luni 07 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tortură

14 articole
Internațional

Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni

Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat duminică filmări care pretind că arată torturarea civililor palestinieni de către militanți Hamas în Fâșia Gaza, în perioada 2018-2020. Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni Videoclipul, care durează 45 de minute, prezintă scene în care palestinienii sunt legați cu lanțuri, cu saci pe cap, suspendați de tavan, bătuți și interogați. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu Potrivit armatei israeliene, aceste imagini ar documenta acte de tortură comise de agenți Hamas la „avanpostul 17” din tabăra de refugiați Jabaliya, situată în nordul Fâșiei Gaza. Datele video indică faptul că scenele au fost filmate între 2018 și 2020. Abuzurile contra populației civile IDF a subliniat că materialele găsite în timpul operațiunilor desfășurate în zonă ar demonstra „abuzurile grave comise de organizația teroristă Hamas împotriva populației civile,” inclusiv încălcări ale drepturilor omului și reprimarea celor care se opun regimului Hamas. Conform TPS, armata israeliană a menționat că aceste filmări reprezintă doar o parte din miile de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere descoperite de soldați în Gaza. Printre victimele prezentate în înregistrări se numără opozanți politici ai Hamas, persoane suspectate de colaborare cu Israelul, adulteri și homosexuali, conform informațiilor DPA.

Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni (sursa: un.org)
Internațional

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni

Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni. Rusia este acuzată de aplicarea „sistematică” a torturii asupra criticilor regimului și soldaților ucraineni inamici, potrivit unui raport publicat miercuri de Mariana Katzarova, expertă ONU pentru drepturile omului. Raportul arată că tortura și alte tratamente brutale sunt folosite ca instrumente de opresiune sistemică aprobate de stat. Raport ONU: Rusia torturează prizonierii ucraineni Investigațiile realizate de Katzarova indică o creștere a utilizării torturii de către Moscova, în special după invazia din Ucraina lansată de Vladimir Putin în februarie 2022. Citește și: EXCLUSIV Finul și cumătrul Sorinei Docuz, cu care Ciolacu are o relație „normală”, au primit funcții publice: juniorul – director la BTT, seniorul – șef la SMART, candidat PSD la Senat „Practicarea torturii a devenit o strategie concertată, un instrument pentru înăbușirea spațiului civic și reducerea la tăcere a criticilor antirăzboi sau a disidenților”, se arată în raport. Ucraineni, supuși tratamentului brutal Conform datelor prezentate, în Rusia există în prezent cel puțin 1.300 de deținuți politici, însă numărul real ar putea ajunge la 1.700 sau mai mult, printre aceștia aflându-se circa 30 de jurnaliști. De asemenea, mii de ucraineni au fost duși în teritorii controlate de Rusia, unde sunt supuși la tratamente degradante, inclusiv violențe sexuale. Metodele din centrele de detenție Raportul ONU descrie o gamă vastă de metode de tortură, inclusiv simularea execuțiilor, șocuri electrice și violență sexualizată. „Statul rus nu doar tolerează, ci participă activ la actele de tortură, utilizându-le ca metodă de a obține mărturii și de a pedepsi disidenții”, subliniază Katzarova. Una dintre metodele folosite, denumită „să-i dăm un telefon lui Putin”, implică aplicarea de șocuri electrice la nivelul organelor genitale, procedură ce folosește un telefon militar de teren modificat. Sursa informațiilor raportului Mariana Katzarova și echipa sa nu au avut acces direct în Rusia pentru investigații, însă informațiile au fost colectate prin colaborări cu organizații pentru drepturile omului și alte surse. Katzarova, o jurnalistă din Bulgaria, este cunoscută pentru fondarea unui premiu în memoria Annei Politkovskaia, o jurnalistă critică la adresa regimului rus, asasinată în Moscova în 2006.

Prizonierii ucraineni sunt torturați în Rusia (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Prizonierii ucraineni sunt torturați în Rusia

Prizonierii ucraineni sunt torturați în Rusia. Prizonierii ucraineni sunt în mod deliberat privaţi de asistenţă medicală în închisorile din Rusia, iar unii medici au luat parte la acte de tortură într-unul din penitenciare, dezvăluie luni o comisie de anchetă a Consiliului ONU pentru drepturile omului. Prizonierii ucraineni sunt torturați în Rusia Comisia, creată pentru a ancheta asupra încălcărilor drepturilor omului în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, a concluzionat deja că forţele de ocupaţie ruse utilizează "în mod sistematic" tortura. Citește și: EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul Însă în raportul său oral în faţa Consiliului în această luni, comisia subliniază că aria geografică extinsă şi similitudinea metodelor utilizate "demonstrează că tortura a fost folosită ca practică curentă şi acceptabilă de către autorităţile ruse, cu un sentiment de impunitate". Dincolo însă de tortura sistematică şi violurile din lagărele de prizonieri sau violurile asupra femeilor din oraşele şi satele ocupate de trupele ruse, Comisia notează "absenţa oricărui ajutor medical adecvat pentru cei care aveau nevoie disperată de el" în numeroase centre de detenţie controlate de către autorităţile ruse. "Într-unul dintre aceste centre, medicii închisorii au participat chiar la şedinţe de tortură", subliniază preşedintele comisiei, Erik Mose, în raportul său oral în faţa Consiliului. Mărturii ale foștilor prizonieri Cu titlu de exemplu, Mose evocă mărturiile unor foşti prizonieri ucraineni în închisoarea Olenivka, din estul Ucrainei. La 29 iulie 2022, o explozie în centrul de detenţie Olenivka a provocat moartea mai multor prizonieri ucraineni. Ruşii au acuzat forţele ucrainene de bombardarea închisorii. Kievul, aliaţii săi occidentali şi mulţi analişti cred însă că în spatele exploziei au fost ruşii. Potrivit martorilor, "nu a fost acordată nicio asistenţă medicală imediată multor zeci de persoane care au suferit răni ce le-au pus viaţa în pericol", a declarat Mose. Doar medici militari dintre prizonieri au încercat să acorde ajutor răniţilor, subliniază raportul. "Ei au văzut multe persoane murind în acea noapte, în timp ce responsabilii coloniei Olenivka stăteau şi priveau", a acuzat şeful comisiei ONU. Sechelele fizice şi psihologice sunt profunde, iar nevoile în materie de sănătate mintală sunt enorme, conform mărturiilor colectate de Comisie. "Eram bântuit de teama de a fi încarcerat din nou. Sunt acasă din punct de vedere fizic, dar încă mă simt încarcerat mental de trauma provocată de ruşi", spune unul dintre aceşti foşti prizonieri torturaţi. Numeroase victime au exprimat "nevoia vitală de a se face dreptate", iar preşedintele Comisiei a insistat asupra continuării strângerii de dovezi.

Tortura ostaticilor israelieni executați de Hamas (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Tortura ostaticilor israelieni executați de Hamas

Tortura ostaticilor israelieni executați de Hamas. Noi detalii privind condiţiile de detenţie ale celor şase ostatici israelieni care au fost executaţi într-un tunel din Fâşia Gaza au fost dezvăluite în ultimele ore de către armata israeliană, după ce un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a prezentat familiilor acestora rezultatele preliminare ale anchetei care creionează un tablou sumbru al captivităţii lor. Tortura ostaticilor israelieni executați de Hamas Potrivit informaţiilor furnizate de postul de televiziune israelian, N12, ostaticii ar fi fost ucişi cu aproximativ 24 de ore înainte de sosirea forţelor israeliene. Citește și: EXCLUSIV Daniel Jinga, directorul Operei, și-a numit adjunctă o prietenă, apoi a primit de la aceasta 10.000 de euro. Prietena lucra la Agenția Medicamentului. Jinga, susținut de PSD Buzău Ei erau ţinuţi într-un tunel mic îngust, cu ventilaţie inadecvată, unde aveau dificultăţi în a sta în picioare şi a respira. Condiţiile sanitare erau deplorabile: "În tunel nu existau nici toalete şi nici duşuri. Ostaticii se spălau cu apa din sticlele pe care le foloseau pentru a bea", se arată în raport. Alimentaţia era extrem de limitată, constând în principal din batoane proteice. Una dintre ostatice, Eden Yerushalmi, a pierdut foarte mult în greutate, cântărind doar 36 kg înainte de a fi executată, conform documentului citat. Au încercat să se apere În pofida acestor condiţii inumane, ostaticii au supravieţuit timp de 330 de zile înainte de a fi ucişi de combatanţii Hamas, care se temeau aparent de o operaţiune de salvare iminentă. Probele arată că unii dintre ostatici s-au apărat în timpul execuţiei. "Câţiva dintre cei şase ar fi încercat să se apere şi ar fi luptat împotriva celor care au tras în ei", relatează Channel 12. Expertiza medico-legală relevă că "Hersh (Goldberg-Polin), Ori (Danino), Alex (Lobanov) şi Almog (Sarusi) le-au apărat pe Eden (Yerushalmi) şi Carmel (Gat)", cele două fete din acest grup, adaugă postul tv Channel 13. Tunelul în care au fost descoperite cadavrele se afla la un kilometru de cel în care a fost eliberat ostaticul Farhan Qadi, la o adâncime de 20 de metri. Armata israeliană nu dispunea de informaţii operative despre locul în care se aflau aceştia în ultimele luni, ceea ce explică evoluţia lentă şi treptată a operaţiunilor din Rafah, conform autorităţilor militare. Împușcați cu sânge rece Trupurile au fost găsite cu urme de gloanţe în cap şi în alte zone, prezentând semne evidente de lipsă de hrană şi de condiţii sanitare. Identificarea cadavrelor a fost confirmată de poliţie şi de un rabin după ce au fost extrase din tunel. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat săptămâna trecută: "I-au împuşcat cu sânge rece. I-au ciuruit... I-au împuşcat cu un glonţ în ceafă". Armata israeliană crede că ostaticii au fost ucişi cu o zi sau două înainte de descoperirea tunelului pe 31 august. O primă autopsie efectuată la 1 septembrie a arătat că au fost împuşcaţi de la mică distanţă cu două-trei zile înainte, notează i24News. O familie, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat pentru N12: "Au făcut totul pentru a supravieţui în condiţii imposibile... şi, în cele din urmă, Hamas i-a asasinat.... Singura lor cerere a fost ca guvernul să-i salveze, iar guvernul nu şi-a îndeplinit misiunea". În tunel, anchetatorii au mai găsit un generator, o lanternă mică ce nu funcţiona mereu, un set de şah, ustensile de scris şi caiete. Acestea au fost recuperate de forţele de securitate şi vor fi predate familiilor. Ample proteste au cuprins Israelul după moartea celor şase ostatici în Fâşia Gaza, intervenind într-un moment în care nemulţumirea populaţiei este în creştere ca urmare a eşecului guvernului de a ajunge la un acord de încetare a focului care să asigure eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi în Gaza.

Torționarii lui Gheorghe Ursu, securiști achitați (sursa: CNSAS)
Eveniment

Torționarii lui Gheorghe Ursu, securiști achitați

Torționarii lui Gheorghe Ursu, securiști achitați. Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Parchetului General de revizuire a deciziei de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu. Torționarii lui Gheorghe Ursu, securiști achitați "În temeiul art. 459 alin. (5) Cpp, respinge, ca inadmisibile, cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie şi de revizuentele-părţi civile Ursu Andrei Horia şi Ursu Ştefan Olga împotriva sentinţei penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală. Citește și: Românul cu cele mai mari șanse la Nobel în viitor – Albert-László Barabási, născut în Harghita. Barabási, care e și cetățean maghiar, a fost ales membru al Academiei de Științe a SUA Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei", se arată în decizia instanţei. În octombrie 2023, Parchetul General a solicitat anularea deciziei, pe calea revizuirii, prin care torţionarii Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi definitiv de Instanţa Supremă pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase. Procurorii, probe noi de la CNSAS și IICMER Procurorii arătau în cererea de revizuire că există fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute de judecători atunci când au soluţionat dosarul torţionarilor lui Gheorghe Ursu. Astfel, Parchetul preciza că a primit de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii înscrisuri conţinând date şi informaţii, însoţite de detalii tehnice, care nu au fost cunoscute de magistraţi în timpul desfăşurării procesului. Citește și: Motivarea deciziei ICCJ prin care securiștii care l-ar fi ucis pe disidentul Gheorghe Ursu au fost achitați: elogiu adus ceaușismului și comunismului din anii ’80 În plus, a fost depus un material documentar de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), întocmit în colaborare cu Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", referitor la cazuistica şi încălcările drepturilor omului în România în perioada 1980-1989. Achitarea, șoc pentru familie și societate "Aşa cum se evidenţiază în cererea de revizuire, faptele şi împrejurările noi relevante din aceste materiale susţin o cu totul altă situaţie de fapt decât cea reţinută de instanţă şi se circumscriu adevărului istoric, care a stabilit că represiunea a fost o trăsătură permanentă a regimului comunist, conflictul dintre societate şi regim a reprezentat o constantă, regimul a continuat practicarea politicilor restrictive, interzicând orice manifestare publică pe care o considera drept un pericol la adresa stabilităţii sale şi disimulând represiunea politică prin folosirea anchetelor penale instrumentate de Miliţie, ca paravan al acţiunilor de poliţie politică", explica Parchetul General. La rândul său, Andrei Ursu, fiul disidentului, spunea că decizia de achitare a fost un şoc pentru toţi cei care cunosc dosarul asasinării lui Gheorghe Ursu şi afirma că Securitatea mai are încă posibilităţi, directe sau subliminale, de a-i influenţa pe unii dintre oamenii din justiţie. De asemenea, IICCMER susţinea că achitarea foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş reprezintă un pericol la adresa statului de drept şi se situează în contradicţie flagrantă cu adevărul istoric, deschizând larg calea reabilitării regimului totalitar. ÎCCJ: Securitatea nu era sistematic represivă Pe 27 iulie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea definitivă a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu. Judecătorii motivau în decizia de achitare că Gheorghe Ursu nu a fost un opozant al regimului comunist şi nici nu s-a aflat în relaţii de adversitate cu Securitatea, astfel încât nu se poate reţine infracţiunea de tratamente neomenoase în sarcina ofiţerilor care l-au anchetat. O altă frază din motivarea judecătorilor care a scandalizat opinia publică era că la nivelul anului 1985 nu se poate reţine că represiunea organizată de Securitate avea un caracter sistematic şi s-ar fi exercitat prin controlul informativ al "întregii populaţii active", ci ar fi vorba doar de "un conflict limitat la câteva persoane". Mai mult, judecătorii considerau că în timpul regimului Ceauşescu nu exista o intenţie clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităţilor statului. Scrisori la "Europa liberă" și note de jurnal Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către "Europa Liberă" şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste. În perioada ianuarie - noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985. Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care "au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă". Fiul disidentului, Andrei Ursu, susţine că Mihai Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să îşi denunţe prietenii, printre care cunoscuţii scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosaşu, Securitatea a hotărât "continuarea cercetărilor sub stare de arest", "urmând ca în cercetări să se clarifice şi natura relaţiilor" cu aceştia. Bătut în închisoare până la moarte Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui. Inginerul a murit în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de Securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun. Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului. Tudor Stănică, decedat recent, nu a făcut nicio zi de închisoare invocând motive medicale, după ce a obţinut în instanţă 22 de cereri de amânare a executării pedepsei. Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.

Torturi barbare aplicate de tineri sătenilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Torturi barbare aplicate de tineri sătenilor

Torturi barbare aplicate de tineri sătenilor. Opt tineri au dat ochi cu judecătorii după ce au torturat şi umilit doi ieşeni, pe care îi bănuiau de furt. Torturi barbare aplicate de tineri sătenilor Calvarul celor doi a durat cinci ore. Şederea după gratii a celor vinovaţi va dura ani buni. Un bărbat a fost lovit cu pumnii şi picioarele de agresori, i s-a strâns urechea dreaptă, apoi degetul mare şi degetul arătător al mâinii drepte cu patentul, pentru a fi convins să vorbească. Citește și: EXCLUSIV Austeritate PSD: Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, de 1.500 USD, la ziua patriarhului Daniel A primit şi mai multe lovituri cu ciocanul în zona capului şi a labelor picioarelor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Premierul Ciolacu, cârpa cuplului Firea - Pandele (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Premierul Ciolacu, cârpa cuplului Firea - Pandele

Premierul Ciolacu, cârpa cuplului Firea - Pandele. Șeful guvernului a anunţat, duminică, demararea unor controale urgente în toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. Verificări generalizate "În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi, de stat sau private, trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiile. Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor", a declarat prim-ministrul după o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma anchetei privind cazul bătrânilor torturaţi în azile. El a solicitat autorităţilor "toleranţă zero faţă de grupurile infracţionale care au jefuit aceste persoane total neajutorate" şi a anunţat că a stabilit, împreună cu ministrul Justiţiei, ca soluţionarea acestor cauze să fie prioritară. Citește și: Pandele, șantaj voalat la Patriarhul Daniel și amenințări pe față la Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR: Firea a dat bani Catedralei Mântuirii Neamului "În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, cât şi către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ţine de latura socială, asistenţă în primul rând pentru persoanele vulnerabile. Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot numi oameni", a mai spus premierul Marcel Ciolacu. Să se implice cultele și ONG-urile Premierul a precizat că Ministerul Muncii va începe de luni discuţii toţi reprezentaţii cultelor şi cu ONG-urile, pentru acorduri privind implicarea în această activitate. Citește și: EXCLUSIV Ștefan Godei, administratorul arestat al unui azil în care bătrânii erau abuzați, era șoferul mașinii Audi B 01 PMB în mandatul Gabrielei Firea. Circula pe linia de tramvai separată cu garduri "Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulţime de instituţii de control care îşi pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul, de la autorizare, monitorizare şi control, cine autorizează şi care sunt condiţiile de autorizare, cine monitorizează, ce monitorizează, intervale şi proceduri clare, cine verifică şi ce verifică. De aceea vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ astfel încât să nu mai existe portiţe pentru nimeni", a mai spus Ciolacu. Citește și: EXCLUSIV Azilul ororilor din Voluntari nu era conectat la canalizare: apele menajere uzate erau deversate pe stradă. Societatea de apă din Voluntari, deținută de Primărie, era la curent În opinia sa, fiecare trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle, cei care nu o fac trebuie să răspundă "iar cine nu înţelege să-şi facă treaba să plece acasă". Premierul Ciolacu, cârpa cuplului Firea - Pandele "Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim, de fapt, de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi", a afirmat premierul. Citește și: DOCUMENT Pandele a mințit: Direcția de Asistență Socială Voluntari a făcut anchetă socială la unul din azilurile groazei. Direcția e în subordinea primarului, care știa de centre Marcel Ciolacu s-a arătat convins că în viitoarea sesiune parlamentară se vor face toate modificările legislative necesare, în urma unor discuţii cu toţi partenerii sociali,. Potrivit unui comunicat al Guvernului, la discuţiile de duminică au fost invitaţi să participe ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat.

Lagăre de tortură rusești în Harkov (sursa: Facebook/Поліція Харківської області)
Internațional

Lagăre de tortură rusești în Harkov

Lagăre de tortură rusești în Harkov. Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei. Lagăre de tortură rusești în Harkov Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, a scris luni, pe Facebook, şeful poliţiei regionale, Volodimir Timoşko. Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, a adăugat el. Regiunea din jurul oraşului Harkov a fost ocupată luni de zile de trupele ruse, care s-au retras abia la începutul lunii septembrie, după o contraofensivă ucraineană. De atunci au fost descoperite în regiunea eliberată cadavrele a 920 de civili, dintre care 25 ale unor copii, ucişi de soldaţii ruşi, a adăugat Timoşko. Citește și: Statele NATO au accelerat producția de arme și muniții pe care să le livreze Ucrainei. Stoltenberg: Negocierile vor fi decise de ce se întâmplă pe câmpul de luptă Potrivit investigaţiilor autorităţilor ucrainene, forţele ruse au comis crime de război şi în alte teritorii ocupate. După retragerea unităţilor ruseşti din suburbia Bucea a capitalei Kiev au fost descoperite peste 400 de cadavre. Mare parte din victime au suferit morţi violente. Ancheta este în derulare.

Metoda favorită de tortură a securității ruse Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Metoda favorită de tortură a securității ruse

„Apel telefonic către Putin”: așa este denumită metoda favorită de tortură a securității ruse, FSB, folosită împotriva rezidenților din Herson, relatează The Times. Publicația britanică a discutat cu un locuitor de 65 de ani din orașul recent eliberat de către ucraineni care fost torturat cu această metodă. New York Times estimează la circa 600 numărul locuitorilor arestați de FSB-ul din Herson. Mulți dintre ei sunt dispăruți. Metoda favorită de tortură a securității ruse Metoda de tortură folosită de securitatea rusă din Herson și denumită de către călăi „Apel telefonic către Putin” este cunoscută: victima este dezbrăcată, i se atașează doi electrozi de testicule și se dă drumul la curent. Victima din Herson, care a discutat cu The Times, Vitali, descrie prin ce a trecut. „Agenții FSB l-au legat pe Vitali, în vârstă de 65 de ani, de un scaun și au conectat un generator electric la o pereche de cleme metalice (...) Apoi i le-au atașat de vintre. I-au ordonat să dezvăluie unde se află fiul său, un soldat ucrainean. L-au acuzat că este membru al grupului de apărare teritorială a Ucrainei, precum și că depozitează arme. «Unde este fiul tau? Unde sunt armele?» strigau ei. Când nu a reușit să răspundă la întrebări spre satisfacția agenților, aceștia au pornit curentul. Tehnica torturii este cunoscută în argoul poliției ruse drept «un apel telefonic către Putin». «Durerea a fost de nedescris. Mi-a mers în valuri în sus», a spus Vitali”, relatează The Times. La închisoarea unde a fost deținut Vitali, imnul rus era inscripționat pe ziduri, iar cine nu-l știa pe de rost și nu-l cânta din suflet era bătut. Un alt ucrainean deținut în închisoarea FSB din Herson le-a prezentat ziariștilor rănile sale, după ce a fost ars. Torture chambers set up by Russian occupation forces have been found on the liberated territory of Kherson Oblast; some of these are located in the premises of local police departments.Source: Yevhenii Yenin, First Deputy Minister of Internal Affairs, pic.twitter.com/LoyxizenDA— Ukrainian News24 (@UkrainianNews24) November 13, 2022 Bătut cu ciocanul Și Washington Post a scris azi despre această închisoare. „«Dacă există un iad pe Pământ, acesta a fost aici», a spus Serghei, 48 de ani, care locuiește peste drum de închisoare și pe care The Washington Post îl identifică doar după prenume pentru a-l proteja de răzbunare (…) Rușii de aici operau un sistem de detenție la o scară nemaiîntâlnită în niciunul dintre zecile de alte orașe, orașe și sate eliberate de forțele ucrainene în ultimele săptămâni. O schiță a încarcerării în masă a apărut deja sâmbătă și duminică, când o duzină de oameni au spus pentru The Post că fie au fost reținuți ei înșiși, fie că caută pe cineva care a fost luat. Mulți au abordat reporterii de pe stradă, cerând ajutor în găsirea celor dragi (…) O mamă a fost arestată în fața fiului ei adolescent și ținută timp de două luni sub suspiciunea că a ajutat forțele ucrainene. Un bărbat de 64 de ani a fost reținut și bătut cu un ciocan pentru c a luptat acum opt ani (N. Red: de partea ucrainenilor) Un preot a fost arestat și trimis în Crimeea, potrivit unui credincios. Până și primarul a fost arestat. Nimeni nu știe unde se află”, arată Washington Post. Citește și: Profiturile companiilor de stat din energie au explodat: Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz și Transelectrica raportează câștiguri uriașe

Internațional

Morți violente și tortură la Izium

Morți violente și tortură la Izium. Autorităţile ucrainene au exhumat 436 de cadavre care au fost îngropate într-o pădure din apropierea oraşului Izium, recucerit de la ruşi, şi 30 dintre ele prezentau "semne de tortură", a anunţat vineri guvernatorul regiunii Harkov. Morți violente și tortură la Izium "Un total de 436 de cadavre au fost exhumate. Majoritatea prezintă semne de moarte violentă şi 30 prezintă semne de tortură", a declarat Oleg Sinegubov pe Telegram. "Sunt trupuri cu o frânghie în jurul gâtului, cu mâinile legate, cu membrele rupte sau cu răni provocate de glonţ. Mai mulţi bărbaţi au organele genitale amputate", a continuat Sinegubov, referindu-se la "dovada torturilor teribile" suferite de populaţie. Câteva sute de morminte cu o cruce şi o groapă comună au fost descoperite la mijlocul lunii septembrie în apropierea oraşului Izium, care a fost sub ocupaţie rusă timp de câteva luni înainte de a fi preluat de forţele ucrainene. Camere de tortură Poliţia ucraineană a susţinut, de asemenea, că a descoperit "camere de tortură" în zonă, inclusiv la Izium. Forţele ruse au fost acuzate de multiple abuzuri în teritoriile aflate sub controlul lor în Ucraina, în special la Bucea, la periferia Kievului, unde au fost descoperite cadavre ale unor civili ucişi cu sânge rece după retragerea lor din zonă, la sfârşitul lunii martie. Citește și: Bărbați tineri din Rusia au luat cu asalt vămile către Kazahstan și Finlanda pentru a scăpa de mobilizare Moscova neagă că a comis aceste crime şi a numit descoperirea mormintelor de la Izium drept o "minciună".

Izium: cadavre cu urme de tortură (sursa: Twitter/Defense of Ukraine)
Internațional

Izium: cadavre cu urme de tortură

Izium: cadavre cu urme de tortură. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri soldații ruse că sunt nişte "ucigaşi" şi "torţionari" după descoperirea a sute de corpuri îngropate sumar într-o pădure din apropiere de Izium, oraş recent recucerit de ucraineni de la forţele ruse, unde au fost descoperite şi "săli de tortură", relatează AFP. Izium: cadavre cu urme de tortură "Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari. Lipsiţi de tot ceea ce este uman", a declarat Zelenski pe Telegram, promiţând o "răzbunarea teribil de justă". El a făcut referire la "peste 400 de corpuri" descoperite în acest loc de înmormântare în masă în apropiere de Izium, "cu urme de tortură, copii, persoane care au murit din cauza loviturilor cu rachete, combatanţi ai forţelor armate ucrainene". La faţa locului, anchetatori ucraineni au început vineri exhumarea corpurilor în această pădure de lângă Izium, unde 443 morminte au fost descoperite, inclusiv o groapă comună cu corpurile a 17 soldaţi ucraineni, potrivit lui Oleg Kotenko, responsabil guvernamental pentru căutarea persoanelor dispărute. Cadavru cu mâinile legate la spate Doi bărbaţi în salopete albe săpau acolo vineri în pământul nisipos, lângă o cruce pe care era inscripţionat: "armata ucraineană, 17 oameni. Izium, de la morgă", potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului. Cel puţin un cadavru, exhumat dintr-un alt mormânt, a fost găsit cu mâinile legate cu frânghie la spate. A fost imposibil de stabilit imediat dacă este vorba despre un civil sau un militar, cadavrul fiind în stare avansată de degradare. "Fiecare caz în parte va face obiectul unei anchete şi va fi examinat în mod corespunzător în cadru legal", a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, citat de Reuters. Peste 200 de cruci de lemn se puteau vedea dispersate în cimitirul improvizat în pădurea de lângă Izium. Oameni morți de foame su ocupație rusă Aceste morminte au fost săpate în timpul luptelor când oraşul a fost ocupat de forţele ruse în martie şi în timpul ocupaţiei ruse, care s-a încheiat săptămâna trecută, a indicat Kotenko. În unele morminte s-ar putea afla mai multe cadavre. "Mormintele care nu au trecute nume sunt cele ale oamenilor (găsiţi) pe stradă", a precizat Kotenko, potrivit căruia aici sunt şi "mulţi oameni care au murit de foame": "Această parte a oraşului era izolată, fără aprovizionare. Oamenii erau blocaţi, nimic nu funcţiona". Citește și: Putin încasează și de la aliați: premierul indian Modi îi spune că acum nu era momentul unui război Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a indicat imediat că doreşte să trimită o echipă la Izium pentru "stabilirea circumstanţelor morţii acestor persoane". Şeful poliţiei ucrainene, Igor Klimenko, a anunţat descoperirea a zece "săli de tortură" în localităţile recucerite de la ruşi în regiunea Harkov (nord-est) - şase la Izium şi două în oraşul Balaklia.

Zaporojie: angajați ucraineni, răpiți și torturați (sursa: Agerpres)
Internațional

Zaporojie: angajați ucraineni, răpiți și torturați

Zaporojie: angajați ucraineni, răpiți și torturați. Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat din personal, informează joi dpa. Zaporojie: angajați ucraineni, răpiți și torturați Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi. Kotin a spus că este foarte dificil pentru personalul Energoatom să continue munca la centrală, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de vital este să se asigure că sunt menţinute standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor. Erau 11.000 de angajați, mai sunt 1.000 Potrivit lui Kotin, aproximativ 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, a descris situaţia ca nesustenabilă. Citește și: Un „război nuclear limitat”, posibil în Ucraina, crede șeful armatei ucrainene AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. A mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.

Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean (sursa: Facebook/Ministerul rus al Apărării)
Internațional

Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean

Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean. Rusia a anunţat marţi că anchetează presupuse torturi la care bănuieşte că au fost supuşi soldaţi ruşi luaţi prizonieri de forţele ucrainene şi eliberaţi în urma unui schimb cu Ucraina, informează AFP. Rușii se plâng de prizonieratul ucrainean "Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse verifică faptele de tratamente inumane aplicate unor soldaţi ruşi prizonieri ai Ucrainei", a anunţat instituţia într-un comunicat. Rusia şi Ucraina au făcut mai multe schimburi de prizonieri de război de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie; cel mai recent a avut loc pe 29 iunie şi a vizat 144 de combatanţi de fiecare parte. Unii dintre ruşii eliberaţi cu această ocazie au acuzat "numeroase fapte de violenţă la care au fost supuşi" în timpul detenţiei, printre care lovituri, torturi cu electricitate sau privare de apă şi de hrană. Rușii care s-au predat, mister Rusia a anunţat săptămâna trecută că deţine mai mult de 6.000 de prizonieri de război ucraineni, fără a preciza câţi ruşi s-au predat în Ucraina. Citește și: EXCLUSIV Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei: Rheinmetall vrea să preia contractul de 700 de milioane de euro al IVECO pentru camioane Kievul acuză Moscova de numeroase crime de război, pe care autorităţile ruse le neagă sistematic, chiar dacă sunt documentate. La rândul său, Rusia acuză forţele ucrainene de abuzuri şi de înscenare a unor crime atribuite armatei ruse.

Tortură, crime și mine în Borodianka (sursa: kyivindependent.com)
Internațional

Tortură, crime și mine în Borodianka

Tortură, crime și mine în Borodianka. Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat, pentru Agerpres, primarul oraşului, Gheorghi Ierko. Acesta precizează că prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie. Tortură, crime și mine în Borodianka "Pe noi ne preocupă să curăţăm oraşul şi să deminăm, că acesta este cel mai mare pericol acum. În trei ore am ridicat trei automobile care au trecut peste locuri minate şi acum 15 oameni lucrează la asta şi ne mai vin încă patru brigăzi", a afirmat Ierko. Pe raza localităţii au fost identificate, de asemenea, cantităţi importante de muniţie neexplodată sau neutilizată de forţele militare ruseşti. Citește și: Uniunea Europeană promite să trateze cu prioritate primirea Ucrainei în blocul comunitar. Rusia se scufundă în dictatură și crime abjecte împotriva umanității Oraşul s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care circulaţia persoanelor în localitate era interzisă. Pe timpul ocupaţiei, zeci de blocuri, dar şi sute de case din oraş au fost bombardate, iar populaţia a fost supusă unor torturi inimaginabile sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Forţele ruse s-au retras din nord-vestul Kievului în această săptămână.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră