Sindromul de colon iritabil: o boală frecvent întâlnită, dar adesea ignorată

Sindromul colonului iritabil, o afecțiune ignorată. Afectând aproximativ 5% din populație, sindromul de colon iritabil rămâne o afecțiune digestivă adesea ignorată, cu simptome variate: dureri abdominale, balonare, constipație sau diaree. Deși nu pune viața în pericol, poate afecta serios calitatea vieții. Ce îl provoacă, cum se stabilește diagnosticul și ce opțiuni de tratament există? Dr. Pascal Crenn, gastroenterolog în cadrul Asistenței Publice a Spitalelor din Paris (AP-HP), oferă explicații clare.
Sindromul colonului iritabil, o afecțiune ignorată
Sindromul colonului iritabil a trecut prin mai multe denumiri: colită spastică, tulburări funcționale intestinale, colopatie funcțională.
Astăzi, termenul preferat este sindromul de intestin iritabil.
Se manifestă prin tulburări digestive cronice, precum balonări, alternanță între constipație și diaree, dureri abdominale.
Deși nu produce leziuni vizibile, simptomele pot fi foarte supărătoare și pot interfera cu activitățile zilnice.
Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații și prezintă adesea forme mai simptomatice.
Afecțiunea apare, de regulă, înainte de 45-50 de ani, dar simptomele pot continua și mai târziu.
Mulți pacienți asociază și tulburări de anxietate sau depresie, fără a se ști clar dacă acestea sunt cauze sau consecințe ale bolii.
Cum se stabilește diagnosticul?
Deoarece simptomele pot semăna cu cele ale altor boli digestive, medicii încep prin a exclude cauze mai grave: boli inflamatorii intestinale, cancer digestiv, boala celiacă.
Analizele de sânge și investigațiile biologice sunt utile în acest sens.
În lipsa unor semne de alarmă (precum sângerări, scădere inexplicabilă în greutate, anomalii la analize), colonoscopia nu este recomandată, mai ales la persoanele sub 45 de ani.
Ce cauzează sindromul de colon iritabil?
Afecțiunea are la bază o hipersensibilitate digestivă, cu o componentă neurologică importantă.
Apare un dezechilibru în comunicarea creier–intestin, ceea ce perturbă funcționarea normală.
Alte posibile cauze sunt reacții anormale la anumite alimente; dezechilibre ale microbiotului intestinal (flora intestinală); infecții digestive anterioare (gastroenterite); factori psihologici, în special în rândul pacienților anxioși sau depresivi.
Cum se tratează
Potrivit Dr. Pascal Crenn, stilul de viață și dieta pot ajuta în tratament.
Doctorul recomandă o hidratare corespunzătoare, preferabil cu ape bogate în magneziu, activitate fizică regulată, cu efect benefic asupra tranzitului și o alimentație bogată în fibre (fructe, legume, psyllium).
În tratamentul medicamentos se pot prescrie antispastice; analgezice; antidepresive (pentru reglarea axei creier–intestin); medicamente pentru motilitatea intestinală.
Cum poate evolua această afecțiune?
Sindromul de intestin iritabil este cronic, dar nu grav din punct de vedere medical, însă poate afecta profund viața socială și profesională a celor care suferă de el.
Uneori, simptomele se transformă în timp, constipația devine diaree și invers.
Cu o abordare pragmatică și individualizată, simptomele pot fi controlate, iar calitatea vieții se îmbunătățește treptat.