sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: țigări

12 articole
Internațional

SUA propun reducerea nicotinei din țigări

SUA propun reducerea nicotinei din țigări. Autoritățile americane au propus o măsură revoluționară: reducerea conținutului de nicotină din țigări la niveluri care nu creează dependență. Această inițiativă ar putea reduce semnificativ numărul fumătorilor și ar afecta veniturile industriei tutunului. SUA propun reducerea nicotinei din țigări Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a propus plafonarea nicotinei la 0,7 miligrame pe gram de tutun în țigarete, trabucuri și alte produse similare. Citește și: Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară” Scopul este de a reduce dependența și, implicit, expunerea la substanțele toxice eliberate prin arderea tutunului. Produsele alternative, precum țigările electronice, pungile cu nicotină și dispozitivele cu tutun încălzit, nu vor fi afectate de această măsură. "Prin reducerea nivelului de nicotină... până la un nivel suficient de scăzut pentru a nu mai crea dependență susținută, ciclul de expunere la aceste chimicale toxice poate fi întrerupt", a declarat Brian King, directorul Centrului pentru Produse de Tutun din cadrul FDA. Impactul asupra sănătății Conform estimărilor FDA, această măsură ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice. 48 de milioane de adolescenți și tineri adulți ar putea fi preveniți de la a începe să fumeze. Peste 12,9 milioane de fumători ar renunța la fumat într-un an de la implementarea măsurii. 19,5 milioane de fumători ar renunța la acest obicei în termen de cinci ani. Industria tutunului reacționează Marile companii din industria tutunului, precum British American Tobacco (BAT) și Altria (producătorul Marlboro), au criticat propunerea, considerând-o inutilă și fără fundament științific. "Aceste acțiuni ar elimina eficient țigările legale", au declarat reprezentanții BAT, avertizând asupra creșterii pieței negre de produse cu nicotină. O propunere "revoluționară" Susținătorii măsurii, precum Yolanda Richardson, președinta Campaniei pentru Copii Fără Tutun, consideră că propunerea FDA este revoluționară și îndeamnă autoritățile să o implementeze cât mai curând. "Propunerea FDA schimbă cu adevărat jocul", a afirmat Richardson, solicitând președintelui ales Donald Trump să sprijine această inițiativă. Publicul are termen până în luna septembrie pentru a trimite observații asupra acestei propuneri. FDA estimează că reglementările finale vor intra în vigoare la doi ani după publicarea deciziei oficiale.

SUA propun reducerea nicotinei din țigări (sursa: Facebook/U.S. Food and Drug Administration)
Traficanți de țigări, scăpați prin prescripție (sursa: politiadefrontiera.ro)
Eveniment

Traficanți de țigări, scăpați prin prescripție

Traficanți de țigări, scăpați prin prescripție. Magistrații Tribunalului au pus punct celui mai vechi și mai mare dosar de contrabandă de țigări judecat la Iași. Traficanți de țigări, scăpați prin prescripție Plecat de la un cazul banal al unui sătean prins cu țigări în căruță, când a ajuns în instanță dosarul cuprindea acuzații aduse unui număr de 51 de inculpați. Citește și: CNAS nu are bani pentru salariile angajaților spitalelor publice, care trebuie plătite până pe 15 septembrie, și cere o suplimentare masivă de fonduri de la Ciolacu Nu era vorba de o rețea amplă de contrabandiști, ci de trei rețele, care își împărțiseră frățește malul Prutului, de la Sculeni până dincolo de Ungheni, spre Țuțora. Traficanții "prășeau" cu o frecvență care îi copleșea pe polițiștii de frontieră, inundând, practic, piața Iașiului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciolacu vrea să confiște banii pe care Agenția pentru Sport îi primea din taxele pe țigări Foto: Stiri Muntenia
Eveniment

Ciolacu confiște banii Agenția Sport îi primea din taxele pe țigări

Disperat, guvernul Ciolacu vrea să confiște banii pe care Agenția Națională pentru Sport (ANS) îi primea din taxele pe țigări și băuturi alcoolice. Potrivit unui proiect de ordonanță, „pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării deficitului bugetar”, cota de 1% din taxele și accizele pe țigări și băuturi alcoolice care până acum era dirijată către ANS se virează la bugetul de stat. ANS este condusă de Elisabeta Lipă, recent promovată vicepreședinte al PSD. Citește și: Pensionar PSD cu Mercedes are trei pensii speciale și indemnizație de revoluționar. A fost prins că și-a majorat ilegal salariul de la stat Proiectul ordonanței a fost publicat de Știri pe surse, un site controlat de soțul unei deputate PSD. Ciolacu vrea să confiște banii pe care Agenția pentru Sport îi primea din taxele pe țigări Mai mult, Guvernul confiscă toate sumele încasate astfel de ANS după 2018. Măsura vine după ce, la Olimpiada de la Paris, mai mulți sportivi s-au plâns de sumele mici alocare sportului. „Este nevoie de bani investiți în sport, bani investiți cu cap la noi în țară" a declarat, potrivit News.ro, David Popovici, la revenirea de la olimpiadă. Ordonanța mai prevede că drepturile salariale câștigate după 2018, în instanță, de magistrați, se vor plăti eșalonat între 2025 și 2029, actualizate cu rata inflației. Însă ordonanța nu poate împedica magistrați care au câștigataceste suplimente salariale să ceară, tot în instanță, dobânzi penalizatoare. DeFapt.ro a scris în august 2024 că bugetarii ar putea băga România în faliment: au învățat de la magistrați, au dat statul în judecată pentru a obține majorarea salariilor și au de încasat miliarde de lei, din 2015 în 2023. În total, în perioada 2015-2023, suma pe care statul trebuie să o plătească bugetarilor, stabilită prin titluri executorii, este de 22 de miliarde de lei. Foarte probabil ea se va majora substanțial pe măsură ce cresc pretențiile și numărul de procese. Din totalul sumei, s-au achitat 14,5 miliarde de lei, între 2015 și 2023, deci mai erau de plătit circa 6,5 miliarde de lei. Potrivit proiectului de ordonanță, începând cu data de 1 octombrie 2024, sumele reprezentând credite bugetare neutilizate de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat vor fi virate în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile de la această solicitare.

Contrabandiștii de țigări, favorizați de legislație (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Contrabandiștii de țigări, favorizați de legislație

Contrabandiștii de țigări, favorizați de legislație. Într-un singur dosar de contrabandă s-au adunat mai toate găurile făcute în ultimii ani în năvodul justiției prin modificările aduse legilor. Contrabandiștii de țigări, favorizați de legislație Fiecare chichiță în parte a mai anulat o bucată din rechizitoriu, până când din el s-a ales praful. Citește și: Boloș anunță ce va urma după alegeri, ca să poată fi plătite pensiile și salariile majorate ale bugetarilor: abandonarea cotei unice și majorarea TVA Cu o lege ciuruită ca o strecurătoare, după șapte ani de proces, procurorii nu au mai recoltat nici măcar o condamnare simbolică, cu suspendare, inculpații fiind achitați pe bandă rulantă. În apel, anchetatorii abia au reușit să obțină măcar confiscarea țigărilor trecute ilegal peste frontieră. Tribunalul decisese ca acestea să fie returnate contrabandiștilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dosarul mituitorului judecătoarei drogate, clasare DIICOT (sursa: TVR)
Investigații

Dosarul mituitorului judecătoarei drogate, clasare

Dosarul mituitorului judecătoarei drogate, clasare DIICOT. Mihai Pînzari a fost arestat împreună cu judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, căreia i-ar fi plătit informații nepublice din DIICOT cu mașini, bijuterii, bani, excursii, pază și protecție. Dosarul mituitorului judecătoarei drogate, clasare DIICOT Chiar și fără protecția judecătoarei Chirilă, însă, Mihai Pînzari reușea să scape de dosarele DIICOT în care era inculpat pentru trafic de țigări. Citește și: Judecătorul Șepelea, coleg de complet cu judecătoarea care se droga cu iubitul traficant, a primit recent o donație imobiliară importantă "Referitor la situația suspectului Pînzari Mihai, reținem că probele administrate în cauză nu au răsturnat prezumția de nevinovăție de care beneficiază suspectul, nefiind probat, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că suspectul a săvârșit infracțiunile reținute în actul de învinuire. Citește și: EXCLUSIV Mituitorul judecătoarei care se droga cu iubitul interlop, în grupul celui mai dur traficant de țigări din Ucraina: „Codană”, expert în jafuri armate în Germania anilor ’90 Cu privire la faptele reținute în rezoluţia din 18.10.2013, prin care s-a dispus începerea urmăririi penale față de Pînzari Mihai, mijloacele de probă indicate nu sunt de natură să creeze convingerea că suspectul a săvârșit infracțiunile descrise, întrucât procesele-verbale de redare a comunicărilor telefonice nu se coroborează cu alte mijloace de probă. Citește și: Judecătoarea drogată de la Suceava, relație amoroasă cu un traficant de droguri. Complicele ei, cămătar care răpea oameni și-i bătea pe câmp În concluzie, s-a apreciat că nu există probe că suspectul Pînzari Mihai a săvârșit infracțiunile cu privire la care s-a început urmărirea penală împotriva sa (...). Prin urmare, se va dispune clasarea față de suspectul Pînzari Mihai, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracţional organizat (...) și contrabandă (...).", se arată într-o decizie judecătorească a Tribunalului Suceava din 2021.

Mituitorul judecătoarei drogate, contrabandă din Ucraina. În dreapta, o arestare din 2013 a unui membru al lotului "Codană" (sursa: TVR, Adevărul)
Investigații

Mituitorul judecătoarei drogate, contrabandă din Ucraina

Mituitorul judecătoarei drogate, contrabandă din Ucraina. Judecătoarea Ana Maria Chirilă a fost arestată împreună cu Mihai Pînzari, cel care plătea informațiile din DIICOT furnizate de Chirilă în bijuterii, mașini, bani, excursii, pază și protecție. Vicovu de Sus, punct critic de frontieră Mihai Pînzari este un traficant de țigări și cămătar sucevean foarte cunoscut procurorilor și judecătorilor din județ. Iar Suceava nu este orice județ când vine vorba de trafic: pe aici intră lunar în România milioane de pachete de pachete de contrabandă din Ucraina. Citește și: Judecătorul Șepelea, coleg de complet cu judecătoarea care se droga cu iubitul traficant, a primit recent o donație imobiliară importantă Punctul critic de pe frontiera româno-ucraineană suceveană al acestui trafic este Vicovu de Sus. Stăpânul absolut al traficului prin acest punct este un cetățean numit Arcadie Plămadă, zis "Codană". Acesta plătea un șef de tură al Poliției de Frontieră, Ghiță Adrian Parasca, pentru a-i acoperi transporturile de țigări de contrabandă. DIICOT Suceava a descoperit această rețea în 2013. Graniță nesupravegheată 40-60 de minute Potrivit DIICOT Suceava, "Inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a maximizat vulnerabilităţile unităţii din care face parte (ITPF Sighetu-Marmaţiei), prin acceptarea coruperii şi furnizării către inculpatul Plămadă Arcadie de date şi informaţii cu regim special, nedestinate publicului, legate de dispunerea aparatelor de termoviziune şi a patrulelor, pentru ca gruparea coordonată de acesta să introducă importante cantităţi de ţigarete. Citește și: Judecătoarea drogată de la Suceava, relație amoroasă cu un traficant de droguri. Complicele ei, cămătar care răpea oameni și-i bătea pe câmp Mai mult, pentru sprijinirea grupării monitorizate, ofiţerul de poliţie a comunicat şefului său, comisarul-şef Prelipcean Constantin-Mihai, că în alte zone au loc acte de contrabandă, determinând astfel mutarea dispozitivului de supraveghere a frontierei şi asigurând intervale cuprinse între 40 şi 60 de minute în care porţiuni importante al graniţei cu Republica Ucraina rămâneau nesupravegheate. DIICOT vorbește de Schengen Prin activităţile sale infracţionale, inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a adus atingeri grave autorităţii publice şi în special unităţii al cărei angajat este prin vulnerabilizarea securităţi frontierei de stat. Actele sale sunt cu atât mai grave cu cât autorităţile publice române au depus eforturi susţinute pentru securizarea graniţelor în vederea aderării la spaţiul Schengen. Citește și: Judecătoarea șpăgară și drogată de la Suceava are trei copii minori în întreținere, dar își punea casa și la dispoziția altor drogați Din monitorizările efectuate au rezultat date că inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a acordat sprijin şi altor grupări de crimă organizată neidentificate până la această dată, având legături infracţionale cu lideri importanţi ai lumii interlope din zona Vicov, dintre aceştia fiind identificaţi Nistor Constantin, zis , şi Niţu Costică, zis ". Jafuri armate în Germania Dar "Codană" și-a continuat activitățile de contrabandă în ciuda acuzațiilor DIICOT. "Arcadie Plămadă, zis Codană, a comis zeci de jafuri armate pe teritoriul Germaniei, împreună cu Constantin Nistor, alias Copilu’ – un infractor notoriu care le-a scăpat mai mereu printre degete polițiștilor. Ei atacau oficii poștale, ­ma­gazine și casierii ale unor firme, de unde furau prin violență bani, autoturisme, calculatoare sau baxuri de țigări și băutură. Cei doi au fost arestați în anul 1999 pe teritoriul Germaniei, însă au reușit să se întoarcă în țară. Arcadie Plamadă, Mihai Petru Cernescu, Daniel Lili Dediu, Liliana Mitrofan și alți făptuitori, inclusiv cetățeni ucraineni au constituit un grup infracțional. La grupul infracțional organizat au aderat, în cursul lunii septembrie 2016, inculpații Vasile Cristinel Jescu și Alexandru Iulian Borza. În cadrul grupului inculpații aveau roluri bine stabilite în vederea realizării cu succes și în condiții de maximă conspirativitate a activităților ilicite.", scria în 2019 Obiectiv de Suceava. Mituitorul judecătoarei drogate, contrabandă din Ucraina În 2021, un judecător al Tribunalului Suceava (dar nu Ana Maria Chirilă) a decis confiscarea a 29.700 de pachete de țigări Viceroy și a unui VW Transporter care se aflau în custodia Poliției încă din 2012. Țigările și mașina fuseseră descoperite de polițiști într-un dosar de trafic de țigări în care era implicat și Mihai Pînzari, mituitorul Anei Maria Chirilă. Potrivit deciziei judecătorești de confiscare, Mihai Pînzari era cercetat pentru " (...) constând în aceea că, începând cu luna mai 2012 a aderat la gruparea infracţională organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români şi ucraineni, coordonată de Arcadie Plămadă zis “Codana” specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă cu ţigarete de provenienţă extra-comunitară, acesta asumându-şi rolul de preluator, depozitar şi transportator al ţigaretelor de pe raza loc. Vicovu de Sus".

Traficanții de țigări și de droguri treceau granița pe sub nasul autorităților
Eveniment

Traficanții treceau granița pe sub nasul autorităților

Cazul dronei rusești care a căzut pe teritoriul României, dar de care statul român habar nu avea, nu este singular: traficanții de țigări și de droguri treceau granița pe sub nasul autorităților. Citește și: Ucraina a avut dreptate, iar autoritățile române s-au făcut de râs: o dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Kievul a avertizat de luni, dar Bucureștiul a negat vehement Ministerul român al Apărării a recunoscut, azi, că o dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Kievul a avertizat de luni, dar Bucureștiul a negat vehement, timp de mai multe zile. Traficanții de țigări și de droguri treceau granița pe sub nasul autorităților Două exemple celebre, care arată cât sunt de slab protejate granițele României: 19 martie 2019: un uriaș transport de droguri este adus în România, pe cale maritimă, de pe un vapor, pe coastă, în zona de Sfântu Gheorghe, la câțiva kilometri de două unități de supraveghere a litoralului: radarul Internelor, parte din sistemul complex de supraveghere a traficului la Marea Neagră (SCOMAR), și Farul militar al Marinei. Pe coasta României există 7 faruri de aterizare, amplasate la Sulina, Sfântu Gheorghe, Gura Portiţei, Midia, Constanţa, Tuzla şi Mangalia, care au rolul de semnalizare maritimă pentru siguranţa navigaţiei. Farul militar a fost amplasat în 1968 la Sfântu Gheorghe. SCOMAR a căzut, la 19 martie 2019, pentru câteva ore - exact cât a fost nevoie ca traficanții să-șide barce marfa. Aceștia au avut ghinion, au fost surprinși de furtună și au pierdut o parte din marfă. Așa s-a aflat de acest incident, care altfel nu ar fi fost cunoscut. 2021-2022: în repetate rânduri, avioane ale contrabandiștilor ucraineni trec granița și aduc țigări în România. Nici un avion nu este capturat în România, ci în Ucraina sau Moldova. Două avioane AN-2 au intrat în România și nu au fost prinse de autorități, unul fiind capturat pe un aerodrom din regiunea Ivano-Frankovsk, iar altul pe teritoriul Republicii Moldova. Un raport al grănicerilor cucraineni arăta că au fost găsite și reținute în total 8 aparate de zbor numai pe raza de competență teritorială a Direcției de Grăniceri Cernăuți, din care trei AN-2. „Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă", afirma Ministerul Apărării, în august 2021, în legătură cu aceste transporturi de contrabandă. Însă Ucraina a ridicat un Mig-29, care a interceptat un avion AN-2 suspect și i-a reținut pe pasageri. În iunie 2022 un avion de tip Beechcraft decolează din Ungaria, atinge tangențial Serbia, trece de România, după care intră în spaţiul aerian al Bulgariei, unde a aterizat. Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și promovează mascat șefi de birouri. Proiectul este neconstituțional, spun specialiștii Două avioane de luptă Gripen maghiare, două avioane de luptă americane F-16 şi două avioane de luptă F-16 româneşti l-au interceptat şi escortat până a intrat în spaţiul aerian bulgar, întrucât avionul nu răspundea la nici un fel de apeluri. Membrii echipajului au dispărut.

Combinaţia energizante - nicotină poate fi mortală (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Combinaţia energizante - nicotină poate fi mortală

Combinaţia energizante - nicotină poate fi mortală. Yannis Narcis, un tânăr de 17 ani, a murit în acest week end în timp ce se afla la o şcoală de vară organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Combinaţia energizante - nicotină poate fi mortală Scopul taberei era ca elevii să descopere cum arată viaţa de student. Acesta era venit cu un grup de colegi, dormea în campus şi participa la cursuri. În timpul nopţii, Yannis le-a spus colegilor că nu mai poate respira, moment în care s-a prăbuşit la pământ şi nu a mai respirat. Unul dintre studenţii UAIC, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindcă nu mai avea puls. Citește și: Linșaj și autocenzură la Antena 3 CNN, în cazul “azilurilor groazei“: Nicușor Dan, scos vinovat pentru că ar fi “tăiat finanțarea pentru 30.000 de bunici“. Zero acuzații către cuplul Firea-Pandele Manevrele au fost continuate timp de o oră de echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD, dar tânărul nu a mai putut fi salvat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Test de contrabandă: transporturi fără țigări (sursa: Poliția de Frontieră)
Justiție

Test de contrabandă: transporturi fără țigări

Test de contrabandă: transporturi fără țigări. Un prim transport peste Prut a fost organizat pe 17 decembrie 2014. Test de contrabandă: transporturi fără țigări Prudenţi, moldovenii au trecut câteva colete, dar încărcate cu paie şi fân de lucernă, nu cu ţigări. Transportul a fost lăsat să treacă, contrabandiştii fiind astfel siguri că pot avea încredere în cel pe care îl considerau colaboratorul român. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Corecţi, moldovenii au plătit 2.500 de euro drept primă pentru faptul că poliţiştii de frontieră români închiseseră ochii. Citește și: Budăi, atac dur: „Spuneam că acest PNRR va aduce lucruri rele pentru România”. Ministrul PSD anunță că refuză să respecte prevederile privind reducerea cheltuielilor de personal Transportul propriu-zis a fost organizat pe 28 decembrie, când şapte moldoveni au trecut Prutul cu două bărci pneumatice, încărcate cu 45 de colete, conţinând 66.500 de pachete de ţigări. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Traficanții de țigări râd de procurori (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Traficanții de țigări râd de procurori

Traficanții de țigări râd de procurori. La capătul unei anchete de trei ani, procurorii DIICOT au trimis în judecată o întreagă reţea de contrabandişti de ţigări. Traficanții de țigări râd de procurori Cei 29 de inculpaţi reprezentau întreaga piramidă a grupului infracţional organizat, de la lideri până la „pieţarii” care vindeau marfa, răspunderea fiecărui acuzat fiind stabilită în detaliu de anchetatori. Numeroase interceptări şi înregistrări ale convorbirilor ambientale au fost declarate nule de instanţă. Citește și: Mișcare disperată a lui Putin, de totul sau nimic: Kremlinul pregătește o nouă mobilizare pentru frontul din Ucraina, la pachet cu închiderea granițelor pentru cei apți de încorporare Apoi, noua definiţie a contrabandei, introdusă după o decizie a Curţii Constituţionale, a dus însă la achitări pe bandă rulantă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ce taxe vor crește în România (sursa: Unsplash)
Internațional

Ce taxe vor crește în România

Ce taxe vor crește în România. Coaliţia de guvernare a finalizat, miercuri seară, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal. Modificările ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de guvern care va avea loc săptămâna viitoare. Liderii coaliţiei nu au ajuns la un acord pe introducerea impozitului progresiv, în schimb s-a decis ca acciza la ţigări să fie mărită de la 1 august 2022. La alcool, acciza ar urma să crească de la 1 ianuarie 2023. Ce taxe vor crește în România De asemenea, coaliția de guvernare a mai agreat creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturi cu zahăr, dar şi deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi pentru familiile cu mulţi copii. Deducerile fiscale vizează veniturile până în 4.500 de lei, impactul bugetar fiind de 3 miliarde de lei/an în 2023. Astfel, tinerii până în 26 de ani vor beneficia deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei. Citește și: NATO trimite România în prima linie de apărare împotriva Rusiei, declarată „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru Alianță. Noi trupe pe teritoriul românesc Se vor aplica şi deduceri pentru familiile care au copii, de 100 de lei/copil dacă copiii sunt la o formă de învăţământ. Dacă o familie are mai mult de 4 copii, impozitul pe venit este zero. Excepţii vor face elevii și studenţii până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii avand mai multe contracte de muncă cu timp parţial sau intreg si valoarea cumulata din salarii depaşeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilităţi. Cresc accizele la țigări și alcool La capitolul accize, la alcool acestea vor fi de 20% - 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023. La ţigări, acciza creşte cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august anul acesta. La TVA, s-au decis următoarele modificări: pentru restaurante, catering, hoteluri, TVA creşte de la 5 la 9%, la locuinţe se va aplica un TVA de 5% doar pentru o locuinţă până la plafonul de 600.000 de lei dar şi până în 80 mp2 utili. TVA-ul la băuturile cu zahăr creşte de la 9 la 19%, iar aici intră şi berea fără alcool. În privinţa impozitului pe tranzacţii imobiliare la persoane fizice, se excludere deducerea de 90.000 de euro/imobil vândut şi se trece la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai mare de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor. Coaliţia a decis şi eliminarea cotei forfetare pentru impozitul pe venit din chirii. Astfel, impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă intre persoana fizică vs persoană juridică. Se va face o clasificare pe rezidenţiale şi nerezidential, iar pe rezidenţial, impozitul va fi 0,1-0,2%, în timp ce pe nerezidenţiale va fi de 1 - 1,3%. Măsurile vor viza și microîntreprinderile Pentru microîntreprinderi, s-a decis o reducere a plafonului de 500.000 euro, limitarea detinerii controlului pentru maxim 3 microinterprinderi, limitarea obiectului de activitate, cel puţin un angajat. Dividendele cresc de la 5 la 8% şi se elimină scutirile pentru companiile de stat şi pensiile private. În privinţa PFA-urilor, s-a stabilit scăderea plafonului de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual. Coaliţia a decis şi impozitarea jocurilor de noroc, cu 40% din orice câştig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivel UE pentru a avea un model în acest sens. În agricultură şi construcţii, s-a stabilit scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilităţi fiscale În plus, s-a decisi şi limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale. Pentru veniturile extra salariale, sub 6 salarii minime brute nu se aplică contribuţii, între 6 şi 12 salarii minime brute - contribuţiile vor fi pentru 6 salarii minime, între 12 si 24 salarii minime brute, se vor aplica contribuţii cât pentru 12 salarii minime iar peste 24 salarii minime brute, contributii ca pentru 24 de salarii minime, potrivit Agerpres. În privinţa impozitului progresiv, acesta nu se va aplica, însă coaliţia a stabilit că, după digitalizarea ANAF, s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, un pas spre impozitul progresiv.

CCR, liber la vânzarea țigărilor netimbrate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

CCR, liber la vânzarea țigărilor netimbrate

CCR, liber la vânzarea țigărilor netimbrate. Curtea Constituțională pare să se fi transformat în cel mai râvnit avocat al infractorilor. CCR, liber la vânzarea țigărilor netimbrate O decizie luată de CCR în martie a dezincriminat practic vânzarea de țigări la colț de stradă. Persoanele care, acum, îmbie trecătorii cu expresia „Țigări, țigări” ar putea să-și etaleze liniștiți marfa pe tarabă. Citește și: În Republica Moldova se poate: averile acumulate prin acte de corupție vor putea fi confiscate. Proiect de lege susținut de Maia Sandu, votat în primă lectură CCR a decis că deținerea și comercializarea de țigări fără timbru fiscal românesc nu mai reprezintă o infracțiune. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră