Dosar penal deschis pentru tezaurul furat. Parchetul General al României a anunțat sâmbătă, 25 ianuarie 2025, deschiderea unui dosar penal, din oficiu, în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Olanda. Incidentul, care a implicat o explozie utilizată pentru efracție, a avut drept consecință sustragerea unor artefacte de importanță națională și internațională.
Explozia și furtul pieselor de patrimoniu
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, explozia a avut loc la zidul exterior al Muzeului Drents, care găzduia expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”.
Acest atac a permis accesul în clădire și furtul unor piese de patrimoniu extrem de valoroase.
Printre artefactele sustrase se numără:
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr.;
Trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua jumătate a secolului I î.Hr.
Aceste piese sunt considerate simboluri ale patrimoniului cultural național al României.
Dosar penal deschis pentru tezaurul furat
Parchetul General a precizat că dosarul penal este deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și nerespectarea regimului armelor, munițiilor și al materiilor explozive.
Cercetările vor fi efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu ofițeri de poliție și specialiști ai Inspectoratului General al Poliției Române.
Cooperare internațională
Autoritățile române și olandeze colaborează strâns pentru soluționarea acestui caz.
Potrivit comunicatului oficial, au fost activate mecanismele de cooperare judiciară internațională pentru localizarea și recuperarea pieselor furate.
Se depun eforturi intense pentru a asigura protecția patrimoniului național și tragerea la răspundere a celor responsabili.
Asigurările pentru piese
Toate artefactele expuse în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” au fost asigurate conform legislației românești și standardelor internaționale în domeniul expozițiilor.
Deși asigurările oferă o măsură de protecție financiară, valoarea istorică și culturală a pieselor furate este inestimabilă.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Eu cred că aici e mâna ungurilor,Boanghenilor care vor să șteargă urmele că Transilvania nu este a lor.Legenda spune că primul om care a ajuns în Transilvania a fost ungur și după ce a descălecat de pe cal să bea apă,când s-a întors nu a mai găsit calul,ci numai un bilețel pe care scria:Mulțam’fain,Muie PSD !