sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fake news

14 articole
Politică

Mircea Badea nu votează cu Călin Georgescu

Mircea Badea anunță că nu votează cu Călin Georgescu după ce a fost victima unui fake-news înscenat, foarte probabil, de tabăra acestuia. Pe rețelele sociale au circulat în aceste zile ceea ce păreau a fi capturi de ecran de la Antena 3, Digi 24 și DCNews care anunțau că Badea va fi dat afară de la Antena 3 fiindcă votează cu Georgescu. Citește și: Avertisment grav de la Washington: Informațiile CSAT despre implicarea malignă a Rusiei în procesul electoral trebuie investigate pe deplin Mesajele cu aceste capturi de ecran au apărut pe TikTok. Badea a dezmințit aceste mesaje, iar Antena 3 a arătat că niciodată nu a apărut așa ceva pe site-ul ei. Mircea Badea nu votează cu Călin Georgescu „Pe TikTok au circulat niște fake-uri în ceea ce mă privește, atât din punct de vedere al conținutului, cât și al graficii. Erau niște fake-uri în care ziceau că Badea va fi dat afară de la Antena 3 pentru că a zis că va vota cu Călin Georgescu și grafica apărea ca și cum DCNews ar fi avut un articol despre asta, Digi24 ar fi avut un articol despre asta, antena3.ro ar fi avut un articol despre asta. Este fake. În primul rând, eu nu am spus niciodată, niciodată, nici măcar o dată că eu votez cu Călin Georgescu. Și nu am spus asta dintr-un motiv foarte simplu, pentru că eu nu votez cu Călin Georgescu. Deci nu aveam de ce să spun asta vreodată. Eu nu votez cu dl. Georgescu”, a spus Mircea Badea, la Antena 3. „Fake news-ul nu este doar că eu nu am spus niciodată, niciodată în public sau în privat că eu votez cu Călin Georgescu, că nu votez, ci și faptul că ar fi apărut un astfel de articol pe Antena 3. Deci fake-news-ul este maxim. Și circulă într-o frenezie acest gen de fake-news-uri”, a mai afirmat acesta.

Mircea Badea nu votează cu Călin Georgescu Foto: Inquam/Octav Ganea
Agenții ruși falsifică un video pro-Trump (sursa: abc7ny.com)
Internațional

Agenții ruși falsifică un video pro-Trump

Agenții ruși falsifică un video pro-Trump. Oficialii americani au acuzat agenți ruși de crearea unui videoclip fals, devenit viral, care arată distrugerea voturilor prin corespondență în favoarea lui Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA. Materialul video a fost vizualizat de milioane de ori pe platforme online, inclusiv pe rețeaua X (fostul Twitter). Agenții ruși falsifică un video pro-Trump În videoclip apare un bărbat care sortează buletine de vot și le rupe pe cele pentru Trump, aparent în comitatul Bucks din Pennsylvania, unul dintre statele cheie ale alegerilor. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Consiliul electoral din Bucks a confirmat încă de joi că videoclipul este fals, specificând că plicul și alte documente din imagini nu sunt autentice. Declarația agențiilor de securitate americane Biroul Directorului pentru Informațiile Naționale (ODNI), Biroul Federal de Investigații (FBI) și Agenția pentru Securitatea Informatică și a Infrastructurii (CISA) au emis o declarație comună, susținând că materialul este parte a unei operațiuni ruse de dezinformare. Comunicatul subliniază că agenți ruși au fabricat și amplificat videoclipul pentru a crea confuzie privind validitatea alegerilor și pentru a alimenta diviziunile interne din SUA. Storm-1516, rețeaua de dezinformare afiliată Kremlinului Cercetătorii de la Centrul de Criminalistică Media al Universității Clemson, printre care Darren Linvill, au atribuit acest fals unei rețele de dezinformare cunoscută sub numele Storm-1516, despre care se știe că a mai produs videoclipuri false. Aceasta a vizat anterior campania candidatei democrate Kamala Harris, cu scopul de a o discredita. Intensificarea dezinformării Autoritățile americane anticipează o creștere a campaniilor de dezinformare pe măsură ce se apropie alegerile din 5 noiembrie. Moscova ar putea continua să distribuie materiale similare pentru a compromite încrederea publicului în procesul electoral.

Rusia bombardează Europa cu știri false (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia bombardează Europa cu știri false

Rusia bombardează Europa cu știri false. Franţa şi alte ţări europene sunt "bombardate de propaganda rusă" odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France. Rusia bombardează Europa cu știri false "Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin şi a curelelor sale de transmisie", şi-a exprimat îngrijorarea Barrot în acest interviu. Citește și: Nicuşor Dan, tricou cu mesajul ”Ştim toţi!”, ca replică la tricoul prezentat de Cristian Popescu Piedone cu mesajul ”Şi eu sunt interlop” "Nu trece o săptămână fără ca Franţa să fie ţinta unor manevre coordonate şi deliberate pentru a perturba dezbaterea publică şi a interfera în campania pentru alegerile europene", a adăugat el. Ministrul a citat mai multe cazuri recente: "deturnarea site-ului Ministerului Apărării pentru un apel fictiv ca 200.000 de oameni să meargă să lupte în Ucraina" sau "cel al Ministerului de Interne pentru anunţul fictiv al înăspririi condiţiilor de primire a refugiaţilor ucraineni". El a amintit, de asemenea, de campaniile de ştiri false privind răspândirea tuberculozei în Franţa sau de "un presupus val de anulare a nopţilor de hotel din cauza contextului de securitate". Propaganda plătită de la "Voice of Europe" Întrebat despre posibilitatea ca aceste campanii să influenţeze rezultatele alegerilor, Barrot a subliniat că "riscul este dovedit" şi a reamintit că Franţa, Germania şi Polonia au convenit asupra unui mecanism de alertă coordonat "pentru a face faţă împreună". Bruxellesul avertizează regulat asupra riscurilor unei intensificări a campaniilor de dezinformare provenind din Rusia odată cu apropierea alegerilor europene, menite să influenţeze rezultatele votului şi să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul declanşat de Moscova. La sfârşitul lui martie, Praga a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informaţii cehe a unei reţele orchestrate de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Voice of Europe. Belgia a raportat apoi că, potrivit serviciilor sale, unii europarlamentari "au primit bani" în acest context pentru a transmite mesajele Rusiei. Cazul a determinat justiţia belgiană să deschidă o anchetă.

Transnistria, fake news despre atac ucrainean (sursa: zonadesecuritate.md)
Internațional

Transnistria, fake news despre atac ucrainean

Transnistria, fake news despre atac ucrainean. Autorităţile de la Chişinău neagă informaţia că asupra Tiraspolului ar fi fost lansat duminică un atac cu drone din Ucraina, relatează deschide.md, citând reprezentanţi ai Biroului pentru Reintegrare care susţin că aceasta nu este decât o provocare. Transnistria, fake news despre atac ucrainean "Biroul de Reintegrare a luat legătura cu celelalte autorităţi ale statului, iar în urma examinării imaginilor video şi din schimbul de informaţii, comunicăm că incidentul în cauză este o tentativă de a provoca frică şi panică în regiune. Tehnica militară din imagini nu funcţionează de câţiva ani. Citește și: Putin ar fi câștigat alegerile cu „doar” 87%, potrivit mai multor exit-poll-uri. Casa Albă: „Alegeri nici libere, nici corecte” Autorităţile de la Chişinău, aflate în contact cu partea ucraineană, nu confirmă vreun atac asupra regiunii transnistrene", se menţionează într-un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare. Autorităţile de la Tiraspol au difuzat duminică informaţia conform căreia o dronă a căzut asupra unui elicopter militar din stânga Nistrului. Presa din regiunea separatistă a scris că "ar fi fost un atac cu drone asupra unei unităţi militare de la Tiraspol", notează deschide.md.

Cele mai viralizate fake news (2023) (sursa: rfa.org)
Eveniment

Cele mai viralizate fake news (2023)

Cele mai viralizate fake news (2023). A fost un an în care fenomenul fake-news a crescut în intensitate. De la politic, la social și divertisment, știrile false au fost amplificate inclusiv de dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Printre cele mai viralizate: dansul din buric al președintelui Ucrainei, scutecele purtate de președintele SUA, sau campionatul de sex al Suediei. Ucraina, mai scumpă decât Afganistanul Potrivit unui videoclip din 26 ianuarie difuzat pe Instagram, SUA au oferit Ucrainei un ajutor total de 91,3 miliarde de dolari, sumă care ar fi depășit "de două ori cheltuielile SUA pentru războiul său din Afganistan". Citește și: Ferma Dacilor a primit o subvenție consistentă de la stat în pandemie. Unitatea turistică avea o stea, nu avea autorizație de incendiu și nici de construire De fapt, potrivit rapoartelor SIGAR (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction), SUA au cheltuit peste 849 de miliarde de dolari pentru războiul din Afganistan, inclusiv pentru eforturile de reconstrucție. În ceea ce privește Ucraina, Washington a alocat aproximativ 113 miliarde de dolari în ajutor pentru Kiev în urma ofensivei militare a Rusiei, de la începutul anului 2022 până în prezent. Cutremurul anunțat înainte de producere În luna februarie, pe rețelele sociale din Germania a circulat o "știre" care indica producerea unui cutremur iminent în Renania de Nord-Westfalia. Panica a cuprins mai mulți oameni care fie au sunat în mod repetat la posturile de poliție din Köln și Hagen, fie au ieșit pe stradă. În mod special, în Köln, în partea de sud-vest a orașului, ofițerii s-au confruntat cu un număr mare de oameni care refuzau să intre în case. În ciuda asigurărilor poliției că știrea este falsă, oamenii credeau în postările de pe Facebook și insistau să-și petreacă nopțile în stradă. Potrivit presei locale, cei mai mulți dintre aceștia erau români. Imagini fake cu Trump, Macron și Papa În luna martie, pe rețelele sociale au explodat "fotografiile false". După ce Donald Trump anunțase, pe 18 februarie, iminența arestării sale, pe 21 martie, pe Twitter au apărut fotografii false cu arestarea fostului președinte, în centrul orașului Washington. Imaginile, generate de Inteligența Artificială (IA), au avut inițial, cinci milioane de vizualizări. Peste câteva zile, Trump posta și el o astfel de "fotografie falsă", cu el însuși, în poziție de rugăciune. Pe 24 martie, au apărut fotografii false și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, luptându-se eroic atât cu forțele de ordine, cât și cu protestatarii. Acestea au avut doar trei milioane de vizualizări. Tot în luna martie, o poză publicată pe Reddit avea să facă furori în lumea modei și a creștinismului: Papa Francisc, ieșit la o plimbare pentru a-i saluta pe credincioși, era îmbrăcat într-o geacă pufoasă, de lux, peste care purta crucifixul. Fotografia era un fake, fiind generată de IA. Biden și acuzarea lui Trump În aprilie, un videoclip, devenit viral pe Twitter, îl arată pe președintele Joe Biden care cerea, explicit, acuzarea fostului președinte Donald Trump. Joe Biden argumenta că Trump trebuie împiedicat să preia din nou puterea" "Trebuie să ne asigurăm că nu va prelua puterea. (...) Mă voi asigura că, prin eforturile legitime ale Constituției noastre, nu va deveni din nou următorul președinte.". De fapt, videoclipul data din noiembrie 2022, iar Biden răspundea la întrebarea unui reporter despre neliniștea liderilor mondiali că Trump ar putea reveni la putere. Răspunsul său de atunci, pus în alt context, a provocat reacții dure contra lui Biden. Videoclipul a avut peste 17.000 de distribuiri. Explozia de la Pentagon În luna mai, o imagine falsă care arăta o explozie produsă lângă Pentagon a devenit virală pe rețelele de socializare. În câteva minute, un val de conturi de rețele de socializare, inclusiv conturi reale și verificate, au distribuit imaginea falsă, amplificând și mai mult confuzia. Până când oficialii de la Pentagon au infirmat știrea, panica iscată a provocat scăderi ale bursei. Cele mai viralizate fake news (2023) În luna iunie, în special pe rețelele sociale asiatice, a circulat o fotografie în care Joe Biden, căzut la podea, pare că poartă scutece. Fotografia a fost, însă, trucată. Joe Biden fusese fotografiat când a căzut, într-adevăr, la ceremonia de absolvire a Academiei Forțelor Aeriene din SUA. În fotografia originală nu apare, însă, nici un scutec, spre deosebire de cea prelucrată. Totuși, în luna noiembrie, după luni de demontare a fake news-ului, un comentator taiwanez a folosit informația falsă pe care a prezentat-o ca fiind reală în timpul unei emisiuni a CTi News. "Biden s-a împiedicat recent și i-au căzut pantalonii, dezvăluind un scutec. Este foarte dăunător faptul că are deja incontinență", a afirmat Shuai Hua-ming, fost lider de opinie influent al partidului pro-China, KMT. Campionatul suedez de sex În iulie, în întreaga lume au circulat știri că Suedia a declarat sexul sport și că va organiza un turneu. Multe instituții de presă internaționale (precum The Times of India) au preluat știrea, fără să o verifice. Potrivit Göteborgs-Posten, unul dintre principalele cotidiene din Suedia, în spatele știrii s-a aflat Dragan Bratic, proprietarul mai multor cluburi de striptease din țară. Înainte cu câteva luni, acesta solicitase Confederației Sportive Suedeze să declare sexul drept sport. Confederația respinsese cererea în luna mai. Arma cu alser și incendiile din Hawaii Incendiile dezastruoase din Hawaii, din luna august, au provocat o serie de știri false. În mediul online au devenit virale știri precum cele care arătau că "elitele" sau agențiile guvernamentale ar fi declanșat incendiile în mod deliberat. Cea mai populară a fost știrea cu "arma cu energie direcționată", potrivit căreia incendiile au fost declanșate cu ajutorul unei arme cu laser. Știrea venea la pachet cu o fotografie, în care se vede o rază luminoasă care lovește țărmul mării. Imaginea era însă din 2018 și fusese făcută de la lansarea Falcon 9, în California. Dansul din buric al luI Zelenski În septembrie, a devenit viral un videoclip care îl arată pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dansând din buric, îmbrăcat într-un costum mulat și auriu. Postarea inițială a videoclipului, pe rețeaua X, era acompaniată de comentariul "De fiecare dată când ai nevoie de mai mulți bani... trebuie să faci un spectacol bun". Videoclipul a fost distribuit și de multe conturi de pe alte platforme de socializare, cum ar fi TikTok, Facebook și Instagram, cu afirmații care îl discreditau pe Zelenski și puneau sub semnul întrebării ajutorul occidental pentru Ucraina. DW a demontat videoclipul, demonstrând că este un deepfake care a suprapus chipul președintelui pe corpul unui dansator. Putin și Palestina Într-o postare pe Facebook din 9 octombrie, președintele rus Vladimir Putin ar fi emis un avertisment către SUA cu privire la războiul în desfășurare al Israelului în Gaza Palestinei. "Avertizez că America nu ar trebui să intervină în războiul dintre Israel și Palestina. Dacă America face asta, vom ajuta în mod deschis Palestina", ar fi spus președintele rus. De fapt, în videoclip, Putin vorbea despre Ucraina, iar subtitrarile în limba engleză au fost manipulate. Castelul Cenușăresei Pe 22 august 2022, site-ul Mouse Trap News publica un articol "Breaking" în care susținea că Disney World va îndepărta Castelul Cenușăresei după aniversarea a 50 de ani a parcului. Pe 21 noiembrie 2023, site-ul a continuat cu un articol care a făcut furori pe rețelele sociale: parcul Disney a dărâmat castelul într-o singură noapte. "Avem vești de ultimă oră: Disney World a îndepărtat definitiv Castelul Cenușăresei peste noapte", susținea articolul respectiv. Articolul a fost distribuit și pe pagina de TikTok a Mouse Trap News, unde a fost vizualizat de peste 1,7 milioane de ori. Mulți utilizatori, care au crezut că povestea este reală, au fost triști sau s-au revoltat. A fost ignorat însă faptul că, pe site, la secțiunea "About Us", Mouse Trap News se descrie ca fiind "cel mai bun site de satiră din lume". "Scriem povești false despre chestii din Parcurile Disney. De la anunțuri din Parcul Disney la Hotel Disney și știri despre stațiuni până la parteneriate Disney inventate, puteți fi siguri că orice citiți aici nu este adevărat, real sau exact, dar este distractiv", adaugă echipa redacțională. Ozzy Osbourne a murit online În luna decembrie, după ce o serie de videoclipuri "in memoriam" au devenit virale, Ozzy Osbourne a decis să își dezmintă propria moarte. Solistul Black Sabbath, în vârstă de 75 de ani, a declarat, în cel mai recent episod din podcastul The Osbournes, că nu se simte "mort": "Am murit după ce l-am văzut (videoclipul). Chestia aia de pe YouTube care spune: Celebrități care au murit astăzi și care au postat o poză cu mine!" Osbourne a făcut o referință la Monty Python, adăugând: "Nu sunt mort. Nu sunt chiar mort... doar o mică tăietură.".

Nu există pericol de iradiere nucleară în România (sursa: Facebook/IGSU)
Eveniment

Nu există pericol de iradiere nucleară

Nu există pericol de iradiere nucleară. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia că o informaţie apărută în spaţiul public, potrivit căreia ar fi transmis un mesaj privind un posibil pericol de iradiere generat de faptul că Rusia ar fi distrus un depozit de obuze cu uraniu sărăcit primite de Ucraina din Marea Britanie este falsă şi nu aparţine IGSU. Nu există pericol de iradiere nucleară "Având în vedere sesizările primite din partea cetăţenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicaţiei WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din ţară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informaţii care se înscriu în spectrul datelor de tip fake news. Mai mult, adresa de contact a instituţiei noastre nu este cea menţionată în textul mesajului", transmite IGSU pe pagina sa de Facebook. Citește și: Judecătorul Danileț, atacat dur online pentru că a expus veniturile imense ale sindicaliștilor din învățământ: între 21.000 și 44.000 de lei lunar În acest sens, pentru combaterea dezinformării, IGSU face un apel către cetăţeni să se informeze doar din surse oficiale şi să verifice datele şi informaţiile primite prin diferite canale de comunicare.

Twitter, noi măsuri anti-fake news, dezinformare (sursa: BBC)
Internațional

Twitter, noi măsuri anti-fake news, dezinformare

Twitter, noi măsuri anti-fake news, dezinformare. Corporaţia Twitter a anunţat joi că va reintroduce măsuri de promovare a informaţiilor exacte pe platforma media socială cu acelaşi nume, transmite Reuters. Twitter, noi măsuri anti-fake news, dezinformare Decizia a fost luată în vederea alegerilor parlamentare parţiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie, la jumătatea mandatului prezidenţial. Experţi în drepturile civile şi în dezinformarea online au acuzat mediile sociale şi platformele tehnologice că nu depun suficiente eforturi pentru a împiedica răspândirea dezinformării, inclusiv a ideii că preşedintele Joe Biden nu a câştigat de fapt alegerile din 2020. Twitter va aplica din nou politica de integritate civică, introdusă pentru prima dată în 2018, la alegerile din 8 noiembrie, când sunt în joc 435 de locuri în Camera Reprezentanţilor şi circa o treime din cele 100 de mandate de senator. Politica interzice utilizatorilor publicarea de conţinut înşelător, cu intenţia de a descuraja alegătorii să voteze, precum şi afirmaţiile fără acoperire menite să submineze încrederea în alegeri, inclusiv prin informaţii false despre rezultatul procesului electoral. Trump, suspendat pe viață de Twitter Twitter a suspendat definitiv contul fostului preşedinte american Donald Trump pe motiv că există riscul de "noi incitări la violenţă", la câteva zile după ce susţinătorii republicani au pătruns cu forţa în Capitoliul din Washington, sediul Congresului Statelor Unite, în 6 ianuarie 2021. Citește și: EXCLUSIV Cum a ajuns Romarm să joace electoral pentru ministrul Virgil Popescu: a decis să investească zece milioane de lei pe un câmp dintr-o comună. Fiica primarului, consiliera ministrului Corporaţia Twitter, cu sediul în San Francisco, afirmă că a efectuat teste pentru a împiedica recomandarea prin notificări către alţi utilizatori a mesajelor neconforme cu politica sa. Testele au dus la reducerea cu 1,6 milioane a numărului lunar de vizualizări ale unor astfel de informaţii, afirmă compania. La eforturile de combatere a dezinformării se adaugă şi metoda folosită în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020: dezminţirea preventivă a unor informaţii, prin mesaje difuzate pe fluxurile utilizatorilor, înainte de diseminarea online a falsurilor la scară mai mare.

Putin îl "bagă" pe Zelenski-n spital (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin îl "bagă" pe Zelenski-n spital

Putin îl "bagă" pe Zelenski-n spital. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat joi o înregistrare video pe Instagram din biroul său pentru a-i asigura pe ucraineni că se simte bine, calificând drept fake al hacker-ilor ruşi o informaţie difuzată anterior că ar avea probleme de sănătate şi ar fi spitalizat, potrivit agenţiilor de presă Reuters şi Liga. Putin îl "bagă" pe Zelenski-n spital Zelenski (44 de ani) a făcut aceste remarci în aceeaşi zi în care Kremlinul respinsese ceea ce calificase drept informaţii false despre o presupusă boală a lui Vladimir Putin. Postarea lui Zelenski pe Instagram a apărut după ce o companie media ucraineană anunţase că hackerii au difuzat o informaţie falsă despre starea de sănătate a preşedintelui ucrainean la posturile sale de radio în urma unui atac cibernetic. La 21 iulie a fost comis un atac cibernetic asupra serverelor şi reţelelor posturilor de radio TAVR Media, precizează Liga. Acest grup administrează nouă posturi de radio de top: Hit FM, Radio ROKS, KISS FM, Radio RELAX, Melodia FM, Naşe Radio, Radio JAZZ, Classic Radio şi, mai recent, Radio Bayraktar. "Aşadar, iată-mă în biroul meu" În urma acestui atac, hackerii ruşi au difuzat la posturile de radio informaţia că Volodimir Zelenski s-ar afla la terapie intensivă, iar atribuţiile sale au fost preluate de preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), Ruslan Stefanciuk. "Astăzi, Rusia a lansat mai multe informaţii false că statul (ucrainean) nu ar mai fi controlat de preşedintele Zelenski, deoarece acesta s-ar afla în spital sau, mai exact, la terapie intensivă din cauza unei ", a ironizat preşedintele ucrainean. Citește și: Vestea bună: Ucraina, aproape de un acord cu Rusia, via ONU, de export maritim de cereale. Vestea proastă: Putin câștigă, astfel, timp prețios și împinge Kievul în război de iarnă "Aşadar, iată-mă în biroul meu şi nu m-am simţit niciodată aşa de bine ca acum", a spus el, stând la un birou şi purtând un tricou kaki. "Şi vestea proastă pentru cei care se ascund în spatele unor astfel de ştiri false este că nu sunt singur. Suntem 40 de milioane (de ucraineni)", a adăugat el. Într-o aparentă trimitere la vârsta lui Putin, el a spus: "Şi cu tot respectul pentru bătrâneţe, 44 nu este (aproape) de 70". Al treilea atac cu fake news Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, nu a reacţionat deocamdată la ironia lui Volodimir Zelenski, notează Reuters. Aceasta nu este prima încercare a hackerilor ruşi de a răspândi informaţii false despre Zelenski de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, notează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, amintind că, în aprilie, aceştia reuşiseră să intre în direct într-un telemaraton, difuzând informaţia despre asasinarea preşedintelui ucrainean şi încercuirea Kievului. În martie, un alt atac al hackerilor a fost comis la televiziunea publică ucraineană. În timpul ştirilor difuzate pe canalele "Ukraina" şi "Ukraina 24", a fost introdus un fals apel al preşedintelui Volodimir Zelenski care cerea armatei să depună armele, notează publicaţia citată.

Ucraina dezminte știrea privind mobilizarea femeilor (sursa: cepa.org)
Internațional

Ucraina dezminte știrea privind mobilizarea femeilor

Ucraina dezminte știrea privind mobilizarea femeilor. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, un organism al statului ucrainean, a dezmințit informația potrivit căreia Kievul va începe mobilizarea femeilor pentru război din data de 15 iunie. Această știre publicată de site-ul rusesc Pravda îl citează pe Boris Rojin, un analist al Centrului de jurnalism politico-militar din Rusia, care susține că a intrat în posesia unui document ce arată că șeful Statului Major General al Ucrainei, general-locotenentul Serghei Șaptal, a ordonat centrelor de recrutare să pregătească până pe 15 iunie lista ucrainencelor ce urmează să fie înrolate în forțele armate. Ucraina dezminte știrea privind mobilizarea femeilor Potrivit documentului prezentat de Rojin și citat de Pravda, centrelelor de recrutare ucrainene li s-ar fi ordonat să înroleze toate femeile ucrainene cu vârsta între 18 și 60 de ani până la sfârșitul lunii iunie și că acestea ar urma să fie mobilizate pentru „completarea neîntreruptă a efectivului” militar. Aceeași știre publicată de ziarul rusesc și care nu pare să fi fost preluată de vreun canal mass-media occidental mai afirmă că administrațiilor militare și civile din Dnepropetrovsk, Kiev, Kirovograd, Nikolaev, Odesa și Harkov li s-a ordonat să organizeze centre suplimentare de cazare și instruire militară pentru femeile ce urmează să fie mobilizate. Citește și: Ucraina a anunțat că au fost stabilite două rute pentru exportul cerealelor: una prin Polonia, cealaltă prin România. La București, tăcere, autoritățile nu comunică nimic pe subiect În mod interesant, știrea privind mobilizarea ucrainencelor a apărut la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins petiția privind ridicarea interdicției pentru bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani de a părăsi Ucraina. De asemenea, Boris Rojin pare a fi un analist semi-obscur în Rusia iar „informația” prezentată de acesta nu pare să fi fost preluată de marile agenții de presă ale statului rus precum TASS, Interfax sau RIA Novosti. Fake news rusesc distribuit masiv în social media Însă ea a fost pe larg distribuită pe canale de Telegram din Rusia sau canale pro-rusești. Centrul pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, un organism din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Țării, a reacționat față de apariția știrii, notând că propagandiștii ruși răspândesc această știre falsă despre mobilizarea femeilor, folosind o fotografie a presupusului document care ar fi fost obținut de Rojin. „Avertisment! Fake-ul distribuit este creat pentru consumatorii 'domestici' și vizează crearea unor centre de instabilitate socială în anumite regiuni ale Ucrainei”, afirmă centrul ucrainean într-o postare făcută duminică pe canalul său de Telegram, transmite Știri.md Acesta subliniază că informația nu este adevărată și că documentul este un fals, citându-l de asemenea pe Oleg Honceariuk, șeful centrului de recrutare din regiunea Cernihiv, care a declarat recent că „nu există nicio nevoie pentru a chema femeile în serviciul militar obligatoriu”.

România TV, panicardă: blackout patru zile (sursa: România TV)
Eveniment

România TV, panicardă: blackout patru zile

România TV, panicardă: blackout patru zile. "Blackout în România. Scenariu sumbru pregătit de Raed Arafat: pană de curent simulată în toată ţara timp de patru zile. Ce se întâmplă cu spitalele" este titlul unui articol postat pe site-ul România TV luni. România TV, panicardă: blackout patru zile "Potrivit unor surse medicale citate de România Tv, Raed Arafat pregăteşte un scenariu de blackout în toată ţara. Şeful DSU vrea să vadă cum ar reacţiona spitalele şi populaţia dacă România ar rămâne fără curent electric timp de patru zile.", se spune în primul paragraf din articol. Citește și: BREAKING Presa rusă pro-Kremlin recunoaște, în premieră: 9.861 soldați ruși uciși în Ucraina În replică, Raed Arafat a dezmințit vehement "scenariul sumbru". "Ca urmare a unor informații false diseminate opiniei publice de către site-ul România Tv, conform cărora, instituția noastră ar pregăti un scenariu care vizează o pană de curent simulată pentru a vedea , precizăm că ne delimităm ferm de aceste informații date care pot crea panică în rândul populației. Asigurăm întreaga opinie publică că informațiile prezentate de site-ul televiziunii amintit anterior se înscriu în spectrul informațiilor false, de tip FAKE NEWS. Vă rugăm să vă informați din surse oficiale!", a comunicat Departamentul pentru Situații de Urgență.

Precizările DSU despre platforma de monitorizare: Proiectul va continua. În imagine, șeful DSU, Raed Arafat. Sursă: Facebook
Eveniment

Precizările DSU despre platforma de monitorizare

Precizările DSU despre platforma de monitorizare a fake news: proiectul va continua, după scandalul public izbucnit săptămâna trecută, din cauza unui narativ care asocia criticile aduse președintelui Iohannis cu propaganda Kremlinului. Într-un răspuns transmis la solicitarea defapt.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) spune că proiectul este inițiat de societatea civilă și nu va beneficia de finanțare guvernamentală. DSU nu menționează care a fost implicarea sa în discuțiile care au avut loc până în prezent referitoare la inițiativă, ci spune doar că și instituția va beneficia de recomandările făcute în cadrul proiectului, „urmând ca acestea să fie analizate și eventual valorificate în mesaje și la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență”. Departamentul pentru Situații de Urgență mai spune și că „se delimitează” de acuzațiile că proiectul ar încerca limitarea libertății de exprimare. Precizările DSU despre platforma de monitorizare: Proiectul va genera recomandări în domeniul combaterii fake news Proiectul privind monitorizarea fake news, asumat public de ONG-ul Global Focus Research, va continua, reiese dintr-un răspuns al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), la solicitarea defapt.ro. „Altfel spus, acest proiect inițiat de societatea civilă va genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării și știrilor false, urmând ca acestea să fie analizate și, eventual, valorificate în mesaje și de la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență. Precizăm că aceste recomandări nu vizează exclusiv Guvernul, ci și societatea civilă și patronatele”, arată DSU, în răspunsul transmis defapt.ro. DSU mai spune că platforma va fi independentă și nu va beneficia de bani de la Guvern. „Totodată, menționăm că activitatea experților media din cadrul ONG-urilor este independentă de funcționarea și structurile Guvernului. De asemenea, pentru mecanismul descris anterior nu există finanțare guvernamentală”, mai susține DSU. DSU spune că ONG-urile au venit cu propunerea unor „mecanisme tehnice” care să semnaleze articolele care „pot crea panică în rândul populației” Departamentul pentru Situații de Urgență spune că discuțiile „care fac obiectul comunicării publice, în scopul de a semnala cetățenilor știrile false ce pot produce panică în rândul acestora” au început încă de la declanșarea războiului din Ucraina. DSU vorbește despre „conlucrarea eficientă între instituțiile statului și societatea civilă” în contextul crizei umanitare și că „reprezentanți ai societății civile și-au arătat disponibilitatea de a sprijini autoritățile statului (...) prin punerea la dispoziție a unor mecanisme tehnice informaționale capabile să semnaleze articole care, odată intens distribuite pe rețelele de socializare, pot crea panică în rândul populației”. Departamentul pentru Situații de Urgență nu menționează care a fost implicarea sa în discuțiile privind platforma de monitorizare. Mai jos, puteți citi explicațiile DSU, transmise la solicitarea defapt.ro: Răspunsul DSU la solicitarea defapt.ro, despre platforma de monitorzare a fake news, care a iscat un scandal public. Cum a izbucnit scandalul Reamintim că, în 11 martie, Profit.ro a publicat un text în care a relatat că Executivul, DSU și CNA, împreună cu mai multe ONG-uri, ar lucra la o platformă care monitorizează propaganda pro-rusă, în contextul războiului din Ucraina. Unul dintre narativele analizate lega de propagandă și criticile aduse președintelui Iohannis și premierului Ciucă. Guvernul și CNA au negat orice implicare, iar Raed Arafat, șeful DSU, alături de șefa ONG-ului Global Focus Research, au acuzat o dezinformare. Documentul pe baza căruia a scris Profit a fost obținut și de defapt.ro, iar în acest document narativul respectiv există. Global Focus a publicat un comunicat în care a susținut că narativele discutate nu erau variantele finale. Defapt.ro a încercat în mod repetat să ia legătura cu Oana Popescu-Zamfir, directoarea Global Focus, fără succes. ActiveWatch, care era implicat ca voluntar în proiect, a anunțat că se retrage complet din colaborare. Citește mai multe aici: Defapt.ro a vorbit cu actorii din spatele platformei de monitorizare a fake news. Concluziile: asocierea lui Ciucă și Iohannis cu incompetența și corupția, considerată propagandă pro-rusă; Arafat și Oana Popescu-Zamfir nu dau explicații

ONG - fake news: Guvernul, comunicare deficitară (sursa: gov.ro)
Eveniment

ONG - fake news: Guvernul, comunicare deficitară

ONG - fake news: Guvernul, comunicare deficitară. În timp ce vicepreședintele SUA, Kamala Harris, se afla în drum spre București, mass-media românești aflau că urmează să fie monitorizate atent în cazul în care ar critica incompetența autorităților sau ar dezvălui fapte de corupție. Proceduri întâlnite mai degrabă la Moscova și în țările conduse de dictatori. Urgența lui Arafat: cum critică presa puterea Profit.ro a dezvăluit că Departamentul pentru Situații de Urgență a creat un grup de lucru la care a aderat Guvernul României, condus de Nicolae Ciucă, CNA și mai multe organizații nonguvernamentale printre care Global Focus, Active Watch, Media Wise, dar și alte câteva ONG-uri anonime. Acest grup de lucru urma să identifice "fake news" și surse de dezinformare în contextul situației din Ucraina cu ajutorul motoarelor de căutare, indexare pe mașini virtuale și algoritmi de realitate virtuală și inteligență artificială. Citește și: Platforma Guvernului, asumată de un ONG: Global Focus Center spune, într-un comunicat, că este coordonatorul platformei de monitorizare a dezinformărilor Potrivit informațiilor profit.ro, erau vizate de monitorizare și textele critice la adresa Guvernului, președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă, dar și texte care prezentau fapte de corupție și incompetența autorităților publice. La scurt timp după ce presa a început să pună întrebări despre controversatul proiect inițiat de Raed Arafat, cu acordul premierului Nicolae Ciucă, organizația Global Focus Center a postat un comunicat prin care anunța că este coordonatoarea mecanismului "pentru o informare corectă a populației în contextul crizei din Ucraina". ONG - fake news: Guvernul, comunicare deficitară Global Focus Center susține în prima frază a comunicatului că acest mecanism este necesar pentru că "guvernul a avut o comunicare deficitară în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastille cu iod, se formează cozi la benzinării, bănci și birouri pașapoarte) și am fost solicitați noi, ca experți, să clarificăm situația, am luat inițiativa de a crea, exclusiv împreună cu colegii din alte ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet". Pe scurt, Global Focus Center acuză Guvernul de incompetență pe partea de comunicare, care este în responsabilitatea lui Dan Cărbunaru, în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului. În mod ironic, aceste acuzații la adresa Guvernului ar intra ușor în sfera dezinformării și a propagandei ruse, potrivit tocmai procedurilor de lucru ale acestui mecanism. "Deficitarul" Cărbunaru nu comentează Defapt.ro l-a întrebat pe Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, cum comentează acuzațiile de "comunicare deficitară" lansate de Global Focus. Deși a citit întrebarea, Cărbunaru a refuzat să răspundă. A mai fost întrebat dacă acuzația de "comunicare deficitară" o consideră un atac la adresa sa în calitate de purtător de cuvânt al Guvernului, respectiv la adresa premierului? Nici de această dată nu a răspuns. Mai multe organizații și jurnaliști au semnat o petiție prin care avertizează Guvernul că este inacceptabilă inițiativa creării unei platforme menite să combată propaganda rusă "și indiferent de cine este inițiatorul demersului să aibă grijă la implicațiile democratice ale acestuia". "Atragem atenția guvernanților că discursului critic din societate la adresa autorităților drept propagandă inamică face parte din instrumentele represive ale guvernelor autoritare și plasează România în situația de risc de a deveni chiar societatea antidemocratică pe care guvernanții clamează că vor să o combată", se menționează în comunicatul postat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Guvernul, platforma care scaneaza dezinformarile online. Cine spune că Ciucă este incompetent e acuzat de propagandă pro-rusă. Sursă imagine: Facebook Guvernul României
Eveniment

Guvernul platformă care scanează dezinformările online

Guvernul, platformă care scanează dezinformările online. Executivul și Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, lucrează la lansarea unei platforme care scanează dezinformările de pe site-uri și bloguri, în contextul războiului din Ucraina, scrie Profit.ro. Totuși, conform algoritmilor propuși, dacă un site de presă scrie despre incompetența premierului sau a președintelui sau despre furturi ale autorităților, e suspect de propagandă pro-rusă. Citește și: Antena 3 și România TV au indus și stimulat panica de la benzinării. A3 a pomenit obsesiv frica de război, RTV – scenarii neprobate Guvernul, platformă care scanează dezinformările online. Cine vorbește despre suspiciuni de furt la Guvern e acuzat de propagandă pro-Moscova DSU și Guvernul României lucrează, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, la o platformă digitală care va scana presa online, blogurile și rețelele sociale, ca să găsească fake news-urile în contextul războiului din Ucraina. Până vineri, 11 martie, toate echipele de relații publice din ministere trebuie să desemneze un reprezentant într-un grup de lucru. ONG-urile implicate sunt: Global Focus, Active Watch, Media Wise „și alte ONG-uri cu expertiză în media literacy”, conform Profit.ro. Citește și: Dan Dungaciu, angajatul Academiei, îl apără din nou pe Putin, la Pro TV: apel la sancțiuni economice blânde Din algoritmii propuși până acum, cine asociază numele lui Nicolae Ciucă, Guvernul sau pe președintele Iohannis cu cuvintele „corupție”, „incompetență”, având ca marker de dezinformare „furtișag” sau „mizerie” va fi acuzat de fake news.

Fake news bruiază Spotify după boicotul lui Neil Young (sursa: guardian.com)
Internațional

Fake news bruiază Spotify

Fake news bruiază Spotify. Platforma va lua măsuri pentru a combate dezinformarea despre COVID-19 pe platforma sa, a anunţat duminică gigantul suedez de streaming muzical. Mutarea vine după o mişcare de boicot lansată de starul rock canadiano-american Neil Young, relatează AFP. Fake news bruiază Spotify Numărul unu mondial al industriei de streaming muzical va introduce link-uri în toate podcasturile sale despre COVID-19, care îi vor ghida pe utilizatori către informaţii concrete şi din surse ştiinţifice, a anunţat directorul general şi fondatorul Spotify, Daniel Ek. Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AUR "Pe baza feedback-ului pe care l-am primit în ultimele săptămâni, a devenit clar pentru mine că avem obligaţia de a face mai mult pentru a oferi echilibru şi acces la informaţii larg acceptate oferite de comunităţile medicale şi ştiinţifice", a declarat miliardarul suedez într-un comunicat. "Acest nou efort de combatere a dezinformării va fi lansat în ţările din întreaga lume în zilele următoare. Din câte ştim, aceste sfaturi asupra conţinutului sunt o premieră pentru o platformă importantă de podcast", a mai spus el. Neil Young vs Joe Rogan Spotify şi-a anunţat, de asemenea, duminică regulile de utilizare şi a precizat că "testează modalităţi" de a semnala mai bine creatorilor de podcast "ce este acceptabil", fără a menţiona în mod deschis sancţiuni. Acest anunţ vine în urma unei controverse iniţiate de cântăreţul Neil Young, care a anunţat săptămâna trecută că îşi retrage muzica de pe această platformă de streaming după ce a acuzat compania că promovează dezinformările despre COVID-19 prin găzduirea unui podcast al popularului şi controversatului prezentator Joe Rogan. Joe Rogan, al cărui contract semnat anul trecut cu Spotify a fost estimat la 100 de milioane de dolari, este acuzat că a descurajat vaccinarea anti-COVID-19 în rândul tinerilor şi că a promovat utilizarea unui tratament neautorizat, cu Ivermectină, împotriva noului coronavirus.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră