sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: urși

12 articole
Eveniment

Zeci de urși, împușcați în Covasna

Zeci de urși, împușcați în Covasna. În 2024, pagubele cauzate de urși în județul Covasna au scăzut considerabil, atât ca număr, cât și ca valoare, comparativ cu anul 2023. Potrivit șefului Agenției Județene de Protecție a Mediului (APM), Gheorghe Neagu, această reducere se datorează implementării cotelor de vânătoare și recoltării urșilor periculoși conform legislației în vigoare. Au fost împușcați zeci de urși, în virtutea acestor cote. Zeci de urși, împușcați în Covasna Anul trecut, 55 de urși au fost împușcați, dintre care 54 în baza cotelor de vânătoare stabilite prin Legea 292 și unul ca urmare a Ordonanței de Urgență 81/2021. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție De asemenea, nouă urși au murit accidental, fiind loviți de trenuri sau mașini. „Este cel mai mare număr de urși recoltați în județul Covasna din 2011 și până în prezent”, a declarat Gheorghe Neagu. Șeful APM apără cotele de vânătoare Reducerea efectivului de urși a dus la scăderea pagubelor raportate în 2024. Conform datelor oficiale, s-au înregistrat 193 de incidente în culturile și gospodăriile populației, comparativ cu 335 în 2023. Valoarea totală a pagubelor a scăzut de la 1.098.592 lei în 2023 la 588.813 lei în 2024. „Astea ar fi explicațiile pentru care nu mai avem atâtea pagube ca în 2023: au fost extrași urșii problematici din zonele locuite și a fost implementată cota anuală de vânătoare”, a explicat Neagu. Creșterea populației de urși în ultimii ani În județul Covasna, populația de urși a crescut semnificativ, ajungând la peste 2.200 de exemplare în 2024, dublu față de estimările din 2014. Neagu a subliniat că urșii mari resping urșii tineri din habitatul lor, forțandu-i pe aceștia să caute hrană în gospodării. „Dacă în 2014 s-a estimat un efectiv de 1.200 de urși, în 2024 am ajuns la 2.263 de exemplare. Ursoaicele rareori au un singur pui; majoritatea au doi, trei sau chiar patru pui”, a declarat el. Solicitări pentru anularea cotelor Deși activiștii pentru protecția animalelor au cerut în instanță anularea cotelor de vânătoare, autoritățile din Covasna consideră că reducerea efectivului de urși este esențială pentru protejarea vieții și bunurilor oamenilor. „Sperăm că și anul acesta se vor extrage cotele alocate prin lege”, a adăugat Gheorghe Neagu, subliniind importanța continuării acestor măsuri pentru a reduce riscurile asociate unei populații supradimensionate de urși. Până la sfârșitul anului 2025, Covasna are alocată o cotă suplimentară de 54 de urși care urmează să fie extrași. Această măsură este considerată crucială pentru gestionarea populației de urși și reducerea pagubelor în comunitățile locale.

Zeci de urși, împușcați în Covasna (sursa: Facebook/Romsilva)
Atacurile urșilor în Prahova în 2024 (sursa: Facebook/Parcul Național Retezat National Park)
Eveniment

Atacurile urșilor în Prahova în 2024

Atacurile urșilor în Prahova în 2024. Anul 2024 a înregistrat un număr semnificativ de incidente cauzate de urși în județul Prahova, soldate cu o victimă mortală, două persoane rănite și pagube materiale însemnate. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova (IJJ), cele mai multe intervenții ale autorităților au avut loc în stațiunile Sinaia și Bușteni, Atacurile urșilor în Prahova în 2024 Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova la solicitarea AGERPRES, în 2024, jandarmii prahoveni au executat 744 de intervenții pentru îndepărtarea urșilor. Citește și: Ciolacu spune că Simonis nu i-a dat voturi lui George Simion, a fost doar o glumă pe TikTok Numărul a fost în scădere față de cele 904 intervenții înregistrate în 2023. Localitățile cu cele mai frecvente incidente rămân Sinaia, cu 221 de intervenții în 2024 (comparativ cu 137 în 2023), și Bușteni, cu 184 de intervenții în 2024 (față de 221 în 2023). Atacuri mortale și răniri: bilanț tragic În 2024, au fost raportate trei victime umane în urma atacurilor urșilor. O tânără de 19 ani, originară din Iași, dar cu viză de flotant în București, a fost ucisă pe traseul Jepii Mici din Bușteni. Salvamontiștii au declarat că fata a fost târâtă și sfâșiată de animal, iar recuperarea trupului a fost dificilă din cauza prezenței ursului, care ulterior a fost împușcat. Alte două persoane au fost rănite în localitățile Lutu Roșu și Aluniș. În 2023, numărul victimelor rănite s-a ridicat la două, în localitățile Telega și Măneciu. Pagube materiale semnificative Atacurile urșilor au provocat pagube materiale semnificative, incluzând animale ucise sau rănite (porci, vaci, oi, capre, păsări). Au fost și distrugeri de bunuri (stupi de albine, garduri și alte proprietăți). Relocarea și recoltarea urșilor: măsuri de gestionare Pentru a gestiona problema, în 2024 a fost relocat un urs din localitatea Ștefești. Alți trei urși au fost recoltați în Bușteni, Izvoarele și Dumbrăvești. Comparativ, în 2023, au fost relocați șapte urși din mai multe localități, inclusiv Ploiești, Sinaia, Bușteni și Măneciu. Au fost recoltați trei urși în Comarnic, Cornu și Cheia. Provocări continue pentru autorități Deși numărul intervențiilor a scăzut în 2024, situația din județul Prahova rămâne alarmantă, cu impact semnificativ asupra siguranței publice și a bunurilor. Autoritățile continuă să caute soluții pentru a gestiona conviețuirea cu fauna sălbatică, în condițiile unui număr ridicat de incidente.

Bistrița, măsuri urgente contra atacurilor urșilor (sursa: Facebook/Regia Nationala a Padurilor - Romsilva)
Eveniment

Bistrița, măsuri urgente contra atacurilor urșilor

Bistrița, măsuri urgente contra atacurilor urșilor. Primarul municipiului Bistrița, Gabriel Lazany, a discutat marți, în cadrul unei ședințe cu reprezentanții Jandarmeriei, Poliției Locale, Agenției pentru Protecția Mediului și ocolului silvic, despre măsuri urgente pentru a preveni atacurile urșilor, a căror prezență a fost semnalată frecvent pe străzile periferice ale orașului. Bistrița, măsuri urgente contra atacurilor urșilor Într-o acțiune recentă de alungare pe Dealul Cocoș, în cartierul Unirea, aproximativ 30 de urși au fost îndepărtați, însă metoda nu s-a dovedit eficientă, aceștia revenind constant. Citește și: Isărescu, cu salariu de peste un milion de lei pe an, plus pensie, spune că „Țara trebuie să treacă printr-o anumită dietă” „Inacțiunea poate costa vieți! Am analizat soluții urgente pentru a opri prezența urșilor pe străzile orașului”, a subliniat Gabriel Lazany, menționând că doar în luna octombrie au fost raportate 14 incidente, dintre care 10 în oraș. Propuneri pentru prevenirea intrării urșilor în oraș Pentru a descuraja coborârea urșilor în oraș, primarul Bistriței propune: - Eliminarea surselor de hrană, desființarea platformelor semi-îngropate de deșeuri. - Înlocuirea arborilor fructiferi cu arbori ornamentali, reducerea atractivității zonelor urbane pentru urși. - Instalarea emițătoarelor de sunet, dispozitive de respingere amplasate în jurul municipiului. - Colare de monitorizare, identificarea și monitorizarea urșilor care revin frecvent în oraș. Situația populației de urși din Bistrița-Năsăud Gabriel Lazany a adăugat că în județul Bistrița-Năsăud trăiesc peste 930 de urși. Până în prezent, au fost recoltate 16 exemplare din cele 21 de autorizații emise de Agenția pentru Protecția Mediului.

54 de urși vor fi împușcați (sursa: Facebook/Regia Nationala a Padurilor - Romsilva)
Eveniment

54 de urși vor fi împușcați

54 de urși vor fi împușcați. Un număr de 54 de urşi de pe fondurile de vânătoare din judeţul Covasna vor fi împuşcaţi până la finele acestui an, în baza Legii 242 aprobată de Parlamentul României, a anunţat, marţi, prefectul Raduly Istvan. 54 de urși vor fi împușcați Istvan a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit noilor prevederi legislative intrate recent în vigoare, judeţului Covasna i-a fost alocată o cotă de recoltare de 54 de exemplare pentru acest an şi 54 pentru anul viitor, iar administratorii fondurilor de vânătoare au depus deja cereri pentru extragerea a 53 de urşi. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore "A fost aprobată Legea 242 din 2024, care a completat Legea vânătorii 407/2006 şi care clar a stabilit care este numărul de urşi pe care putem să-i recoltăm în judeţul Covasna: 54 pentru anul 2024 şi tot 54 pentru anul 2025 (...). La nivelul judeţului Covasna sunt 34 de fonduri de vânătoare, care sunt gestionate de către 16 asociaţii de vânători, iar la ora actuală s-au depus cereri de către asociaţiile vânători pentru 53 de urşi din cei 54 ca să fie recoltaţi, împuşcaţi. Toate 53 au primit autorizaţie (...) Am ajuns ca, pe lângă acele exemplare care ne creează probleme şi care încă din 2021 pe baza OG 81 puteau să fie recoltate după toată procedura premergătoare, acum avem clar stabilit un număr de 54 de exemplare, care este, dacă nu mă înşel, a doua sau a treia cotă a nivel naţional, după Harghita şi Mureş", a afirmat prefectul Raduly Istvan. 2.000 de urși, în județ Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a menţionat că, potrivit estimărilor, în judeţ există circa 2.000 de urşi, aceştia înmulţindu-se foarte mult în ultimii zece ani. Neagu a adăugat că pagubele cauzate de urşi au scăzut considerabil în acest an faţă de anul trecut, iar acest lucru s-a datorat, în mare măsură, extragerii urşilor periculoşi. "Anul trecut am avut 366 de pagube, iar anul acest avem 150 până la ora actuală (...) Dacă în anul 2023 am avut 1.100.000 valoare a pagubelor, până la ora actuală avem pagube estimate la 306.878 de lei (...) Cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb şi la animale (...) Dacă în anul 2023 am plătit integral suma de 1.098.592 lei, anul acesta am plătit până la ora actuală 177.293 lei. Avem o restanţă de 129.585 lei, să sperăm că acum, după rectificarea bugetară, vom primi ca să achităm şi această sumă (...)" Distrugerea habitatelor, o "poveste" "În judeţul Covasna sunt peste 2.000 de urşi, lucru care se poate demonstra cu metoda ştiinţifică (...) Deci s-au aruncat tot felul de poveşti pe piaţă, că le-am tăiat pădurile, că le-am distrus habitatele. Nici pe departe", a menționat Gheorghe Neagu. "Şi domnul prefect ştie foarte bine, cum ştiu şi eu, că fondul forestier al judeţului Covasna, în 10 ani, a crescut cu 10.000 de hectare. Deci, urşii trebuiau împuşcaţi la timp şi cu cotele adecvate şi nu mai ajungeam aici (...) Ursoaicele în ultima perioadă au fătat 2, 3 şi chiar 4 pui (...) Chiar mă uitam în statistică, am plecat de la 1.000 de urşi în 2016 şi am ajuns la 2.000 în ziua de azi. Plătim nişte sume colosale pe despăgubiri, bani care se puteau duce în altă parte, la un cămin, la o şcoală, la un drum, la o autostradă", a mai spus Gheorghe Neagu.

Amenzi pentru turiștii care hrănesc urșii (sursa: transfagarasan.travel)
Eveniment

Amenzi pentru turiștii care hrănesc urșii

Amenzi pentru turiștii care hrănesc urșii. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urşi, pe o porţiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărăşan. Amenzi pentru turiștii care hrănesc urșii Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional, a anunţat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Solicitarea a venit ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin intermediul ANPM şi Agenţiilor judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească. "Având în vedere situaţia tot mai alarmantă de pe DN7C Transfăgărăşan, din judeţul Argeş, provocată de prezenţa aşa-numiţilor urşi-cerşetori pe porţiunea cuprinsă între zona de acces către traseul Valea lui Stan şi Valea cu Peşti, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere, în interes public, pentru a putea preveni, în perioada următoare, eventualele incidente care se pot solda cu victime umane sau pagube materiale. Cu siguranţă, prezenţa reprezentanţilor celor două organe de control, alături de noi, pe zona respectivă, va descuraja, practica ilegală a hrănirii animalelor sălbatice şi staţionarea autovehiculelor pe partea carosabilă, care au devenit obişnuinţă pentru majoritatea turiştilor care vizitează zona sau pentru şoferii aflaţi în tranzit, pe acest drum naţional cunoscut pentru porţiunile cu vizibilitate scăzută şi cu foarte multe curbe", a declarat preşedintele ANPM, citat în comunicat. Relocarea nu mai dă rezultate Potrivit oficialului, urşii nu pot face obiectul unor intervenţii, "având în vedere că se află în zone atât de frecventate de către oameni, iar alungarea, respectiv, relocarea nu mai dau rezultate, animalele revenind de fiecare dată în locurile în care s-au obişnuit să primească hrană de la cei care trec prin zonă". În 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. În acest an, numărul proceselor verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei. În prezent, potrivit directorului executiv Cristiana Elena Surdu, APM Argeş şi Direcţia Silvică Argeş au început demersurile pentru capturarea şi relocarea acestor urşi - unii din ei având mai mulţi pui - în adăposturi special amenajate, astfel încât animalele sălbatice să nu mai intre în contact cu oamenii. Conform articolului 48 din Legea 407/2006, hrănirea animalelor sălbatice, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. De asemenea, potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară se sancţionează cu două-trei puncte amendă (290-435 de lei) şi două puncte de penalizare, iar staţionarea neregulamentară, cu 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) şi trei puncte de penalizare

Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor (sursa: Inquam Photos/Cătălin Urdoi)
Mediu

Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor

Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor, după ce "extragerea" animalelor pentru trofee a fost sistată în România. Cum au scăpat de împușcare 552 de urși Deși legislația UE interzice vânarea urșilor, oferă posibilitatea obținerii unor derogări, în situațiile în care animalele amenință siguranța oamenilor. Citește și: Ce trebuie să faci când te întâlnești cu ursul pe traseele montane – sfaturi de la jandarmii din Maramureș. Culmea ironiei, au fost postate online cu patru zile înainte de atacul mortal din Jepii Mici În baza acestor derogări, Ministerul Mediului a emis în 2016 un ordin care prevedea aproape 1.700 de "intervenții" pentru urși, lupi și pisici sălbatice. Intervențiile presupuneau recoltarea (adică împușcarea) sau capturarea animalelor "în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic". Din cei 552 de urși incluși în acest ordin, 492 erau repartizați gestionarilor de fonduri cinegetice și60 erau la dispoziția autorității publice centrale pentru protecția mediului. Însă autoritățile publice puteau ceda această cotă gestionarilor de fonduri cinegetice. Mai mult, ordinul aproba "comerțul cu produse obținute din exemplare de urs recoltate", dând astfel undă liberă vânătorilor de trofee. Serviciul de Urgență pentru Animalele Sălbatice, pe hârtie Ordinul fusese emis pe baza unui studiu întocmit de președintele unei asociații de vânători. În urma presiunii publice iscate de WWF, Cristiana Pașca Palmer, pe atunci ministrul Mediului, a suspendat ordinul, menționând necesitatea unor studii relevante. În paralel, Palmer anunța înființarea unui Serviciu de Urgență pentru Animalele Sălbatice (SUAS), pentru cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt ameninţate de urs, lup sau alte carnivore. "Vom folosi dispeceratul 112 pentru a activa echipele de intervenţie, iar acestea vor interveni cu tranchilizante, arma urmând să fie ultima opţiune", a declarat la vremea respectivă Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului. SUAS nu a fost niciodată înființat. Însă, din 2017, ordinele emise prevedeau că acele cote de intervenții vor rămâne la Ministerul Mediului și vor fi folosite sub stricta supraveghere a autorității de mediu, doar pentru cazurile în care sunt raportate conflicte între populație și carnivorele mari. Nu pentru vânătoare sportivă. Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor Odată cu anularea ordinului din 2016, multe dintre fondurile de vânătoare au sistat alimentarea punctelor de hrană pentru urși. Asociațiile de vânători luau în concesiune fondurile de vânătoare pentru perioade de circa zece ani, fiind cele care asigurau hrana animalelor. Sumele plătite ministerului se stabileau în funcție de cât de ofertant era locul pentru vânătoare. Vânătorii erau cei care asigurau hrana animalelor și administrau relația cu ciobanii păgubiți în urma atacurilor urșilor. În 2020, Direcția Silvică Argeș (DSA), care avea în administrare fondul de vânătoare de pe Transfăgărășan, a fost amendată pe motiv că nu a asigurat hrana animalelor în pădure. Ministrul Mediului spune că nu avem resurse de hrană Directorul DSA, Armand Chiriloiu, a declarat că Direcția punea hrană urșilor doar când era permis vânatul și comercializarea trofeelor: "Atunci câștigam 80.000 de euro pe an și foloseam din aceşti bani pentru hrană. Acum nu mai este așa! (…) Nu pot să plătesc 2.000 de lei din contul societăţii pentru ceva ce nu avem obligaţia să facem.". În 2021, primarul Brașovului, Allen Coliban, a convocat o întâlnire cu gestionarii fondurilor de vânătoare, solicitând reluarea alimentării punctelor de hrană. În 2023, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că fondurile cinegetice nu pot hrăni "ca la grădina zoologică o populație estimată care depășește cu mult întreaga populație de urși din UE". La înfometarea sistematică cauzată de autorități s-au adăugat defrișările masive, care au limitat habitatul urșilor și febra comerțului cu fructe de pădure și ciuperci, exportate în străinătate, care a exploatat haotic resursele pădurilor din România. În lipsa hranei, urșii au început să coboare spre așezările umane. Atacurile, creștere de 30 de ori În 2017, la un an după interzicerea vânătorii de urși pentru trofee, reprezentanții Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud raportau că numărul urşilor crescuse în județ cu peste 50 de exemplare faţă de 2016. În același an, în Harghita, s-au înregistrat 73 de cazuri de pagube provocate în urma atacurilor urşilor, un număr aproape dublu faţă de 2016. A crescut și numărul apelurilor de urgență care semnalau prezența urșilor în apropierea habitatelor. Dacă, în 2016, STS raportase 231 de astfel de apeluri, în 2020 înregistrase 1.757. În 2021, numărul acestora ajunsese la 6.269. În același an, Guvernul adoptase Ordonanța 81, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată și graduală a autorităților asupra urșilor aflați în intravilan. Metodele specificate: alungare, tranchilizare şi relocare, eliminare prin eutanasiere sau împuşcare. În 2022, Klaus Iohannis a promulgat și un amendament depus de UDMR: intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi se putea face și în exteriorul localităţilor. Peste 20 de apeluri la 112 zilnic Ministrul Mediului de la acea dată, Tanczos Barna, afirma că soluţia pe termen lung rămâne însă "gestionarea corectă a populaţiei de urs". Barna afirma că Ministerul Mediului derula un proiect de zece milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun, proiect care urmărea scăderea numărului conflictelor om-urs, prin conservarea habitatului natural al ursului. La începutul anului 2023, Tánczos Barna afirma că pe teritoriul României există un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun. Ministrul amintea și că, urmare a Ordonanței 81, nici 5% din intervenții nu fuseseră de recoltare (împușcare), peste 80% din intervenții fiind prin alungare. În plus, ministrul spunea că apelurile la 112 scăzuseră față de anii precedenți până la 3.473 (dar numai până în luna aprilie a lui 2023). La finalul anului 2023, însă, STS raporta cea mai mare cifră înregistrată din 2016: peste 7.500 de apeluri care anunțau prezența sau atacurile urșilor.

Profesor universitar: prea mulți urși liberi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Profesor universitar: prea mulți urși liberi

Profesor universitar: prea mulți urși liberi. Plecând de la tragedia care a avut loc marți după-amiază pe traseul Jepii Mici din Bucegi, cu toții ne-am întrebat cum s-ar fi putut totuși salva tânăra de 19 ani din Iași. Profesor universitar: prea mulți urși liberi Sau, raportându-ne la urs, care au fost "mecanismele" ce au generat un atac atât de violent și de neobișnuuit, animalul nefiind provocat? Citește și: Misterul agresivității extreme a ursului care a ucis-o pe tânăra de pe Jepii Mici: s-a bănuit că e turbat, analizele arată că nu Răspunde unul din cei mai calificați specialiști ieșeni: un universitar specializat în cinegetică. Șef. lucr. dr. Mugurel Munteanu, din cadrul Universității de Științele Vieții, specializat în Cinegetică, a oferit mai multe explicații privind acest caz șocant. În primul rând, o realitate fără dubii: numărul urșilor din România este mult prea mare, raportat la habitatul lor. Rezultatele preliminare ale recensământului urşilor bazat pe probe genetice dovedesc că există peste opt mii de exemplare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

România vrea derogare pentru vânarea urșilor (sursa: Facebook/Greenpeace Romania)
Mediu

România vrea derogare pentru vânarea urșilor

România vrea derogare pentru vânarea urșilor. Autorităţile trebuie să implementeze soluţii pe termen lung care să prioritizeze conservarea biodiversităţii, în loc să satisfacă solicitările vânătorilor, care pretind "cote preventive" de împuşcare a urşilor de trei ori mai mari şi derogări de la Directiva Europeană pentru Habitate, susţin activiştii organizaţiei de mediu Greenpeace, într-un comunicat de presă transmis marţi. România vrea derogare pentru vânarea urșilor "În conformitate cu Directiva Europeană privind Habitatele şi alte patru Convenţii Internaţionale, urşii sunt incluşi în Anexa II ca specie strict protejată. Asta înseamnă că statele-membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a menţine sau restabili populaţiile de urşi în arealul lor natural. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În loc să protejeze urşii, eforturile de lobby ale industriei vânătorii încearcă să impună pentru a reintroduce practicile comerciale ale vânătorii la trofeu şi ale turismului de tip safari, înlocuind gestionarea durabilă a interacţiunilor dintre om şi urs cu o strategie crudă şi ineficientă: uciderea aleatorie a urşilor. Ministerul Mediului din România încă nu a realizat un recensământ oficial al populaţiei de urşi din ţară şi nu face mare lucru pentru a preveni tăierile ilegale şi nesustenabile de păduri care distrug habitatele vieţii sălbatice. Urşii sunt, astfel, împinşi mai aproape de comunităţile umane, unde găsesc adesea hrană uşor accesibilă la puncte de hrănire amplasate în scopuri turistice şi, în multe alte cazuri, din pricina gestionării deficitare a deşeurilor. În loc să implementeze ca o măsură ineficientă, barbară şi dăunătoare, autorităţile ar trebui să se concentreze pe soluţii dovedite, cum ar fi gardurile electrice şi o mai bună gestionare a deşeurilor şi, mult mai important, să abordeze cauzele principală: defrişările, distrugerea habitatelor, supra-exploatarea pădurilor", precizează sursa citată. Expediție în cinci țări În acest context, reprezentanţii Greenpeace solicită parlamentarilor europeni să acţioneze pentru protejarea biodiversităţii, "nu în beneficiul industriei vânătorii". "Greenpeace cere autorităţilor să efectueze o analiză cuprinzătoare a situaţiei şi să implementeze soluţii pe termen lung care să prioritizeze conservarea, în loc să satisfacă cererile vânătorilor, care pretind de împuşcare a urşilor de trei ori mai mari şi derogări de la Directiva Europeană pentru Habitate. Citește și: Activiștii de mediu ar putea fi primiți chiar pe covorul roșu de la Cannes anul acesta Membrii Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European vin în România pentru a evalua cota triplă de ucidere a urşilor propusă de Ministerul Mediului din România, autorităţile locale şi asociaţiile de vânători", se menţionează în comunicat. Activişti Greenpeace, experţi şi iubitori ai naturii pornesc într-o expediţie de 40 de zile prin cinci ţări carpatice: România, Ucraina, Ungaria, Slovacia şi Polonia. Caravana acestora, denumită "Mobile Rescue Station", are ca obiectiv crearea unei alianţe a celor care apără Carpaţii şi de a atrage atenţia asupra lipsei de protecţie strictă a ultimelor păduri virgine şi seculare ale Europei.

Asalt nocturn al urșilor la Soveja (sursa: Facebook/Ionut Filimon)
Mediu

Asalt nocturn al urșilor la Soveja

Asalt nocturn al urșilor la Soveja. Primăria comunei Soveja a luat decizia de a întreprinde o serie de acţiuni pentru hăituirea şi alungarea urşilor după ce, în noaptea de duminică spre luni, mai multe exemplare au pătruns (VIDEO) pe străzile comunei, în căutare de hrană, unul dintre aceştia intrând chiar şi într-o locuinţă, potrivit primarului comunei, Ionuţ Filimon. Asalt nocturn al urșilor la Soveja "Am avut în ultimele 24 de ore mai multe ale urşilor la noi în comună. Au intrat inclusiv în bucătăria casei unor localnici care, din fericire, nu erau acasă. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Fenomenul acesta a luat amploare şi nu ştim în ce măsură putem să îl mai stăpânim. Am luat decizia de a convoca Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, cu reprezentanţi ai Poliţiei, Ocolului Silvic, Jandarmeriei, medic veterinar. Astăzi, la ora 22,00, o să începem o primă acţiune de hăituire şi alungare. Lucrurile au scăpat de sub control. Ei ar trebui extraşi, dar la acest moment decizia nu stă la noi. O să cer o audienţă la ministru, să vedem ce putem face. Nu putem să facem decât acţiuni de alungare la acest moment, dar ei revin mereu, în căutare de hrană", a declarat, pentru Agerpres, primarul Ionuţ Filimon. Edilul susţine că oamenii sunt îngrijoraţi de prezenţa tot mai mare a urşilor în apropierea zonelor locuite, mai ales că există posibilitatea ca aceştia să devină agresivi. Sunt șapte-opt exemplare "Oamenii sunt destul de speriaţi de prezenţa tot mai mare a urşilor în interiorul localităţii. Nu este doar un singur urs care vine în ultimul timp la noi, în Soveja, sunt vreo şapte - opt exemplare. În apropiere avem şi o ursoaică cu pui. În Poiana Punga au rupt containerele pentru reciclabile, au sfâşiat pur şi simplu tabla. Am sfătuit oamenii să înţeleagă că nu trebuie să mai arunce mâncare în coşurile de colectare selectivă, pentru că urşii vin mai ales să caute hrană. Vom vedea în continuare ce măsuri mai putem lua pentru a evita o tragedie", a spus Filimon. Citește și: De ce sunt veseli Ciucă și Ciolacu în privința PNRR: România poate obține lejer o renegociere a Planului, cum au făcut deja Italia, Germania, Franța. Berlinul refuză chiar reforma pensiilor Primăria Soveja s-a confruntat în ultimii ani cu tot mai multe incursiuni ale urşilor în vatra satului, unde au rupt garduri, arbori şi au intrat şi în gospodăriile localnicilor în căutare de hrană. Administraţia locală pregăteşte un proiect de împrejmuire cu garduri electrice a anumitor zone, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Ariilor Protejate, dar acesta este de durată, astfel că autorităţile încearcă să ia măsuri imediate pentru protecţia localităţii.

Ministrul Mediului jură că nu vânează (sursa: Facebook/Tánczos Barna)
Mediu

Ministrul Mediului jură că nu vânează

Ministrul Mediului jură că nu vânează. Numărul de intervenţii la specia de urs brun în România a fost, în 2021, de 560, din care 84% a însemnat alungare şi doar 4,5% eliminarea exemplarelor periculoase, deci Ordonanţa 81 nu a fost un măcel, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate (VIDEO), ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Câți urși au fost "eliminați" "În 2021 am aprobat Ordonanţa 81 care se referă strict la intervenţie imediată. Nu are rol preventiv, pentru că nu poate să aibă. Intervine doar în momentul în care ursul e călare pe porc, deci este în grajd, este în coteţul de găini, în livadă, în curte, în şură. Când deschide vânătorul uşa, iese ursul, că s-au întâmplat şi asemenea situaţii. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ordonanţa 81 nu a fost un măcel. Deci, în 2021, Ordonanţa de urgenţă 81 a însemnat 560 de intervenţii, din care groso modo 84% sunt alungări, undeva la 11% sunt relocări şi doar restul de 4,4% sunt eliminări de exemplare periculoase, adică recoltarea exemplarului periculos în situaţii de forţă majoră. Anul trecut am venit cu acea cotă de prevenţie care este prevăzută de lege. Legea spune foarte clar că Ministerul Mediului trebuie să emită an de an o cotă de prevenţie pentru a reduce numărul de conflicte om-urs, pentru a reduce numărul de pagube, pentru a reduce numărul de atacuri care se soldează din păcate, cu decesul concetăţenilor noştri. Pentru cota de anul trecut am mers pe o cotă minimă de 140 de exemplare. Pentru a nu perturba sistemul, am lăsat ca această cotă să fie doar la îndemâna acelor asociaţii de vânătoare în contract direct cu UAT-urile", a menţionat Tanczos. Ministrul Mediului jură că nu vânează Ministrul Mediului a ţinut să precizeze faptul că nu practică vânătoarea, dar şi că România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care intervine preventiv în populaţia de urs. "Nu sunt vânător. Înainte să-mi pună cineva această întrebare, să ştiţi că n-am fost, nu sunt şi nu voi fi. Sigur pentru viitor, la bătrâneţe nu ştiu să garantez ce mă apucă peste 20-30 de ani, dar n-am intenţia să vânez urşi. Am primit astăzi nişte mesaje şi era bine să clarific acest aspect. Citește și: EXCLUSIV Adjunctul Gărzii de Mediu, pus în funcție de PSD, cercetat de DNA pentru controale la firme de reciclare, deși nu avea astfel de atribuții Nu suntem singura ţară care intervine preventiv în populaţia de urs brun prin această metodă. Finlanda, Slovenia, Slovacia, Croaţia... toate ţările europene care au o populaţie de urs au şi cote de prevenţie. Nu ne comparăm la procent cu aceste state-membre, pentru că noi suntem undeva la sub 6%, iar ei sunt peste 12% - 16%. În acelaşi timp, este un adevăr faptul că ei deja implementează ceea ce noi încercăm acum pentru prima dată: să zonăm teritoriul României, să vedem care sunt zonele cele mai critice din punct de vedere populaţie, număr de exemplare, număr de conflicte", a afirmat oficialul.

Urșii, în satele Harghitei, ca acasă (sursa: Facebook/Romsilva)
Mediu

Urșii, în satele Harghitei, ca acasă

Urșii, în satele Harghitei, ca acasă. Jandarmii harghiteni au intervenit, în această săptămână, în nouă cazuri în care a fost semnalată prezenţa urşilor în zona mai multor localităţi din judeţ. Urșii, în satele Harghitei, ca acasă Potrivit informaţiilor furnizate, la solicitarea Agerpres, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt. adj. şef Gheorghe Suciu, prezenţa animalelor a fost semnalată, la numărul de urgenţă 112, în apropierea a şase localităţi, respectiv satul Liban, comuna Suseni, satul Poloniţa, comuna Feliceni, satul Şiclod, comuna Atid, comuna Sărmaş, oraşul Bălan şi municipiul Miercurea-Ciuc. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Prima intervenţie a avut loc în cursul serii de luni, când un bărbat din satul Liban a cerut ajutorul, anunţând că un urs i-a omorât o vacă. Echipa de intervenţie sosită la faţa locului a confirmat prezenţa animalului sălbatic şi l-a alungat înspre pădure. Un apel și din orașul Miercurea-Ciuc În ziua de miercuri, 5 aprilie au mai fost înregistrate două apeluri, făcute din comuna Sărmaş, care semnalau prezenţa unui urs în localitate. Echipajul de jandarmi sosit la faţa locului nu a găsit animalul la locurile unde a fost semnalat, de fiecare dată acesta retrăgându-se singur în pădure. Tot miercuri, un apel de la Şiclod anunţa producerea unor pagube de către un urs, dar nu a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipei constituită conform legii, întrucât animalul a părăsit singur zona unde fusese semnalat. În cursul zilei de joi, 6 aprilie, au fost primite, la numărul 112, două apeluri din oraşul Bălan şi un apel din municipiul Miercurea-Ciuc. În cazul primului apel de la Bălan, un echipaj de poliţie a alungat animalul înspre pădure, iar în cazul celor de-al doilea apel s-a constituit echipa de intervenţie, fără a fi însă nevoie de intervenţia acesteia, ursul plecând singur în pădure. Apelul din municipiul Miercurea Ciuc a fost făcut de către o femeie care anunţat prezenţa unui urs în apropierea izvorului de apă minerală din cartierul Şumuleu. Echipajul de jandarmi trimis imediat, a alungat ursul înspre pădure. Nu vă apropiați să filmați animalele De asemenea, au existat situaţii în care "apelantul a sunat la 112, fără ca animalul sălbatic să mai fie prezent în zonă, ori acesta se afla în traversarea unui drum mărginit de pădure, apelantul aflându-se în trecere". "Din cele relatate de către jandarmii care au intervenit la toate cazurile, locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte incidente", se arată în informarea IJJ Harghita. Citește și: EXCLUSIV Fost căpitan de Securitate, plătit de PSD cu 66.000 de lei și numit de ministrul Economiei în Consiliul de Administrație al IAR Brașov. CNSAS i-a dat verdict de poliție politică. I-a fost avocat lui Valentin Ceaușescu Sursa citată a mai precizat că, de la începutul anului, la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate 29 apeluri prin care se anunţa prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, cu zece mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Barna: Urșii vor ajunge în Cișmigiu (sursa: gov.ro)
Eveniment

Barna: Urșii vor ajunge în Cișmigiu

Barna: Urșii vor ajunge în Cișmigiu. Tanczos Barna a explicat că vor fi finanțate garduri electrice pentru fermieri, iar “acolo unde apare ursul în localitate, acolo trebuie să se intervină imediat cu echipă de intervenție și ursul trebuie eliminat de acolo, prin alungare, prin relocare sau prin extragerea exemplarului. Nu are ce căuta în intravilan, nu are ce căuta în zona locuită”. Barna: Urșii vor ajunge în Cișmigiu În ultimii ani, urșii au început să coboare în tot mai multe localități din zonele de deal și șes, în căutare de hrană. Ministrul Mediului, Tanczos Barna: "Era inevitabil. În ultimii ani, după ce s-a eliminat complet intervenția umană, statistica arată că numărul județelor crește și se coboară la deal și spre câmpie, numărul județelor unde există urși crește și vine spre câmpie. Deci, dacă nu înțelegem că trebuie luate măsuri și că populația de urs își are habitatul natural în pădure și nu este normal să umplem Delta Dunării și Timișoara și Bucureștiul și Baia Mare, Satu Mare de urs, vom ajunge în situația respectivă. Este șocant pentru bucureștean în momentul în care ajunge ursul în București. Dar era previzibil. Și acei bucureșteni care au spus că nu trebuie nicio intervenție umană și că nu este bine ca ursul să fie împușcat, uite, se vor trezi cu ursul în Cișmigiu, dacă nu avem grijă." Un urs la 30 de km de București Remarca ministrului Mediului a fost făcută în emisiunea Context de la TVR INFO, după ce, săptămânile trecute, a fost văzut un urs în Pădurea Scroviştea, la 30 de kilometri de Bucureşti. "Este nevoie de un recensământ al populației de urși. A fost făcut un contract în acest sens cu Universitatea din Brașov și există un proiect finanțat cu fonduri europene de recensământ pe bază de probe bilogice, genetice. Rezultatul ar trebui să fie gata la finalul anului", a mai spus ministrul Mediului. Citește și: EXCLUSIV Rheinmetall a renunțat la planul de a reface fabrica de pulberi și explozivi Făgăraș în parteneriat cu Romarm. România, la mila exportatorilor de pulberi din Rusia, via Serbia Potrivit Federației Asociațiilor Vânătorești, în România ar exista peste 10.000 de urși. Zona cuprinsă între Brașov, Predeal și Azuga are cea mai mare densitate de urși din România.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră