/

EXCLUSIV Romarm a cumpărat 500 de tone de TNT chinezesc de la o fabrică indiană la un preț mai mare decât au oferit companii din Serbia și Bulgaria

Romarm, TNT chinezesc la preț supraevaluat
Romarm, TNT chinezesc la preț supraevaluat (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Romarm, TNT chinezesc la preț supraevaluat. Emanuel Ioana, șeful Romarm, a dat un ultim „tun” industriei de apărare de stat a României înainte de a fi tras pe linie moartă de ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea: a contractat 500 de tone de TNT de la o firmă din India, specializată în extragerea pietrei, nisipului și argilei.

Explozibilul urmează să ajungă la Uzina de Produse Speciale Dragomirești la începutul anului viitor, acolo unde este folosit ca încărcătură pentru bombe. 

Citește și: EXCLUSIV Situație „explozivă” la Romarm: directorul Emanuel Ioana refuză să semneze documente pentru ca fabricile de armament să-și onoreze contracte inclusiv pentru Ucraina

DeFapt.ro a dezvăluit că Emanuel Ioana, prietenul ministrului Radu Oprea, a încercat în repetate rânduri să saboteze industria de apărare de stat prin blocând nejustificat investițiile în fabricile de armament românești care trebuie să facă față unei concurențe acerbe pe piața internațională de producție a munițiilor. 

Ofertă cu 1,5 USD/kg mai ieftină

Pesedistul Radu Oprea, ministrul Economiei, l-a retras strategic pe Emanuel Ioana de la conducerea Companiei Naționale Romarm, după ce șefii fabricilor de armament au luat atitudine împotriva acestuia ca efect al blocării investițiile obligatorii în industria de apărare de stat.

Însă, înainte de a fi tras de pe linie moartă, Emanuel Ioana, în calitate de director general al Romarm, a cerut oferte pentru achiziția unei cantități de 500 de tone de TNT de la dealeri de arme și muniții din Bulgaria, Serbia și India. 

Din Bulgaria a primit o ofertă de 14,5 dolari pe kilogram, din Serbia, una cu 14 dolari pe kilogram, în timp ce oferta din India era de 15,5 dolari pe kilogramul de TNT, conform unor surse din cadrul Romarm.

Indienii, la al doilea contract. Primul, întârziat

Directorul general Emanuel Ioana a decis să cumpere cele 500 de tone de TNT de la firma Kayviat Internationals Project Consultants Private Limited din India pentru Uzina de Produse Speciale Dragomirești, una din fabricile de armament de stat care produce muniții.

Valoarea contractului a fost de 7,75 milioane de dolari. Dacă marfa se cumpăra din Bulgaria sau Serbia, Romarm făcea o economie de până la 750.000 de dolari. Termenul de livrare a celor 500 de tone TNT este până la finalul lunii ianuarie 2025.  

Compania indiană Kayviat Internationals Project Consultants Private Limited nu este la prima afacere cu Romarm. În anul 2023 a mai avut un contract, tot pentru livrarea a 500 de tone TNT. Atunci, nu a respectat termenul de livrare a cantității de TNT, motiv pentru care a vulnerabilizat Uzina de Produse Speciale Dragomirești, care avea în desfășurare mai multe contracte de livrare a munițiilor. 

Întâlnire cu administratorul indian

Datele publice arată că firma Kayviat Internationals Project Consultants Private Limited a fost înființată la data de 23 martie 2005 în orașul New Delhi, din India. De conducerea companiei se ocupă cetățenii indieni Saxena Kavita și Sinha Animesh.

Ultimul ar fi avut o întâlnire privată cu Emanuel Ioana înainte ca acestuia să nu i se mai prelungească mandatul de conducere a companiei Romarm. 

Capitalul social autorizat a fost de cinci milioane de rupii, din care s-au depus 200.000 de rupii, echivalentul a 2.250 de euro. Obiectul principal de activitate al firmei din India de la care Romarm a cumpărat TNT, conform codului NIC, este extragerea pietrei, nisipului și argilei. Dar pe site-ul firmei (kayviat.com) se menționează că aceasta are misiunea de a consolida capacitățile de apărare ale Indiei.

Ace, brice și carice

„Kayviat a primit recent mandate cruciale pentru a optimiza procesele de achiziții pentru Forțele Armate Indiene, o dovadă a angajamentului nostru față de excelență și eficiență”, se laudă indienii pe site-ul propriu. 

Arhiva site-ului păstrată în mediul online arată că, în anul 2007, firma indiană oferea tot felul servicii: de la expertiză în construcția de centrale electrice, poduri și sănătate, până la investigații private.

Compania susținea că are experți și consultanți pensionari din sectorul guvernamental al Indiei, școliți în afara granițelor. „Experții și consultanții Kayviat, cu cunoștințelelor bogate și experiență în domenii diverse, se ocupă personal de orice problemă”, se mai menționa pe site. 

Romarm, TNT chinezesc la preț supraevaluat

Surse din cadrul Romarm au declarat sub protecția anonimatului pentru DeFapt.ro că firma Kayviat a fost recomandată statului român de unul dintre partenerii de afaceri din Bulgaria. „La Romarm se cunoaște că Kayviat este o firmă privată, nu de stat, care a intermediat vânzarea de TNT.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Documentele arată că TNT este adus de la o fabrică din India, care i-a dat un mandat lui Sinha Animesh pentru a vinde în România. Când am verificat fabrica din India producea în jur de 20 de tone TNT pe an. Dar noi am comandat 500 de tone, adică producția pe 25 de ani. Probabil este cumpărată din China, stocată în India, iar de acolo ajunge în România”, a spus una dintre surse. 

Documentele consultate de către DeFapt.ro arată că firma Kayviat a prezentat un mandat din partea companiei Munitions India Limited (MIL), deținută de statul indian, în baza căruia poate promova, oferta și vinde producția acestei fabrici de armament. Mandatul a fost emis în data de 10 iulie 2023 și a fost semnat de Rajat Saxena, managerul genral al MIL. 

Am încercat să obținem un punct de vedere de la Emanuel Ioana, fostul director general al Romarm, în legătură cu decizia de a achiziționat 500 de tone de TNT de la o firmă înregistrată în India, dar acesta nu a răspuns la telefon și nici la întrebările în scris.   

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:35Cea mai bogată familie de judecători: are două apartamente în Emiratele Arabe Unite. Este judecător la Înalta Curte, deși a făcut o banală facultate privată
19:01EXCLUSIV Romarm a cumpărat 500 de tone de TNT chinezesc de la o fabrică indiană la un preț mai mare decât au oferit companii din Serbia și Bulgaria
18:05Băsescu: „Ar fi o nebunie dacă ajungem la situația în care, fără probe de fraudare din partea ambilor candidați, CCR să anuleze primul tur”
16:32Călin Georgescu apără pensiile speciale ale Poliției: „Este un drept meritat”. Sindicatul Polițiștilor Dolj îl susține: „Politicianul care spune adevărul”
15:57TikTok respinge acuzațiile CNA că ar fi manipulat algoritmii pentru a-l favoriza pe candidatul Călin Georgescu
15:47De ce a depus candidatul Terheș sesizare la CCR pentru anularea turului întâi: USR și Călin Georgescu ar fi fraudat scrutinul indicând în ziua alegerilor cu cine să se voteze iar PSD ar fi transferat voturi la George Simion
15:40PSD nu va susține nici un candidat în turul al doilea al prezidențialelor, anunță filiala Maramureș
15:33BREAKING Călin Georgescu trezește CSAT, convocat joi la Cotroceni pentru a discuta despre riscuri la adresa securității naționale generate de actori cibernetici statali
15:26Salariul minim crește de la 1 ianuarie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei brut. Vor beneficia peste 1,8 milioane de angajați
13:51Biserica Ortodoxă Română cere preoților să nu se implice în campanie și amenință cu excluderi. Un fost stareț a anunțat deja că susține SOS România și pe Georgescu
13:27Bolojan și Lasconi trebuie să promită că vor băga pe capete marii corupți la pușcărie, ca să calmeze furia anti-sistem. Au curaj să facă asta?
12:02Ciucă a luat mai puține voturi decât Ciolacu în multe orașe cu primari liberali
11:53IT-iștii, noile croitorese: durerile de spate, printre cele mai frecvente probleme pe care le au programatorii
11:51Două cereri de anulare a alegerilor prezidențiale au ajuns la CCR-ul controlat de PSD: ar fi șansa lui Ciolacu să intre în turul II
11:46Nu există câini „prietenoși” care pot fi scoși în spațiu public fără botniță și lesă, a decis o instanță. O mușcătură de 25.000 de lei