Dosarul Nordis, Vicol și Ciorbă, reținuți. Fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, a fost reținută luni, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT, în cadrul dosarului Nordis, conform unor surse judiciare. De asemenea, soțul său, Vladimir Ciorbă, principalul acționar al companiei Nordis, a fost reținut pentru aceeași perioadă.
Dosarul Nordis, Vicol și Ciorbă, reținuți
Potrivit anchetatorilor, Laura Vicol este acuzată de complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată și aderare la un grup infracțional organizat.
În același dosar, procurorii DIICOT susțin că Vladimir Ciorbă și alte persoane implicate au desfășurat activități financiare ilegale prin intermediul companiei Nordis.
Percheziții în România și Monaco
Luni dimineață, anchetatorii au organizat zeci de percheziții în România și Monaco, inclusiv la domiciliul cuplului Ciorbă-Vicol și sediul companiei Nordis
Dosarul vizează multiple infracțiuni, printre care înșelăciune cu consecințe grave, delapidare, spălare de bani și evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la peste 195 de milioane de euro.
Un grup infracțional organizat pe trei niveluri
Anchetatorii susțin că dosarul implică 40 de persoane fizice și 32 de firme, structurate pe trei paliere într-un grup infracțional organizat, care a folosit un mecanism complex pentru fraudă.
Modul de operare includea:
Promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea unor societăți comerciale
Încasarea avansurilor de la clienți (cumpărători)
Delapidarea fondurilor firmelor implicate
Inducerea în eroare a cumpărătorilor prin ante-contracte și contracte de vânzare-cumpărare
Evidențierea unor operațiuni fictive în contabilitate pentru evitarea taxelor
Obținerea ilegală a rambursărilor de TVA
Prin aceste activități, rețeaua a cauzat prejudicii majore atât bugetului de stat, cât și clienților care au investit în proiectele imobiliare.
Spălare de bani și utilizarea unor rețele de complicități
Fondurile astfel obținute au fost supuse procesului de spălare a banilor, iar rețeaua s-a bazat pe un sistem de complicități, format din persoane apropiate liderilor grupării (rude sau prieteni), care au sprijinit activ rețeaua.
Rețeaua mai cuprindea și notari, avocați și consultanți, care au facilitat întocmirea documentației juridice, dar și interpuși folosiți pentru încasarea sumelor provenite din delapidare.
Sume uriașe încasate ilegal între 2019 și 2024
Din investigațiile procurorilor, reiese că între 2019 și 2024, liderii grupului infracțional, prin intermediul a cinci societăți comerciale, au încasat peste 957 milioane lei (echivalentul a peste 195 milioane euro).
Sumele proveneau din avansuri și contracte de vânzare-cumpărare pentru apartamente, parcări și mobilier
Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă să analizeze impactul acestei fraude majore asupra pieței imobiliare și a economiei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
O întrebare de bun simț,Laura și Vladimir(cu coaiele de un kil),nu trebuiau încătușați?Madame Laura în poză ,seamănă cu Brigitte Bardot ,în mizerie.