Romarm, TNT chinezesc la preț supraevaluat. Emanuel Ioana, șeful Romarm, a dat un ultim „tun” industriei de apărare de stat a României înainte de a fi tras pe linie moartă de ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea: a contractat 500 de tone de TNT de la o firmă din India, specializată în extragerea pietrei, nisipului și argilei.
Explozibilul urmează să ajungă la Uzina de Produse Speciale Dragomirești la începutul anului viitor, acolo unde este folosit ca încărcătură pentru bombe.
DeFapt.ro a dezvăluit că Emanuel Ioana, prietenul ministrului Radu Oprea, a încercat în repetate rânduri să saboteze industria de apărare de stat prin blocând nejustificat investițiile în fabricile de armament românești care trebuie să facă față unei concurențe acerbe pe piața internațională de producție a munițiilor.
Ofertă cu 1,5 USD/kg mai ieftină
Pesedistul Radu Oprea, ministrul Economiei, l-a retras strategic pe Emanuel Ioana de la conducerea Companiei Naționale Romarm, după ce șefii fabricilor de armament au luat atitudine împotriva acestuia ca efect al blocării investițiile obligatorii în industria de apărare de stat.
Însă, înainte de a fi tras de pe linie moartă, Emanuel Ioana, în calitate de director general al Romarm, a cerut oferte pentru achiziția unei cantități de 500 de tone de TNT de la dealeri de arme și muniții din Bulgaria, Serbia și India.
Din Bulgaria a primit o ofertă de 14,5 dolari pe kilogram, din Serbia, una cu 14 dolari pe kilogram, în timp ce oferta din India era de 15,5 dolari pe kilogramul de TNT, conform unor surse din cadrul Romarm.
Indienii, la al doilea contract. Primul, întârziat
Directorul general Emanuel Ioana a decis să cumpere cele 500 de tone de TNT de la firma Kayviat Internationals Project Consultants Private Limited din India pentru Uzina de Produse Speciale Dragomirești, una din fabricile de armament de stat care produce muniții.
Valoarea contractului a fost de 7,75 milioane de dolari. Dacă marfa se cumpăra din Bulgaria sau Serbia, Romarm făcea o economie de până la 750.000 de dolari. Termenul de livrare a celor 500 de tone TNT este până la finalul lunii ianuarie 2025.
Compania indiană Kayviat Internationals Project Consultants Private Limited nu este la prima afacere cu Romarm. În anul 2023 a mai avut un contract, tot pentru livrarea a 500 de tone TNT. Atunci, nu a respectat termenul de livrare a cantității de TNT, motiv pentru care a vulnerabilizat Uzina de Produse Speciale Dragomirești, care avea în desfășurare mai multe contracte de livrare a munițiilor.
Întâlnire cu administratorul indian
Datele publice arată că firma Kayviat Internationals Project Consultants Private Limited a fost înființată la data de 23 martie 2005 în orașul New Delhi, din India. De conducerea companiei se ocupă cetățenii indieni Saxena Kavita și Sinha Animesh.
Ultimul ar fi avut o întâlnire privată cu Emanuel Ioana înainte ca acestuia să nu i se mai prelungească mandatul de conducere a companiei Romarm.
Capitalul social autorizat a fost de cinci milioane de rupii, din care s-au depus 200.000 de rupii, echivalentul a 2.250 de euro. Obiectul principal de activitate al firmei din India de la care Romarm a cumpărat TNT, conform codului NIC, este extragerea pietrei, nisipului și argilei. Dar pe site-ul firmei (kayviat.com) se menționează că aceasta are misiunea de a consolida capacitățile de apărare ale Indiei.
Ace, brice și carice
„Kayviat a primit recent mandate cruciale pentru a optimiza procesele de achiziții pentru Forțele Armate Indiene, o dovadă a angajamentului nostru față de excelență și eficiență”, se laudă indienii pe site-ul propriu.
Arhiva site-ului păstrată în mediul online arată că, în anul 2007, firma indiană oferea tot felul servicii: de la expertiză în construcția de centrale electrice, poduri și sănătate, până la investigații private.
Compania susținea că are experți și consultanți pensionari din sectorul guvernamental al Indiei, școliți în afara granițelor. „Experții și consultanții Kayviat, cu cunoștințelelor bogate și experiență în domenii diverse, se ocupă personal de orice problemă”, se mai menționa pe site.
Romarm, TNT chinezesc la preț supraevaluat
Surse din cadrul Romarm au declarat sub protecția anonimatului pentru DeFapt.ro că firma Kayviat a fost recomandată statului român de unul dintre partenerii de afaceri din Bulgaria. „La Romarm se cunoaște că Kayviat este o firmă privată, nu de stat, care a intermediat vânzarea de TNT.
Documentele arată că TNT este adus de la o fabrică din India, care i-a dat un mandat lui Sinha Animesh pentru a vinde în România. Când am verificat fabrica din India producea în jur de 20 de tone TNT pe an. Dar noi am comandat 500 de tone, adică producția pe 25 de ani. Probabil este cumpărată din China, stocată în India, iar de acolo ajunge în România”, a spus una dintre surse.
Documentele consultate de către DeFapt.ro arată că firma Kayviat a prezentat un mandat din partea companiei Munitions India Limited (MIL), deținută de statul indian, în baza căruia poate promova, oferta și vinde producția acestei fabrici de armament. Mandatul a fost emis în data de 10 iulie 2023 și a fost semnat de Rajat Saxena, managerul genral al MIL.
Am încercat să obținem un punct de vedere de la Emanuel Ioana, fostul director general al Romarm, în legătură cu decizia de a achiziționat 500 de tone de TNT de la o firmă înregistrată în India, dar acesta nu a răspuns la telefon și nici la întrebările în scris.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
noi nu mai fabricam nici izmene? De ce am distrus Fagarasul, de ce?
s-a autodistrus din cauza incompetentei conducerii Pe vremea comunistilor totul se facea la comanda centralizata si ti se baga pe git ca nu aveai alte potiuni acum in economia de piata trebuie sa dai din coate sa razbesti
Nu a răspuns că poate e intr-o vacanță exotică. Războiul îmbogățește psihopații…
Numai reinstituirea pedepsei capitale mai poate curata națiunea romana de astfel de sugative.Duoa primul care va fi mierlit, veți vedea un lungi șiruri de mașini bongoase pline de nenorociți neliniștiți, nerăbdători sa iasă din tara pe la granițele din vest. La cele din est e periculos ca ar putea ajunge pe front in Ucraina.
Suntem șmecheri,avem de unde….cine împarte parte își face!
Lasă-ți bai comentariiile.Nu vedeți ca sunteți manipulați înainte de alegeri.
Da, dar Serbia si Bulgaria sunt pro Putin 😀😀😀.
Toți directorii de la stat sunt corupți,sunt cei care cer 20% din lucrări și de aici se multiplica achizițiile.Ei dau tunuri atâta timp cât sunt la butoane și care se opun cu vehementa ca România să nu se dezvolte căci ei trebuie sa aibă câmpul tactic de manevra….Romanii sunt ușor de duși cu pluta de orice neavenit gen Georgescu,un mare șarlatan șarmant, unde multe ziariste aleargă după el pentru ai smulge câteva vorbe de duh. Noi romanii avem din vocație oameni foarte bine pregătiți în tara și care pot încet sa pună bazele dezvoltarii pe mulți ani a tarii.1. Rezolvarea urgenta a crizei energetice în max,6luni-2 ani doar dezvoltând energia regenerativa,verde 24h/ 24h ,și anuale de max.20 de ani.Ilumat public gratis ,solar ,monitorizare obiective importante 24/ 24h astfel încât sa disciplinam tineretul cu evenimentele negative.Imi dau VOTUL pentru acel ce implementează aceste sisteme dinamice reale, astfel încât aceasta tara sa fie mult mai sigura și de trăit în ea.Rezolvarea energie implicau spațiu investițional accelerat pentru investitorii atât străini cât și romani.Pace vouă de ziua ta ROMANE!!!
chestiile astea dau apa la moara extremistilor Ei speculeaza nemultumirile populatiei