sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Tudose

12 articole
Eveniment

Eșec major proiectului PSD-Tudose, preluarea Șantierului Mangalia

Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea de stat a Șantierului Naval Mangalia: aproape 300 de angajați vor fi dați afară. Șantierul este îngropat în datorii de circa 200 de milioane de euro, a anunțat conducerea șantierului. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea Șantierului Mangalia Șantierul Naval din Mangalia a fost preluat de statul român de la compania coreeană Daewoo la inițiativa premierului PSD Mihai Tudose. „Ne-am descoperit nişte deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem şi noi un santier naval. Şi vă spun că îl luăm, vom avea un şantier naval al statului (…) Poate o să facem nişte fregate pentru Armată, să facem şi mentenanţa la ele tot acolo. Poate facem şi noi o bărcuţă, acolo. Nu e posibil ca o ţară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un şantier care să facă o bărcuţă acolo”, declara Mihai Tudose la 10 ianuarie 2018. Însă șantierul este acum, de facto, în faliment. „Timpul merge împotriva noastră, iar cele mai bune șanse să supraviețuim și să avem restartul pentru a trăi mai mult, trebuie să reducem personalul cu 295. Este o zi grea pentru noi și îmi e greu să vă anunț asta. Procesul a fost foarte bine gândit pentru a reduce costurile. Chiar după acest plan de măsuri, va fi destul de greu fără proiecte mari“, a spus Sofien Lamiri, Directorul General al Șantierului naval Damen Mangalia. Între timp, Șantierul Naval Damen Galați produce pe bandă rulantă pentru marina militară olandeză: au fost finalizate până în momentul de față opt nave pentru Forţele Navale Regale Olandeze, iar în total au fost construite peste 30 de nave militare pentru diferite țări. Ultima mare navă produsă aici, „Den Helder”, de tip Combat Support Ship (CSS), a ajuns ieri la baza din Olanda.

Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea Șantierului Mangalia Foto: Facebook
Cum au jurat Grindeanu și Tudose că nu sunt securiști Foto: Profit
Politică

Cum au jurat Grindeanu și Tudose că nu sunt securiști

Carmen Dan povestește cum au jurat Grindeanu și Tudose cu mâna pe Biblie, în fața lui Dragnea, că nu sunt securiști. Ea a relatat acest episod într-un inerviu pe care i l-a dat lui Liviu Alexa, fost șef al PSD Cluj, numit în funcțe în aprilie 2019. Citește și: FOTO & VIDEO Gimnasta Sabrina Voinea nu a călcat în afara suprafeței de concurs, a fost penalizată nejustificat. Merita medalia de bronz Ea a spus că „lumea își dădea coate” pentru că Grindeanu ar fi ofițer al SRI. Cum a decurs dialogul dintre fostul ministru de Interne, susținut de Dragnea, și Liviu Alexa: Cum au jurat Grindeanu și Tudose că nu sunt securiști „Liviu Alexa: Grindeanu, premierul Tudose, de premierul Dăncilă, am discutat. Uite să luăm pe domnul Grindeanu, cum a fost numit? Mai știți și din partid, poate ați mai auzit… Carmen Dan: Domnul Grindeanu stiti foarte bine că a venit așa pe turnantă după ce a căzut nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Tot ce pot să vă spun este că, la momentul respectiv, toată lumea iși dădea coate și vorbea despre apropierea cunoscută a domnului Grindeanu de o sferă a serviciilor de informații. Liviu Alexa: Mai specific, din SRI. Carmen Dan: Unii povesteau chiar și despre faptul că n-ar fi totuși un om simplu în acea zonă, ca ar avea și grade, așa erau discuțiile… Liviu Alexa: … adica sa intelegem ca era un acoperit si atunci revenim la discutia in care Carmen Dan spune «Tudose este badaran si securist, nu neaparat in aceasta ordine» (n.r. – declaratie publica). Carmen Dan: … ca raspuns al unei manifestari a domnului Tudose la adresa unei femei… care m-a deranjat… nu e genul meu, dar daca tu esti badaran si prost crescut… Liviu Alexa: … deci Grindeanu, securist acoperit, Tudose, securist acoperit, Dancila… Carmen Dan: … ce pot sa va spun este că a existat un context pentru că erau niște discuții destul de consistente vis-a-vis de apartenența lor la un serviciu… Știu că a existat un context în care au jurat și domnul Grindeanu, și domnul Tudose că n-au nicio treabă cu serviciile… Liviu Alexa: Cu mâna pe legitimația de securist sau cu mâna pe Biblie? Carmen Dan: Cu mâna pe Biblie, presupun…”, se arată în transcrierea de pe site-ul strictsecret.com. Ulterior, Carmen Dan a spus că nu i se pare normal ca doi premieri să fie „de la SRI” și al treilea, Viorica Dăncilă, de la SIE.

PSD vrea comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea
Politică

PSD vrea comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea

Pe cine vrea PSD comisar european era un aplaudac zelos al lui Liviu Dragnea: „Alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea Partidului Social Democrat înseamnă un PSD unit“, spunea Victor Negrescu, într-un discurs din iulie 2015. El a fost ministru al Afacerilor Europene între 2017 și 2018, cu susținerea lui Dragnea, căruia i-ar fi spus că poate influența Comisia Europeană să închidă ochii la distrugerea statului de drept. Citește și: Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori: titlurile științifice sunt irevocabile. ÎCCJ a anulat un ordin de ministru de retragere a doctoratului PSD vrea comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea Presa susține că Negrescu este, alături de Tudose, pe lista PSD de propuneri pentru postul de comisar european în viitoarea comisie. Și în 2019 numele lui Negrescu era vehiculat pentru acest post, dacă la guvernare rămânea PSD. În afară de odele înălțate conducerii PSD, Negrescu s-a mai făcut remarcat prin numeroase gafe, inclusiv invocarea spiritului diplomatului Grigore Gafencu. “Când va ajunge la guvernare, PSD, va continua proiectele pentru dezvoltarea acestei zone precum cele prezentate de Președintele PSD, Liviu Dragnea, la Cluj“, declara el în 2016. Înainte ca Dragnea să preia conducerea PSD, Negrescu era la fel de entuziasmat în legătură cu Victor Ponta. “Este nevoie ca partidul să ofere bazei sale accesul la procesul decizional instituţionalizat din interiorul structurilor locale şi naţionale şi CREDEM că modelul prezentat de preşedintele Victor Ponta, model preluat de la Laburiştii Englezi, poate reprezenta un nou început pentru PSD“, spunea Negrescu în 2011. Transcrierea cu majuscule apare pe site-ul partidului socialist euroipean, PES. În august 2018, el îl invoca pe diplomatul Grigore Gafencu, deși acesta decedase în anii 50. “Inclusiv Gafencu a vorbit în anii '80-'90 despre ce înseamnă această construcție comună (europeană - n.red.) și despre deschiderea către estul Europei", a declarat într-o emisiune la Antena3 ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Gafencu a murit în 1957. Negrescu și Titi Sultan În 2019, Negrescu s-a fotografia cu un personaj controversat, fostul subcomisar Titi Sultan - fost asistent universitar la Academia de Poliție, arestat în 2004 într-un dosar de corupție.

PSD dă startul campaniei electorale la podul de la Brăila Foto: DeBraila.ro
Politică

PSD dă startul campaniei electorale la podul de la Brăila

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că PSD dă startul campaniei electorale pe 10 mai, la podul de la Brăila. Însă podul este simbol al unui eșec de proporții al guvernării PSD, fiind reasfaltat de trei ori doar pe o porțiune de 150 de metri. În plus, presa a sesizat nenumărate alte probleme, de la infiltrații la tasări semnificative. Citește și: O știre bună din campanie: Șoșoacă și Simion se dezumflă. Să nu-i deranjăm! „N-a căzut podul”, a fost argumentul de azi al premierului Ciolacu. „Proiectul de 700 de milioane de euro s-a transformat într-un eșec al pesedistului Sorin Grindeanu, actualul ministrul al Transporturilor, și al subalternului său, liberalul Cristian Pistol, șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. După ce podul suspendat a fost inaugurat în prezența președintelui Klaus Iohannis, au ieșit la iveală o serie de lucrări prost făcute, folosirea de materiale slab calitative, ba chiar și infiltrații de apă în structura de rezistență”, a arătat DeFapt.ro în februarie 2024. PSD dă startul campaniei electorale la podul de la Brăila „O să începem campania electorală în Brăila, pe data de 10, după Ziua Europei, unde a fost cea mai mare investiţie din Europa la un moment dat, celebrul «pod al lui Tudose», unde iarăşi am vorbit foarte mult de cum s-au găsit şuruburile căzute, de parcă cineva trebuia neapărat să le strângă sau să le desfacă. Dar funcţionează, n-a căzut podul. Cred că trebuie să ne schimbăm, din punctul meu de vedere, abordarea în această campanie electorală, astfel încât românii să iasă cât mai mulţi la vot. Fiindcă dacă vom continua să avem ceartă, minciuni, dezbinare, în acel moment, eu merg la vot fiindcă sunt implicat şi sunt om politic, dar restul de români pot spune «Mai lăsaţi-ne în pace!» şi ce-i mai rău, nu vor afla lucrurile care s-au făcut în fiecare comunitate", a afirmat, azi, Ciolacu. Asfaltul de pe pod a început să se deniveleze chiar din prima lună. Apoi, s-a constatat că cel puțin 400 de șuruburi din parapetul lateral nu erau strânse. Controalele ulterioare au arătat că deficiențe mai grave. DeFapt.ro a obținut un raport din care rezulta că blocurile de ancoraj sunt pline de fisuri și infiltrații care vor afecta pe termen lung durabilitatea și stabilitatea structurale.

Ciolacu crede că Tudose ar fi un bun comisar Foto: Radio România
Eveniment

Ciolacu crede că Tudose ar fi un bun comisar

Președintele PSD Marcel Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Liviu Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe. În 2017, întrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a răspuns: ”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi ani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită.” Citește și: Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi” Ciolacu crede că Tudose ar fi un bun comisar „Domnul Tudose are profil de comisar. A fost prim-ministru, poate să fie şi vicepreşedinte al Comisiei, ţinând cont că a fost prim-ministru, ştiţi că există o cutumă. Acum, dacă luăm comisarul pe Sănătate, presupun că nu poate să fie domnul Tudose. Din negocieri, trebuie văzut profilul. Mi-aş dori ceva pe zona economică, pe vecinătăţi, pe extindere, ţinând cont că de Republica Moldova, de Balcanii de Vest. Portofoliul economic mi se pare cel mai potrivit. Sau pe buget-finanţe cred că ar fi un comisar foarte bun ( Mihai Tudose - n.r.)”, a spus Marcel Ciolacu, citat de news.ro. În calitate de premier, Mihai Tudose s-a lăudat cu “revoluția fiscală“, pe care președintele Iohannis a definit-o drept “țopăială fiscală“. “Marea revoluție fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care a câștigat sau care câștigă acum 2.335 de lei încă 3 lei în plus. Este caraghios (...) De ce este nevoie de această mega-țopăială fiscal bugetară?“, afirma, Iohannis, în noiembrie 2018. Tudose a intrat la facultate la 24 de ani, la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, dar în 2010 a ajuns doctor al Academiei Naționale de Informații, unde, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților, ar fi fost conferențiar universitar. Inițial, Comisia de Etică a Academiei SRI a dat verdict de plagiat pentru teza lui Mihai Tudose și a propus retragerea titlului de doctor. Hotărârea Comisiei de Etică a fost însă revocată în 2017 de Senatul Academiei SRI, care a invocat un alt verdict, de data asta de neplagiat – pronunțat, după câteva luni, de o comisie de „specialiști externi”. Ulterior, Tudose a încercat să renunțe la titlul de doctor, pentru a scăpa astfel de acuzația de plagiat. În aprilie 2020, a pierdut în primă instanță procesul intentat Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor obținut în urmă cu 10 ani la Academia SRI.

Ramona Chiriac s-ar fi retras de pe listele PSD-PNL pentru Parlamentul European Foto: Facebook
Politică

Ramona Chiriac s-ar fi retras de pe listele Parlamentul European

Ramona Chiriac s-ar fi retras de pe listele PSD-PNL pentru Parlamentul European, susțin mai multe surse politice. Ea trebuia să deschidă lista, dar ar fi condiționat candidatura ei de o susținere politică, a coaliției PSD-PNL, pentru poziția de comisar european. În plus, ar refuzat să se înscrie în vreunul din cele două partide. Citește și: Comisia Europeană arată dezastrul guvernării și ne imploră să facem ceva: deficitul va ajunge la 7%, investițiile PNRR sunt întârziate sau chiar abandonate Însă, potrivit news.ro, ea a anunţat conducerile PSD și PNL că nu doreşte să candideze la alegerile europarlamentare, „din motive personale”. Ramona Chiriac s-ar fi retras de pe listele pentru Parlamentul European În absența ei, lista va fi deschisă de Mihai Tudose, fostul premier PSD nomonalizat de Liviu Dragnea, celebru pentru faptul că se lăuda că nu are card bancar, precum și pentru suspiciunile de plagiat. Rareș Bogdan este pe locul II, Gabriela Firea - III, iar Claudiu Manda, soțul Olguței Vasilescu, pe locul IV. Maria Grapini, membră a PUSL, formațiunea lui Dan Voiculescu, este pe poziția zece, deși ea este celbră prin gafele ei uriașe. Ea este pe o poziție mai bună decât Siegfried Mureșan, probabil unul dintre cei mai activi europarlamentari. Se află pe o poziție eligibilă și controversatul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, supranumit „ospătarul cu Bentley”.

Liderii PSD și PNL, după ce au bătut palma Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Liderii PSD și PNL, după ce au bătut palma: crispați

Liderii PSD și PNL, după ce au bătut palma: fotografiile agenției Inquam Photo îi arată crispați și încercând să se convingă pe ei că au făcut o afacere bună. În imagini se vede că europarlamentarul PSD Mihai Tudose stă cu brațele încrucișate pe piept - o poziție considerată de „închidere” față de public, nerecomandată politicienilor care apar la televizor - Mihai Ciolacu râde forțat, iar Nicoale Ciucă este mai crispat ca de obicei. Foto: Inquam/Octav Ganea Citește și: Propunerea mea este ca lista la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de PSD şi PNL Liderii PSD și PNL, după ce au bătut palma: crispați Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat miercuri într-o conferință de presă că PSD și PNL au convenit comasarea alegerilor locale cu europarlamentare și participarea pe liste comune la europarlamentare, dar pe liste separate la locale. Ciolacu a anunțat că ar exista un acord în coaliție pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, dar Ciucă a spus că nu are un mandat de la PNL pentru a stabili această dată. Foto: Inquam/Octav Ganea În imagini apare și Gabriela Firea, pe care Ciolacu o pupă, deși aceasta va pierde probabil posibilitatea să candideze la primăria București, așa cum își dorește. „În Bucureşti se va lua o decizie zilele următoare (...) PSD Bucureşti face propuneri şi se iau decizii, dar pentru că Bucureştiul este capitala României a intrat în negocierea naţională, ceea ce nu este un lucru rău. (…) La nivel de sectoare concluzia a fost de a susţine colegii noştri de la sectoarele 3, 4, 5 şi 6, fiind aliatul nostru PNL, aici preşedintele de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, urmând să anunţe săptămâna viitoare dacă doreşte să se implice în alegeri şi să candideze, (…) că vom avea candidat comun pentru Sectorul 1, pentru Sectorul 2 şi vom discuta şi despre Capitală săptămâna viitoare", a spus Firea. Foto: Inquam/Octav Ganea Întrebat cine are şanse mai mari, Gabriela Firea sau Sebastian Burduja, liderul PSD a răspuns: "Şanse egale".

Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României Foto: captură video
Eveniment

Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României

După eșecul de a fi primit la Casa Albă sau de către vicepreședintele SUA, Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru. Atât Ciolacu, cât și Tudose, au spus că acesta ar trebui retras din post. Dar atribuția retragerii unui ambasador aparține președintelui României. Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA Andrei Muraru a fost consilierul președintelui Iohannis. Luni, Muraru a lansat un neobișnuit atac la premierul Ciolacu, în public, în timpul vizitei acestuia la Washington DC: „Domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice”. Marți, premierul Ciolacu a intervenit la Antena 3, apreciind că ambasadorul ar trebui retras din postul în care se află. Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României „Nu mai avut nicio discuţie cu domnul ambasador şi cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii. În primul loc, eu am venit aici însoţit de ministrul de Externe, este reprezentanta de vârf a diplomaţiei române, nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare. De aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare. Totuşi, lipsa de anvergură a domnului ambasador şi o reacţie până la urmă cred că emoţională a domniei sale nu l-a calificat pentru a fi ambasador", a declarat Marcel Ciolacu. Întrebat dacă l-ar fi rechemat pe Muraru din postul de ambasador, dacă decizia i-ar fi aparținut lui, nu preşedintelui, Ciolacu a spus: „Categoric". Câteva ore mai târziu a intervenit și fostul premier PSD Mihai Tudose. Citește și: Cum ajungi general (chestor) la doar 34 de ani: te naști în Buzău! Georgian Drăgan a fost promovat din funcția de purtător de cuvânt al Poliției Române, fără nici un dosar greu la activ Tudose: Nu e treaba lui „El nu avea dreptul să fie nemulțumit, că nu e treaba lui cu cine se întâlnește prim-ministrul și nu e treaba lui pe cine ia domnul prim-ministru la acele întâlniri. Cine e el până la urmă să facă acest lucru? Am înțeles, l-a trimis domnul Președinte acolo, dar până una-alta el este subordonat, președintele îl trimite, dar el este subordonat ministrului de Externe, ministrul de Externe face parte din cabinetul primului-ministru și atunci, pe linia aceasta de subordonare, îmi cer scuze, dar poate să facă multe chestii, dar treaba asta de a mârâi că nu îl ia și pe el la film nu face parte din zona asta, dintre zonele de manifestare a voinței lui. Să șadă liniștit acolo în băncuța lui! Faptul că s-a trezit să facă și publică nemulțumirea lui îl descalifică total”, a spus Tudose.

Fost director CNAIR desființează podul de la Brăila Foto: Guvernul României
Eveniment

Fost director CNAIR desființează podul de la Brăila

Un fost director adjunct al CNAIR, Ovidiu Marian Barbier, desființează lucrările de la podul peste Dunăre de la Brăila: tot asfaltul și hidroizolația trebuie înlocuite. El a scris, pe Facebook, că încă din 2022 erau „semnale” că bitumul folosit este la standarde minime. În plus, Barbier arată că, dela început, proiectul podului a fost aprobat de CNAIR fără „ștampila verificatorilor”. Citește și: Lăcomie extremă a magistraților pensionari speciali: vor și bonus de pensionare, echivalentul a șapte salarii, au dat instanțele în judecată Podul de la Brăila a costat jumătate de miliard de euro și a fost inaugurat în vară în prezența președintelui, a premierului, a ministrului și a comisarului european pentru Transporturi. „Sunt onorat să celebrăm astăzi munca serioasă şi de bună calitate. Prin inaugurarea acestui pod, spectaculos de altfel, România transmite Europei și lumii întregi un mesaj clar, iar acest mesaj este că vrem, știm și, mai ales, putem să ne construim destinul ca o națiune europeană puternică și mândră”, spunea premierul Ciolacu la inaugurarea podului, la 6 iulie 2023. Fost director CNAIR desființează podul de la Brăila „Indiferent de măsura adoptată, în niciun caz PROIECTUL NU SE PUTEA AVIZA FĂRĂ ȘTAMPILELE VERIFICATORILOR! Dar, ce să vezi, s-a avizat! Ștampilele de verificatori au venit foarte târziu și cu mari ,,eforturi" și insistențe din partea conducerii CNAIR.... ACEST CAZ ESTE UNICAT ÎN ISTORIA CNAIR și sper să nu se mai repete!!!!”, a arătat fostul director adjunct al CNAIR. Ovidiu Barbier Barbier desființează afirmațiile din vară, când antreprenorul podului a susținut că asfaltul s-a vălurit datprită căldurii și a TIR-urilor. Citește și: Minciună patriotic-șoșocistă a unei primărițe din Ardeal: „Contract datat 1267, scris în limba română”! În realitate, documentul este în latină și, probabil, un fals Asfaltul, complet necorespunzător „Principala problema în acest moment este cea legată de asfaltul de pe podul principal. În 2022, pe când lucrăm la IBB, s-a primit comandă de la antreprenorul general pentru analiză în laborator a 9-10 rețete de asfalt cu surse de agregate și bitum...După analiză s-a constatat că una dintre rețete s-ar apropia de nivelul minim admis din standarde....Deci, un prim semnal era primit. ,«Problema» la această structura este legată de faptul că este o structura metalică integrală, suportă temperaturi mari și deformații elastice foarte mari date fie de ecartul de temperatura fie de încărcări fie de vânt etc.....Acest aspect trebuie să ducă la elaborarea de rețete speciale de asfalt, de așternerea în condiții foarte bune, cu o amorsă corespunzătoare etc. În deja celebrul raport CESTRIN de care s-a făcut atâta vâlvă ieri, constatările sunt dezastruoase!!!! S-au prelevat 4 carote și s-a făcut o diagnoză cu echipamentul georadar. Citez din memorie după ce am citit aceste concluzii: conținut de bitum necorespunzător, calitatea bitumului necorespunzătoare, grosimile straturilor de asfalt, aderența primului strat la hidroizolație, structura etc....toate necorespunzătoare! Și, ,,bomboană pe colivă"....ornierajul (popular spus rezistență la făgașe ) este DUBLU față de prescripțiile admisibile (11,2 în loc de 5,6). Și traficul greu pe temperaturi f mari are o influență, dar, să fim serioși, asfaltul este NECORESPUNZĂTOR!!!!! În concluzie, măsura de luat în această situație este ÎNLOCUIREA INTEGRALĂ A ASFALTULUI și refacerea hidroizolației ( care se va degrada odată cu frezarea asfaltului din statul de baza) și adoptarea unei soluții de hidroizolație pe care să aibă o bună aderența primul strat de asfalt”, a explicat fostul director adjunct al CNAIR.

PNL racolează pesediști în fieful lui Mihai Tudose Foto: Facebook
Politică

PNL racolează pesediști în fieful lui Mihai Tudose

PNL racolează pesediști în fieful lui Mihai Tudose: un deputat și doi primari social-democrați au devenit liberali, a anunțat, azi, președintele PNL Brăila, Alexandru Popa. Deputatul este finul lui Tudose și a fost prefect de Brăila, numit chiar de nașul său. PNL racolează pesediști în fieful lui Mihai Tudose Au trecut la PNL Costică Coja, primarul comunei Chiscani, și Ana Cornelia Măcrineanu, primarul comunei Viziru. Oficial, ei vor rămâne în PSD, altfel își vor pierde mandatul. Însă cei doi au spus că, în 2024, vor candida ca membri ai PNL. Pe lângă cei doi primari, au migrat și deputatul George Paladi și consilierul județean Daniela Bordea. Paladi a fost prefect în 2017, numit fiind de guvernul Tudose. El este finul fostului premier. „Da, este adevărat că sunt finul domnului Tudose. Nu a fost însă un avantaj. Vă spun că sunt cununat de 14 ani, nu de ieri. Eu am lucrat în mediul privat”, spunea Paladi, citat de site-ul www.debraila.ro, în decembrie 2017. Mihai Tudose și finul Paladi, acum liberal, în campanie Foto: Facebook Citește și: Un deputat AUR o acuză pe șefa Comisiei Europene că este „adeptă a reducerii populaţiei continentului”. Von der Leyen are șapte copii Tot atunci, presa consemna că acesta are o avere fabuloasă, obținută din contracte cu statul. În ianuarie, Paladi a candidat la șefia PSD Brăila, dar a pierdut în fața președintelui Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac. „Președintele PNL Brăila, Alexandru Popa, și-a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, cei patru noi colegi și a declarat că avea nevoie echipa PNL de oameni noi, oameni care au făcut performanță în administrație”, scrie Obiectiv de Brăila.

Ciolacu explică ce-l recomandă să fie premier Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Ciolacu explică ce-l recomandă să fie premier

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, explică, la Prima News, ce-l recomandă să fie premier: activitatea alături de Mihai Tudose, a susținut el. Ciolacu explică ce-l recomandă să fie premier „Am avut o activitate îndelungată și o experiență împreună cu Mihai Tudose. Vă amintiți, Mihai Tudose era prim ministru, eu eram vicepremier și am avut în coordonare foarte multe ministere. Am o activitate parlamentară și președinte al Camerei. De trei ani de zile sunt președintele PSD. Am un spirit de echipă și sunt unul dintre oamenii care coagulează, nu dezbină”, a spus Marcel Ciolacu, citat de Știri pe surse. Liderul PSD a spus din nou că Tudose va fi adus în viitorul Guvern. „Consider că este o plus valoare”, a argumentat liderul PSD. În 2017, Mihai Tudose a fost acuzat că și-a plagiat doctoratul și, pentru a scăpa de acuzații, a depus cerere să renunțe la acest titlu universitar. Fostul premier a fost celebru și prin faptul că nu avea card și cont bancar pe vremea când conducea Guvernul. „Am refuzat să îmi pun leafa pe card ca să nu trebuiască să îi dau băncii ăleia doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să îi dau, consider că nu merită”, spunea el, în 2017. Citește și: Fostul premier Mihai Tudose se laudă, în CV-ul de pe site-ul Parlamentului European, că are doctorat și a predat la academia SRI

Cine sunt emnitarii responsabili de blocarea gazelor Foto: PSNews
Politică

Demnitarii responsabili de blocarea gazelor

Cine sunt demnitarii responsabili de blocarea gazelor din Marea Neagră: cu excepția lui Liviu Dragnea și a Viorică Dăncilă, majoritatea sunt azi la guvernare. Nici unul nu și-a asumat acest eșec, în condițiile în care Gazprom a început deja să taie gazele furnizate Poloniei și Bulgariei. Deținătorii licențelor de exploatare a perimetrelor din offshore au cerut imperativ modificarea legii emise de regimul Dragnea. OMV Petrom a arătat că ar putea începe exploatarea efectivă la un an de la modificarea legii. Cum un nou proiect al legii offshore a fost depus abia în aprilie 2022, în cel mai bun caz gazele din zona românească a Mării Negre vor putea fi exploatate abia la finalul anului 2023. România, cea mai mare rată de taxare În martie 2022, o știre Reuters arăta: „Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general de la BSOG, Mark Beacom, care a avertizat că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile”. Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă PwC, România are cea mai mare rată de taxare a producţiei offshore de gaze din Europa, la 23%, de patru ori mai mare decât media, mai notează sursa citată de Agerpres. Eşecul Parlamentului de la Bucureşti de a modifica Legea offshore în 2021 a determinat grupul petrolier OMV Petrom să amâne pentru 2023 o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, mai scrie Reuters, citată de Agerpres. Cine sunt demnitarii responsabili de blocarea gazelor În toamna anului 2018, când președintele Iohannis a promulgat legea offshore - după ce își epuizase dreptul de a o trimite la reexaminare - deținătorii de licențe offshore au explicat clar de ce această lege va bloca exploatarea. Mai mult, chiar actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, afirma, în iulie 2018, când era în opoziție cu guvernarea PSD: „Adică, ce aţi făcut astăzi, dragi colegi? Aţi alungat investitorii din Marea Neagră. (Rumoare.) Oare de ce?”. „Vreţi dependenţă de gazul rusesc. Asta doriţi în România, dependenţă de gazul rusesc! Sau poate doriţi ca să se renunţe la aceste concesiuni şi să vină Lukoil, să vină Gazprom, să vină alţi investitori majori, ruşi, să ne scoată din acest impas, că ei, probabil, vor plăti”, a mai spus Popescu. Tudose pasează vina pe alții În afară de Liviu Dragnea, care conducea PSD și lua deciziile majore, iată cine au fost șefii de guvern și miniștrii responsabili de eșecul exploatării acestor resurse: Proiectul legii offshore a fost depus în toamna lui 2017, când premier era Mihai Tudose, iar ministru al Energiei era Toma Petcu, azi deputat PNL. Tudose a susținut, după ce a fost dat afară de la conducerea Guvernului, că adevăratul autor al legii ar fi fost Mihai Busuioc, un fost subofițer de poliție pe care Dragnea l-a pus secretar general al Guvernului, iar acum este președintele Curții de Conturi. Marcel Ciolacu era vicepremier în guvernul Tudose. Legea a fost adoptată în 2018, când premier era Viorica Dăncilă, iar ministru al Energiei - Anton Anton (ALDE și, ulterior, PSD). Președintele Iohannis a retrimis legea la Parlament, dar majoritatea PSD i-a respins obiecțiile.Din noiembrie 2019, ministrul responsabil de zona offshore a fost liberalul Virgil Popescu. Guvernul a fost condus de premieri liberali: Ludovic Orban (care însă nu avea majoritate parlamentară), Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, în mandatul căruia a fost depus însă proiectul de modificare a legislației. Iancu: O decizie pentru „interesul României” În Parlament, principala influență asupra proiectului a avut-o, în perioada 2017-2018, deputatul Iulian Iancu. El spunea despre acest controversat proiect: „Este un proiect dedicat siguranţei şi securităţii energetice naţionale şi vizează direct geostrategia şi geopolitica în regiune. (Aplauze.) Noi, astăzi, am luat o decizie fundamentală pentru interesul regional şi pentru interesul României”. Deputații PSD au votat în unanimitate proiectul legii offshore, Camera Deputaților fiind camera decizională. Printre ei: Marcel Ciolacu. Iancu nu a mai fost ales parlamentar, dar PSD intenționa să-l trimită la șefia ANRE. Noul proiect al legii offshore a fost depus abia la 15 aprilie 2022, la aproape două luni de la invadarea Ucrainei, când întreaga Uniune Europeană discuta despre întreruperea importurilor de gaze din UE. Citește și: Putin trece la o nouă fază a ofensivei anti-europene: Gazprom oprește complet livrările de gaz către Bulgaria și Polonia începând de miercuri. Care sunt riscurile pentru România Azi, Gazprom a oprit furnizarea gazelor către Polonia și Bulgaria.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră