duminică 30 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro
Eveniment 26 martie 2025

"Nașii" de tren s-au modernizat, fură online: fraude cu bilete rezervate pe tablete, zeci de rețineri

„Nași” de tren, zeci de rețineri (sursa: Facebook/CFR Călători)
„Nași” de tren, zeci de rețineri (sursa: Facebook/CFR Călători)

„Nași” de tren, zeci de rețineri. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au decis plasarea sub control judiciar a 21 de controlori de tren de la CFR Călători, acuzați de multiple infracțiuni, inclusiv abuz în serviciu, delapidare, fraudă informatică și fals intelectual.

„Nași” de tren, zeci de rețineri

Decizia vine după descinderi efectuate în mai multe județe, care au vizat activitatea unor angajați suspectați de manipularea sistemelor informatice pentru obținerea de beneficii financiare ilicite.

Citește și: EXCLUSIV Ministerul condus de Burduja, bun și pentru pilele lui Ciolacu: milionarul din contracte cu statul Dolha, CA-uri la Energie

Marți, anchetatorii au efectuat percheziții la sediul central al CFR Călători, precum și în locații din București, Giurgiu, Teleorman, Brașov, Prahova, Ialomița, Slobozia, Constanța și Buzău.

În urma investigațiilor, 35 de controlori de tren au fost aduși la Parchet pentru audieri, iar 21 dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore.

Cu toate acestea, procurorii au decis să nu ceară arestarea preventivă, optând pentru cercetarea lor în libertate, sub control judiciar.

Cum au fost fraudate sistemele CFR

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2022-2023, mai mulți angajați CFR Călători au folosit tabletele repartizate de companie pentru a accesa ilegal bazele de date, rezervând locuri în vagoane pe care le deserveau sau chiar în altele unde nu aveau atribuții.

Blocarea artificială a locurilor a afectat posibilitatea vânzării legitime a biletelor prin canalele oficiale (case de bilete, automate și platforme online).

De asemenea, însoțitorii vagoanelor speciale de dormit și cușetă au introdus în mod fraudulos în aplicația XSell Mobile datele unor elevi care beneficiau de gratuitate, emitând bilete care erau folosite de alte persoane.

Prin această schemă, CFR Călători a decontat ilegal sume de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară, provocând o pagubă semnificativă Ministerului Transporturilor.

Cine este vizat în anchetă?

Ancheta procurorilor nu vizează conducerea CFR Călători sau oficiali din Ministerul Transporturilor, ci doar angajați implicați în aceste practici frauduloase.

Procurorii continuă investigațiile pentru a stabili prejudiciul total și implicațiile rețelei de fraudă asupra sistemului feroviar românesc.

Google News
Urmărește-ne pe Google News

DeFapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice, dar poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.

PayPal
Transfer bancar
RO48BRDE445SV97760644450
Patreon
Donează

Alte articole din categoria Eveniment

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!
DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră