/

Armata obligatorie, necesară pe model elvețian, spune generalul (r) Bădălan, fost șef al Armatei: „La război, se reia prin lege serviciul militar obligatoriu, dar nu mai e timp de pregătire”

Armata obligatorie, necesară pe model elvețian
Armata obligatorie, necesară pe model elvețian, spune generalul (r) Eugen Bădălan (în dreapta) (sursa: mapn.ro)

Armata obligatorie, necesară pe model elvețian – stagiu de trei luni, plus pregătire anuală până în 30 de ani, spune fostul șef al Armatei, generalul în rezervă Eugen Bădălan.

„Eu aș opta pentru serviciul militar obligatoriu”

Într-o discuție cu DeFapt.ro, generalul Bădălan, fost comandant al Statului Major General (SMG), a explicat de ce sistemul actual de serviciu militar voluntar nu este eficient pentru a apăra România.

Citește și: Armata obligatorie în România, o măsură urgentă, a sugerat Klaus Iohannis: „Trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar”

„Din câte știu eu, anunțul șefului Apărării a fost că au în intenție să facă serviciu militar voluntar, inclusiv cu rezervă voluntară. Am auzit și eu câțiva politicieni vorbind de serviciul militar obligatoriu. Dar, deocamdată, poziția oficială a Ministerului Apărării nu o știm în legătură cu asta.

Citește și: De ce l-a luat Simion pe Neamțu în AUR: E campanie electorală, nu pot mânca singur atâta rahat

Poziția președintelui nu o știm, poziția celor doi președinți de la Camera Deputaților și Senat, dar și a primului ministru, nu le știm.

Eu aș opta pentru serviciul militar obligatoriu. Nu cum a fost, ci într-un sistem, să zicem, după modelul elvețian. Sistemul elvețian prevede că toți care au obligații militare sunt încorporați fac o perioadă scurtă de instruire, după care merg la domiciliu cu echipamentul și armamentul individual.

Citește și: Armata obligatorie: MApN spune că legea care a suspendat serviciul militar obligatoriu a avut „impact asupra structurii sistemului național de apărare” și cere reglementări noi

În următorii zece ani, fac o convocare de pregătire de o lună de zile. În felul acest au și armata pregătită și rezerva.”, a contextualizat fostul șef al SMG.

„Nu problema banilor se pune”

„Nu am stat să fac un calcul al costurilor pentru că astfel de chestiuni nu se fac la început. Când vrei să ai ceva nu începi cu gândul la costuri. Dacă facem învățământul după câți bani ne permitem să dăm în învățământ, înseamnă că o să condamnăm România la lipsă de educație.

Citește și: Armata obligatorie sau angajarea soldaților și gradaților profesioniști: Ministerul Apărării oferă salarii foarte mici, care încep de la 2.439 de lei și nu trec de 4.126 de lei

Dacă facem sănătatea după câți bani am putea noi, chipurile, să dăm la sănătate, înseamnă să condamnăm populația României la boală continuă. Același lucru putem să îl spunem despre apărare.

Nu problema banilor se pune. Ci problema adoptării unui sistem pe care după aceea îl suportăm conform costurilor. La armata pe baza de voluntariat a făcut cineva calculul costurilor? Păi, atunci despre ce vorbim?”, s-a întrebat retoric generalul.

„Armata de voluntari este o armată de mercenari”

„Eroarea s-a făcut atunci când s-a optat pentru armate de voluntari. Pentru că armata de voluntari este o armată de mercenari care stopează legătura dintre cetățenii statului respectiv și propria armată. Armata de mercenari nu mai are sentimentul că își servește țara și cetățenii acelei țări.

Citește și: De ce armata obligatorie în România este un scenariu luat în calcul: în fiecare lună, 500 de angajați ai MApN se pensionează sau demisionează. Deficit mare de personal

Nu! El se duce acolo, optează pentru o profesie care îi aduce niște bani mai mulți sau mai puțini. E o altă formă de forță de muncă, nu de apărat țara.

Foarte mulți tineri din ziua de azi nu își doresc să facă armata pentru că așa i-am educat noi. Să nu mai vrea să facă armată. Articolul 52 din Constituție spune că cetățenii României au dreptul și obligația de a-și apăra țara.

Citește și: Armată obligatorie în UE, presiuni din ce în ce mai mari. Germania ia în calcul mai multe scenarii, țările nordice și baltice au impus deja sistemul. În România, proiect de lege neclar

Dacă ei sunt obligați să își apere țara, statul nu este obligat să îi pregătească pentru a o putea apăra? Păi? Despre asta vorbim. Dacă cetățeanul român este obligat să își apere țara, statul român este obligat să îi asigure pregătirea.”, a conchis Bădălan.

Armata obligatorie, necesară pe model elvețian

„Conform legislației în vigoare, în caz de mobilizare și război, în România se revine la serviciul militar obligatoriu. Așa prevede legea actuală. Adică, aștept să se declanșeze războiul, iar după aia îl iau în armată dar nu pot să îl trimit pe front. Întâi trebuie să îl pregătesc. Ca să îl pregătesc îmi trebuie măcar cinci-șase luni. Dar în timpul ăsta războiul se termină.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Trebuie măcar să aibă capacitatea să se autoprotejeze, dacă nu poate proteja pe alții. În opinia mea, modelul elvețian este foarte nimerit. Ar merge foarte bine pentru România. Îi încorporezi pe toți care au obligații militare, îi pregătești trei luni de zile. Ulterior, în fiecare an, îi chemi după ce stabilești o perioadă de timp de pregătire.

Astfel încât, cam până la vârsta de 30 de ani, să îi am în permanență pregătiți. Și cu asta am rezolvat problema. Dacă se adoptă acest sistem, după ce s-a adoptat fac calculele costurilor. Nu fac calculele înainte și zic că e prea scump. Așa că las țara fără apărare pentru că e prea scump.”, a încheiat fostul șef al Armatei.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

 1. Războiul este o formă de demonizare. Nici o crimă nu are justificare. Suna bine apărarea neamului, pământului, dar asta e doar in interesul stăpânilor întunecați numiți politicieni, MApN și Sri. Iisus Cristos nu avea nimic și nu poseda nici un pământ.

  Cetățenii romani sunt trimisi sa omoare alți cetățeni în numele patriei?
  Crima convine atunci când e in interesul politicienilor intunecati. Sa mori pentru resursele lor, aurul lor.

  Javre împuțite, intunecati nenorociți! (Va rog sa nu cenzurați)
  Și dacă băgați în Constituție că toți pensionarii trebuie sa se sinucidă în numele patriei că nu avem bani să plătim FMI și asigurările sociale, înseamnă că trebuie să se sinucidă că vreți voi?
  Împuțiților!

  Tinerii, adulții, vârstanicii nu sunt obligați la nimic, jegurilor! Nu ești stăpânul meu, nici tu, nici statul!

  • Bravo!

   Modelul elvetian presupune lasarea la vatra cu arma din dotare. Asta inseamna ca in casa fiecarui roman ar trebui sa existe cel putin o arma de asalt.

   E adevarat, ca nici o armata din lume nu ar avea tupeul sa te atace conventional, dar nici serviciile si clasa politica nu ar mai avea tupeu sa batjocoreasca un popor intreg.

   N-au ei curaj sa dea arme la romani ca in secunda 2 ar fi executati ca niste caini. Ar fi pline santurile de lesurile politicienilor si securistilor.

   Pentru ce sa ne batem bai jegurilor? Ati incriminat legionarismul si patriotismul. V-ati batut joc de credinta unui popor numind un patriarh securist. Ati vandut apa, padurile, energia, aurul, petrolul, gazul acestei tari strainilor. Pentru ce sa ne batem?

   Daca imi dai arma in mana, eu si inca cateva zeci de mii venim peste voi si direct la zidul de la Targoviste va ducem!

   Blestemati sa fiti jegurilor! Iar aerviciile nu scapa de data asta, vom avea grija in mod special ca in Romania sa nu mai existe servicii speciale si politicieni care refuza sa jure cu mana pe Biblie.

   Pana una alta Ucraina sa dea pamanturile romanesti inapoi. Asta ca sa nu ii vizitam impreuna cu tancurile rusesti.

 2. Dom general..hai sictir.
  Numai suntem în NATO?
  Partenerii strategici ce pula mea fac?
  O sug?
  Statul sa lăudat cu NATO cu UE..sa lupte aia..ca e războiul lor.
  Și tot voi băgați bățul prin gard la rusi..săi întărâtati
  Ce pila mea antrenam noi ucrainienii?
  Ca sa dam motive de invazie rușilor?
  În loc sa luptam pentru pământurile furate de URSS noi ajutam dușmanii.
  Ce conducători de cacat….
  Sa va vad când vine rusul..sa fiți în față…
  Dar cred ca va fi un exod de îi face parul creasta lui Moise..ha ha.

  • Doru…. nu este vorba aici de rusi sau de ucrainieni , este vorba de a fi capabil sa îți aperi familia , pe cei dragi tie. Dar adevarul este ca toti fugiti de armata, toti sunteti Tari si puternici dar cand vine vb de putina instructie si disciplina toti va faceti pe voi . Ai datori si obligatia ca cetatean sa îți aperi Tara, pamantul pe care stramosii Tai, bunicii si strabunicii Tai au luptat. Unde va este onoarea , unde este respectul fata de eroii morti ? Nu stiti ce este acela. Si nu o sa stiti niciodata

   • Ovidiu du-te tu frate și apără onoarea și respectul față de străbunii noștrii care bieții de ei s-au dus benevol să fie uciși și nicidecum obligați și luați cu arcanul.

  • Perfect adevărat! Faceți plutoane din copiii de bani gata. Sau ăia fug în străinătate. Se pun la adăpost!!???!!!! Și se vrea carne de tun din țară? Cine ne atacă domnilor? Hai să fim serioși! De ce de la o zi la alta întărâtăm situația despre război?

  • Acum aproximativ 20 de ani, înainte de aderarea la NATO, spuneai că trebuie să reducem efectivele de armament și muniție, că așa e in NATO. Eram tânăr și ascultam uimit toate aberațiile astea și mă întrebam de ce cineva și-ar dori aliați mai slabi decât sunt. De ce si-ar dori cineva că aliatul lui să fie mai slab decât este?
   Puțin mai târziu am înțeles că „partenerul strategic” nu de aliați are nevoi. El avea nevoie de slugi care sa cumpere toate jafurile industriei lui militare pe foarte mulți bani. In momentul de față SUA își sacrifică slugile din Europa că sa prospere ei. Germania a pierdut accesul la energia ieftină, Franța încet, încet pierde resursele din „coloniile” africane. Iar ceilalți, dependenți de aceste două mari puteri economice, se vor duce ușor la vale. In plus, UE a încetat să mai dezvolte tehnologie de ultimă generație. Nu mai produce motoare de aviație (odată cu ieșirea UK din UE), microprocesoare de ultimă generație nici atât, pe parte de aviație militară au rămas deja o generație în urma (Eurofighter a fost ultima realizare), celebrele tancuri s-au dovedit a fi niste coșciuge pe senile la fel că cele rusești și, colac peste pupăză, la Bruxelles avem niște lideri care prin introducerea noilor norme de mediu fac imposibilă stabilitatea sistemului energetic european. Probabil că vom avea curent când bate vântul și când e soare afară. Transportul trece intens pe electric dar UE nu are nici un producător notabil in domeniul acesta. Importam armament, gaze și petrol de la companii americane, ceea ce ne face să exportăm sume imense de capital către ei.
   Concluzia: vin vremuri „minunate” pentru UE. Să ne bucurăm de ele!

  • Pensionare speciali români împreună cu clovnul Ioh aannus sunt invitați în prima linie în război spune:

   Foarte adevărată ai zis la pensionarul specialist, că bagă bățul prin gard și stârnește fiara, (ursul carpatin). Dacă ei nu gândesc cu capul și cu mintea lor și în favoarea românilor, așa le se dictează de afară ,să bage în război creștinii, frații între ei, cu japca.

 3. Din prima zi de activitatei trebuia trecut în rezervă, dl general. de braț cu Johanis .Cum doame iartă-mă sa alegi după modelul elvețian, pe ce lume au trăit „eminențele”..Cum poți să pregătești armata după un stat care este neutru de când îl stim.Dacă zicea Finlanda, da țarisoara merită locu în top armate, după lupte eroice a obținut armistițiu cu marele urs de la est și aveau 78.000 de combatanți, cam căti avem noi cu contracte acum.Auziți voi ,modelul elvețian……vai de capul lor

 4. Sa aduca la instructie si in armata, pe ciobanii APV.iști care au iesit la pensie la 40 ani!! Care au luat salarii zeci de ani! Care mergeau la munca ca in concediu! Ăia sa vins sa apere!! Pt asta au fost platiti regeste!!

 5. Toți cei care ați furat țara și v ați îmbogățit să faceți bine să vă apărați noi cei de rând care muncim corect și trăim de pe o zi pe alta nu avem ce să ne mai apărăm țara apărați-o voi care ați furat-o până acuma

 6. Muiiieee la generalime ! Armata ca in Swiss, adica pe banii nostri , venim cu de toate de acasa. Muiieee Pai, informatii pe banii nostri(ati obligat prin legi tat boborul sa toarne pe toata lumea, ca e , ca nu e vinovata, da s fie suspecta . Acu vretisi razboi prvat. Bai basinilor cu frunte mica, bai gusatilorsiumfltilor , sa va plateasca ca armata privata meleardarii cu Mc L, Lambo, Pinin, …

 7. Generalul asta , e catana batrana, n-a auzit ca la noi asta cu armata este treaba pentru femei? Adica sa se duca ma-sa, nevasta-sa, fiica-sa. Siktir!

  • Să ne dea nouă arme, să dăm niște găuri în trădătorii țării, care se află pe teritoriul României.

   • Dumnezeu face dreptate ,vine și vremea noastră, să ne răzbunăm pe adevărații dușmani.

 8. Mai bine ar face diplomația obligatorie pt clasa politică și să stam dracu în banca noastră cu conflictele. Ne mănâncă rușii pe pâine cu tot cu partenerii strategici. Să facă armată obligatorie și sa hrănească trupa cu Eugenia, ca de atât au bani. Vai de curu nostru.

 9. Mâncați rahat cu găleata ,acum v ați dat seama de apărarea Romaniei,, dar clasa politică ce a făcut pina acum ,au mîncat banii poporului degeaba,halal tara unde ați adus o..

  • Pe vremuri un om când mergea la război avea măcar trei crezuri mergea pentru patrie ,credință familie. spune:

   Au vândut țara și au dat o pe gratis de multe ori străinilor în defavoarea poporului român și acum vor să ne bage pe noi în război ca să apărăm ce, ce nu mai avem industrie ,pământ, credință ,familie.

 10. Marsh mah umflatule cu grade! Sant bani pt pensii speciale, salarii babane pt generali si colonei avansati cu pile la partid, dar nu pt salarii serioase pt atragere angajari? Mercenari angajatii? Mormantul matii de porc! Sa ne dea arme! SRI, JANDARMERIE,PARLAMENT si pe urma gunoiul din armara romana. Mormantul mamelor voastre de gunoaie!

 11. Să readucă în sistem toți pensionarii din armată și mai ales cei care s.au reangajat pe posturi bine plătite,. Toți generalii să meargă pe front eventual, că sunt mai mulți decât rezerviștii..

 12. Cand era obligatorie armata vă băteați joc de militari, acum mai vine pulea de la oi in armata voastră,asa-i când îți bați joc de propriul popor, când vă ajunge morcovul la la cur începeți să dați din colț în colț.

  • ,,Dacă ați avea demnitate și credință în voi,cât o grăunță de muștar,nu a-ți negocia în genunchi sau în poziția ghiocelul, cu mafia finanțelor mondiale care de fapt sunt private."citat de Vasile cimpoieșu spune:

   Perfect adevărat le ai zis. Un domn mai în vârstă spunea așa:,, Dumnezeu să i trăsnească pe toți ofițerii români care nu își iubesc țara și neamul, care au batjocorit militarii în termen, nu și au respectat jurământul de credință față de poporul și patria română, deși au jurat și s au obligat să respecte legile țării și regulamentele militare.”

  • Adevărat spui, că sunt adevărate beizadele și ar trebui trimise,în linia întâi a frontului ,chiar dacă statul ar trebui să facă un efort să le pună cu ei niște prafuri de buzunar pentru a trage pe nas. Claunuss yohh anus deschide linia frontului la infanterie.

 13. Suntem singurii care reținem 10% din salariu pt sănătate. Celelalte țări nu rețin. Putem reține și pt armată, miliție, securitate etc.

 14. Stiti care este realitatea? Tuturor politicienilor le este efectiv frica de serviciul militar obligatoriu. Din cauza ca populatia este atat de nemultumita, incat odata vazuti cu arme, cetatenii sunt in stare sa repete ’89 si sa isi linseze conducatorii politici. De asta nu vor politicienii serviciu militar obligatoriu. Mai este si un motiv secundar, desigur. Politicienii vor sa isi protejeze propriile odrasle in caz de razboi. Si sa moara doar fraierii pe front.

  • Da ei așa ar vrea să moară doar fraierii pe front, dar mai bine ar fi să moară bezadelele politicienilor împreună cu trădătorii și nesimțiții cu pensii speciale, păi dacă tot au beneficiat de atâția zeci de ani de pensii speciale acum e vremea lor să meargă pe front să demonstreze că sunt speciali.

  • Domnule colonel vă mai pot spune un lucru ,părerea mea este, că toți cei care lasă aceste comentarii,au sufletele cele mai pure și sunt unii dintre cei mai mari patrioți ai țării care dacă țara era condusă de către conducători vrednici, iubitori de dreptate, de neam și de țară și România ar fi avut probleme de natură militară,acești oameni care lasă commenturi ,ar fi fost dispuși să lupte chiar dacă își asumau anumite riscuri într un scop nobil. Dar se vede foarte clar că românul nu e prost și nu s a născut pe pământ acel om care să l poată face pe român să lupte pentru ai apăra pe hoții și corporatiștii care l au furat.

  • Eu sunt un simplu cetățean ,care plătesc tribut statului român,stat care nu mă ajută cu nimic,ci din contră îmi pune tot mai multe piedici și poveri pe umăr pe care simt că nu le mai pot duce. Nu m am certat și nu mă cert cu nimeni, și cu toate astea voi vreți să mă trimiteți la război ca pe prost, că așa vi sa dat ordin de la șefi la lume să stârniți fiara sovietică prin gard și apoi să trimiteți carnea de tun românească pe linia frontului, ca să vândă unii după alte continente armament că deja au prea mult. Marș la furat,ființe fără demnitate și onoare ce sunteți.

 15. Ba apvistule cu pensie speciala. Du te, ba tu cu mata la armata sa aperi trântori îmbogățiți. Termina ți ba apvistilor cu armata obligatorie,. marș, ba voi ca sunte ți plătiți.Valabil și pentru acel agramat balacianu

 16. Ce sa faci don ghinaral cu 25 000 pensie ,fata de un militar in termen ce pentru 1,4 ani primeste 25 de lei la pensie,adica de 1000 de ori mai putin ca voi.Asteapta te sa se declare toti femei

 17. Ganditi-va de 100 de ori înainte sa dați arme și muniție de război pe mana romanilor. Cei mai mulți o vor folosii împotriva adevăraților asupritori ai acestui popor și anume politicienii. GANDITI-VA FOARTE BINE.

  • Domnule colonel, nu vă cunosc și nu știu ce om sunteți .Dar dacă în piept vă bate o inimă de român știu că în aceste momente, văzând aceste comentarii care de fapt sunt un strigat exasperat de disperare și neîncredere a poporului în clasa politică,vă plânge sufletul având în vedere situația economică și militară a României. Iar dacă nu aveți o inimă adevărată de român, probabil sunteți unul dintre cei la care se adresează o parte din comentarii. Eu zic că a ajuns să clocotească mămăliga românească, iar cei care conduc astăzi țara, nu știu pe unde să își mai scoată căciula, că toată nedreptatea ce li s a produs românilor timp de 35 de ani astăzi parcă se așterne pe hârtie și se văd păcatele și fărădelegile pe care le a făcut cei care au condus, la vedere sau din umbră.

 18. Sa o trimiti pe ma-ta in armata…
  Ce vrei sa aparam? Pe hotii din parlament?
  Cu ce m-a ajutat tara asta? Ca sunt nevoit sa lucrez pe afara? Si dupa aia vine un tampit de general si vrea armata obligatorie?

 19. Bine dar elveteni scot la pensie la 68 ce facem dupa ce ati pensionat rudele,prieteni din Romania la varsta de grădiniță plus salariu compensatorii pe 2/3 ani acum pentru muritori puneți armata obligatorie adică să păzim hoți din parlament și alți speciali ce trăiesc cu o singură pensie o familie cu 5/6 membri plus șofer adică plătim niste bugetari că pe onasis.

 20. Domnul E. Bădălan, dacă se mai consideră pe sine însuși (că alții, nu prea îl mai consideră și au motive justificate) militar ar trebui să citească aceste comentarii care reflectă atitudinea nultora față de domnia-sa și să facă -de bun-simț și corect- pasul înapoi. Să lase pe alți militari -chiar pensionați dar competenti- să vorbească despre armată și apărarea țării.

 21. Buna, eu sunt femeie. Si cabd eram tanara imi doream sa apar tara, acum as lua o pusca n mana doar sa mi apar viata mea si a copiilor, dar nu intr un razboi creat de interese economice politice, intr o tara condusa dè hoti si smecheri in care eu si copii mei locuim cu chirie de zeci de ani, intr o tara in care legea favorizeaza tinerii baronilor a popilir si a celor ce si permit sa zica nu vreau sa merg. Nu aveti nici un drept sa vorbiti de vreo obligativitate cara vreme voi nu v ati respectat tara si poporul dupa falsa revolutie care a pus in frunte niste oameni egoisti si rai, care pana azi si au rulat aliatii si poporul sufera in continuare. Daca am fi Israel ar fi altceva. Acolo e o porunca divina sa ti aperi aproapele si tara. Dar aici unde poporul e considerat carne de tun, sluga pentru smecheri, domnilor sa va fie rusine!

 22. Ce ar fi sa propuneti un referendum in care glasul natiunii sa raspunda! Sunt convinsa ca instinctul de supravietuire, spiritul de sacrificiu inca exista, dar trebuie sa constientizam ceva, avem obligatia divina sa ne aparam viata chiar refuzand sa ucidem de dragul unor fiinte egoiste care si au asigurat conturi grase, vile si piscine in tari straine, si care sunt convinsa ca dupa ce starnesc demonii pleaca repede la adapost si ramane omul prost…

 23. 1. La pușcărie cu toți bețivanii burtoși cu grade mari (care cresc in fiecare an)din armată; 2 Mobilizați/incorporați copiii lor să nu își mai scoată certificate de handiapati. 3 Iesirea României din n.a.t.o . Când am intrat în n.a.t.o României i s-a promis apărare.

 24. Dati-mi numa 10 boabe ca 5 tot fac la vale si daca vom finuma vre-o 500 cred ca ii terminam pe toti care neau obligat fortat sa mancam paine amara in alte tari

 25. Ma bucur sa citesc aceste comentarii. Credeam ca eu sunt nebun, dar romanii s-au deșteptat și gandesc la fel ca mine. Ce sa apărăm? Avem datorii pentru un apartament la băncile cu capital străin, avem ofițeri și mai ales generali mai mulți decât soldați, avem rezerviști cu pensii speciale și burțile pline. În concluzie, vrem sistem elvețian de armata și sa vedeți ce iese, politicieni vânzători de tara.

 26. Ce țară să apărăm ba ? Noi nu avem casa și masa că suntem datori la banca 30 de ani ! Să vă apărăm vouă casele și firmele și afacerile ? Suntem sătui de hoția voastră. In prima linie să meargă familia voastra de hoți și scăpăm și noi de voi și de rasa voastră de hoți. Să mulțumiți cerului că nu intram peste voi in casa sa vă rupem gâtul vouă și copiiilor vostrii de hoți nenorociți ! Avem aur,gaze și petrol …..și se spune ca este bun comun. In Arabia pentru acest drept un cetățean primește 3000 $ și când îl cheamă statul la lupta merge k își apără pâinea. La noi nu e așa ! Noi avem ,dar nu avem dreptul k ați vândut voi tot ! In numele cui ați vândut tot că pe mine nu m- a întrebat nimeni daca renunț la Gr mele de aur,petrol și gaze ! Generații întregi din neamul meu au apărat tara asta și la final au fost considerați dușmani,le- a fost luată averea și omorâți. Să vă ia dracu de hoți….nu doresc decât să vă văd morți pe voi și pe copiii vostrii așa cum i- ați omorât voi pe strămoșii mei. Tara condusă de hoți.

 27. Din pacate nu o sa trebuiasca sa aparam generali sau politicieni ,o sa fie primi care o sa dispara din peisaj . Fiecare dintre noi avem o mama ,o sotie o fica o sora etc. Ocasa un petec de pamānt axestea trebuie APARATE .. SOLDATUL SOVIETIC este specializat in a distruge ,,fura ,tortura ,viola aceasta e problema din aceasta cauza va trebui sa aparam aceasta tarișoara ,ne vom apara casele ,familiile pe cei dragi nu sistemul sau jegurile care il conduc. Nu mai dați exemplu Elvetia ,avem o lege a armelot i plina de aberatii si tīmenii cu cāt mai complicat cu atāt mai bine , cãt mai putine arme la populatie ,acum BAU BAU vine la granița ne bãțãie chilotei vrem sistem elvetian ,ba timpiților in Elveția nu existā restrictii la arme toți au arme de razboi acasa ,au poligoane trag ca nebuni ,noi avem NU E VOIE .Daca vn vinator trage intr-un carton sau o sticla de plastic cu arma de vinatoare e pasibil de dosar penal . Utilizarea armei de vinatoare in alt scop decāt a fost autorizatā.. SPALATI CREIERELE MILITIENILOR . Schimbați legea armelor ,usurați conditiile pr autorizarea poligoanelor usurati accesul populatiei la arme ,educați populatia nu cu cea mai proasta idee . Nu arme prostilor . Asa nu are cine sa va apere .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)