii containerului destinat staţiei terestre de comandă-control aferente UAS-TO, integrării finale şi testării sistemelor UAS-TO, precum şi realizării mentenanţei de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al UAS-TO”. Toți ofertanții, respinși La licitație s-au înscris trei ofertanți: Israel Aerospace Industries, cu drona Tactical Heron, Elbit, cu Hermes 450, și U-TacS, cu Watchkeeper X. U-TacS este un joint-venture format din Elbit UK și francezii de la Thales. Drona acestora a fost modificată conform cerințelor armatei britanice. Primele două companii au fost respinse de la început. Ulterior a fost respinsă și oferta U-TacS pentru că drona Watchkeeper X nu îndeplinea cerințele tehnice prevăzute în caietul de sarcini. Motiv pentru care licitația a fost anulată. Anunțul oficial privind anularea procedurii de achiziție a fost făcut la începutul lunii iunie 2022. Dronele Armatei, încă 77 milioane euro Ministerul Apărării Naționale, prin compania Romtehnica, a demarat o nouă procedură de achiziție pentru cele șapte sisteme de drone. Ocazie cu care a crescut prețul de la 277 milioane de euro la 354 milioane euro fără TVA. Valoarea estimată a primului contract subsecvent este de peste 504 milioane lei, echivalentul a 101 milioane euro, pentru un singur sistem de drone. „În funcție de bugetul alocat anual, autoritatea contractantă poate acorda un avans, pentru fiecare contract subsecvent, în cuantumul maxim prevăzut de legislația în vigoare”, se menționează în Fișa de date a achiziției. Șpil: afaceri doar cât primul contract subsecvent Firmele care participă la licitație trebuie să facă dovada că au vândut către armate din statele membre NATO minim două sisteme de drone în ultimii cinci ani. În plus, trebuie să facă dovada că au avut o cifră de afaceri în ultimii trei ani de de minim 504,4 milioane lei, atât cât este valoarea primului contract subsecvent. Acest aspect este foarte interesant pentru că la alte licitații, cum ar fi achiziția de sisteme portabile de rachete, se cere ca cifra de afaceri să fie echivalentă cu valoarea contractului cadru, nu cu cea a primului contract subsecvent. Citește și: EXCLUSIV Naval Group ar putea renunța la contractul de 1,2 miliarde de euro pentru corvete dacă MApN cumpără de la francezi două submarine Scorpène și două elicoptere Bătălia pentru acest nou contract de 354 milioane de euro se va da între companiile israeliene Elbit și Israel Aerospace Industries (IMI). Elbit pleacă cu prima șansă în cursa pentru adjudecarea contractului pentru că dronele acestora ar putea fi produse și asamblate cu ajutorul partenerilor locali: Aerostar, Romaero, AE – Electronics, Elmet și Simultec. Dar, potrivit unor surse din industria apărării, surpriza ar putea să apară de la compania Israel Aerospace Industries, care ar putea să vină cu o ofertă tentantă pentru Armată.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră