sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: teritoriu

8 articole
Eveniment

Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu

Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Ucraina a eliberat deja jumătate din teritoriul pe care Rusia îl ocupase iniţial în timpul invaziei sale, însă Kievul va trebui să ducă o "luptă foarte grea" pentru a elibera şi mai mult teritoriu. Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu "A fost eliberat deja în jur de 50% din ceea ce fusese ocupat iniţial" (de Rusia), a declarat Blinken într-un interviu pentru CNN. "Acestea sunt încă zilele de la relativ începutul contraofensivei. Este greu", a spus Blinken. "Aceasta nu se va încheia în următoarea săptămână sau două. Cred că vom continua să urmărim aceasta câteva luni", a adăugat secretarul de stat american. Speranţele că Ucraina va putea alunga repede forţele Moscovei de pe teritoriul ucrainean în urma lansării, în această vară, a unei contraofensive se reduc în timp ce trupele Kievului luptă din răsputeri pentru a sparge poziţiile întărite ale Rusiei în sudul şi în estul Ucrainei. Citește și: Andreea Raicu, abandonată pe aeroport de Wizz Air: „Nu am avut unde să dormim, nu ni s-au găsit zboruri imediate, ci după 2-3 zile. Era ora 4 dimineața, tot în aeroport” La sfârşitul lunii trecute, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că progresul împotriva forţelor ruse este "mai încet decât se dorea", dar că forţele Kievului nu sunt presate să-şi accelereze contraofensiva.

Ucraina a recuperat jumătate din teritoriu (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Lugansk, recuperat sat cu sat de ucraineni (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Lugansk, recuperat sat cu sat de ucraineni

Lugansk, recuperat sat cu sat de ucraineni. Armata ucraineană a eliberat aproape 2.500 kilometri pătraţi din teritoriul controlat de forţele ruse în cursul ultimei sale contraofensive lansate la sfârşitul lui septembrie, a afirmat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, notează AFP. Lugansk, recuperat sat cu sat de ucraineni "Numai în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării noastre şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, 2.434 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru şi 96 de localităţi au fost deja eliberate de la începerea acestei operaţiuni ofensive", şi-a exprimat el satisfacţia în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale. În ultimele zile, trupele Kievului au efectuat un al doilea progres important, în zona Harkov (nord-est), dar şi în sud, în apropiere de Herson, oraş controlat de ruşi. Citește și: VIDEO Propagandistul rus, trist și fără răspunsuri. „Unde este armata? Ce o să facem?”, se întreabă Vladimir Soloviov La mijlocul lui septembrie, preşedintele ucrainean a indicat că armata sa a eliberat aproape 6.000 de kilometri pătraţi într-o primă contraofensivă lansată la începutul lui septembrie. Armata ucraineană a anunţat la începutul lui septembrie o contraofensivă în sud, apoi în regiunea Harkov, la frontiera cu Rusia în nord-estul ţării, forţând soldaţii Moscovei să se retragă spre alte poziţii. Forţele ruse au revendicat vineri primele câştiguri în estul Ucrainei, după o serie de eşecuri usturătoare pe mai multe fronturi, dar Kievul pare să aibă iniţiativa, îndemnând soldaţii ruşi să aleagă capitularea.

Marga vrea Donbas, Crimeea la ruși (sursa: Facebook/Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba)
Eveniment

Marga vrea Donbas, Crimeea la ruși

Marga vrea Donbas, Crimeea la ruși. Afirmații șocante ale profesorului Andrei Marga: Ucraina trebuie să cedeze Donbasul și Crimeea Rusiei ca să fie pace în lume. Mai mult, trebuie să cedeze teritorii și României, Ungariei și Poloniei. Marga vrea Donbas, Crimeea la ruși "România nu are ce căuta în acest război, România are toate resursele să nu sufere. (...) Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Transcarpatia; Poloniei, Galiția; României, Bucovina, și Rusiei, Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. (...) Să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă, printr-o discuție, și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China, situația și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi.", a spus Marga la Alba Iulia (de la minutul 50). Evenimentul la care a participat a fost lansarea cărții semnate chiar de profesorul clujean, "Soarta democrației."

Rusia, referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate (sursa: Facebook/Ministry of Defence)
Internațional

Rusia, referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate

Rusia, referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate. Autorităţile instalate de Rusia în noile teritorii ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune şi este posibil să facă pregătiri pentru a organiza referendumuri privind alipirea la Rusia mai târziu în acest an, informează sâmbătă Ministerul Apărării de la Londra, relatează Reuters. Rusia, referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate "Autorităţile locale cel mai probabil forţează populaţia să dezvăluie informaţii personale pentru a alcătui registrele de vot", a precizat Ministerului Apărării pe Twitter. Rusia clasifică aceste zone ocupate drept unele aflate sub "administraţie civil-militară". Citește și: EXCLUSIV Administratorul intereselor de afaceri ale oligarhului rus Deripaska, numit șef al aeroporturilor Otopeni și Băneasa. Deripaska, pe lista de sancțiuni a UE Ucraina a respins probabil asalturile ruseşti la scară mică de pe linia frontului din apropiere de Doneţk în regiunea estică Donbas, mai precizează sursa citată. În acelaşi timp, în zona Herson, Rusia a realizat două poduri de pontoane şi a introdus un sistem de feribot pentru a înlocui podurile distruse de ucraineni în ultimele tiruri, mai menţionează armata britanică.

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil (sursa: Facebook/Boris Johnson)
Internațional

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil. Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice, că întreaga comunitate internaţională "este în spatele Ucrainei" şi că armata ucraineană mai poate încă "recupera" teritoriul capturat recent de Rusia, relatează EFE şi Reuters. Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil Boris Johnson a avut în cursul dimineţii o convorbire la telefon cu Volodimir Zelenski "pentru a-l informa în legătură cu progresele şi discuţiile purtate la (summiturile) G7 şi NATO de săptămâna trecută", a indicat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic într-un comunicat. La rândul său, "preşedintele Zelenski a detaliat situaţia actuală din Ucraina şi ultimele cuceriri ale ruşilor, iar premierul l-a informat despre cele mai noi echipamente militare britanice, cum ar fi zece sisteme de artilerie autopropulsată şi muniţie, care vor ajunge în zilele şi săptămânile următoare" în Ucraina, menţionează comunicatul. "Comunitatea internaţională este în spatele Ucrainei", a afirmat Boris Johnson în timpul acestei convorbiri telefonice, în cursul căreia şi-a exprimat convingerea că "armata ucraineană ar putea recuceri teritoriul recent capturat de către forţele (preşedintelui rus Vladimir) Putin". Cerealele, miză majoră Referitor la cereale, ambii lideri au subliniat importanţa "de a le scoate cât mai repede posibil din Ucraina", iar Boris Johnson a dat asigurări că Marea Britanie continuă să lucreze îndeaproape cu alţi parteneri asupra următoarelor etape şi că este pregătită să ajute în orice mod posibil în această problemă. Citește și: EXCLUSIV Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei: Rheinmetall vrea să preia contractul de 700 de milioane de euro al IVECO pentru camioane De asemenea, cei doi lideri au abordat cazurile unor cetăţeni britanici care luptau de partea forţelor ucrainene, dar "au fost capturaţi de trupele ruse în ultimele luni". În ceea ce priveşte Conferinţa privind restabilirea şi reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată în urmă cu o zi la Lugano (Elveţia), "premierul salută planurile de reconstrucţie a Ucrainei", menţionând că "aşteaptă cu nerăbdare" să găzduiască un eveniment similar anul viitor în Marea Britanie, conform EFE.

Trupele ruse se apropie de Lîsîchansk (sursa: Twitter/@GlasnostGone)
Internațional

Trupele ruse se apropie de Lîsîchansk

Trupele ruse se apropie de Lîsîchansk. Oficialii ucraineni au recunoscut că au pierdut mai multe comunități din apropierea orașului Lîsîchansk, singura conurbație din regiunea Luhansk pe care o mai controlează. "Rușii se apropie de Lîsîchansk și se tranșează în orașele din apropiere. Orașul este bombardat de avioane", a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale din Luhansk. Hayday a spus că este "dificil" în zona de la sud de Lîsîchansk. "Inamicul a intrat în Toshkivka, ceea ce i-a permis să intensifice focul asupra altor așezări". Trupele ruse se apropie de Lîsîchansk Forțele rusești erau înrădăcinate în mai multe sate aflate imediat la sud de Lysychansk, inclusiv Ustynivka, Pidlisne și Myrna Dolyna, și avansau la Bila Hora. "Nu este ușor pentru soldații noștri să mențină apărarea", a declarat Hayday Comentariile sale sugerează că apărarea ucraineană din jurul Lîsîchansk a început să cedeze în fața unei puteri de foc rusești mult mai mari, după săptămâni de bombardamente. Citește și: Lupte feroce pentru Insula Șerpilor: Ucraina încearcă să recucerească minuscula stâncă din Marea Neagră care are o importanță strategică uriașă Hayday a declarat că "luptele de stradă continuă în Severodonetsk", unde apărătorii ucraineni ocupă încă o parte a uzinei chimice Azot. https://twitter.com/GlasnostGone/status/1539499709923991552 Dar el a precizat că rușii încearcă să încerce să încerce să înconjoare unitățile ucrainene în unele localități (precum Borivske) din apropierea Lysychansk și Severodonetsk. Analiștii militari au declarat că riscul unui avans rusesc dinspre sud este că unele trupe ucrainene ar putea fi izolate. "Lîsîchansk se află acum sub focuri grele. Orașul este bombardat de artilerie, tancuri și avioane. Există cel puțin trei civili răniți acolo, mai mulți polițiști au fost răniți", a declarat Hayday. Clădirile poliției și ale serviciilor de securitate au fost, de asemenea, lovite de rachete, potrivit CNN. De-a lungul campaniei sale, Rusia a folosit tactica bombardamentelor intense înainte de a încerca să cucerească un teritoriu.

Zelenski spune că Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei Foto: Twitter
Eveniment

Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei

Rusia controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, adică o suprafață mai mare decât Belgia, Luxemburg și Olanda la un loc, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Europa Liberă România. Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei Adresându-se parlamentului luxemburghez, liderul de la Kiev a declarat că aproape 125.000 de kilometri pătrați se află acum în mâinile Moscovei. Zelenski a precizat că actuala linie de front se întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, transmite BBC. According to Volodymyr Zelensky, Russian army controls around 20% of Ukraine's sovereign territory. For Ukrainians living on those territories, this brings enormously challenging living conditions. Lack of water, electricity, gas, medicines, all kinds of uncertainty.— Ivan Verstyuk ? (@VerstyukIvan) June 2, 2022 Aproape 12 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, iar peste cinci milioane dintre ei – majoritatea femei și copii – au plecat în străinătate, a spus el. ⚡️Zelensky: Russia occupying 20% of Ukraine.Zelensky said that Russia is currently occupying 20% of Ukrainian territory. Russian forces have entered 3,620 Ukrainian settlements since Feb. 24, he said. 1,017 of them have been liberated, and 2,603 remain occupied.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) June 2, 2022 Zelenski a mai afirmat că pierderile militare rusești se ridică acum la peste 30.000 de soldați – mai mult decât totalul victimelor sovietice în timpul războiului din Afganistan din 1979-89 și a celor două războaie cecene din 1994-2000. Până în prezent, Rusia a oferit detalii despre peste 1.300 de soldați morți în Ucraina. Citește și: Crește riscul unei confruntări directe între Rusia și SUA, amenință Kremlinul, nemulțumit de livrarea de rachete performante (HIMARS) Ucrainei de către Pentagon

Germania și SUA, totul pentru Ucraina (sursa: breakinglatest.news)
Internațional

Germania și SUA, totul pentru Ucraina

Germania și SUA, totul pentru Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au convenit joi într-o discuţie telefonică să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, potrivit Reuters. Germania și SUA, totul pentru Ucraina De asemenea, cei doi lideri "au convenit că Ucraina are nevoie să fie susţinută substanţial şi în mod continuu în punerea în practică a dreptului său legitim la autoapărare", a mai menţionat sursa citată, referindu-se la ajutorul militar destinat Ucrainei. Pe de altă parte, Olaf Scholz a anunţat la o conferinţă de presă că şefa diplomaţiei germane, AnnalenaBaerbock, va efectua curând o vizită în Ucraina. Citește și: Rusia încearcă să-i distrugă pe ultimii apărători la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, acuză Kievul Acest ultim anunţ survine după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au avut mai devreme o discuţie telefonică în care au convenit să pună capăt unei dispute generate de refuzul Kievului de a-l primi pe Steinmeier într-o vizită ce fusese planificată să se desfăşoare la jumătatea lunii aprilie. Scholz a declarat joi că este un "lucru bun" faptul că cei doi preşedinţi au soluţionat respectiva dispută, dar nu a comentat asupra unei posibile vizite a lui în Ucraina. Germania și Cehia, arme pentru Ucraina Scholz a anunţat și că Germania va coopera cu Republica Cehă în furnizarea de arme Ucrainei, apelând la un mecanism de schimb circular, relatează agenţia EFE. "Republica Cehă poate furniza arme de producţie rusească şi pe care Ucraina le poate folosi direct, în timp ce noi îi vom ajuta ca armata cehă să-şi menţină forţele", a declarat Scholz la Berlin după o întrevedere cu premierul ceh Petr Fiala. Cei doi şefi de guvern nu au oferit detalii înainte ca planurile să fie puse la punct, dar Fiala a menţionat că acestea sunt "foarte avansate" şi că poate dezvălui în stadiul actual că este vorba despre "armament greu". Un mecanism asemănător a fost anunţat de premierul britanic Boris Johnson, care a declarat că Marea Britanie are în vedere să furnizeze tancuri Poloniei, pentru ca în schimb aceasta din urmă să transfere din stocul său Ucrainei tancuri T-72 de concepţie sovietică, aflate deja în dotarea armatei ucrainene şi pe care militarii ucraineni ştiu să le folosească. Licența sovietică a armamentului Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei. După agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, Republica Cehă s-a arătat deschisă pentru acest ajutor sub guvernul de dreapta condus de Petr Fiala, ajuns la putere după înfrângerea neaşteptată în alegeri a lui Andrej Babis, fostul premier apropiat de preşedintele Milos Zeman, care, la rândul său, este apropiat de Rusia - dezvăluiri împotriva lui Babis din ancheta "Pandora Papers" au apărut cu numai câteva zile înaintea alegerilor. În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniţii, sisteme de apărare antiaeriană, arme uşoare, tancuri şi blindate.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră