/

Cele mai viralizate fake news din 2023 la nivel mondial: dansul din buric al lui Zelenski, scutecul lui Biden, campionatul de sex al Suediei

Cele mai viralizate fake news (2023)
Cele mai viralizate fake news (2023) (sursa: rfa.org)

Cele mai viralizate fake news (2023). A fost un an în care fenomenul fake-news a crescut în intensitate. De la politic, la social și divertisment, știrile false au fost amplificate inclusiv de dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Printre cele mai viralizate: dansul din buric al președintelui Ucrainei, scutecele purtate de președintele SUA, sau campionatul de sex al Suediei.

Ucraina, mai scumpă decât Afganistanul

Potrivit unui videoclip din 26 ianuarie difuzat pe Instagram, SUA au oferit Ucrainei un ajutor total de 91,3 miliarde de dolari, sumă care ar fi depășit „de două ori cheltuielile SUA pentru războiul său din Afganistan”.

Citește și: Ferma Dacilor a primit o subvenție consistentă de la stat în pandemie. Unitatea turistică avea o stea, nu avea autorizație de incendiu și nici de construire

De fapt, potrivit rapoartelor SIGAR (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction), SUA au cheltuit peste 849 de miliarde de dolari pentru războiul din Afganistan, inclusiv pentru eforturile de reconstrucție.

În ceea ce privește Ucraina, Washington a alocat aproximativ 113 miliarde de dolari în ajutor pentru Kiev în urma ofensivei militare a Rusiei, de la începutul anului 2022 până în prezent.

Cutremurul anunțat înainte de producere

În luna februarie, pe rețelele sociale din Germania a circulat o „știre” care indica producerea unui cutremur iminent în Renania de Nord-Westfalia.

Panica a cuprins mai mulți oameni care fie au sunat în mod repetat la posturile de poliție din Köln și Hagen, fie au ieșit pe stradă.

În mod special, în Köln, în partea de sud-vest a orașului, ofițerii s-au confruntat cu un număr mare de oameni care refuzau să intre în case. În ciuda asigurărilor poliției că știrea este falsă, oamenii credeau în postările de pe Facebook și insistau să-și petreacă nopțile în stradă.

Potrivit presei locale, cei mai mulți dintre aceștia erau români.

Imagini fake cu Trump, Macron și Papa

În luna martie, pe rețelele sociale au explodat „fotografiile false„.

După ce Donald Trump anunțase, pe 18 februarie, iminența arestării sale, pe 21 martie, pe Twitter au apărut fotografii false cu arestarea fostului președinte, în centrul orașului Washington. Imaginile, generate de Inteligența Artificială (IA), au avut inițial, cinci milioane de vizualizări.

Peste câteva zile, Trump posta și el o astfel de „fotografie falsă”, cu el însuși, în poziție de rugăciune.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Pe 24 martie, au apărut fotografii false și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, luptându-se eroic atât cu forțele de ordine, cât și cu protestatarii. Acestea au avut doar trei milioane de vizualizări.

Tot în luna martie, o poză publicată pe Reddit avea să facă furori în lumea modei și a creștinismului: Papa Francisc, ieșit la o plimbare pentru a-i saluta pe credincioși, era îmbrăcat într-o geacă pufoasă, de lux, peste care purta crucifixul.

Fotografia era un fake, fiind generată de IA.

Biden și acuzarea lui Trump

În aprilie, un videoclip, devenit viral pe Twitter, îl arată pe președintele Joe Biden care cerea, explicit, acuzarea fostului președinte Donald Trump.

Joe Biden argumenta că Trump trebuie împiedicat să preia din nou puterea” „Trebuie să ne asigurăm că nu va prelua puterea. (…) Mă voi asigura că, prin eforturile legitime ale Constituției noastre, nu va deveni din nou următorul președinte.”.

De fapt, videoclipul data din noiembrie 2022, iar Biden răspundea la întrebarea unui reporter despre neliniștea liderilor mondiali că Trump ar putea reveni la putere.

Răspunsul său de atunci, pus în alt context, a provocat reacții dure contra lui Biden. Videoclipul a avut peste 17.000 de distribuiri.

Explozia de la Pentagon

În luna mai, o imagine falsă care arăta o explozie produsă lângă Pentagon a devenit virală pe rețelele de socializare.

În câteva minute, un val de conturi de rețele de socializare, inclusiv conturi reale și verificate, au distribuit imaginea falsă, amplificând și mai mult confuzia.

Până când oficialii de la Pentagon au infirmat știrea, panica iscată a provocat scăderi ale bursei.

Cele mai viralizate fake news (2023)

În luna iunie, în special pe rețelele sociale asiatice, a circulat o fotografie în care Joe Biden, căzut la podea, pare că poartă scutece.

Fotografia a fost, însă, trucată.

Joe Biden fusese fotografiat când a căzut, într-adevăr, la ceremonia de absolvire a Academiei Forțelor Aeriene din SUA. În fotografia originală nu apare, însă, nici un scutec, spre deosebire de cea prelucrată.

Totuși, în luna noiembrie, după luni de demontare a fake news-ului, un comentator taiwanez a folosit informația falsă pe care a prezentat-o ca fiind reală în timpul unei emisiuni a CTi News.

„Biden s-a împiedicat recent și i-au căzut pantalonii, dezvăluind un scutec. Este foarte dăunător faptul că are deja incontinență”, a afirmat Shuai Hua-ming, fost lider de opinie influent al partidului pro-China, KMT.

Campionatul suedez de sex

În iulie, în întreaga lume au circulat știri că Suedia a declarat sexul sport și că va organiza un turneu.

Multe instituții de presă internaționale (precum The Times of India) au preluat știrea, fără să o verifice.

Potrivit Göteborgs-Posten, unul dintre principalele cotidiene din Suedia, în spatele știrii s-a aflat Dragan Bratic, proprietarul mai multor cluburi de striptease din țară. Înainte cu câteva luni, acesta solicitase Confederației Sportive Suedeze să declare sexul drept sport.

Confederația respinsese cererea în luna mai.

Arma cu alser și incendiile din Hawaii

Incendiile dezastruoase din Hawaii, din luna august, au provocat o serie de știri false.

În mediul online au devenit virale știri precum cele care arătau că „elitele” sau agențiile guvernamentale ar fi declanșat incendiile în mod deliberat.

Cea mai populară a fost știrea cu „arma cu energie direcționată”, potrivit căreia incendiile au fost declanșate cu ajutorul unei arme cu laser. Știrea venea la pachet cu o fotografie, în care se vede o rază luminoasă care lovește țărmul mării.

Imaginea era însă din 2018 și fusese făcută de la lansarea Falcon 9, în California.

Dansul din buric al luI Zelenski

În septembrie, a devenit viral un videoclip care îl arată pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dansând din buric, îmbrăcat într-un costum mulat și auriu.

Postarea inițială a videoclipului, pe rețeaua X, era acompaniată de comentariul „De fiecare dată când ai nevoie de mai mulți bani… trebuie să faci un spectacol bun”.

Videoclipul a fost distribuit și de multe conturi de pe alte platforme de socializare, cum ar fi TikTok, Facebook și Instagram, cu afirmații care îl discreditau pe Zelenski și puneau sub semnul întrebării ajutorul occidental pentru Ucraina.

DW a demontat videoclipul, demonstrând că este un deepfake care a suprapus chipul președintelui pe corpul unui dansator.

Putin și Palestina

Într-o postare pe Facebook din 9 octombrie, președintele rus Vladimir Putin ar fi emis un avertisment către SUA cu privire la războiul în desfășurare al Israelului în Gaza Palestinei.

„Avertizez că America nu ar trebui să intervină în războiul dintre Israel și Palestina. Dacă America face asta, vom ajuta în mod deschis Palestina”, ar fi spus președintele rus.

De fapt, în videoclip, Putin vorbea despre Ucraina, iar subtitrarile în limba engleză au fost manipulate.

Castelul Cenușăresei

Pe 22 august 2022, site-ul Mouse Trap News publica un articol „Breaking” în care susținea că Disney World va îndepărta Castelul Cenușăresei după aniversarea a 50 de ani a parcului.

Pe 21 noiembrie 2023, site-ul a continuat cu un articol care a făcut furori pe rețelele sociale: parcul Disney a dărâmat castelul într-o singură noapte.

„Avem vești de ultimă oră: Disney World a îndepărtat definitiv Castelul Cenușăresei peste noapte”, susținea articolul respectiv.

Articolul a fost distribuit și pe pagina de TikTok a Mouse Trap News, unde a fost vizualizat de peste 1,7 milioane de ori.

Mulți utilizatori, care au crezut că povestea este reală, au fost triști sau s-au revoltat.

A fost ignorat însă faptul că, pe site, la secțiunea „About Us”, Mouse Trap News se descrie ca fiind „cel mai bun site de satiră din lume”.

„Scriem povești false despre chestii din Parcurile Disney. De la anunțuri din Parcul Disney la Hotel Disney și știri despre stațiuni până la parteneriate Disney inventate, puteți fi siguri că orice citiți aici nu este adevărat, real sau exact, dar este distractiv”, adaugă echipa redacțională.

Ozzy Osbourne a murit online

În luna decembrie, după ce o serie de videoclipuri „in memoriam” au devenit virale, Ozzy Osbourne a decis să își dezmintă propria moarte.

Solistul Black Sabbath, în vârstă de 75 de ani, a declarat, în cel mai recent episod din podcastul The Osbournes, că nu se simte „mort”:

„Am murit după ce l-am văzut (videoclipul). Chestia aia de pe YouTube care spune: Celebrități care au murit astăzi și care au postat o poză cu mine!”

Osbourne a făcut o referință la Monty Python, adăugând: „Nu sunt mort. Nu sunt chiar mort… doar o mică tăietură.”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice
22:01Zâmbete și voie bună între Trump și Biden la Casa Albă, dar președintele ales nu a dezvăluit, după întâlnire, ce strategie are în legătură cu Ucraina
21:48Un celebru chef rus care se opunea invaziei rusești din Ucraina, găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin (53 de ani) s-a stabilit la Londra după ce Rusia a anexat Crimeea