Broccoli, superalimentul verde care luptă cu cancerul, diabetul și îmbătrânirea: ce spun studiile

Broccoli previne boli grave, precum cancerul. Broccoli nu este doar o legumă verde obișnuită, ci un veritabil superaliment, intens studiat în laboratoare și recomandat de nutriționiști. Potrivit numeroaselor studii științifice, consumul regulat de broccoli contribuie la prevenirea unor boli grave, precum cancerul, diabetul de tip 2 sau afecțiunile gastrice. Bogat în sulforafan, luteină, vitamine și minerale esențiale, broccoli protejează celulele, susține sistemul imunitar și întârzie procesul de îmbătrânire.
Broccoli previne boli grave, precum cancerul
Cercetările au arătat că broccoli poate reduce riscul de apariție și extindere a unor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată și pancreas.
Un studiu canadian a indicat o scădere cu 50% a metastazelor cancerului de prostată la consumatorii frecvenți de broccoli sau conopidă.
În plus, experimentele pe animale au demonstrat că sulforafanul poate bloca dezvoltarea tumorilor pancreatice atunci când este combinat cu chimioterapia.
Beneficii în cazul diabetului de tip 2 și al prediabetului
Broccoli aduce beneficii semnificative și persoanelor cu diabet de tip 2 sau prediabet.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea din Göteborg, suplimentele cu sulforafan contribuie la scăderea glicemiei.
Rezultatele studiului au fost publicate în prestigiosul jurnal Nature Microbiology.
Luteina – aliatul vederii bune
Broccoli conține cantități impresionante de luteină, un antioxidant înrudit cu betacarotenul, care protejează macula, zona ochiului responsabilă pentru vederea clară.
Doar 100–150 de grame de broccoli sau spanac pe zi sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic.
Comparativ, e nevoie de aproape un kilogram de morcovi pentru același efect.
De asemenea, broccoli este bogat în: potasiu, fier, zinc și sodiu; vitaminele B1, B2, B6, E, C; betacaroten și provitamina A.
Toate aceste elemente esențiale susțin sistemul imunitar, metabolismul și sănătatea ochilor, pielii și organelor interne.
Broccoli, arma naturală împotriva inflamațiilor gastrice
Un alt compus valoros din broccoli este sulforafanul, cu efecte antimicrobiene remarcabile.
Acesta combate Helicobacter pylori, bacteria responsabilă pentru până la 90% dintre inflamațiile mucoasei gastrice, ulcer și chiar unele forme de cancer gastric.
Mai mult, sulforafanul s-a dovedit eficient chiar și împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice.
Sulforafanul stimulează producția unor enzime care neutralizează radicalii liberi – substanțe instabile generate de metabolism, asociate cu îmbătrânirea accelerată și diverse boli cronice.
Prin această acțiune, broccoli contribuie la protejarea celulelor și încetinirea procesului de îmbătrânire.
Cum gătim broccoli pentru a-i păstra proprietățile
Fie că îl prepari rapid în tigaie, cu un strop de ulei, usturoi, ghimbir și fulgi de chilli, stins apoi cu sos de soia și servit alături de orez și nuci caju, fie că îl gătești la abur cu puțină sare de mare, broccoli este mereu o alegere inspirată.
Important este să evităm fierberea excesivă.
Pentru a conserva toate substanțele benefice, ideal este să fie gătit la abur, sotat sau să în friteuza cu aer cald.